Tri duge godine: Od dna do krova

Vaterpolo klub Crvena zvezda je prvi put u klupskoj istoriji postao prvak Evrope. Fantastičan uspeh i za srpski vaterpolo koji je u skorije vreme uglavnom osvajao reprezentativne trofeje, osim 2000. i 2011. godine kada su evropski šampioni bili Bečej, odnosno Partizan. Premalo za zemlju koja je višegodišnji evropski i svetski šampion. Put Crvene zvezde do evropskog vrha nije bio nimalo lak, a do pre samo tri i po godine klub nije ni postojao.

Izvor: Miloš Simanoviæ

Utorak, 11.06.2013.

14:43

Default images

Zvezdino ’vaskrsnuće’

Zbog velikih dugova Crvena zvezda ugasila se 2008. godine. Proslavljeni srpski vaterposlista Viktor Jelenić je sa kumom Igorom Milojevićem hteo da ’reaktivira’ svoj nekadašnji klub i osnovao je klub pod imenom Crvena zvezda Veterani. Jelenić je bio član ekipe koja je uzela jedine dve Zvezdine titule šampiona države 1992. i 1993. godine, kada je igrao sa Ćirićem, Šapićem, Vasovićem, Milanovićem, Vujasinovićem...

„Mogao sam da ostanem u Italiji posle završene karijere, ali sam hteo da se vratim. Jedina opcija bila je Crvena zvezda jer sam tu igrao. Veliki sam zvezdaš i imao sam veliki problem što moj klub nije postojao“, rekao je Viktor Jelenić nakon preuzimanja Crvene zvezde.

Viktor Jelenić kada je došao u klub nije zatekao ’nikog i ništa’ i zbog velike besparice postavio je sebe za predsednika kluba, ali i trenera, dok je Igor Milojević izabran za direktora. Oni su uspeli da u kratkom roku okupe 80 polaznika omladinske škole, kao i ’solidan’ tim za novi početak. Doveo je Gojka Pijetlovića, braću Rašović, Petra Ivoševića, današnjeg trenera Ristu Maljkovića... Crvena zvezda plasirala se u Prvu A ligu Srbije kao drugoplasirana ekipa.

Ipak, čelnici Zvezde su se susreli sa velikim problemima oko toga na kojem bazenu će trenirati vaterpolisti. Nadali su se da će Grad ustupiti renovirani bazen ’25. maj’ na Dorćolu, ali to se nije desilo, iako su imali obećanja. Trenirali su na Tašu, Banjici, Košutnjaku, što je bilo finansijski teško.

Na rezultatskom planu Crvena zvezda je završila na trećem mestu regularnog dela sezone, ali su u polufinalu plej-ofa eliminisani od Vojvodine na penale na Tašu.

Za tim je igrao i proslavljeni srpski vaterpolista Dejan Savić koji je hteo da pomogne klubu iako je završio karijeru u ruskom Sintezu.

Godina stabilizacije

Starsportphoto
Sezona 2011/2012 je godina stabilizacije kluba. Za trenera je postavljen Dejan Savić koji je definitivno završio vrlo uspešnu karijeru. Tim se dodatno pojačao reprezentativcem Markom Avramovićem i još jednom legendom našeg vaterpola Jugoslavom Vasovićem, dok su stigli i talentovani igrači poput Save Ranđelovića (Kikinda), Nemanje Milijanovića (Amerika) i najboljeg mladog igrača nemačkog prvenstva Nenada Stojčića.

Crvena zvezda je igrala u kvalifikacijama za Ligu šampiona kada su u prvoj rundi u Marseju igrali sa holandskim Šurmanom, Galatasarajem, Dinamom iz Moskve, Mladosti iz Zagreba, Oradeom i domaćim Marsejom. ’Crveno beli’ su kao četvrtoplasirani prošli u narednu, poslednju rundu kvalifikacija na turnir u Segedin.

U grupi sa ruskim Šturmom, riječkim Primorjem i Segedom nije bilo velikih šansi za prolaz dalje i zabeležena su sva tri poraza, ali su ’crveno beli’ nastavili takmičenje u Kupu Len.

U drugom najjačem takmičenju u Evropi ’crveno beli’ su igrali u grupi na grčkom ostrvu Hios sa domaćom ekipom, turskom Enkom i Monpeljeom. Zabeležene su sve tri pobede i prolaz među 16 najboljih u Kupu Len.

Ponovo je rival bila Oradea, a Crvena zvezda je eliminisala rumunskog predstavnika sa dva gola viška i zakazala četvrfinalne mečeve sa moćnim Posilipom. Posle 9:9 na prepunom Tašu, u Napulju je domaći tim pobedio 6:3 i plasirao se u polufinale Kupa Len.

Tada je bilo jasno da se klub uzdiže i da se publika polako vraća na Zvezdine utakmice.



U domaćem prvenstvu ’crveno beli’ su ponovo zauzeli treće mesto pred početak plej-ofa i zakazali duele sa Vojvodinom. Oba tima su iskoristila prednost domaćeg terena, ali je u majstorici u Novom Sadu slavila Crvena zvezda i plasirala se u finale sa Partizanom.

U prvoj utakmici Partizan je pobedio nakon produžetka sa 6:5, dok je u revanšu odlučio gol Stefana Mitrovića 13 sekundi pre kraja.

Crvena zvezda je shvatila da je blizu do tada ’nedodirljivom’ Partizanu i da se uz nekoliko pojačanja mogu upustiti u borbu za titulu.

Osvojena ’Tripla kruna’

Tanjug
Od sezone 2012/2013 klub je promenio ime u Beogradski vaterpolo klub Crvena zvezda. Evropski vaterpolo je ’protresla’ informacija da se moćni italijanski tim Pro Reko raspada i da igrači odlaze.

Uoči Olimpijskih igara u Londonu Crvena zvezda je napravila spisak pojačanja. Filip Filipović, Andrija Prlainović, Slobodan Nikić, Nikola Rađen, kao i Crnogorci Aleksandar Ivović i Boris Zloković bili su imena sa kojima je javnost spekulisala.

Klub je imao uverenja da iz Sportskog društva Crvene zvezde da će i ruski Gasprom pomoći u plaćanju dobrog dela igrača, a jedan od glavnih sponzora je bila i ’Fidelinka’, firma političara Čedomira Jovanovića koji je igrao u mlađim kategorijama kluba u generaciji sa Viktorom Jelenićem.

Crvena zvezda je predstavila pojačanja za tu sezonu, a to su: najbolji golman sveta Denis Šefik, najbolji svetski igrač Andrija Prlainović, Nikola Rađen, Duško Pijetlović i Boris Vapenski.
Starsportphoto
Ono što je jako zanimljivo je odnos između ’večitih rivala’. Za razliku od nekih drugih sportova, najveći rivali u Srbiji imaju međusobna poštovanja i neraskidiva prijateljstva, kako iz reprezenativnih dana, tako i privatno.

„Novi jaki klubovi su nam potrebni. Pomagali smo Zvezdi kada je pre dve godine ušla u Prvu ligu i tada smo im ustupili nekoliko igrača“, pričao je predsednik vaterpolo kluba Partizan Aleksandar Šoštar.

Crvena zvezda je bila druga u grupnoj fazi Lige šampiona u konkurenciji Juga, Olimipijakosa, Monpeljea i švajcarskog Krojclingena. U prvom meču sa Jugom ’crveno beli’ poraženi su na bazenu ’11. april’ rezultatom 10:7, ali su posle te utakmice najstariji prvotimci Crvene zvezde govorili da mogu da pariraju ’Jugašima’ i da samo treba da se uigraju.

Na finalnom turniru Kupa Srbije Zvezdini vaterpolisti su lako savladali Vojvodinu u polufinalu i zakazali duel sa Partizanom. Izabranici Dejana Savića pobedili su posle produžetaka i osvojili prvi kup u klubskoj istoriji.

Mnogi su bili skloni da kažu da je to bio najjači ’večiti derbi’ u istoriji srpskog vaterpola.

U to vreme javnost je saznala da u Crvenoj zvezdi nije baš sve tako sjajno kada su igrači rekli da su dobili nešto više od jedne plate. Jelenić nije hteo da laže igrače i rekao im je da ko želi da ode ima dozvolu kluba.

O kakvom timu se radi najbolje govori činjenica da najiskusniji igrači nisu hteli da napuste klub i želeli su da žavrše sezonu napadanjem svih trofeja.

Gasprom je pomogao u maloj meri vaterpolo klubu, a najstariji igrači su želeli da novac prvo dobiju mlađi igrači.

’Crveno beli’ su domaće prvenstvo završili kao prvoplasirani i sa samo jednim porazom i remijem. Lako su eliminisali Vojvodinu, a u finalu ih je čekao Radnički iz Kragujevca.

Gledali smo fantastičnih pet utakmica finalne serije gde su utakmice rešavane u produžetcima i vrlo ’tesnom’ razlikom, izuzev četvrtog meča kada su Kragujevčani lako pobedili.

Crvena zvezda je odlučujući, peti meč pobedila sa 9:7 i postala po prvi put šampion države.
Starsportphoto
Ipak, ono čemu su se mnogi radovali je fajnal-for Lige šampiona u Beogradu, na Banjici. Zvezda se plasirala u najbolja četiri kluba u Evropi pobedama nad mađarskim timovima, Egerom i Segedom. Rival u polufinalu je bila španska Barseloneta, dok su drugi par činili dubrovački Jug i Partizan.

Crvena zvezda i Partizan su zajedno trenirali i igrali utakmice zatvorenog tipa, da bi se što bolje pripremali za fajnal-for. O kakvom zdravom odnosu između klubova se radi najbolje dokazuje činjenica da su igrali prijateljski meč u Banja Luci. ’Crveno beli’ su pobedili 11:8, ali je rezultat nije bio u prvom planu već popularizacija srpskog sporta u Republici Srpskoj. Pred završnicu Lige šampiona Vujasinović je još jednom potvrdio sjajan odnos između naših najvećih klubova.

„Nismo imali s kim da sparingujemo jer jedni vode bitku za titulu, dok su drugi završili sezonu. Dogovorili smo se da treniramo sa Zvezdom kada se završi finale plej-ofa“, reči su trenera Partizana Vladimira Vujasinovića koga vezuje jako prijateljstvo sa trenerom Crvene zvezde Dejanom Savićem.

Crvena zvedza je lako pobedila Barselonetu sa 9:5, a u finalu igrali su sa Jugom koji je pobedio Partizan golom razlike.

Bazen na Banjici nije mogao da primi sve zainteresovane, pa je Crvena zvezda ’dočekala’ Jug sa 5.000 navijača. U sjajnoj atmosferi pobeđen je hrvatski tim sa 8:7 i ’crveno beli’ su osvojili i treći pehar u sezoni.

Tim koji je osvojio titulu šampiona Evrope: Šefik, S. Rašović, Rađen, Ivošević, Milićević, Pijetlović, Avramović, V. Rašović, Ranđelović, Vapenski, Prlainović, Stojčić, Draksimović, Eškert, Balać, Dr. Savić i trener Dejan Savić. Vaterpolisti Crvene zvezde su odmah posle osvojene evropske titule izjavili kako bi želeli da ovaj tim ostane na okupu i narednih sezona da bi nastavili da ’haraju’ Evropom.

Velika šteta bi bila da tako ne bude, a svaki ’zvezdaš’ i ljubitelj vaterpola se nada da će se obezbediti novac da ostane ovakva, pre svega homogena, ali i igrački jaka ekipa.

Kakvo je Vaše mišljenje, da li ’crveno beli’ mogu ostati na okupu i da li će klub nastaviti da ide stazom uspeha?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: