'Orlovi': Hoćeš trofej? Pozovi Srbina (4/4)

U Srbiji je svaki navijač selektor – svako bi nekog igrača precrtao sa spiska reprezentativaca, pozvao nekog novog, vratio nekog starog... Fudbalska sezona je završena, a sportska redakcija B92 donosi vam pregled učinka svih srpskih fudbalera koji nastupaju u Evropi. Možda se neko novi sledeći put nađe na ’vašem’ spisku, možda budete imali neko novo ime za Sinišu Mihajlovića, a posle čitanja sva četiri dela našeg teksta moći ćete bolje da argumentujete svoj stav. Zato ne propustite serijal B92 pod nazivom „Orlovi“.

Izvor: B92

Petak, 07.06.2013.

01:48

Default images

Prvi deo teksta bio je posvećen našim internacionalcima koji igraju u zemljama bivšeg SSSR-a, drugi deo bavio se dešavanjima na Balkanu i malo šire, dok je treći deo koncentrisan na lige Centralne Evrope.

Stigli smo i do kraja. U poslednjem delu Vas čeka rezime naših internacionalca iz Zapadne Evrope, a kao dodatak celom projektu, tu je i priča o Milanu Mandariću - srpskom Romanu Abramoviču.

Uživajte!

U ovim delovima evropskog kontineta Srbija se može pohvaliti sedmoricom šampiona, najvećim gubitnikom, osvajačem Lige Evrope i šampionom prvenstva u kojem se, po mnogima, igra najbolji fudbal. Kada su u pitanju individualni uspesi, imamo dva najbolja asistenta, najboljeg strelca kluba i najboljeg strelaca prvenstva, ali od njih samo je jedan na spisku reprezentativaca.

PL: Vida i Bane nosioci trofeja

Beta/AP
Iza nas je, verovatno, istorijska sezona u Premijer ligi. Borba između mančesterskih klubova se zaoštrila, Nemanja Vidić je podigao poslednji trofej koji je ser Aleks Ferguson osvojio u trenerskoj karijeri, Vigan je konačno ispao iz lige, ali je u finalu FA kupa savladao Siti, dok je Čelsi spas sezone pronašao u Ligi Evrope.

Defanzivac 'plavaca' Branislav Ivanović je postao prvi Srbin koji je za dve godine osvojio oba evropska klupska takmičenja. I to na kakav način, golom u sudijskoj nadoknadi doneo je Čelsiju prvi trofej Lige Evrope u istoriji kluba. Ako se tome doda činjenica da je Bane propustio samo osam utakmica u svim takmičenjima, dolazi se do zaključka da je momak ponikao u OFK Beogradu postao jedna od najvažnijih karika u sistemu kluba sa „Stamford Bridža“, ali ne želi da ističe svoj učinak.

“Osvajanje Lige Evrope je jedan od najboljih trenutaka u mojoj karijeri. Pobeda u finalu jednog evropskog takmičenja je kao san. Uvek sam govorio da ekipa osvaja titule, a ne pojedinci. Čak smo u finalu bili oslabljeni zbog povreda igrača. Srećan sam, zadovoljstvo je biti deo ovog tima. Kada osvojite jedan trofej uvek želite drugi. Nešto vas uvek gura napred. To smo ove sezone osetili u mnogim utakmicama. To nam je bila dodatna motivacija“, naveo je Ivanović nakon finala u Amsterdamu.
Beta/AP
O Ivanovićevim kvalitetima, za koga Monako navodno nudi 25 miliona funti, pohvalno se izrazio Didije Drogba, njegov nekadašnji saigrač, nazvavši ga bratom od druge majke.

Sintagma „najvažnija karika“ ima svoju personifikaciju u Nemanji Vidiću, kapitenu Mančester Junajteda, čoveku koji je imao čast da pehar osvajača Premijer lige dodirne pre ser Aleksa Fergusona, Pola Skolsa, Rajana Gigsa ili Rija Ferdinanda. O tome sa kakvom prefinjenošću obavlja zadatke u odbrani, a i o autoritetu koji je izgradio za svega sedam godina, svedoči podatak da je tek četiri puta javno opomenut u svim takmičenjima. Prema istraživanjima ostrvskih medija, Vidić je najuspešniji fudbaler Mančestera u istoriji, ali zasluge za to prepisuje Fergusonu, koji je najzaslužniji za njegov dolazak na “Old Traford”.

"Bilo je potpuno prirodno da mu na kraju meča sa Svonsijem Evra i ja damo trofej, ovo je ipak njegov oproštaj, poslednji meč na ‘Old Trafordu’. Svi igrači su očekivali da ću ja to da uradim, ali mi je drago što je on podigao pehar. Bio je sjajan menadžer, bilo je sjajno igrati za njega. Tužno je što odlazi", rekao je Vidić.

Kada bi on promenio odluku o napuštanju reprezentacije Srbije i pridružio se Ivanoviću, te Matiji Nastasiću i Aleksandru Kolarovu, uzdanicama Mančester Sitija, naš nacionalni tim bi zasigurno imao najbolju defanzivnu liniju na svetu. Ipak, tako nešto smo imali i na Svetskom prvenstvu u Nemačkoj, a znamo kako smo tamo prošli. Kada u najskupljem timu Premijer lige iz startnih 11 istisnete engleskog reprezentativca Džoliona Leskota i nekadašnjeg kapitena Arsenala Koloa Turea, sa svega 20 godina, onda ste definitivno talenat kakav se retko rađa. Upravo je Leskot glasno negodovao što Nastasić nije dobio nagradu za najboljeg mladog igrača Premijer lige.
Beta/AP Photo/Sang Tan
“Čudi me da makar nije ušao na uži spisak od šest kandidata za nagradu. To je greška. Nemam problem što me je baš on izbacio iz startne postave. Kako da kritikujete nekog ko igra dobro. Znam da Nastasić nije od onih glamoruznih igrača koji umeju sa loptom, ali on svoj posao radi na sjajan način”, naveo je Leskot.

Nastasić je sa iskustvom od samo jedne seniorske sezone, u Fiorentini, debitovao na „Santjago Bernabeu“, a težeg rivala od Kristijana Ronalda nije mogao da očekuje za dobrodošlicu.

S njim u timu Siti na 12 utakmica nije primio gol, što je bilo dovoljno da klub (koji trenutno nema trenera, nakon odlaska Roberta Mančinija, pominje se dolazak Manuela Pelegrinija) obezbedi naslov ekipe sa najboljom odbranom u čitavoj Premijer ligi (34 primljena gola na 38 utakmica).

Fudbalski sajt WhoScored.com pre nekoliko meseci samo je potvrdio Leskotove reči. Po statističkoj analizi ovog sajta bivši igrač Fiorentine i mlađih kategorija Partizana najbolji je mladi igrač u Engleskoj, a u dosadašnjoj karijeri na ‘Ostrvu’ napravio je samo jednu grešku koja je dovela do šanse za gol.

Ime God Klub Nastupi Min Gol Ast Žk Ck
Branislav Ivanović 1984 Čelsi 59 4990 8 4 6 2
Nemanja Vidić 1981 Mančester Junajted 23 1979 1 0 4 0
Matija Nastasić 1993 Mančester Siti* 30 2392 0 0 2 0
Aleksandar Kolarov 1985 Mančester Siti 30 1675 4 3 8 0


*Pre dolaska u Mančester Siti Matija Nastasić je odigrao dve utakmice za Fiorentinu u sezoni 2012/2013.

Čempionšip: Nervozni 'Žigara'

U Premijer ligi će sledeće godine igrati Kardif, Hul i Kristal Palas. Donji deo tabele Čempionšipa čine sve sami bivši učesnici elitnog takmičenja, Vulverhempton, Blekburn, Midlsbro, Ipsvič, Lids i Birmingem u kojem je Nikola Žigić imao veoma interesantnu sezonu.

Bivši reprezentativac Srbije je u jednom trenutku izbačen iz tima, a menadžer Li Klark ga je žestoko kritikovao. Nekadašnji fudbaler Rasing Santandera i Valensije prihvatio je kritike i vraćen je u sastav, posle čega je postizao golove za pobedu protiv Midlsbroa i remi sa Lesterom.

„Žigara“ je na treningu popravio ponašanje, međutim na terenu je nastavio sa sukobima sa protivničkim igračima, zbog čega je zaradio tri žuta kartona u prolećnoj polusezoni. Srećom po njega i klub, od početka 2013. godine nije dobio nijedan crveni karton.

Ime God Klub Nastupi Min Gol Ast Žk Ck
Nikola Žigić 1980 Birmingem 36 2241 9 5 6 2

Sageš: Ukleta Benfika i dečko od 50 miliona

AP Photo/Paulo Duarte
Fudbalsku godinu u najzapadnijoj evropskoj državi na Mediteranu obeležile su suze navijača i igrača Benfike, tima koji je sva tri trofeja izgubio u gotovo poslednjim minutima utakmica.

Sve je počelo u 29. kolu prvenstva, kada je u direktnom duelu Porto preuzeo lidersku poziciju, nastavak je stigao u finalu Lige Evrope, da bi kulminacija razočaranja stigla u nacionalnom kupu. Posle vođstva od 1:0, Benfika je primila dva gola u dva minuta od Vitorije Gimaraeš i tako ostala bez i jednog trofeja u fantastičnoj sezoni.

Velike zasluge za, uslovno rečeno, uspehe portugalskog kluba idu na adresu momka za koga nema mesta u reprezentaciji Srbije, iako mu je klauzulom propisano minimalno obeštećenje od 50 miliona evra.

Talenat Nemanje Matića nije prepoznat u redovima beogradskih večitih rivala, ali je 24-godišnji Šapčanin posle boravka u Košicama, Čelsiju i Viteseu, zablistao u Benfiki.

On je tokom sezone potigao nekoliko važnih golova, a posebno lep bio je onaj u duelu sa Portom u januaru, kada je spektakularnim volej udarcem pogodio same raklje gola Heltona. Pozicija defanzivnog veziste donela mu je velike izazove i veliki broj žutih kartona, ali je jedan jedini crveni dobio u 90. minutu utakmice sa Nasionalom, pogledajte i zašto.

Ime God Klub Nastupi Min Gol Ast Žk Ck
Nemanja Matić 1988 Benfika 46 3988 5 1 16 1

Primera: Povratak Đukića 'kući'

Starsport
Nekada je najveća država na Pirinejskom poluostrvu bila prava Meka za srpske fudbalere, međutim u prošloj sezoni knjiga je spala na tri igračka i jedno trenersko ime.

Valjadolid je, predvođen srpskim stručnjakom Miroslavom Đukićem, prošle godine obezbedio učešće u Primeri i može biti zadovoljan ostvarenim plasmanom, izboren je opstanak u elitnom takmičenju, sa devet bodova više od ekipa u opasnoj zoni.

Nekadašnji selektor reprezentacije Srbije je na slikovit način objasnio koji su njegovi principi u trenerskom poslu, koji su ga preporučile za poziciju prvog stručnjaka Valensije, a naša televizija je prva to objavila.

"Nikome ništa ne poklanjam, čak ni rođenoj deci. Prilike? Pružam ih svima, ali da biste igrali u ovoj ekipi morate puno znoja i krvi da uložite u to. U najboljoj ligi na svetu igraće oni koji to iz dana u dan zaslužuju", rekao je Đukić.

Te uslove ispunio je bivši kapiten Partizana Antonio Rukavina, toliko da je propustio tek 106 minuta u kompletnoj sezoni, što mu je obezbedilo povratak na, bar za sada, samo klupu reprezentacije Srbije. On navodi da ne razmišlja o odlasku iz Španije, ali kaže da bi tamošnja fudbalska javnost trebalo da proveri svoje shvatanje najvažnije sporedne stvari na svetu.

“Godinama unazad imali su debele razloge da veruju da su ovde igra najbolji fudbal na svetu. Zato ih je epilog u polufinalu Lige šampiona žestoko uzdrmao. Sad svi tvrde da su Nemci pre svega na snagu nadmašili Špance, a to nije tačno. Bili su bolji u svakom elementu igre. Bajern i Dortmund su igrali najbolji fudbal u Evropi ove sezone i tu nema zbora. Rekao bih da tek sada polako na Pirinejskom poluostrvu shvataju da ima odličnog fudbala i van granica Španije “, naveo je Rukavina.

Uprava Saragose, koja se seli u niži rang takmičenja, nije često dovodila fudbalere sa srpskim pasošem, ali kada im je nudila ugovore imala je velika očekivanja, koja uglavnom, nisu bila ispunjena.

Sećamo se Gorana Drulića koji je 2001. godine za 11,5 miliona funti prešao iz Crvene zvezde u španski klub, za koji je postigao svega tri pogotka na 39 utakmica. Ove sezone su nekadašnji fudbaleri Partizana Ivan Obradović i Stefan Babović zaigrali u dresu kluba iz Aragona, ali toliko da su male šanse da će i sledeće godine ostati u sastavu.

Ime God Klub Nastupi Min Gol Ast Žk Ck
Miroslav Đukić (trener) 1966 Valjadolid
Antonio Rukavina 1984 Valjadolid 38 3405 1 1 5 1
Ivan Obradović 1988 Saragosa 1 74 0 0 0 0
Stefan Babović* 1987 Saragosa 11 330 0 0 2 1

* Stefan Babović je sezonu počeo u evropskim kvalifikacijama sa Partizanom, gde je na pet utakmica zabeležio tri asistencije.

Segunda: Zaboravljena 99-ka Crvene zvezde

U španskoj Segundi se takmičenje toliko zakomplikovalo da će konačan izgled tabele biti poznat tek 9. juna, nakon poslednjeg kola. Ono što je sigurno je da se Heres seli u ligu niže, dok će takvu sudbinu pokušati da izbegne Andrija Kaluđerović, u Rasing Santanderu, ekipi koja se nalazi u opasnoj zoni, na 19. poziciji.

Nekadašnja velika nada srpskog fudbala sjajno je startovala sezonu u Rasingu, tri gola u prvih šest utakmica, najavljivali su nastavak golgeterskog učinka započetog u Crvenoj zvezdi i Radu. Međutim, ekipa iz Santandera je zaređala šest poraza, Kaluđerović se nije video na terenu, pa je usledila selidba na klupu, koja nije dala rezultata. Srbin do kraja prvenstva nije nijednom zatresao mrežu protivnika.

Ime God Klub Nastupi Min Gol Ast Žk Ck
Andrija Kaluđerović 1987 Rasing Santander 20 1096 5 0 3 0

L1: Ninković nedovoljan za trofej

Beta/AP
Nova destinacija bogatih ljudi spremnih da svoj novac ulože u fudbal. Pari Sen Žermen predvođen Karlom Ančelotijem, Dejvidom Bekamom i Zlatanom Ibrahimovićem stigao je do tek treće titule šampiona u klupskoj istoriji.

Do mesta u Ligi šampiona došao je Olimpik iz Marseja, dok će njegov imenjak iz Liona tu poziciju tražiti kroz kvalifikacije, verovatno bez Milana Biševca na pozicijicentralnog beka, pošto je za 29-godišnjeg fudbalera zainteresovan njegov bivši klub, Lens.

U svojoj trećoj prvoligaškoj sezoni u istoriji kluba Evijan je umalo stigao do prvog trofeja.Miloš Ninković je postigao gol u polufinalu protiv Lorijena obezbedivši finale, ali je su tamo izgubili od Bordoa rezultatom 3:2.

Nesuđeno pojačanje Crvene zvezde odiseju u francuskoj Ligi 1 završava sa negativnim skorom, od sredine januara, kada je stigao na pozajmicu iz kijevskog Dinama, do kraja sezone Evijan je zabeležio četiri pobede, šest remija i sedam poraza. Reprezentativac Srbije, koji zbog povrede neće biti u sastavu za duel sa Belgijom ima veliku želju da obuče dres ‘crveno-belih’ iz Ljutice Bogdana.

“Hoću da dođem u Zvezdu! Hoću da igram za klub koji volim. Novac mi nije prioritet, pokazao sam to zimus, kad sam pregovarao s Džajićem i Čovićem. U junu postajem gospodar svoje sudbine. Ne bih da se ponavljam, ali kod mene nema nikakvih dilema”, rekao je Ninković srpskim medijima.

Iako je šampionska trka odlučena četiri kola pre kraja prvenstva, tek u poslednjoj rundi je Nica, našeg Nemanje Pejčinovića stigla do plasmana u Ligu Evrope. Pobeda nad ekipom Ajačija, uz remi Sent-Etjena u duelu sa Lilom omogućila je klubu sa Azurne obale učešće u evropskom takmičenju. Rezultatska kriza je stigla u veoma lošem trenutku, pred sam kraj sezone su upisana četiri poraza i to u mečevima kada Pejčinovića nije bilo u sastavu.

“Pre tri godine sam stigao u klub i ovo mi je najuspešnija sezona. Nadam se da ćemo u budućnosti postizati još bolje rezultate”, rekao je Pejčinović po završetku prvenstva.

Čini se da Pavle Ninkov nije svojim igrama impresionirao stručni štab Tuluza, čak je bio prekomandovan u drugi tim za koji je nastupio samo jednom. Nakon prvog dela sezone, u kojem je više vremena provodio na klupi nego na terenu, proleće mu je donelo standardnije partije, a u duelu sa Remsom je nastupio na poziciji centralnog veznog igrača.

Spekulacije o njegovom odlasku pojačane su nakon dolaska rumuna Mihaija Romana, međutim menadžer Bojan Ostojić navodi da njegov klijent za sada neće promeniti sredinu.

“Sve što mogu da kažem u ovom trenutku je da Pavle ostaje u Tuluzu do daljnjeg”, telegrafski kratak je bio Ostojić.

Ninkovu će se na leto pridružiti štoper Crvene zvezde Uroš Spajić, koji je prešao u transferu vrednom 1,5 miliona evra.

Ime God Klub Nastupi Min Gol Ast Žk Ck
Miloš Ninković 1984 Evijan* 22 1624 2 3 1 0
Milan Biševac 1983 Lion 36 3141 0 0 5 2
Pavle Ninkov 1985 Tuluz 24 1816 0 0 3 0
Nemanja Pejčinović 1987 Nica 31 2756 3 2 2 1
Danijel Aleksić 1991 Sent Etjen 2 43 0 0 1 0


* Miloš Ninković je na početku sezone igrao za kijevski Dinamo za koji je postigao jedan pogodak na devet utakmica.

L2: Đorđević u timu godine, 'Kneževi' pravac titula

fcnantes.com
Monako se na velika vrata vraća u Ligu 1, finansijska injekcija iz Ruske federacije će u Kneževinu sledeće sezone dovesti dvojac iz Porta, Žoaa Mutinja i Džejmsa Rodrigesa, te Radamela Falkaa, a obezbeđen je i potpis iskusnog Rikarda Karvalja.

U društvo najboljih će Gengan i Nant, posle četvorogodišnjeg odustva. Za uspeh ‘kanarinaca’ najzaslužniji je srpski reprezentativac Filip Đorđević, napadač na čiji konto ide trećina golova treće ekipe po efikasnosti u Ligi 2. Bivši fudbaler Crvene zvezde imao je start sezone iz snova, postigao je 13 golova na deset mečeva, međutim u drugom delu je smanjio tempo, pa mu je titula najboljeg strelca takmičenja izmakla za samo dva pogotka i otišla u ruke Mustafe Jabatarea iz Gengana. Ipak, nema razloga za nezadovoljstvo jer je uvršten u najbolji tim šampionata.



“Priznanja uvek znače, pogotovo u ligi, gde se ne ističu previše pojedinci, već je fokus na timskoj igri. Ovo je lepo priznanje i daje mi podsticaj da nastavim da kvalitetno radim. Ne želimo da se sledeće sezone borimo za opstanak, klub planira da se pojača igračima sa kojima ćemo moći da budemo najmanje na sredini tabele”, rekao je Đorđević.

Pored Đorđevića u drugoj ligi Francuske nastupaju Miodrag Stošić za Laval, odnosno Branko Lazarević za Kaen.

Ime God Klub Nastupi Min Gol Ast Žk Ck
Filip Đorđević 1987 Nant 37 3121 23 3 4 1
Miodrag Stošić* 1981 Laval 5 390 0 0 1 0
Branko Lazarević 1984 Kaen 0 0 0 0 0 0


*Miodrag Stošić je nekoliko sezona nosio dres Nima, kao i na početku ove sezone, gde je odigrao ukupno šest utakmica.

Eredivizija: Sve u znaku 'srpskog' Krojfa

sc-heerenveen.nl
Eredivizijom, u kojoj se iz godine u godinu igra sve lepši fudbal, ponovo je zavladao Ajaks, osvojivši treću uzastopnu titulu. U najmlađem timu lige, sa prosečnom starošću od 22,7 godina nije se naigrao Miralem Sulejmani, čije sposobnosti nisu bile na ceni kod trenera Franka de Bura, tako da će Srbin, kao slobodan igrač, promeniti sredinu i od sledeće sezone nositi dres Benfike.

"Mislio sam da je kod Martina Jola bilo loše, ali se ispostavilo da uvek može gore. Razočaran sam", opisao je Sulejmani svoje raspoloženje tretmanom u Amsterdamu.

Njemu će se u pridružiti i Filip Đuričić, nova “desetka” Benfike, momak koji je na sebe skrenuo pažnju pre nekoliko godina, kada je kao omladinac napustio Crvenu zvezdu i počeo evropsku odiseju. Posle neuspešnih angažmana u Olimpijakosu i Mančester Junajtedu, stigao je u Herenven gde je za kratko vreme od anonimusa stekao status jednog od najboljih igrača.

“Prošle godine sam imao mnogo problema. Na početku nisam igrao. Bio sam isfrustriran i nervozan. Činilo mi se da sam izgubio vreme. Ali, dolaskom Van Bastena se sve promenilo. Igramo atraktivan i napadački fudbal, što je za mene idealno. Zbog toga sam i ostao u Herenvenu ove sezone. Van Basten mi je mnogo pomogao i osećam se fenomenalno“, naveo je Đuričić koji je ove sezone ubedljivo poneo epitet najboljeg igrača kluba, osvojivši 42 odsto glasova navijača.

Uz dužno poštovanje Sulejmaniju i Đuričiću, najbolji srpski fudbaler u Erediviziji je bez sumnje Dušan Tadić, treći asistent i jedanaesti strelac šampionata. Njegov Tvente je ostao bez učešća u sledećem izdanju Lige Evrope, porazom od Utrehta u plej-of takmičenju, iako je Srbin postigao fantastičan pogodak u revanš utakmici.



Treću sezonu zaredom NAC Breda završava takmičenje na 13. poziciji, a 38 bodova je imala i na kraju prošle sezone. Do imenovanja tadašnjeg trenera rezervnog tima Nebojše Gudelja za šefa stručnog štaba prve ekipe NAC je zabeležio devet poraza u 13 kola. Debi srpskog stručnjaka nije nagoveštavao bolje dane, tim je poražen od Den Haga sa 3:0, ali je posle tri uzastopna remija usledio pobednički niz, kojim je ekipa iz Brede uspela da opstane u Erediviziji.

Nebojšina produžena ruka na terenu bio je sin Nemanja, koji je kao defanzivni, centralni i istureni vezni igrač odigrao svaki minut u tek završenoj sezoni.

Odahnuli smo, ostajemo u ligi. Tata, ja, navijači, ma cela Breda. Cele sezone smo se mučili, ali od decembra, kada je Nebojša seo na klupu, išli smo samo uzlaznom putanjom. Na terenu je za mene samo trener, a kada dođemo kući, onda smo porodica. Tada i razgovaramo o nečemu što možda ne bismo smeli na treningu, a i on mi često skrene pažnju na nedostatke”, naveo je mladi srpski reprezentativac, koji je sjajnim partijama i golovima skrenuo pažnju Milana i Fiorentine, ali ipak želi da ostane u Holandiji.

“Neću da odem negde gde ću grejati klupu i krenuti od nule. Imam ponude Tventea, Alkmara i Vitesea, a ukoliko kapiten PSV Strotman ode u Milan, eto me možda i u Ajndhovenu”, zaključio je Gudelj junior.

Ime God Klub Nastupi Min Gol Ast Žk Ck
Dušan Tadić 1988 Tvente 51 4342 16 22 7 0
Filip Đuričić 1992 Herenven 35 3273 10 10 4 0
Miralem Sulejmani 1988 Ajaks 8 173 0 0 0 0
Dejan Meleg* 1994 Ajaks 0 0 0 0 0 0
Nemanja Gudelj 1991 Breda 37 3360 5 1 4 0
Nebojša Gudelj (trener) 1969 Breda
Nikola Aksentijević** 1993 Vitese 0 0 0 0 0 0
Jagoš Vuković 1988 PSV 1 90 0 0 0 0
Filip Kostić 1992 Groningen 7 142 0 1 1 0

*Omladinski reprezezentativac Dejan Meleg je u Ajaks stigao iz Vojvodine. On je za 'lale' odigrao sedam mečeva.

**Nikola Aksentijević nije odigrao ni sekund za Vitese u koji je došao iz beogradskog Partizana. Aksentijević je u crno-belom dresu zabeležio osam nastupa uz tri asistencije.

Belgija: Pozovi Laneta za titulu...

Beta/AP
Treću titulu u nizu osvojio je i Anderleht, koji umalo nije dozvolio da se ponovi situacija iz sezone 2010/11. kada je bio vodeći posle regularnog dela, ali je trofej posle plej-ofa otišao Genku. Taj tim je sprečio ekipu Milana Jovanovića da stigne do triple krune, osvojen je Superkup, ali je u polufinalu nacionalnog Kupa, posle izvođenja jedanaesteraca Genk prošao u finale, gde je trijumfovao nad Brižom sa 2:0.

Bivši srpski reprezentativac je ponovo dokazao da mu najviše odgovara način igre u Župiler ligi. Posle neuspešne odiseje u Liverpulu, legendarni fudbaler Standarda iz Liježa je podsetio na svoje najbolje dane, prvi je asistent lige, a sa Dijumersijem Mbokanijem i Tomom de Suterom čini najubojitiji trio u čitavom takmičenju. Jovanović će verovatno promeniti sredinu, ali u izjavi srpskim medijima naveo je da će o tome kada se dobro odmori.

“Titulu smo proslavili na privatnoj žurki u organizaciji jednog igrača, ništa specijalno, nije bilo pevačice i muzike koju volim, ali se dobro snalazim i kad je “haus” u pitanju, samo što nisam u prvom planu. Domaća narodna muzika me tera da se dohvatim mikrofona, to je razlika”, rekao je Jovanović, za koga se interesuje turski Bešiktaš.

Kvalifikacije za Ligu šampiona su za malo izmakle Vladanu Kujoviću i Bojanu Jorgačeviću, čuvarima mreže Klub Briža, Varegem je imao samo bod više, pa će ‘plavo-crni’ morati da se zadovolje Ligom Evrope.

Briž je sezonu startovao u skladu sa renomeom, bili su bez poraza u prvih deset utakmica, a posle startna tri kola 34-godišnji Kujović je mesto među stativama prepustio tri godine mlađem Jorgačeviću. Sunovrat ekipe se dogodio u trenucima kada se potencijalni reprezentativac Srbije nalazio u timu, na pet mečeva primio je 17 golova, što je bilo dovoljno da se do kraja sezone preseli na klupu. Kujović do kraja takmičenja bio odličan na golu Briža, koji je sa njim u sastavu poražen na samo jednoj utakmici.
clubbrugge.com
Lokeren se nadao da će kroz plej-of stići do takmičenja u Evropi, međutim samo pet osvojenih bodova je bilo premalo, te je tim Miloša Marića doigravanje završio na poslednjem, šestom mestu. Fudbaler koji je učestvovao u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2006. kao reprezentativac Srbije i Crne Gore u finišu Župiler lige nije odigrao više od 45 minuta u kotinuitetu, a samo jednom se našao u startnoj postavi.

Kada su 2009. čelnici Kortrejka ponudili ugovor igraču bez angažmana Nebojši Pavloviću, sigurno nisu slutili da će on za tri godine biti kapiten ekipe. Nekadašnji igrač Rada i Čukaričnog je vodeći po broju žutih kartona, u plej-ofu sredine tabele je na četiri utakmice tri puta opomenut.

Kortrejk je u doigravanju završio na poslednjem, četvrtom mestu, a jedinu pobedu zabeležio je bez svog kapitena u sastavu. Bez obzira na nešto lošiji plasman u nacionalnoj ligi, Kortrejk je ostvario veliki uspeh plasiravši se u polufinale Kupa, u kome je poražen od Serkl Briža ukupnim rezultatom 4:3.

Klub bi na kraju sezone mogao da pored fudbalskog ostvari i finansijski uspeh – za drugog srpskog internacionalca Stefana Mitrovića ozbiljno je ‘zagrizla’ portugalska Benfika, pa će on na leto vrlo verovatno put Lisabona gde ga čekaju Nemanja Matić, Filip Đuričić i Miralem Sulejmani.

Ime God Klub Nastupi Min Gol Ast Žk Ck
Milan Jovanović 1981 Anderleht 45 3636 12 17 8 2
Vladan Kujović (G) 1978 Klub Briž 32 2822 0 0 3 0
Bojan Jorgačević (G) 1982 Klub Briž 19 1678 0 0 2 0
Miloš Marić 1982 Lokeren 37 1389 6 3 3 0
Jugoslav Lazić (G) 1979 Lokeren 15 1341 0 0 1 0
Dalibor Veselinović 1987 Bershot 10 645 4 0 0 0
Nebojša Pavlović 1981 Kortrejk 33 2897 4 4 12 0
Stefan Mitrović 1990 Kortrejk 28 2018 3 0 4 2
U nacionalnim takmičenjima Škotske, Severne Irske i Republike Irske nema naših fudbalera, dok se prvenstva na Farskim Ostrvima, Islandu, u Danskoj, Norveškoj, Švedskoj i Finskoj završavaju na jesen.

Priča o srpskom Romanu Abramoviču

Beta/AP/Matt Dunham
Milan Mandarić, srpsko-američki biznismen, trenutni je vlasnik i predsednik engleskog kluba Šefild Venzdej, koji se takmiči u Čempionšipu.

Rođen je 1938. u okolini hrvatskog grada Gospića, a odrastao je u Novom Sadu. Veoma uspešno je vodio porodični posao u bivšoj Jugoslaviji, koju je napustio 1969, kada se preselio u Sjedinjene Američke Države.

Tamo se zaposlio u jednoj kompaniji koja je proizvodila opremu za kompjutere, ali ju je napustio 1971. i sa dvojicom kolega osnovao firmu „Lika korporejšn“. Do 1976. ona je postala vodeća kompanija za izradu kompjuterske opreme, a Mandarić je bio jedan od pionira procvata koji je doveo do stvaranja Silikonske doline. Iste godine dobio je i američko državljanstvo. Kompaniju je kasnije prodao i okušao se u drugim poslovima i investicijama, među kojima su se našli i fudbalski klubovi.

Sedamdesetih godina osnovao je Fudbalski klub Lika, a zatim i San Hoze Ertkvejks, da bi 1978. godine kupio Konektikat Bisentnejls i preselio ih u Oukland, gde su igrali pod imenom Stompers. Kasnije je kupio i Sent Luis Storm, klub koji je postojao do 1992 godine.

Skeptičan po pitanju fudbala u Severnoj Americi, svoja poslovanja na tom polju preselio je u Evropu, gde je bio vlasnik belgijskog Šarlroa, a zatim i francuske Nice. 1988. prodao je Nicu i kupio engleski Portsmut, koji je sa Harijem Rednapom odveo u Premijer ligu. Rednap je kasnije napustio klub zbog sukoba s Mandarićem. Početkom 2006. prodaje deo kluba Aleksandru Gajdamaku, da bi mu na kraju sezone prodao i ostatak svog udela u klubu, ali ostaje na jednoj od funkcija u upravi, koju konačno napušta u septembru 2006.

Nedugo zatim, pokušava da preuzme Lester Siti, a to zvanično i uspeva 13. februara 2007. godine. Za nekoliko meseci promenio je četiri menadžera, a kada je Lester po prvi put u klupskoj istoriji ispao iz Čempionšipa u sezoni 2007/08 on je viđen kao glavni krivac. U novembru 2007. uhapšen je i optužen za korupciju, zajedno sa bivšim saradnicima Harijem Rednapom i Piterom Storijem, agentom Vilijemom Mekejom, kao i fudbalerom Emdijem Fajeom, ali je na kraju oslobođen optužbi pet godina kasnije.

Tokom sledeće sezone klub je uspeo da se vrati u Čempionšip, a posle samo jedne sezone su stigli na korak Premijer lige, kada su u plej-ofu izgubili od Kardifa posle penala. Mandarić je potom prodao klub konzorcijumu sa Tajlanda, u kome je imao deoničarski udeo, ali je ostao na mestu predsednika.

Krajem novembra 2010. kupio je Šefild Venzdej, klub star 146 godina, za jednu funtu, pošto je 99,7 odsto deoničara kluba glasalo za to. Takođe, obavezao se da će otplatiti dugove, a morao je i da se povuče sa mesta predsednika u Lesteru.
Beta/AP/Matt Dunham
U sezoni 2011/12 Mandarić je bio na udaru navijača zbog otpuštanja menadžera Gerija Mejsona, i to pošto je ovaj pobedio najljućeg rivala Šefild Junajted u ’čeličnom derbiju’, a i dalje je bio pod istragom zbog korupcije. Ipak, klub je na kraju sezone završio drugi u engleskoj trećoj ligi, sa bodom više od gradskog rivala, i tako se direktno plasirao plasirao u Čempionšip, a 38.000 ljudi na „Hilsborou“ je skandiralo „Samo je jedan Milan Mandarić“.

’Sove’ su sezonu 2012/13. završile kao 18. u Čempionšipu sa 58 bodova i tako izbegli povratak u niži rang takmičenja. Mandarić je tokom cele sezone spominjao činjenicu da su klubovi koji dođu iz Premijer lige mnogo bogatiji od ostalih, ali je smatrao i da nisu nepobedivi.

Teško je. Ogromna je razlika između Premijer lige i nas. Klubovi koji dođu u Čempionšip imaju milione funti više od ostalih timova. Ipak, oni sa sobom nose breme favorita i obavezu da pobede, pa možemo lako da igramo protiv njih“, govorio je on, a rekao je i kako rešiti taj problem, "U fudbalu i dalje ima mesta za klubove koji razumeju suštinu igre i možemo da se takmičimo. Moraćemo da budemo mudriji, pametniji, lukaviji, sa upravom koja zna kako da ’sastavi slagalicu’, jer se ipak nosimo sa nefer finansijskom situacijom“.

Šefild se u sezoni 2012/13 dobro nosio sa doskorašnjim Premijerligašima. Birmingem su jednom pobedili, uz jedan nerešen ishod, isti skor imali su i sa Blekburnom, pobeđen je i Bolton, dok su sa Vulverhemptonom i Blekpulom izvlačili remije.

Iako finansijska situacija nije zavidna, Šefild na gostovanjima nosi dresove sa logoom „Vestfild Helta“, neprofitne zdravstvene organizacije stacionirane u Šefildu. Iako su imali ponudu neimenovanog biznismena za sponzorstvo u narednoj sezoni, koji im je ponudio daleko više novca od očekivanog, Mandarić je to odbio i time dobio veliko poštovanje navijača.

Mi smo fudbalski klub koji se fokusiran na lokalnu zajednicu i to shvatamo veoma ozbiljno, a ponuđeno partnerstvo nikada ne bi bilo prihvaćeno od strane naših navijača“, izjavio je on.

Klub sa „Hilsoborua“ je to dokazao i 2009. godine, kada je potpisan dvogodišnji ugovor po kome je sav novac od spozorstva dresova dobijala Dečija bolnica u Šefildu.

Mandarić je otkrio i planove za narednu sezonu, a odlučio je i da zadrži trenera Stjuarta Greja.

Veliko je olakšanje što smo opstali u Čempionšipu, ali to nije razlog za slavlje. Slavio bih da smo se plasirao u plej-of za Premijer ligu, ali sa druge strane, ipak smo napravili neki napredak. Loše smo započeli sezonu, pravili neke greške koje nećemo ponoviti sledeće godine, ali, drugi deo sezone je bio poprilično dobar. Najbitnije je da smo se stabilizovali, a pitanje je kako ćemo napredovati, i na tome radimo trenutno, videćemo koliko dalje od ovoga možemo. Svi znaju šta nam je krajnji cilj“, aludirao je Mandarić na plasman u Premijer ligu, „jedino pitanje je koliko će nam vremena biti potrebno da dođemo do tamo“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: