Zbogom Fergi i Beks, Velšanin od 8 nula, Bavarska mašinerija

Ne postoji godina u kojoj se ne dogode bar 3,4 istorijska momenta u svetu fudbala, pa je tako bilo i sa 2013. godinom.

Ona će možda biti jedna od bitnijih u istoriji najvažnije sporedne stvari na svetu, a bilo je i nekoliko događaja čiji su glavni akteri bili i Srbi.

Povukle su se dve legende ove igre, uživali smo u spektakularnim nastupima nekoliko pojedinaca, divili smo se jednoj mašineriji, ali nažalost bilo je i ružnih stvari.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Sreda, 01.01.2014.

12:00

Default images

Sportska redakcija B92 vam je posle pregleda najvećih utisaka godine iz automoto sporta,tenisa, domaćeg fudbala, rukometa i košarke spremila i događaje koji su obeležili godinu u međunarodnom fudbalu.

20. Stiven Keši za istoriju nigerijskog fudbala

Fudbaleri Nigerije osvojili su Kup afričkih nacija po treći put u svojoj istoriji, pobedivši minimalnim rezultatom Burkinu Faso u finalu.

Nigerijci su do trofeja u Južnoj Africi stigli pogotkom Sandeja Mbe u 40. minutu i omogućili svom selektoru Stivenu Kešiju da se zlatnim slovima upiše u istoriju nacionalnog fudbala.

Keši je tako postao drugi čovek posle Egipćanina Mahmuda El-Goharija, koji je osvojio KAN i kao trener i kao igrač, što mu je za rukom pošlo 1994. godine.

19. Vrteška na klupi Meksika

Fudbalski savez Meksika postavio je neslavan rekord, pošto je za samo šest nedelja promenio čak četiri selektora nacionalnog tima

Meksikanci su vrtešku zaustavili na Migelu Ereri, koji je kroz baraž uspeo da odvede Čičarita i drugove na Mundijal, pregazivši Novi Zeland u dva meča (5:1, 4:2).

Pre Erere na klupi reprezentacije bili su Hose Manuel ‘Čepo’ de la Tore, Luis Fernando Tenja i Viktor Manuel Vučetić, ali su sva trojica otpušteni u rekordnom roku, jer je Meksiko pobedio samo dve utkamice od deset, postigavši mizarnih sedam golova.

18. Lipi za dominaciju Gvangžua

Beta/AP
Italijanski stručnjak Marčelo Lipi preuzeo je u maju 2012. godine kineski Gvangžu i od njega napravio fudbalsku mašinu.

Evergrande je u dominantnom stilu osvojio titulu u Kini, a fenomenalnu sezonu krunisao je titulom u azijskoj Ligi šampiona. Gvangžu je u dva meča remizirao protiv Seula (1:1, 2:2), ali je do trofeja stigao zahvaljujući golovima u gostima.

Marčelo Lipi je ovom titulom postao prvi stručnjak u istoriji koji je osvojio dve kontinentalne klupske titule (LŠ Evrope i LŠ Azije) i Svetsko prvenstvo.

Fudbaleri Gižu Renea pokvarili su planove Gvangžuu u finalu Kupa, koji je ipak ostao bez triple krune. Godini su okončali solidnim derbijem na Svetskom klupskom prvenstvu.

17. Turska ekspanzija

Beta/AP
Dok veći deo Evrope grca u dugovima i muči se sa finansijama, turski fudbalski klubovi nemaju problema s tim. Poslednjih godina su dodatno povećali ulaganja u svoje ekipe, polako dolaze i velika fudbalska imena, pa je to počelo da donosi i rezultate.

Galatasaraj je sa Didijeom Drogbom i Veslijem Snajderom stigao do četvrtfinala Lige šampiona prošle sezone, a i ove je ponovo u samoj favršnici, gde ga ponovo očekuje težak ispit protiv Čelsija.

Prošle godine Galata je dala tri gola Realu u dvomeču, ali je ipak eliminisana. Uspešan je i Fenerbahče koji je na proleće zaustavljen tek u polufinalu Lige Evrope od Benfike, a ove će Tursku u završnici takmičenja predstavljati Trabzon.

16. Početak realne borbe protiv nameštanja

Posle nekoliko godina ignorisanja problema nameštanja utakmica u fudbalu, čini se da su evropske institucije počele da rade na suzbijanju tog velikog problema. Od afere Kalčopoli u Italiji nije bilo konkretne akcije protiv fudbalske mafije, ali je u poslednjoj godini napravljen veliki iskorak.

Organi reda u Austriji, Sloveniji, Italiji, Engleskoj, pa čak i Africi i Aziji uhapsili su na desetine lica zbog sumnje u organizovano nameštanje mečeva

U Salcburgu je 'pao' bivši reprezentativac Austrije, u Italiji je uhapšeno čak 50 osoba, dok je FIFA pronašla dokaze protiv sudija koje su radile za azijske kladionice pred Svetsko prvenstvo 2010!

Krajem godine uhapšeno je i nekoliko osoba u Engleskoj, među kojima i bivši član Premijerligaša Di Džej Kembel.

15. Debakl Benfike – imali tri trofeja, ostali bez ijednog

Beta/AP
Ako je ekipa Bajerna prošle sezone bila pukovnik, pokojnik je postao tim Benfike. Portugalski tim se u jednom trenutku borio za tri trofeja, bio na korak od sva tri, a na kraju je ostao bez ijednog.

Prvo su "orlovi" iz Lisabona porazom u nadoknadi vremena od Porta ostali bez domaće titule, a potom su doživeli šokantan poraz u finalu Lige Evrope.

Portugalce je u crno zavio Branislav Ivanović u nadoknadi vremena, srušivši ekipu koja će nekoliko meseci kasnije u svoje redove dovesti šetoricu njegovih zemljaka.

Tu nije bio kraj agoniji lisabonskog velikana. Svi su očekivati utešnu nagradu u Kupu, a tu je usledio još jedan hladan tuš.

14. Ronaldinjo iz senke piše istoriju

Iako su mnogo zaboravili kako je uživanje bilo gledati Ronaldinja sa fudbalskom loptom, Brazilac i dalje oduševljava svet. Iako daleko od pažnje evropske fudbalske javnosti sjajni Brazilac je nastavio da ruši rekorde.

On je postao tek sedmi igrač koji je u karijeri osvojio i Ligu šampiona i njen južnoamerički pandan Kopa Liberdatores. Evropu je pokorio sa Barselonom, a Južnu Ameriku sa Atletikom Mineirom. Pre njega su to učinili Dida, Kafu, Roke Žunior, Valter Samjuel i Karlos Teves.

"Osećam se kao da sam opet dete. Ne mogu da opišem koliko sam srećan. Ovo je ono što me motiviše da nastavim da igram – mogućnost da osvojim stvari koje još nisam osvojio”, rekao je Brazilac.

Nažalost, nije uspeo da osvoji Svetsko klupsko prvenstvo.

13. Dijego Kosta – rat Španije i Brazila

Beta/AP
Jedno od otkrovenja u 2013. godini sigurno je napadač Atletiko Madrida Dijego Kosta. Kosta je rođen u Brazilu, odigrao je dve utakmice za ‘selekao’, ali je ipak odlučio da nastupa za Španiju.

Tokom većeg dela sezone Kosta je bio razapet između Brazila i Španije, ali mu to nije smetalo da postane jedan od najboljih fudbalera na svetu, i postigne 23 gola u svim takmičenjima za Atletiko.

Kosta je trenutno prvi strelac španske Primere sa 19 postignutih golova, ali je svoj debi u dresu ‘furije’ morao da odloži zbog povrede zadnje lože.

12. Mundijal u Brazilu, spektakl u najavi

Petak 6. decembar doneo je ono što su mnogi ljubitelji fudbala čekali još sredine oktobra, izabrane su grupe na predstojećem Svetskom prvenstvu u Brazilu.

Žreb je doneo nekoliko veoma zanimljivih grupa, kao i jednu koja može ući u izbor za najgoru grupu u istoriji svetskih prvenstava.

Na otvaranju Mundijala igraće domaćin Brazil i Hrvatska, dok će prvo kolo obeležiti i repriza finala iz 2010. godine u kojem su se sastale selekcije Španije i Holandije.

Odmah po dobijanju grupa, krenule su i glasine da je žreb namešten, ali do ovog trenutka ti navodi nisu dokazani.

11. Eskalacija nasilja na stadionima po Južnoj Americi

Beta/AP
Generalno gledajući, 234 osobe su poginule u nasilju na fudbalskim stadionima u poslednjih 25 godina u Brazilu.

Najmanje 30 ljudi je poginulo u nesrećama u blizini brazilskih stadiona u protekloj godini, što je čak četiri puta više nego prethodne. Zvaničnici krive orfanizovane navijačke grupe, od kojih su mnogo sponzorisane od strane klubova.

Mediji navijačke grupe nazivaju "gangsterima prerušenim u fudbalske navijače", a za sve krive predstavnike vlasti koje ne čine dovoljno na suzbijanju problema.

Nakon svega FIFA ipak insistira da pomenuto nasilje nije nikakva najava onoga što navijače može da očekuje na Mondijalu sledećeg leta.

Navijači ginu u Brazilu, Argentini, Peruu, Boliviji. Godine, nacionalnost, ništa nije važno, osim navijačke opredeljenosti koja je odnela nekoliko mladih života, i nema naznaka da će se nešto uskoro promeniti.

10. Jedan jedini – Zlatan Ibrahimović

Beta/AP
Sve je počelo 14. novembra 2012. godine, jedne obične večeri u Stokholmu. Švedska je vodila sa 3:2 protiv Engleske, a onda se u završnici desilo nestvarno – Zlatan Ibrahimović postigao je gol makazicama sa 35 metara!

Tačnije, nije tada počelo, počelo je samo da se priča o njegovim golovima kojih, kako sam kaže, nema ni u igrici.

Ibrahimović je u 2013. godini nastavio da oduševljava svet, postizao je pogotke na svakve načine, umalo je srušio i Portugal i stvarno je šteta što ga neće biti na Svetskom prvenstvu.

Godinu je u svom stilu začinio pomalo neumesnim kritikama ženskog fudbala.

9. Totenhem - bačenih 110 miliona funti

Dugo je trajala saga oko odlaska Gareta Bejla iz Totenhema u Real Madrid, na kraju je okončana prodajom Velšanina za 100 milion evra. Londonski klub nije propustio šansu da taj novac odmah investira u igrače, i počelo je 'rasipanje'.

Deset miliona za Čadlija, po 12 za Kapua i Kirikeša, 15-ak za Eriksena, 20 za Paulinja, 28 za Soldada, 30 za Lamelu. Dolazak ovih imena mnoge je naterao da Spurse svrstaju među favorite u Engleskoj, ali se dogodio debakl.

Tek osmo mesto u Premijer ligi na polovini sezone, pet golova u mreži od Liverpula, šest od Sitija i otkaz Andre Vilas-Boašu.

8. Murinjo se vratio kući

Beta/AP
Engleska Premijer liga ponudila nam je tokom godine mnoga uzbuđenja, a od leta je bogatija za još jednog člana – na klupu Čelsija vratio se Žoze Murinjo.

Murinjo je po dolasku rekao da se vraća tamo gde ga vole, što nije bio slučaj u Realu sa kojim je osvojio samo tri trofeja.

Da mu prija život u Londonu kao i rad na ‘Stamford Bridžu’ pokazuje i forma ‘plavaca’ ove sezone, koji igrački ne blistaju, ali zauzimaju treće mesto sa samo dva boda manje od prvoplasiranog Arsenala.

U Ligi šampiona Čelsi se plasirao u osminu finala gde će igrati protiv Galatasaraja.

7. Monako – nova igračka u rukama milijardera

Beta/AP
Nakon Engleske, milijarderi su odlučili da počnu kupovinu fudbalskih igračaka u Francuskoj, pa se Pari Sen Žermenu priključio Monako.

Povratkom u Ligu 1 "Kneževi" su krenuli u veliki šoping po Evropi, naravno zahvaljujući bogatom vlasniku Rusu Dmitriju Ribolovljevu.

Na Azurnu obalu su stigli Erik Abidal, Rikardo Karvaljo,Emanuel Rivije, Džeremi Tulalan, Žoao Mutinjo, Džejms Rodriges, Radamel Falkao, za oko 150 miliona evra, čime je počela nova era.

Nema sumnje da ćemo od Monaka dobiti ono što su prethodno uradile pare milijardera u Čelsiju, Mančester Sitiju i Pari Sen Žermenu.

6. Fudbaler ili maneken? Nedostajaće nam i Dejvid Bekam

Beta/AP
Godina za nama može se okarakterisati kao godina povlačenja. Otišli su mnogi, a možda najveći od onih koji su završili karijeru je Dejvid Bekam.

Bekam je sredinom maja objavio da završava karijeru, čime je stavljena tačka na fenomenalnu karijeru momka iz Lejtonstona.

Bivši fudbaler Mančester Junajteda, Prestona, Real Madrida, LA Galaksija, Milana i Pari Sen Žermena osvojio je ukupno 20 trofeja u karijeri.

Osim po ogromnom fudbalskom umeću, ostaće upamćen kao velika zvezda i čovek koji je osim u sportu bio veoma uspešan u šoubiznisu.

5. Tata Martino u Barseloni – kraj tika-take?

Jedna od najvećih promena u 2013. dogodila se u Barseloni. Nakon nekoliko godina dominacije tika-take, katalonski klub je doveo trenera koji nije 'rastao' u sistemu koji nam je doneo Žozepa Gvardiolu i njegovog naslednika Tita Vilanovu.

Na Kamp Nou stigao je Herardo Tata Martino, po mnogima Mesijev izbor za trenera Barselone. Martino je veći deo trenerske karijere proveo u Paragvaju, koji je odveo na Svetsko prvenstvo, a onda se vratio u domovinu i vodio svoj voljeni Njuels Old Bojs (pogodite koje ponikao u Rosariju).

Imao je brojne ponude iz Španije, redom je odbijao Atlatik Bilbao, Valensiju, Malagu, ali nije mogao i Barselonu, odnosno šansu da trenira Mesija, Nejmara, Šavija, Inijestu, Sančesa... Iako on nije pravi predstavnik tika-take, Barselona je nastavila da dominira u svom stilu, lider je u Primeri, osim što za razliku od prethodne sezone do januara nije uspela da reši borbu za titulu.

4. Srpska Benfika – "Orlovi" među "orlovima"

Beta/AP
Poslednjih godina srpski fudbaleri su bili važni članovi najboljih evropskih ekipa. Nemanja Vidić, Branislav Ivanović, Aleksandar Kolarov su se borili za titule u Engleskoj, Dejan Stanković je pokorio Evropu sa Interom, ali se samo jedan klub od svih evropskih može nazvati "srpskim".

Sjajne igre Nemanje Matića oduševile su čelnike Benfike koji su odlučili da dovedu u svoje redove još nekoliko njegovih zemljaka i sa njima pokušaju da gubitnički pretvore u šampionski tim.

Na kraju su se na Lužu našla čak sedmorica Srba. Matiću su se pridružili Lazar Marković, Miralem Sulejmeni, Filip Đuričić, Ljubomir Fejsa, Stefan Mitrović i Filip Marković.

Trenutno je većina njih važna u rotaciji Žorža Žesusa, a mi se nadamo da će timsku saradnju iz Lisabona preneti i u nacionalni tim.

3. Dominacija Bajerna

Beta/AP
Dok su se svi divili Borusiji Dortmund, pitali se koliko će golova postići Lionel Mesi, čekali da prodari Murinjov Real, pitali se koliko mogu Englezi, bavarska mašinerija je pokorila Evropu.

Jup Hajnkes je mirno stvarao silu u Minhenu koja je svet zadivila tek u završnici Lige šampiona. 7:0 u dvomeču protiv po mnogima nesavladive Barselone ostavilo je sve bez reči.

Na kraju, u Bavarskoj su završile titula nemačkog Kupa, Bundeslige, Lige šampiona, UEFA Superkupa i na kraju titula klupskog šampiona sveta. Rezultat koji će verovatno ostati nedostižan mnogima.

2. Garet Bejl – noge vredne 100 miliona evra

Beta/AP
Vest koja je zadivila svet definitivno je transfer Gareta Bejla u Real Madrid, za rekordnih 100 miliona evra.

Ovim transferom oboren je rekord koji je držao transfer Kristijana Ronalda iz 2009, kada je iz Mančester Junajteda stigao u Real za 94 miliona evra.

Bejl je odigrao fantastičnu sezonu u Totenhemu, ali su mnogi smatrali da je preplaćen i da se neće dobro uklopiti sa Ronaldom.

Po dolasku u Real imao je velikih problema sa povredama, ali je posle poratka na teren zaigrao mnogo bolje, postigavši devet golova u svim takmičenjima uz sedam asistencija.

Real trenutno ima dva najplaćenija igrača u istoriji ove igre, a tek je treći u Španiji.

1. Povlačenje Aleksa Fergusona – kraj jedne epohe

Najjači utisak godine koja je za nama je svakako kraj jedne velike fudbalske epohe. Posle 27 godina i 38 trofeja Aleks Ferguson je napustio klubu Mančester Junajteda.

Škot je tokom svoje neprokosnovene vladavine u Engleskoj istovremeno bio najomiljeniji, najomraženiji, najcenjeniji i najkritikovaniji trener epohe.

Došao je u klub u kojem je više bilo alkoholičara nego fudbalera, a iza sebe je ostavio pet šampionskih generacija. Odlazak Fergija sa Old Traforda predstavlja kraj jedve velike epohe.

Pred kraj godine obradovao nas je autobiografijom, koja bi na proleće trebalo da stigne i u srpske knjižare.

Utisci godine, međunarodni fudbal:

1. Povlačenje Aleksa Fergusona – kraj jedne epohe
2. Garet Bejl – noge vredne 100 miliona evra
3. Dominacija Bajerna
4. Srpska Benfika – "Orlovi" među "orlovima"
5. Tata Martino u Barseloni – kraj tika-take?
6. Fudbaler ili maneken? Nedostajaće nam i Dejvid Bekam
7. Monako – nova igračka u rukama milijardera
8. Murinjo se vratio kući
9. Totenhem - bačenih 110 miliona funti
10. Jedan jedini – Zlatan Ibrahimović
11. Mundijal Brazilu, spektakl u najavi
12. Eskalacija nasilja na stadionima po Južnoj Americi
13. Dijego Kosta – rat Španije i Brazila
14. Ronaldinjova istorija (Kopa Libertadores)
15. Debakl Benfike – imali tri trofeja, ostali bez ijednog
16. Početak realne borbe protiv nameštanja
17. Turska ekspanzija
18. Lipi za dominaciju Gvangžua
19. Vrteška na klupi Meksika
20. Stiven Keši za istoriju nigerijskog fudbala

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: