'Orlovi': Neven stao na korak od sna (3/4)

U Srbiji je svaki navijač selektor – svako bi nekog igrača precrtao sa spiska reprezentativaca, pozvao nekog novog, vratio nekog starog... Fudbalska sezona je završena, a sportska redakcija B92 donosi vam pregled učinka svih srpskih fudbalera koji nastupaju u Evropi. Možda se neko novi sledeći put nađe na ’vašem’ spisku, možda budete imali neko novo ime za Sinišu Mihajlovića, a posle čitanja sva četiri dela našeg teksta moći ćete bolje da argumentujete svoj stav. Zato ne propustite serijal B92 pod nazivom „Orlovi“.

Izvor: B92

Utorak, 04.06.2013.

15:17

Default images

Prvi deo teksta bio je posvećen našim internacionalcima koji igraju u zemljama bivšeg SSSR-a, dok se drugi deo bavio dešavanjima na Balkanu i malo šire.

U trećem delu, koji je pred Vama, bavimo se srpskim fudbalerima koji igraju u ligama Centralne Evrope. Na kraju, u četvrtom delu teksta o ’Orlovima’, imaćete priliku da čitate o srpskim internacionalcima iz Zapadne Evrope.

Uživajte!

Da je ovo istraživanje rađeno pre nekoliko godina, na prvom mestu u Centralnoj Evropi bi svakako bila italijanska Serija A. Međutim, sistematski rad, organizaciona i logistička stabilnost nemačkih klubova dovela je do toga da se Bundesliga može smatrati trenutno najboljom fudbalskom ligom na svetu. Taj zaključak proizilazi iz činjenice da je u poslednja četiri finala Lige šampiona tri puta učestvovao Bajern Minhen, koji je 25. maja na Vembliju savladao Borusiju Dortmund i prigrlio „ušati“ trofej.

Bundesliga: Borusija je uspela sve da izgubi

Beta/AP Photo/dpa/Christian Charisius
Da su “milioneri” iz Dortmunda stigli do svoje druge titule u Ligi šampiona, Neven Subotić bi potezom iz 72. minuta, kada je herojskim uklizavanjem sprečio Arjena Robena da ubaci loptu u nebranjenu mrežu, gotovo sigurno dobio prizanje za igrača utakmice Ipak, Holađanin je Borusiji došao glave minut pre kraja meča i time srpskog reprezentativca ostavio bez i jednog trofeja u sezoni koju je odigrao na maestralan način.

Tužni smo, jer smo verovali da možemo da pobedimo i osvojimo titulu. Nažalost, moramo da prihvatimo rezultatat, takav kakav je i čestitam Bajernu. Kada se sve sabere zaslužili su pobedu, mada su imali i sreće kod odlučujućeg gola. Čini mi se da Riberi u toj akciji nije imao nameru petom da proigra Robena. Možda bi sve bilo drugačije da smo uspeli da iskoristimo neku od šansi na početku meča, ali to je fudbal. Ostaje nam da izvučemo pouke i nastavimo da napredujemo”, izjavio je Subotić za nemačke medije.

Navijači Verdera će tek završenu sezonu momentalno izbaciti iz sećanja, jer je njihov omiljeni klub imao najlošiji plasman u poslednjih petnaestak godina. Finalista Lige Evrope iz 2009. godine je sezonu završio na 14. poziciji, što je rezultiralo odlaskom trenera Tomasa Šafa, posle više od 40 godina provedenih u klubu.

Aleksandar Ignjovski je u Šafovom timu igrao na četiri pozicije pre nego što se ustalio na mestu levog veznog igrača. Prvi gol za ekipu iz Bremena je postigao tek u svojoj 92. utakmici, ali legendarni trener Verdera veruje da će srpski reprezentativac u nastavku karijere biti efikasniji, iako je često odsustvovao zbog povreda i bolesti.

“On je veoma vredan igrač, koji se brzo prihvata zadatke i uspešno ih rešava. Počeo je da postiže i golove, što će mu doneti dodatnu dozu samopouzdanja”, naveo je Šaf.

Grojter Firt, u najmanju ruku, nije umeo da se snađe u društvu najboljih i ekspresno će se vratiti u ‘Cvajtu’. Izbavljenju tima iz opasne zone nije pomoglo ni dovođenje Nikole Đurđića, momka koji je u norveškom prvenstvu na 72 utakmice postigao 36 golova. Reprezentativac Srbije je u tom stilu nastavio i po dolasku u Nemačku, ali nije imao pravu podršku kolega u napadu, pa je Grojter sezonu završio kao ekipa sa najmanje postignutih golova.

Pod velikim znakom pitanja su statusi, pomalo zaboravljenog Gojka Kačara i Slobodana Rajkovića u HSV, dok mladi reprezentativac Filip Malbašić nije uspevao da se nametne i dođe do minuta u Hofenhajmu.
Ime God Klub Nastupi Min Gol Ast Žk Ck
Neven Subotić 1988 Borusija Dortmund 41 3681 3 1 4 0
Nikola Đurđić 1986 Grotjer Firt 15 1211 5 1 2 0
Aleksandar Ignjovski 1991 Verder Bremen 21 1767 1 2 3 0
Predrag Stevanović 1992 Verder Bremen 0 0 0 0 0 0
Aleksandar Stevanović 1992 Verder Bremen 2 18 0 0 0 0
Slobodan Medojević 1990 Volfsburg 9 645 0 1 1 0
Gojko Kačar 1987 Hamburger SV 3 31 0 0 0 0
Slobodan Rajković 1989 Hamburger SV 14 753 0 0 0 0
Filip Malbašić 1992 Hofenhajm 0 0 0 0 0 0

Cvajta: Fenomen Srđana Baljka

Beta/AP
Iako je tek u 30. godini života napustio srpski fudbal, neračunajući kratkotrajne odiseje u Japanu i Azerbejdžanu, Srđan Baljak je postao jedan od najstandardnijih fudbalera u nemačkim prvenstvima.

Da ga početkom 2011. godine nije zadesila povreda ligamenata kolena, nekadašnji najbolji strelac Prve lige Srbije imao bi kompletirane četiri sezone sa preko 20 nastupa u Cvajti. Kako sa Majncom nije uspeo da se zadrži u Bundesligi duže od jedne godine, postao je član Duisburga 2010, drugoligaša koji nikako da stigne do pozicije za plasman u najelitnije takmičenje.

Iako mu je ugovor istekao na kraju sezone, „Baki“ nema dilemu oko produžetka saradnje.

„Želim da nastavim boravak u Duisburgu, pre svega zbog porodice, kojoj veoma odgovara život u Nemačkoj“, rekao je kratko Baljak nemačkim medijima pre nekoliko dana.

Ime God Klub Nastupi Min Gol Ast Žk Ck
Vujadin Savić 1990 Dinamo Drezden 23 1993 0 0 3 0
Srđan Baljak 1978 Duizburg 24 1333 2 1 1 0

Italija: Ne peva, ali cepa mreže

Beta/AP Photo/Riccardo De Luca
Da sudija Mauro Bergonci nije poklonio jedanaesterac Milanu u duelu sa Sijenom, Adem Ljajić bi sjajnu sezonu u Fiorentini krunisao šansom da sledeće godine zaigra u Ligi šampiona. Sve su češći navodi da će momak, za koga nema mesta u reprezentaciji Srbije, promeniti sredinu. U blistavoj prolećnoj polusezoni, sa devet golova i pet asistencija na 12 utakmica, njegova cena na tržištu porasla je za okruglo milion evra. Čelnici „viole“ se nadaju da će Adem pristati na ostanak u Firenci, dok njegov agent, ne baš omiljena ličnost na ovim prostorima, Falji Ramadani navodi da je sve i dalje otvoreno.

„Uprava Fiorentine je optimistična po pitanju Ljajićevog ostanka. O tome ćemo na kraju sezone, pisalo se i da su Milan i Juventus zainteresovani za mog klijenta, ali ja za sada ne znam ništa, niti su obavljeni bilo kakvi pregovori“, naveo je Ramadani.

Prelazak Nenada Tomovića iz Lećea u Fiorentinu prošao je gotovo neprimećeno, jer je u tom momentu sva medijska pažnja bila usmerena na trampu „Ljubičastih“ sa Mančester Sitijem, kada su u suprotnim smerovima otišli Matija Nastasić i Stefan Savić. Polivalentni defanzivac je u sistemu sa tri centralna beka koji forsira trener Vinčenco Montela, zauzeo poziciju bližu levoj aut-liniji. Na debiju, u utakmici sa Napolijem, njegov tim je poražen, ali je Tomović u direktnom duelu sa prvim strelcem Serije A Ednisonom Kavanijem dokazao da ima kvalitet za borbu sa najboljim svetskim napadačima.
Beta/AP
Do drugog po snazi evropskog takmičenja stigao je i klub koji se može smatrati najboljim prodavcem u Kalču. Udineze u gotovo svakom prelaznom roku ostaje bez glavnih zvezda, ali uspešno nalazi rešenja za nastale „rupe“, i to uglavnom u svojim redovima. Navijači Crvene zvezde se godinama prisećaju prodora po desnom boku i teledirigovanih centaršuteva Dušana Baste, fudbalera koji je posle nekoliko sezona konačno dobio pravu ulogu u timu iz Udina. Trener Frančesko Gvidolin je Srbinu namenio poziciju u veznom redu, što je ovaj iskoristio na najbolji način.

Do utakmice kvalifikacija za Svetsko prvenstvo između Hrvatske i Srbije, Željko Brkić je branio u životnoj formi. Bivši čuvar mreže novosadske Vojvodine se posle odlaska Samira Handanoviča u Inter ustalio na golu Udinezea, što je bilo dovoljno da se za reprezentativca Srbije zainteresuje Real Madrid.

“Bio sam iznenađen kada sam čuo da se nalazim na spisku golmana koji bi mogli da zamene Ikera Kasiljasa. Nije to mala stvar i priznajem da mi prija interesovanje Reala. Ne bih voleo da vrhunac moje karijere bude to što sam na spisku želja Madriđana, bilo bi lepo da se to obistini u narednim godinama”, rekao je tada Brkić srpskim medijima.

Međutim, onda je u famoznoj utakmici na Maksimiru Brkić, najblaže rečeno, nesmotreno reagovao kod drugog gola Hrvata, što ga, ipak, nije omelo u nastupima za Udineze. Na narednih pet utakmica Serije A samo jednom je vadio loptu iz mreže.

Italijansko prvenstvo je definitivno obeležio veliki pad milanskog Intera. Ako je prošla sezona, koju su ‘ner-azuri’ završili na šestoj poziciji, smatrana izuzetno neuspešnom, ova se bez većeg razmišljanja može nazvati katastrofalnom. Ekipa sa “Đuzepe Meace” je uspela da ostvari jednak broj pobeda i poraza, što se nije dogodilo od sezone 1998/99. Odsustvo Dejana Stankovića bilo je evidentno već u prvom delu sezone, pa je u zimskom prelaznom roku član Intera postao Zdravko Kuzmanović, međutim i sa njim u timu, milanski klub je imao negativan skor, svega četiri trijumfa uz šest neuspeha.
genoacfc.it
Na stadionu “Komunale” u Đenovi će i sledeće godine igrati samo elitno takmičenje, iako je malo falilo da Đenoa ispadne iz lige. Ekipa koju na terenu predvodi Boško Janković je sebi zakomplikovala situaciju u poslednjim kolima, zabeležila je tri remija bez postignutog gola i na ostanku u Seriji A mora da se zahvali novom drugoligašu, Palermu.

“Bila je veoma teška sezona. Opstali smo, a što nam je i bio osnovni cilj. Palermo je porazom u Firenci izgubio sve šanse za opstanak, tako da smo kolo pre kraja sezone mogli da odahnemo”, rekao je Janković.

Njegov “komšija” je Nenad Krstičić, mladi reprezentativac Srbije koji je sezonu startovao kao levo krilo, da se posle “šetanja” po srednjem redu ustalio na poziciji centralnog veznog igrača. Njegova igra se uglavnom svodila na kvaranje akcija protivnika, to ga je koštalo suspenzija i povreda zbog čega je propustio deset ovosezonskih utakmica. Nekoliko utakmica pred kraj prvenstva, bivši fudbaler OFK Beograda doživeo je tešku povredu kolena, kada mu je uklizao ozloglašeni igrač Đenoe Matuzalem. Krstičić je izbegao operaciju, ali je rekao da će sledeće sezone znati da se osveti Brazilcu.

Između gradskih rivala plasirali su se Torino i Atalanta, ekipe u kojima nastupaju dvojica startera iz već pomenute utakmice između Srbije i Hrvatske. Alen Stevanović nije nijednom odigrao celu utakmicu za torinski klub, dok je Ivan Radovanović u ekipi iz Bergama imao dva puta tu privilegiju, ali je njegov tim oba puta poražen. Ono po čemu će defanzivni vezista pamtiti ovu sezonu je sukob sa, doskorašnjim najboljim prijateljem Markom Livajom. Hrvat je posle toga vraćen sa pozajmice iz Intera, dok u Atalanti i dalje ozbiljno računaju na Radovanovića.

“Ovih dana bi trebalo da pričamo o nastavku saradnje, pošto mi aktuelni ugovor ističe sledećeg leta. Iskreno, voleo bih da ostanem, lepo mi je u Atalanti, srećan sam ovde, a i umoran sam od menjanja klubova svakog leta”, naveo je Radovanović u izjavi srpskim medijima.

Ime God Klub Nastupi Min Gol Ast Žk Ck
Adem Ljajić 1991 Fiorentina 31 1801 12 6 3 0
Nenad Tomović 1987 Fiorentina 29 2350 0 1 5 1
Željko Brkić (G) 1986 Udineze 31 2662 0 0 1 0
Dušan Basta 1984 Udineze 34 2851 2 5 2 0
Nenad Krstičić 1990 Sampdorija 26 2009 1 2 9 0
Boško Janković 1984 Đenoa 20 1550 4 1 3 0
Zdravko Kuzmanović* 1987 Inter 14 969 0 1 1 0
Dejan Stanković 1978 Inter 3 113 0 0 2 0
Alen Stevanović 1991 Torino 17 818 2 1 1 0
Ivan Radovanović 1988 Atalanta 17 716 0 0 3 0
Uroš Ćosić 1992 Peskara 21 1694 0 0 3 0
Vlada Avramov (G) 1979 Kaljari 7 498 0 0 1 0
Uroš Radaković 1994 Bolonja 2 180 0 0 0 0
Lazar Petković 1995 Milan 0 0 0 0 0 0
Miloš Antić 1994 Lacio 0 0 0 0 0 0
Jevrem Kosnić 1993 Palermo 0 0 0 0 0 0


* Zdravko Kuzmanović je sezonu počeo u Štutgartu za koji je odigrao 17 utakmica, bez postignutog gola, ali je zabeležio tri asistencije.

Serija B: Sasuolo za istoriju

Istorijski plasman u Seriju A izborio je tim Sasuola, dok su poziciju u elitnom italijanskom fudbalskom takmičenju kroz plej-of izborila ekipa Livorna. Doigravanje je zamalo promaklo Modeni za koju nastupa Nikola Gulan, dok će Marko Milanović sa Vičencom učestovati u plej-autu za opstanak u ligi.

Ime God Klub Nastupi Min Gol Ast Žk Ck
Milan Milanović* 1991 Vičenca 13 1179 0 0 0 0
Nikola Gulan 1989 Modena 20 1637 0 1 4 0


* Milan Milanović je prvi deo sezone igrao u Palermu, ali je na terenu proveo samo 136 minuta u Kupu.

Poljska: Problematični, a najbolji u ligi i klubu

legia.net
Najbolji asistent poljske Ekstraklase Miroslav Radović stigao je do duple krune sa Legijom, prve za varšavski klub posle tačno 20 godina. Nedavno je u tandemu sa zemljakom Danijelom Ljubojom bio akter incidenta koji ga umalo nije koštao otkaza.

"Napadaju me kao da sam ubio desetoro ljudi. Znam da je predsednik ljut, u pravu je i preuzimam krivicu. Ne razumem čemu sva ta frka. Mislim da moj pristup obavezama i profesionalnost nisu sporni. Uvek sam davao sve za tim, često sam igrao i povređen, a to niko nikada nije spomenuo. Imam utisak da je cela afera delo ljudi koji mrze Legiju", rekao je Radović poljskim medijima nakon odluke kluba da bude novčano kažnjen.

Sa Ljubojom je situacija malo drugačija, iako je prvi strelac ekipe sa 12 golova, odstranjen je iz tima i verovatno je time njegova odiseja u Poljskoj završena, o čemu svedoče i navodni pregovori sa grčim Panatinaikosom oko transfera.

Klub koji u ovom veku ima najviše titula šampiona, sezonu završava na poražavajućoj sedmoj poziciji i to drugu godinu za redom. Svedoci posrnuća Visle iz Krakova su Ivica Iliev i Marko Jovanović. Njih dvojica su se uklopili u sivilo, nekadašnji napadač Partizana je više gledao da asistira saigračima nego da postigne pogodak, dok Jovanoviću sa pozicije desnog beka ofanzivne akcije nisu bile previše interesantne. Ilievu je poslednje četiri utakmice Ekstraklase odgledao sa klupe za rezervne igrače, a za kraj sezone je najavio i povlačenje.

“Nisam ja Rajan Gigs. On je od mene stariji šest godina, a potpisao je produžetak ugovora sa Mančester Junajtedom i verovatno će doći do cifre od 1000 utakmica. Ja još nisam odlučio šta ću da radim, videćemo”, ostao je zagonetan Iliev.

Ime God Klub Nastupi Min Gol Ast Žk Ck
Danijel Ljuboja 1978 Legija Varšava 31 2449 16 3 2 0
Miroslav Radović 1984 Legija Varšava 37 2818 5 16 6 0
Ivica Iliev 1979 Visla Krakov 23 1433 4 3 6 0
Marko Jovanović 1988 Visla Krakov 19 1625 0 0 2 0
Vojo Ubiparip 1988 Leh Poznanj 24 1041 2 0 2 0
Ivan Đurđević 1977 Leh Poznanj 13 557 0 0 3 0
Đorđe Čotra 1984 Zagleblje 21 1536 0 2 2 0
Aleksandar Vuković 1979 Korona Kjelce 4 283 0 0 0 0
Vanja Marković 1994 Korona Kjelce 1 2 0 0 0 0
Dimitrije Injac 1980 Polonija 8 509 0 0 0 0

Švajcarska: Vilota "doskakutao" do Kupa

Želeo je Bazel da odbrani duplu krunu i time kompletira jednu od najuspešnijih sezona u istoriji, posle igranja u Ligi šampiona i plasmana u polufinale Lige Evrope. Tako nije mislio Milan Vilotić, strelac odlučujućeg jedanaesterca za Grashopers u finalu Kupa Švajcarske.

“Bazel je, do sada, bio jedini tim koji nismo pobedili u ovoj sezoni i naravno veliki favorit pred ovaj meč. Ja sam imao tri odlične prilike da dam gol i golman je u dva navrata odlično zaustavio moje više nego dobre šanse. Mogao sam na kraju da budem tragičar da smo izgubili, ali eto, preuzeo sam odgovornost da šutiram u poslednjoj odlučujućoj seriji i doneo trofej Grashoperu”, rekao je Vilotić posle osvajanja svog prvog trofeja u inostranstvu.

To je njegov treći kup u karijeri, prethodna dva je osvajao sa Crvenom zvezdom, odakle je na mala vrata otišao nakon sukoba sa tadašnjim trenerom Robertom Prosinečkim, a sada uživa u zemlji satova i čokolade.

Ime God Klub Nastupi Min Gol Ast Žk Ck
Milan Vilotić 1986 Grashoper 34 2949 2 0 9 2
Savo Kovačević* 1988 Sent Galen 0 0 0 0 0 0
Milan Gajić 1986 Cirih 17 1573 5 0 3 0
Dragan Mrđa 1984 Sion 6 78 1 1 0 0
Miloš Krstić 1987 Tun 18 705 0 0 2 0
Dušan Veškovac 1986 Jang Bojs 23 1844 0 0 8 0
Dejan Sorgić 1989 Lucern 1 4 0 0 0 0


* Savo Kovačević je počeo u Slobodi iz Užica tekuću sezonu i postigao jedan gol na devet utakmica.

Austrija: Raj za veterane

U austrijskom prvenstvu su nekada nastupale legende poput Dejana Savićevića i Saše Ilića, a danas su tu samo veterani Milan Dudić u Šturmu i Nenad Jovanović, koji nastupa za Volfsberger. Oba nacionalna trofeja se sele iz Salcburga u Beč, Austrija je konačno uspela da prekine dominaciju ekipe Red Bula i okiti se duplom krunom nakon sedam godina čekanja.

Ime God Klub Nastupi Min Gol Ast Žk Ck
Milan Dudić 1979 Štrum 26 2227 1 0 5 1
Nenad Jovanović 1979 Volfsberger 31 2724 0 0 8 0

Mađarska: Fudbalska seoba Srba

Izreka da se istorija ponavlja može se primeniti kada se govori o količini srpskih fudbalera u Mađarskoj. Doduše, 34 imena su daleko manja od broja Srba koji su granicu našeg severnog suseda, tada u sklopu Habsburškog carstva, prešli u seobama u 17. i 18. veku.

Ekipu Đera su do titule vodili Nemanja Andrić i Nikola Trajković. Sam start sezone je bio odličan za srpski tandem, Trajković je asistirao, Andrić pogodio, ali je njihov tim poražen sa velikih 4:1 od Debrecina, od koga su izgubili i u finalu Kupa rezultatom 2:1. Nakon toga Đer nije doživeo neuspeh u narednih 18 prvenstvenih utakmica, što je stvorilo dovoljnu zalihu za miran kraj sezone. Nekadašnji fudbaler Zete, Crvene zvezde i Vojvodine navodi da je prezadovoljan, kako svojim, tako i igrama celog tima.

“Posle 30 godina osvojen je jedan trofej, a možda ćemo uzeti duplu kruna i tako postati prva ekipa u klupskoj istoriji kojoj je to pošlo za rukom. Najverovatnije ću ostati ovde i imaću razgovore sa klubom ovih dana oko produženja ugovora. Imam još jednu ponudu iz Mađarske, ali želim prvo da popričam sa ljudima iz Đera. Želim da igram kvalifikacije za Ligu šampiona sa Đerom i da završim karijeru ovde“, naveo je Trajković neposredno pred kraj sezone.

Kreator igre Đera je apostrofirao učinak fudbalera drugoplasiranog Videotona Nemanje Nikolića, momka koji je gotovo celu karijeru proveo u mađarskom fudbalu i postigao 77 golova na 142 utakmice, što ga svrstava u red najefikasnijih igrača u ligi.

Već dve godine on i Adamo Kulibali vode veliku borbu za titulu najboljeg strelca šampionata, u kojoj je, za sada, napadač Debrecina uspešniji. Učinak srpskog fudbalera, koji poseduje i mađarski pasoš, bio bi sigurno bolji, da na utakmici protiv Đera nije doživeo ozbiljan potres mozga, zbog čega je propustio nekoliko mečeva.

“Bez obzira na sve pokazali smo da imamo sjajan tim. Igranje u Ligi Evrope nam je donelo neprocenljivo iskustvo za dalje takmičenje u domaćem prvenstvu. Sada moramo da sebi postavimo nove ciljeve, da treniramo što više. Nećemo se zadovoljiti samo jednim učešćem u evropskom takmičenju, voleo bih da nam se tako nešto događa svake godine”, rekao je Nikolić.



Značajan učinak u napadačkim akcijama imao je Nikolićev saigrač, Nikola Mitrović. Iako se od defanzivnog veznog igrača to ne očekuje, kruševački Gatuzo je čak na tri utakmice, košarkaškim rečnikom, bio MVP – postigao je pogodak i zabeležio asistenciju. Mitrovićev gol u finalu Liga kupa nije bio dovoljan za trofej, u završnoj utakmici takmičenja ekipu iz Šekesfehervara deklasirao je Ferencvaroš sa 5:1. To je donekle opravdalo njegova očekivanja iskazana u predsezoni.

“U sezonu ulazimo odlično pripremljeni, kako fizički, tako i taktički. Tempiramo formu za sam početak takmičenja i nadam se da ćemo našim navijačima doneti mnogo radosti. Želeli bismo da osvojimo sva tri trofeja, međutim bili bismo zadovoljni svakim uspehom", rekao je tada Mitrović.

Najtrofejniji klub u Mađarskoj je do Liga kupa stigao bez učešća Milana Perića, igrača koji je prošlog leta doveden na pozajmicu sa epitetom jednog od najubojitijih strelaca. “Desetka” koju je zadužio po potpisivanju ugovora, je izgleda predstavljala preveliki teret za Čačanina, od koga se očekivalo da bude udarna igla ekipe.

Legendarni Ujpešt već godinama ne pruža partije dostojne svog renomea. Jesenja polusezona je davala naznake povratka na stare staze, međutim u nastavku takmičenja je ekipa igrom u sistemu “toplo-hladno” zamalo ugrozila opstanak u ligi. Uprkos opadanju forme tima, naš Dušan Vasiljević je igrao sve bolje kako je sezona odmicala, u poslednjih nekoliko kola je golovima donosio bodove za mirniji završetak sezone.



U donjem delu tabele završila je ekipa Pečija u kojoj je napadač Miroslav Grumić bio aktivniji kao asistent, nego kao strelac, dok je Goran Marić u ekipi Lombard Pape postavio svojevrsni rekord, na tri utakmice je postigao po dva gola, dok je na jednoj čak četiri puta asistirao.

Ime God Klub Nastupi Min Gol Ast Žk Ck
Nemanja Andrić 1987 Đer 35 1582 10 3 5 0
Nikola Trajković 1981 Đer 31 1978 8 5 8 0
Vladimir Đorđević 1982 Đer 17 1312 1 0 1 0
Saša Stevanović (G) 1974 Đer 33 2926 0 0 1 0
Lazar Stanišić 1984 Đer 5 450 0 0 0 0
Nemanja Nikolić 1987 Videoton 41 3305 25 7 4 0
Nikola Mitrović 1987 Videoton 49 3810 9 10 8 0
Uroš Nikolić 1993 Videoton 12 721 3 0 0 0
Filip Pajović (G)* 1993 Videoton 0 0 0 0 0 0
Milan Perić** 1986 Ferencvaroš 22 1243 10 1 4 0
Aleksandar Jovanović 1985 Ferencvaroš 20 1375 0 2 5 0
Aleksandar Alempijević 1988 Ferencvaroš 19 1442 2 0 4 2
Vladan Cukić 1980 Ferencvaroš 37 2516 5 1 17 0
Goran Marić Govorcin 1984 Lombard Papa 26 2198 9 7 11 0
Lazar Arsić 1991 Lombard Papa 31 2120 2 3 5 0
Dušan Vasiljević 1982 Ujpešt 28 2509 7 2 7 0
Filip Stanisavljević 1987 Ujpešt 17 782 1 0 5 0
Miroslav Grumić 1984 Peč 32 2479 9 7 6 1
Aleksandar Stojimirović 1982 Peč 8 410 1 0 3 0
Đorđe Đurić 1991 MTK 5 406 0 0 1 0
Dragan Vukmir 1978 MTK 32 2880 0 2 4 0
Bojan Pavlović 1985 Kapošvar 27 2026 3 5 3 0
Marko Čampar (G) 1987 Kapošvar 0 0 0 0 0 0
Dragan Zmukić 1991 Kapošvar 3 270 0 0 3 0
Savo Raković*** 1985 Eger 6 491 0 0 3 0
Vladimir Buač 1984 Eger 12 990 0 0 4 0
Saša Dobrić 1982 Eger 20 1325 1 1 3 0
Čedomir Pavićević 1978 Eger 23 1819 0 0 9 0
Nenad Novaković 1982 Debrecin 4 410 0 0 0 0
Vladan Savić 1979 Kečkemeti 28 1958 1 10 5 0
Aleksandar Ignjatović 1988 Honved 39 3486 2 1 8 0
Boris Živanović 1989 Honved 29 2325 3 3 6 0
Filip Holender 1994 Honved 6 171 0 0 0 0
Tomislav Sivić (trener) 1966 Pakši


* Mladi golman Filip Pajović je prvi deo sezone proveo u drugoligašu Puškašu, ali ni tamo se nije naigrao, samo jedan meč.

** Milan Perić već tri godine igra u Mađarskoj, a ovo mu je treći klub. Na početku sezone je nosio dres Videotona, ali je igrao u drugom timu.

*** Savo Raković je boje Diošđora branio tri godine pre nego što je u januaru stigao u Eger. U prvom delu šampionata zabeležio je osam nastupa.

Češka: Viktorija Viktorije

Da je Miloš Bosančić ostao u sastavu prošlogodišnjeg šampiona, Slovana, sledeće sezone bi sa klubom iz Libereca učestvovao u Ligi Evrope. Odlukom nekadašnjeg fudbalera Partizana i velikog navijača Crvene zvezde da se preseli u korejski Geongam, u trećeplasiranom timu češke lige ostao je samo jedan Srbin, 24-godišnji defanzivac Miloš Karišnik.

Viktorija iz Plzenja je opravdala značenje svog imena, pobedila je u veoma neizvesnom prvenstvu, sa samo dva boda ispred praške Sparte, koja već tri sezone ne može da dođe do bilo kog nacionalnog trofeja. Klub koji u svojim vitrinama ima 11 titula šampiona je u polufinalu Kupa poražen od Mlade Boleslav, međutim bolji od te ekipe u finalu bio je Jablonec u čijem sastavu se nalazi mladi napadač Vukadin Vukadinović, ali u ovoj sezoni nije dobio ni sekund akcije na terenu.

Ime God Klub Nastupi Min Gol Ast Žk Ck
Miloš Karišik 1988 Slovan Liberec 18 1269 0 0 1 0
Vukadin Vukadinović 1990 Jablonec 0 0 0 0 0 0
Aleksandar Andrejević 1992 Pribram 0 0 0 0 0 0
Miroslav Marković* 1989 Zborojovka Brno 7 473 0 0 0 0


* Miroslavu Markoviću je Zbrojovka drugi češki klub u ovoj sezoni. Pre toga je nosio dres ekipe Češke Budejovice i postigao tri gola na 15 utakmica.

Slovačka: Košice rasadnik talenata

Stasport
Za slovački fudbal se srpska sportska javnost zainteresovala kada je u timu Košica “pronađen” tada samo mladi i talentovani Nemanja Matić, čiji potencijal u mlađim kategorijama nisu prepoznali beogradski “večiti rivali”.

Sa sadašnjim fudbalerom Benfike je u timu bio i Marko Milinković, koji je sa Slovanom iz Bratislave ove sezone stigao do trofeja i u ligi i u kupu. On je statističke parametre punio u serijama, sezonu je otvorio sa dva uzastopna žuta kartona i dva gola, nastavio je sa pet asistencija na četiri utakmice u nizu, da bi u finišu prvenstva ponovo bivao javno opominjan, na tri meča za redom. Milinković je najavio da je spreman da uzme državljanstvo Slovačke i nastupi za tu reprezentaciju.

Mlađi brat Nemanje Matića je krenuo njegovim stopama i gradi karijeru u Slovačkoj. Postoje naznake da Benfika želi da upari braću, međutim do dogovora još nije došlo. Uroš Matić je bio prilično standardan u ekipi Košica, naročito u drugoj polusezoni.

“Proteklih godina smo se borili za opstanak dok nije došao novi trener Jan Kozak, koji je legenda slovačkog fudbala. On je preporodio ekipu, igramo dobro i sledeće godine ćemo igrati kvalifikacije za Ligu Evrope. Pored mene u Košicama igraju još štoper Ivan Ostojić i levi bek Boris Sekulić. Mnogo smo cenjeni u klubu, a i Slovaci vole igrače sa Balkana jer imaju pobednički mentalitet. Imali su odlično iskustvo sa mojim bratom Nemanjom, kao i sa Markom Milinkovićem tako da je postalo normalno da Košice svake sezone ima dosta Srba”, rekao je Matić za B92.

Ime God Klub Nastupi Min Gol Ast Žk Ck
Ivan Ostojić 1989 Košice 34 2872 2 0 3 0
Uroš Matić 1990 Košice 36 2875 5 5 3 0
Boris Sekulić 1991 Košice 36 3080 0 1 8 0
Miloš Obradović 1987 Nitra 7 209 1 0 0 0
Milan Pavlović 1979 Zlate Moravce 12 590 1 1 4 0
Srđan Grabež 1991 Spartak Trnava 15 1350 0 0 7 0
Saša Savić 1984 Dukla 24 1519 0 0 2 0

Rumunija: Panduri i košarkaš u kopačkama

Rumunsko prvenstvo proteklo je u znaku povratka Steaue na vrh i katastrofalno loše igre branioca titule i skorašnjeg učesnika Lige šampiona, Kluža. Najprijatnije iznenađenje je ekipa Pandura koja je zauzela vicešampionsku poziciju i dobila šansu za učešće u Ligi Evrope. Napadač Saša Popin je postao član Pandura nakon zimskog prelaznog roka, ali nije uspeo da se nametne, odigrao je svega 80 minuta.

Jedan od najatraktivnijih igrača Lige 1 je centralni defanzivac Gaz Metana, 204 centimetara visoki Žarko Marković. Beograđanin sa konstitucijom košarkaškog krilnog centra je prosto bio mamac za žute kartone, ali je uprkos tome bio najstandardniji član odbrambene linije u tandemu sa Rumunom Jonućom Buzeanom.

Ime God Klub Nastupi Min Gol Ast Žk Ck
Saša Popin* 1989 Panduri 3 79 0 0 0 0
Žarko Marković 1987 GAZ Metan 25 2104 0 1 11 1
Jasmin Trtovac 1986 GAZ Metan 16 1363 0 0 6 0
Milan Mitić** 1984 CS Municipal (CSMS) Iasi 9 766 0 3 3 0
Ivan Petrović 1986 CS Municipal (CSMS) Iasi 9 481 1 0 3 2
Zoran Ljubinković 1982 Ocelul 22 1605 0 1 6 1
Bojan Jović (G) 1982 Čeahlul 10 900 0 0 2 0
Aleksandar Arezina 1994 Turnu Severin 0 0 0 0 0 0
Vojislav Vranjković*** 1983 Turnu Severin 12 1047 1 2 6 1


* Saša Popin je bivši fudbaler Novog Pazara za koji je u prvom delu šampionata odigrao 14 utakmica i bio strelac jednog pogotka.

** Milan Mitić je u zimskom prelaznom roku stigao iz druge rumunske ekipe Turnu Severina. On je za Turnu nastupio 20 puta bez većeg učinka. *** Treći srpski igrač u rumunskom prvenstvu koji je zimus promenio sredinu je Vojislav Vranjković. Vranjković je u prvom delu sezone igrao za Čelik, ali je zabeleđio samo tri nastupa.

Šta mislite o učinku pobrojanih fudbalera? Ko od njih zaslužuje da bude u sastavu reprezentacije Srbije? Svoje utiske prenesite u komentarima, a već sutra vas očekuje četvrti deo analize, u kojem će biti reči o fudbalerima koji nastupaju na prostorima Zapadne Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: