Ludogorec Razgrad – za dve godine od amatera do triple krune

Preživeo je Jermeniju, Gjurmi i Širak, sledi Razgrad. Šampion Srbije Partizan u 3. rundi kvalifikacija za Ligu šampiona igraće protiv tima koji dominira bugarskim fudbalom u poslednje dve sezone, Ludugoreca. Šampion Bugarske je osnovan pre tek 12 godina, do pre samo tri sezone je bio niželigaš.

"Luda šuma" počela je dominaciju zahvaljujući milioneru Kirilu Domusčijevu, koji je preuzeo klub 2010. godine. U svojoj prvoj sezoni u elitnom rangu bugarskog fudbala osvojio je triplu krunu. Prošle sezone još jedan trofej šampiona i iskustvo u Evropi.

Izvor: B92

Subota, 27.07.2013.

19:30

Default images

Originalni Ludogorec Razgrad je osnovan 1945. godine, kada su se ujedinila dva lokalna kluba, Beli Lom i Botev. Najveći uspeh klub je ostvario u sezoni 1961/1962. kada se plasirao u Grupu B, drugi rang bugarskog fudbala.

Tokom 1990-ih godina Ludogorec je igrao na granici druge i treće lige, da bi 2001. godine bio ugašen.

Iste godine Aleksandar Aleksandrov i Vladimir Dimitrov su osnovali Ludogorec FK, koji je potom promenio ime u Razgrad 2000. Tek nakon deset godina klub je stigao u profesionalni rang, drugu ligu.

Te 2010. godine Razgrad 2000 dobija licencu ugašenog Ludogorec Razgrada i pravo na njegovu istoriju i tradiciju. U septembru na čelo kluba dolazi 500 milion evra 'težak' biznismen Kiril Domusčijev, koji je do tada ulagao u CSKA iz rodne Sofije. CSKA je pre nekoliko nedelja proglasio bankrot.
ludogorets.com
Ludogorec odmah ulazi u A grupu, najviši rang bugarskog fudbala, što pokreće kupovinu elitnih igrača. Došli su Emil Gargorov, Aleksandar Barte, Stanislav Genčev, Svetoslav Djakov, Uroš Golubović, Ljubomir Guldan i Marselinjo. Potom dolazi i Ivan Stojanov, trenutno najbolji igrač ovog kluba.

Tek u desetom kolu Ludogorec je doživeo prvi poraz, od Liteksa u Loveču sa 2:1. Do kraja jesenjeg dela sezone Ludogorec je remizirao sa CSKA u Sofiji 2:2 i bio ubedljivo prvi na tabeli. Tokom sredine prolećnog dela šampionata tim iz Razgrada beleži tri poraza u nizu i dovodi u pitanje istorijsku titulu.

Međutim, u poslednjem kolu sezone, Ludogorec dobija CSKA 1:0 golom Miroslava Ivanova i prvi put u istoriji donosi titulu šampiona u Razgrad. Nedugo zatim Ludogorec je pobedio i Lokomotivu u finalu Kupa i kompletirao istorijsku sezonu sa duplom krunom. Ipak, to nije bio kraj istorijskim događajima, Ludogorec je u avgustu 2012. nadigrao rivala iz Plovdiva i u Superkupu, i postao prvi tim koji je osvojio triplu krunu u svojoj prvoj sezoni u elitnom rangu.

Tog leta Ludogorec je prvi put nastupio i u Evropi, ali nije imao sreće. Žreb mu je dodelio zagrebački Dinamo, bugarski šampion je generalno možda bio i bolji od hrvatskog tima u dvomeču, ali je golovima u nadoknadi vremena remizirao kod kuće, a izgubio u Zagrebu, te je eliminisan sa ukupnih 4:3.

U narednoj sezoni Ludogorec je ponovo briljirao tokom jeseni, samo je jednom izgubio i primio tek sedam golova u 15 utakmica. Međutim, nije se proslavio u Kupu gde je eliminisan već u 1/16 finala od CSKA iz Sofije zbog golova u gostima. Tokom proleća Ludogorec je ponovo imao krizu, ali se vratio na prvo mesto tri kola pre kraja, a onda ponovo u poslednjem kolu igrao za titulu. Ovaj put rival je bila već eliminisana ekipa Montane, koja je lako pobeđena. Ipak, o tituli je odlučivao i duel Slavije i Levskog. Tim iz prestonice imao je titulu sve do nadoknade vremena kada je Slavija izjednačila i ostavila trofej u Razgradu.
ludogorets.com
Ovoga leta Ludogorec nije dozvolio da se ponovi slučaj Dinamo, posle poraza u Bratislavi sa 2:1, razbio je Slovan u Razgradu sa 3:0 i izborio istorijski plasman u narednu rundu u Evropi te dvomeč sa Partizanom.

Prvi meč u Slovačkoj Ludogorec je igrao u sastavu: Stojanov Mantula, Minev, Motsi, Kaisara Ešpinjo, Djakov, Zlatinski, Abalo (Aleksandrov 52'), Stojanov (Bakalov 75') – Platini (Bezjak 9')

Meč je loše počeo za Ludogorec jer se već u uvodnim minutima povredio Brazilac Mičel Platini, ovogodišnje pojačanje. Ipak, Bugari su veći deo meča kontrolisali loptu i tempo igre. U prvom delu Stojanov je propustio sjajnu priliku za vođstvo, dok je njegov prezimenjak Vladimir na golu zaustavio opasan napad Hlohovskog.



I u nastavku je Ludogorec kontrolisao meč, i u 65. minutu konačno poveo. Zlatinski je odlično šutirao, golman Slovana odbio loptu do Mantue koji je pogodio za 0:1. Međutim, već u sledećem minutu Motsi je napravio penal, ali je Stojanov odbranio šut Foršta.

Izgledalo je da će Ludogorec da ostvari veliku pobedu u gostima, ali je osam minuta pre kraja isključen Grendel. Domaćin je krenuo na sve ili ništa i u poslednja tri minuta stigao do preokreta golovima Halenara koji je pobedu doneo u 92. minutu iz penala. Pet minuta ranije je iznenadio Stojanova.
ludogorets.com
U revanšu su nastupili: Vladislav Stojanov – Žunior Kaisara, Tero Mantula, Kozmin Motsi, Jordan Minev – Svetoslav Djakov, Hristov Zlatinski, Danijel Abalo (Aleksandrov 83'), Ivan Stojanov (Bakalov 70') – Marselinjo (Ešpinjo 61'), Roman Bezjak

Ludogorec je u međuvremenu poražen na premijeri sezone u Bugarskoj od debitanta u prvoj ligi, ali se očigledno samo spremao za revanš. U drugom duelu pokazao je Slovanu svu svoju moć.

Pred 5.000 navijača u Razgradu, pred novim trenerom Stojčem Stoevom blistali su Ivan Stojanov i dvostruki strelac Španac Dani Abalo. Već u trećem minutu meča Stojanov je postigao prelep gol volej udarcem na svoj rođendan. Devet minuta kasnije Abalo je pobegao odbrani Slovaka i dijagonalom postigao svoj prvi gol za Ludogorec.

Domaćin je i posle dva gola nastavio da dominira, propuštao je bugarski šampion brojne gol šanse, a posebno Marselinjo i Brezjak. Ništa se nije promenilo ni u drugom poluvremenu, Slovan je bio nemoćan u Razgradu gde je izbegao potpuni debakl. Do kraja meča Ludogorec je postigao samo jedan gol, Abalo je ponovo bio strelac posle brze kontre i sjajnog pasa Bakalova.



Ludogorec arena ima 6.000 mesta, a rekonstruisana je 2010. godine. Partizan će gostovati u Razgradu 31. jula, dok je revanš 6. avgusta u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: