Može li iko da skine Šlirencauera sa trona?

Za razliku od prethodnih godina, kada je Svetski kup u ski skokovima startovao u Finskoj, ovoga puta je za domaćina prvog takmičenja sezone izabran nemački Kligental. Od ovog vikenda pa sve do Planice u martu najbolji ski skakači današnjice boriće se za Kristalni globus, a kao glavni favorit ističe se branilac titule Gregor Šlirencauer. Mnogima će elitno takmičenje poslužiti kao priprema za Zimske olimpijske igre u Sočiju, ali je sigurno da će se najbolji potruditi da na svim frontovima, a to uključuje i Svetsko prvenstvo u letovima u Harahovu, upravo to i dokažu...

Izvor: B92

Subota, 23.11.2013.

10:13

Default images

Prošla sezona donela je nova pravila i drugačija odela, ali velikih ’pomeranja’ nije bilo. Na kraju, Gregor Šlirencauer je u dominantnom stilu došao do drugog velikog Kristalnog globusa u karijeri i to više nego zasluženo. Austrijanac je imao gotovo savršenu sezonu tokom koje je trijumfovao i na turneji „Četiri skakaonice“ i postao novi rekorder po broju trijumfa u Svetskom kupu. Da bi sezona bila bez greške nedostajala mu je titula na Svetskom prvenstvu u nordijskim disciplinama, ali je to nadoknadio zlatom u konkurenciji timova.

Šlirencauer je prošle sezone broj svojih pobeda u Svetskom kupu doveo do 50, čime je nadmašio legendarnog Matija Nikenena. Još ranije mladi Austrijanac je imao mesto među najboljima u istoriji, ali ga je tim dostignućem potvrdio i najavio još veće uspehe, s obzirom da tek ima 23 godine. Upravo zbog toga on važi za glavnog favorita ne samo što se tiče Svetskog kupa, već i Sočija, ali je isti takav slučaj bio pre četiri godine. Tada nije uspeo da istrpi breme favorita, što je najbolje iskoristio Švajcarac Simon Aman, osvojivši i Kristalni globus i oba zlata na Igrama u Vankuveru.
GEPA pictures/Red Bull Content Pool
Kada se izuzme Šlirencauer, ostali Austrijanci iza sebe imaju sezonu za zaborav, pa će pokušati da se iskupe, a ne postoji bolja šansa za to od olimpijske godine. Tomas Morgenštern se posle povrede vraća na skakaonicu, a pored njega mnogo se očekuje i od Andreasa Keflera. Naravno, u austrijskom timu snova su i Volfgang Lojcl i Manuel Fetner, koji bi mogli da zasijaju ako im se ukaže prilika.

Od Norvežana se takođe dosta očekuje, posebno od Andreasa Bardala, kojeg je Šlirencauer skinuo sa trona, i Andersa Jakobsena. Ne treba zaboraviti ni Toma Hildea, od kojeg se mnogo očekivalo prošle sezone, ali nije imao rezultate ni izbliza dobre kao Bardal i Jakobsen. Ono što je dobro je da smo prošle sezone imali veliki broj skakača iz različitih zemalja koji su konkurisali za pobede, pa će Austrijanci i Norvežani veliku konkurenciju imati u Nemcima, Slovencima, Poljacima i Česima.
Beta/AP Photo/Jens Meyer
Poljak Kamil Štoh i Zeverin Frojnd prošle sezone su priredili najveća iznenađenja, a očekuje se da ove sezone nastave istim putem. Uz Frojnda, u nemačkom timu su i Rihard Frajtag, Mihael Nojmajer, Andreas Velinger, koji bi mogli već od Kligentala da krenu u potpunu ofanzivu. Posle povlačenja Adama Mališa, Štoh je preuzeo palicu namenjenu najvećoj zvezdi, ali se mnogo očekuje i od Pjotra Žilu.

Slovenci takođe imaju sjajan tim, uz Roberta Kranjeca, specijalistu za letove, prošle sezone su mu se konačno pridružili Peter Prevc i Jurij Tepeš. Posle brojnih povreda, Tepeš je na zatvaranju sezone na Planici došao do prvenca u Svetskom kupu i najavio da bi mogao da napravi još veće uspehe od svog oca Mirana, srebrnog na Igrama u Kalgariju 1988. Od Slovenaca tu je i Jaka Hvala, koji je takođe prošle sezone došao do prve pobede i to u Kligentalu, domaćinu prvih ovosezonskih skokova.
Beta/AP Photo/Geir Olsen/Scanpix
Adut Čeha je Jan Matura, a Švajcaraca očekivano samo Simon Aman. Osvajač Svetskog kupa iz sezone 2009/10 bio je neočekivano loš tokom prošle sezone, ali je već poznato kako on uvek pronalazi posebnu inspiraciju u sezoni kada se održavaju Olimpijske igre. Tako je bilo 2010. godine, ali i osam godina ranije, kada je takođe osvojio dva zlata, pa zbog toga treba ozbiljno računati na njega. Iz prikrajka vreba i povratnik Jane Ahonen, a ostali skakači će čekati svoju šansu, što znači da nas čeka mnogo uzbuđenja u naredna četiri meseca.

Svetski kup u ski skokovima

24. novembar Kligental, Nemačka
29. novembar Kusamo, Finska
30. novembar Kusamo, Finska
7. decembar Lilehamer, Norveška
8. decembar Lilehamer, Norvešja
14. decembar Titize-Nojštad, Nemačka
15. decembar Titize-Nojštad, Nemačka
21. decembar Engelberg, Švajcarska
22. decembar Engelberg, Švajcarska
29. decembar Obersdorf, Nemačka
1. januar Garmiš-Partenkirhen, Nemačka
4. januar Insbruk, Austrija
6. januar Bišofshofen, Austrija
11. januar Bad Miterndorf, Austrija
12. januar Bad Miterndorf, Austrija
16. januar Visla, Poljska
19. januar Zakopane, Poljska
25. januar Saporo, Japan
26. januar Saporo, Japan
1. februar Viligen, Nemačka
2. februar Vilingen, Nemačka
26. februar Falun, Švedska
2. mart Lahti, Finska
4. mart Kuopio, Finska
7. mart Trondhajm, Norveška
9. mart Oslo, Norveška
21. mart Planica, Slovenija
23. mart Planica, Slovenija

Timska takmičenja

23. novembar Kligental, Nemačka
18. januar Zakopane, Poljska
1. mart Lahti, Finska
22. mart Planica, Slovenija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: