Vreme je za „Četiri skakaonice“!

Praznici nam stižu, a to znači da je pred nama 61. izdanje tradicionalne turneje „Četiri skakaonice“. Bilo da ste pasionirani ljubitelj ski skokova ili ne, sigurno je da ćete od 30. decembra do 6. januara gledati takmičenja u Oberstdorfu, Garmiš-Partenkirhenu, Insbruku i Bišofshofenu, gde će se najbolji skakači nadmetati za jednu od najvećih titula koje mogu da osvoje. Titulu na Novogodišnjoj turneji brani Austrijanac Gregor Šlirencauer, koji važi za glavnog favorita i ovoga puta, ali je sigurno da ga ne čeka lak posao u pohodu na novu titulu...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Petak, 28.12.2012.

21:51

Default images

Turneja „Četiri skakaonice“ je nešto posebno, a reči samih ski skakača to potvrđuju, pošto kažu da je trofej na njoj vredan jednako kao Kristalni globus ili olimpijsko zlato. Razlog za to je što turneja predstavlja tradiciju, nešto što sam sport diže na poseban nivo, i omogućava mu da bar tokom tih osam dana bude najvažnija sportska tema svuda u svetu.

Početak Novogodišnje turneje rezervisan je za 30. decembar u nemačkom Oberstdorfu, a odmah potom najbolji ski skakači današnjice se tradicionalno sele u Garmiš, gde se takmiče prvog dana svake Nove godine. Potom sledi selidba u Austriju na drugu polovinu turneje, prvo u Insbruk 4. januara, a potom i Bišofshofen dva dana kasnije, gde dobijamo pobednika „Četiri skakaonice“.
Fonet
Sistem takmičenja u okviru turneje se razlikuje od onog u Svetskom kupu, pošto se posle kvalifikacija formira 25 parova. Pobednici tih duela plasiraju se u drugu rundu, bez obzira na ostale rezultate, a njima se pridružuju petorica ’laki luzera’. Takav sistem nije na snazi samo u slučaju otkazivanja kvalifikacija, kada se skokovi u prvoj rundi odvijaju kao u elitnom takmičenju.

Mnogi veliki skakači trijumfovali su na turneji „Četiri skakaonice“, ali se od svih njih izdvajaju dvojica – Jane Ahonen i Sven Hanavald. I jedan i drugi su svojim rezultatima ispisali nove stranice istorije ne samo turneje, već i ski skokova, i zbog toga se smatraju apsolutnim vladarima.
Fonet
Ahonen je jedini uspeo da čak pet puta pobedi na Novogodišnjoj turneji i to 1999, 2003, 2005, 2006. i 2008. godine. Ledeni Finac je, dok se takmičio, bio poznat po tome što je uvek na takmičenjima u okviru turneje znao da zasija, čak i kada nije bio u formi ili niko to od njega nije očekivao. Najbliži Ahonenovom ostvarenju je najuspešniji nemački ski skakač Jens Vajsflog, kojem je to pošlo za rukom četiri puta.

Finac je svoju četvrtu pobedu morao da podeli sa Čehom Jakubom Jandom, pošto su imali isti broj bodova te 2006. godine. To izdanje turneje ujedno se smatra za najneizvesnije, dok je Ahonen bio akter i jednog od dosadnijih, pošto je 2001. godine bio drugoplasirani, sa 104,4 boda manje od pobednika Adama Mališa. To je ujedno najveća razlika između prve dvojice u istoriji.
Fonet
Hanavald je ostao upamćen kao jedini koji je uspeo da pobedi na sva četiri takmičenja turneje 2002. godine. Od tada jedino je Ahonen uspeo da se približi tom ostvarenju, u sezoni 2004/05, kada je trijumfovao na prva tri takmičenja, a na poslednjem bio drugi. Pored Finca, više od dva trijumfa od tada je na jednoj turneji ostvarili su samo Sigurd Petersen iz Norveške, u sezoni 2003/04, i Austrijanac Volfgang Lojcl, u sezoni 2008/09. Petersen tada nije slavio samo u Insruku, a Lojcl u Oberstdorfu.

U Ahonenovom i Hanavaldovom društvu zaslužuje da se nađe i Norvežanin Sigurd Petersen, koji je zajedno sa Simonom Amanom vlasnik najdužeg skoka u istoriji „Četiri skakaonice“. Petersen je trijumfovao na turneji 2004. godine, a na startu takmičenja, u Oberstdorfu ostvario je skok od 143,5 metra. Aman je izjednačio taj rekord šest godina kasnije, ali ne na istoj skakaonici, već u Garmišu. Švajcarac, ipak, do sada nije uspeo da se upiše među pobednike Novogodišnje turneje.
Beta/AP
U poslednje četiri godine na turneji je viđena dominacija Austrijanaca, pošto su od 2009. na njoj trijumfe zaređali Volfgang Lojcl, Andreas Kefler, Tomas Morgenštern i Gregor Šlirencauer. Iako Šlirencauer važi za glavnog favorita, iskustvo nas je naučilo da sva predviđanja padaju u vodu što se tiče turneje „Četiri skakaonice“. Najbolji pokazatelj za to su Lojcl i Kefler, na koje niko nije ozbiljno računao pre njihovih trijumfa i, slobodno se može reći, najvećih uspeha u karijerama.

Šlirencauer je glavni favorit zato što se najbolje pokazao u dosadašnjem delu sezone, a kao branilac titule je svakako u prednosti u odnosu na konkurente. Zanimljivo je da mladom Austrijancu potrebno neko vreme da ’proradi’ od početka sezone, ali je u poslednjih mesec dana bio odličan i sada ga samo tri pobede dele od sustizanja rekorda po broju pobeda u Svetskom kupu koji drži legendarni Mati Nikenen. Šlirencauer je trenutno na broju od 43 trijumfa i upravo zbog toga je za njega ulog na turneji veći nego za ostale.
Beta/AP
Odmah uz Šlirencauera je Kefler, koji se takođe odlično pokazao u poslednje vreme, dvema pobedama za samo nedelju dana. Na njegovoj strani je takođe iskustvo, ali je u prošlosti znao da posle uspona ima velike padove i ako to spreči mogao bi ozbiljno da se bori za trijumf na turneji. Pored dvojice Austrijanaca od svih skakača se izdvaja i Nemac Zeverin Frojnd, koji je možda i najveće iznenađenje sezone, ne toliko zbog pobeda, već zbog konstantno dobrih rezultata, ali mu nedostaje iskustvo.

Pored trojice glavnih favorita tu su i skakači od kojih se, takođe, dosta očekuje. Tu se, naravno, misli na aktuelnog osvajača Svetskog kupa Andersa Bardala, Nemca Andresa Velingera, koji se pokazao kao zvezda u usponu, i još jednog austrijskog skakača Tomasa Morgenšterna, kojem bi to što je pre samo nekoliko dana postao otac moglo da posluži kao sjajna motivacija za „Četiri skakaonice“.
Beta/AP
Naravno, tu su i oni od kojih se očekuje da iznenade, prvenstveno se tu misli na Nemca Riharda Frajtaga, a u njegovom društvu su i Lojcl, Slovenac Jaka Hvala i aktuelni olimpijski šampion Simon Aman. Švajcarcu od svih velikih titula nedostaje upravo ta sa Novogodišnje turneje, ali bi za takav trijumf morao da bude u daleko boljoj formi. I ostali takmičari vrebaju svoju šansu, a to garantuje dosta uzbuđenja do 6. januara i velikog finala u Bišofshofenu.

Program turneje „Četiri skakaonice“
Oberstdorf
subota, 29. decembar 16.00 kvalifikacije
nedelja, 30. decembar 16.00 takmičenje
Garmiš-Partenkirhen
ponedeljak, 31.decembar 13.45 kvalifikacije
utorak, 1.januar 14.00 takmičenje
Insbruk
četvrtak, 3. januar 13.45 kvalifikacije
petak, 4.januar 13.45 takmičenje
Bišofshofen
subota, 5.januar 16.15 kvalifikacije
nedelja, 6.januar 16.30 takmičenje



* Prateći video je najava za prošlogodišnju turneju.

Autor: Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: