Vreme je za alpske čarolije!

Tradicionalnim veleslalomom u obe konkurencije u austrijskom Zeldenu ovog vikenda startuje novo izdanje Svetskog kupa u alpskom skijanju. Velike Kristalne globuse brane Amerikanka Lindzi Von i Marsel Hiršer, a čini se da će u narednih pet meseci bar jedno od njih imati težak posao da ostanu na tronu, pošto je broj pretendenata na presto, čini se, nikada veći...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Petak, 26.10.2012.

21:50

Default images

Predstojeći Svetski kup trajaće sve do sredine marta, za kada je zakazano veliko finale u švajcarskom Lencerhajdeu, a biće ukupno 47. po redu. Srbija ni ove sezone neće imati predstavnika na svim trkama elitnog takmičenja, ali se najviše očekuje od mlade Nevene Ignjatović, koja će juriti svoj prvi bod na trkama u slalomu i veleslalomu krajem ove godine ili početkom sledeće.

Iako je pauza između dve sezone protekla relativno mirno, od veleslaloma u Zeldenu videćemo na snazi nova pravila po pitanju skija. Međunarodna skijaška federacija odlučila se na takav korak da bi poboljšala bezbednost i smanjila rizik od povreda, ali je naišla na protest skijaša. Peticiju protiv uvođenja tih pravila potpisali su između ostalih Marija Hefl-Riš, Tina Maze, Ivica Kostelić, Bodi Miler i Aksel Lund Svindal.
Najveće promene odnose se na skije za veleslalom, koje sada moraju da imaju minimalnu dužinu od 185 centimetara, deset manje nego ranije, dok je za žene dužina smanjena sa 188 na 180 centimetara. Uz to, radujus skija je povećan, i za muškarce ne sme da bude manji od 35 metara, a za žene od 30. Prostije rečeno, skije će sada biti duže i ravnije.

Nova pravila će jednog dana u potpunosti upropastiti ovaj sport“, rekao je Ted Ligeti, aktuelni svetski šampion u veleslalomu.

Skijaši su svoje frustracije novim pravilima iskazali čim su promene objavljene, ali povratka na staro sigurno nema. Prema rečima skijaša, najveći problem će imati agresivni skijaši, pošto će biti mnogo teže skretati sa njima, pa će samo skijanje biti mnogo zahtevnije. Ipak, svi su imali prilike da tokom leta na pripremama u Južnoj Americi i na Novom Zelandu isprobaju novu opremu, a očekuje se da će se najviše bar neko vreme mučiti mladi skijaši.
Stručnjaci kažu da će najviše problema imati skijaši koji se takmiče u svih pet disciplina, a da bi oni koji su se opredelili za dve ili tri profitirati. Jedan od tih skijaša je aktuelni šampion Marsel Hiršer, koji je prošle sezone došao do titule iako se takmičio samo u tehničkim disciplinama, slalomu i veleslalomu, i na dve trke u veleslalomu. Ukoliko nastavi tamo gde je stao prošle sezone, mladog Austrijanca će malo ko moći da zaustavi, a prvi u redu onih koji će želeti da ga skinu sa trona stoji Ivica Kostelić.

Upravo Kostelića je Hiršer nasledio na mestu osvajača Svetskog kupa, a prošlu sezonu obeležile su i njihove razmirice, pošto je hrvatski štab optužio Austrijanca da je na nekim trkama promašio kapiju. Na pojedinim trkama jeste takav slučaj bio, na drugim nije, a iako su njih dvojica vodili sjajne borbe posebno u slalomu, Kostelić zbog povrede nije uspeo da do kraja sezone ostane u konkurenciji za Kristalni globus. Hrvatski skijaš morao je da se zadovolji samo titulom u superkombinaciji, u kojoj je i predstojećem Svetskom kupu apsolutni favorit.
Borbu skoro do samog kraja sa Hiršerom na iznenađenje svih vodio je mladi Švajcarac Beat Fojc, specijalista za brzinske discipline. Fojc će i ove sezone biti jedan od glavnih kandidata za glavnu nagradu, ali će propustiti sam početak sezone pošto se nije u potpunosti oporavio od povrede kolena koja ga je mučila i pre osam meseci. Što se tiče skijaša kojima su glavne discipline spust i superveleslalom, ozbiljno treba računati i na Norvežanina Aksela Lunda Svindala, Karla Janku iz Švajcarske i Amerikanca Bodija Milera, koji neće skijati u Zeldenu.

Pored titule u ukupnom poretku, Hiršer brani i Globus u veleslalomu, i sigurno je da će Ted Ligeti ove sezone tražiti osvetu. Pored njih dvojice, u konkurenciji za taj trofej mogli bi da budu i Francuz Aleksis Pinturo, koji je bio jedno od najvećih iznenađenja prošle sezone, Masimilijano Blardone iz Italije, a možda čak i još jedan austrijski skijaš Hanes Rajhelt. U slalomu, uprkos tome što su bili favoriti, Kostelića i Hiršera, je prošle sezone, zahvaljujući pobedi u poslednjoj trci, pobedio Šveđanin Andre Mirer. Njih trojica će po svemu sudeći opet biti glavni kandidati za titulu u slalomu, ali pošto je to disciplina sa najviše trka tokom sezone moguća su i iznenađenja.
Prošla sezona bila je poslednja za Švajcarca Didijea Kuša, koji se na oproštaju nije okitio Globusom u najprestižnijoj alpskoj disciplini, ali je sigurno da će njegovo odsustvo biti vidljivo. Titulu je u direktnom dvoboju sa Kušom tada osvojio Austrijanac Klaus Krel, ali je izvesno da će se Fojc potruditi da Švajcarcima vrati Globus. U spustu bi čak mogla da se vodi najneizvesnija borba od svih pet disciplina, pošto se nijedan od skijaša ne ističe u ovom trenutku. Sa superveleslalomom je malo drugačija situacija, pošto se odmah izdvajaju Svindal i Fojc, koji su prošle godine bili najbolji, uz Kuša, naravno. U tu borbu bi mogao da se umeša i Miler, pod uslovom da bude raspoložen, pošto svi znaju koliko od toga zavise njegovi rezultati.

Što se tiče skijašica, Lindzi Von je prošle sezone apsolutno dominirala i to pošto je godinu dana ranije za samo tri boda ostala bez velikog Kristalnog globusa koji je tada završio u rukama Marije Hefl-Riš. U ovom trenutku izgleda da ćemo opet videti sličnu situaciju, pošto je Vonova rešena da nastavi dominaciju, ali i postavi nove standarde. Pošto je toliko dominantna u spustu poslednjih godina i pošto nema pravu konkurenciju, Amerikanka je zatražila dozvolu da se takmiči sa muškarcima u toj disciplini u Lejk Luizu. O njenom zahtevu će se raspravljati sledećeg meseca, a u slučaju da dobije zeleno svetlo, biće zanimljivo videti gde su trenutno skijašice u odnosu na skijaše.
Poslednjih sezona Hefl-Rišova je Vonovoj bila glavna rivalka, jednom je čak uspela da je i pobedi, ali je odbranu titule završila tek kao trećeplasirana u generalnom poretku. Između nje i Vonove bila je Slovenka Tina Maze, koja će ove sezone sigurno pokušati da opet bude u vrhu, a što da ne, možda i pobedi najveće favoritkinje. U konkurenciji za veliki Globus mogle bi da budu i Austrijanke Ana Feninger i Elizabet Gergl, odnosno Džulija Mankuzo iz Sjedinjenih Država.

Vonova je pored toga što je glavna kandidatkinja za ukupan trijumf u Svetskom kupu, favoritkinja i za pojedinačne titule u spustu, superveleslalomu i superkombinaciji. U spustu je toliko dominantna poslednjih sezona da je teško imenovati neku skijašicu koja bi mogla da je ugrozi. Ipak, iznenađenje iz potaje vrebaju Tina Vajrater iz Lihtenštajna, koja je bila druga u poretku prošle sezone, Gerglova, inače svetska šampionka, i Hefl-Rišova.
U superveleslomu bi za titulu mogle da se bore i Maze i Feningerova, dok će Slovenka sigurno biti opasna i u kombinaciji. U tehničkim disciplinama sigurno će sve skijašice imati težak posao da skinu Austrijanku Marliz Šild i Viktoriju Rebensburg sa trona. Šildova je prošle sezone bila sjajna i na deset trka u slalomu zabeležila je sedam trijumfa i još jedan podijum. Skijala je gotovo bez greške i rivalke ostavila daleko iza sebe. Tada joj je najbliža rivalka bila sunarodnica Mihaela Kirhgaser, ali bi ove sezone trebalo očekivati da joj Maze bude glavna konkurentkinja. Rebensburgova nije bila toliko dominantna, ali je bila ubedljiva, ispred Vonove i Francuskinje Tese Vorli. Ako treba tražiti koja skijašica bi mogla da joj pokvari planove, to je sigurno Vorlijeva.

Od Zeldena do Lencerhajdea

Kao i svake godine, Svetski kup za skijašice i skijaše počinje u Zeldenu, a potom sledi dvonedeljna pauza pre selidbe u finski Levi. Od tada im se putevi razilaze sve do 1. januara 2013. godine, kada će učestvovati u paralel slalomu u Minhenu. Skijaši i skijašice će se u okviru Svetskog kupa ponovo sresti u Moskvi, gde ih čeka ista disciplina kao i u Olimpijskom parku u Minhenu, pre finala elitnog takmičenja u Lenderhajdeu. U međuvremenu, oni će se takmičiti i u okviru Svetskog prvenstva koje je na programu od 5. do 17. februara u austrijskom Šladmingu. Kalendar Svetskog kupa (muškarci):
28. oktobar Zelden (Austrija) veleslalom
11. novembar Levi (Finska) slalom
24. novembar Lejk Luiz (Kanada) spust
25. novembar Lejk Luiz (Kanada) superveleslalom
30. novembar Biver Krik (SAD) spust
1. decembar Biver Krik (SAD) superveleslalom
2. decembar Biver Krik (SAD) veleslalom
8. decembar Val d’Izer (Francuska) veleslalom
9. decembar Val d’Izer (Francuska) slalom
14. decembar Val Gardena (Italija) superveleslalom
15. decembar Val Gardena (Italija) spust
16. decembar Alta Badija (Italija) veleslalom
18. decembar Madona di Kampiljo (Italija) slalom
29. decembar Bormio (Italija) spust
1. januar Minhen (Nemačka) paralel slalom
6. januar Sljeme (Hrvatska) slalom
12. januar Adelboden (Švajcarska) veleslalom
13. januar Adelboden (Švajcarska) slalom
18. januar Vengen (Švajcarska) superkombinacija
19. januar Vengen (Švajcarska) spust
20. januar Vengen (Švajcarska) slalom
25. januar Kicbil (Austrija) superveleslalom
26. januar Kicbil (Austrija) spust
27. januar Kicbil (Austrija) slalom
27. januar Kicbil (Austrija) superkombinacija
29. januar Moskva (Rusija) paralel slalom
23. februar Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) spust
24. februar Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) veleslalom
2. mart Kvitfjel (Norveška) spust
3. mart Kvitfjel (Norveška) superveleslalom
9. mart Kranjska Gora (Slovenija) veleslalom
10. mart Kranjska Gora (Slovenija) slalom
13. mart Lencerhajde (Švajcarska) spust
14. mart Lencerhajde (Švajcarska) superveleslalom
16. mart Lencerhajde (Švajcarska) veleslalom
17. mart Lencerhajde (Švajcarska) slalom

Kalendar Svetskog kupa (žene):
27. oktobar Zelden (Austrija) veleslalom
10. novembar Levi (Finska) slalom
24. novembar Aspen (SAD) veleslalom
25. novembar Aspen (SAD) slalom
30. novembar Lejk Luiz (Kanada) spust
1. decembar Lejk Luiz (Kanada) spust
2. decembar Lejk Luiz (Kanada) superveleslalom
7. decembar Sent Moric (Švajcarska) superkombinacija
8. decembar Sent Moric (Švajcarska) superveleslalom
9. decembar Sent Moric (Švajcarska) veleslalom
14. decembar Val d’Izer (Francuska) superveleslalom
15. decembar Val d’Izer (Francuska) spust
16. decembar Kurševel (Francuska) veleslalom
19. decembar Ore (Švedska) veleslalom
20. decembar Ore (Švedska) slalom
28. decembar Zemering (Austrija) veleslalom
29. decembar Zemering (Austrija) slalom
1. januar Minhen (Nemačka) paralel slalom
4. januar Sljeme (Hrvatska) slalom
12. januar Sankt Anton (Austrija) spust
13. januar Sankt Anton (Austrija) superveleslalom
15. januar Flahau (Austrija) slalom
19. januar Kortina d’Ampeco (Italija) spust
20. januar Kortina d’Ampeco (Italija) superveleslalom
26. januar Maribor (Slovenija) veleslalom
27. januar Maribor (Slovenija) slalom
29. januar Moskva (Rusija) paralel slalom
23. februar Meribel (Francuska) spust
24. februar Meribel (Francuska) superkombinacija
2. mart Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) spust
3. mart Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) superveleslalom
9. mart Ofteršvang (Nemačka) veleslalom
10. mart Ofteršvang (Nemačka) slalom
13. mart Lencerhajde (Švajcarska) spust
14. mart Lencerhajde (Švajcarska) superveleslalom
16. mart Lencerhajde (Švajcarska) slalom
17. mart Lencerhajde (Švajcarska) veleslalom

Autor: Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: