LŠ: 'Crveno-beli' ponovo u evropskoj eliti

CEV Liga šampiona počela je u utorak, a ove sezone u elitnom takmičenju nastupa rekordnih 28 timova iz 15 zemalja.

Broj klubova uvećan je za četiri u odnosu na prethodnu sezonu, pa je formirano sedam grupa sa po četiri tima.

Posle četvorogodišnje pauze plasman u najjače evropsko klupsko takmičenje obezbedili su i odbojkaši Crvene zvezde.

Izvor: MJ

Sreda, 24.10.2012.

12:19

Default images

Marek Union-Ivkoni, Konstanca i novi šampion Nemačke Berlin debitanti su Ligi šampiona, dok su 'vajld kard' ove godine dobili Ruselar iz Belgije, nemački Fridrihshafen i Unterhahing, zatim poljska Zaksa i moskovski Dinamo.

Žrebom, koji je održan u Beču 29. juna, određene su grupe i raspored utakmica za sezonu 2012/2013.

Šampion Srbije Crvena zvezda nalazi se u grupi C sa prvakom Francuske Turom, italijanskim Trentinom, koji je za vikend u Dohi po četvrti put odbranio titulu svetskog klupskog prvaka, i Zaksa Kđerežin-Kozleom iz Poljske.

Epitet 'grupe smrti' pripao je grupi E, gde će Fenerbahče stati na crtu prošlogodišnjem vicešampionu Belhatovu, pobedniku Kupa CEV Dinamu iz Moskve i novajliji Konstanci iz Rumunije.

Branilac titule Zenit iz Kazanja imao je dobar žreb pa će mu protivnici u grupi A biti austrijski Hipo-Tirol Insbruk i dva kluba koja su stigla uz 'vajld kard+', belgijski Ruselar i Fridrihšafen iz Nemačke.

Ekipe su podeljene u sedam grupa, po četiri tima i u prvoj rundi takmičenja igra se po dvokružnom sistemu. Po završetku prvog kruga takmičenja, prolaz dalje obezbediće ekipe koje budu prve u svojoj grupi, kao i pet najboljih drugoplasiranih timova. Posle prvog kruga određuje se i domaćin finalnog turnira, koji automatski stiče i direktan plasman na 'fajnal for'.

U narednu etapu takmičenja tako prolazi 12 ekipa, koje su podeljene u dve grupe od po šest timova tj. parova. Pobednici ovih mečeva idu dalje u naredni krug takmičenja. U plej-of ulazi šest timova, koji su, ponovo, podeljeni u dve grupe tj. tri para. Plasman na završni turnir obezbediće pobednici ovih susreta i domaćin turnira. Na fajnal foru žrebom se određuju dva polufinalna para, pobednici prolaze dalje u finale, gde će se boriti za titulu, dok poražene ekipe igraju za treće mesto. Finale CEV Lige šampiona na programu je od 15. do 18. marta 2013. godine.

GRUPA A

www.cev.lu
Zenit Kazanj (Rusija)
Fridrihshafen (Nemačka)
Hipo Tirol (Austrija)
Knak Ruselar (Belgija)

ZENIT KAZANJ - posle lošeg nastupa na Svetskom klupskom prvenstvu u Dohi, Rusi se okreću CEV Ligi šampiona. Prošlogodišnje šampione u prvom kolu čeka meč sa belgijskim Ruselarom.

Trener ekipe iz Tatarstana Valerio Vermiglio kaže da njegov tim nije u najboljoj formi i da od starta sezone igra sa mnogo oscilacija.

Od početka sezone igramo promenljivo, jedan set odigramo sjajno, a već u sledećem pravimo katastrofalne greške. Nismo u najboljoj formi, što se videlo i u Kataru. Moramo se zajedno izboriti sa greškama i dati priliku našim navijačima da uživaju u dobroj odbojci do kraja turnira“.

Uprkos razočarenju u Dohi, ekipa Zenita vodi u domaćem prvenstvu, pošto je na četiri meča ostvarila četiri pobede. Sličan učinak ima i njihov protivnik u Ligi šampiona, Ruselar, koji deli prvo mesto u belgijskoj ligi sa Noliko Mazeikom. Belgijanci su prošlu sezonu završili na četvrtom mestu, a u elitno takmičenje stigli su uz 'vajld kard'.

Tim iz Kazanja igrao je već protiv belgijskih timova u LŠ, prošle godine u grupnoj fazi dva puta je savladao Lenik. Na startu nove sezove verovatno će biti oslabljeni za Jurija Berezhkova i Aleksandra Volkova, koje muči povreda kolena.

FRIDRIHSHAFEN - nemačkom timu je ovo 15. uzastopno učešće u CEV Ligi šampiona. Fridrihshafen je jedini tim koji učestvuje u takmičenju od njegovog osnivanja, četiri puta bili su učesnici 'fajnal fora', a pre pet godina na završnom turniru u Moskvi stigli su do naslova prvaka. Želja Nemaca je da taj uspeh ponove, a to znači, da u izuzetno teškoj grupi A, moraju zauzeti prvo mesto ili biti jedna od pet najboljih drugoplasiranih ekipa.

Zenit brani titulu i on je van naše lige, tako da ćemo svoju šansu tražiti u mečevima sa Roselarom i Hipo Tirolom“, kaže trener ekipe iz Bodense Stilijan Mokulesku.

Za nemački klub nastupaju i dva srpska igrača Nikola Rosić i Nikola Jovović.
www.cev.lu
HIPO TIRO L- šampion Austrije najveću uspeh u CEV Ligi šampiona zabeležio je u sezoni 2009/2010 kada je prošao grupnu fazu takmičenja i plasirao se među 12 najboljih ekipa. Na startu ove sezone Austrijanci će ugostiti komšije iz Nemačke, Fridrihshafen, a u klubu ističu da će učiniti sve da budu drugi u grupi i obezbede prolaz dalje.

S obzirom da će austrijski klub svoju šansu tražiti u mečevima sa Ruselarom i Fridrihshafenom, meč u Insbruku mogao bi biti od odlučujućeg značaja, jer obe ekipe igraju dobro i moraju uzeti bar bod da bi mogli da se nadaju prolazu dalje.

Menadžer tima Hans Kronthaler kaže da je prednost njegovog tima domaći teren i nada se dobroj igri.

Igramo kod kuće, a do sada smo beležili dobre rezultate na domaćem terenu. Ukoliko budemo igrali onako kako znamo, mislim da možemo ostvariti pobedu. Oni imaju dobar tim, ali ja verujem u svoje igrače i mislim da je ishod utakmice otvoren“.

KNAK RUSELAR - prvak Belgije prošlu sezonu je završio na četvrtom mestu u domaćoj ligi, a u CEV Ligu šampiona stigao je na poziv organizatora. Belgijanci su dobro otvorili sezonu, trenutno dele prvo mesto u domaćem prvenstvu sa Noliko Mazeikom, a prvi meč u najjačem evropskom klupskom takmičenju odigraće u sredu protiv branioca titule Zenita iz Kazanja.

GRUPA B

www.cev.lu
Lokomotiva Novosibirsk (Rusija)
Berlin (Nemačka)
Češke Budejovice (Češka)
Budvanska Rivijera (Crna Gora)

LOKOMOTIVA NOVOSIBIRSK - sa mnogo jačim timom započinje novu sezonu u CEV Ligi šampiona, a prvi protivnik u grupi B biće im Budvanska Rivijera 24. oktobra.

Tim koji sponzorišu ruske železnice, tokom prelaznog roka doveo je nekoliko novih igrača, među kojima je i Aleksander Gutsaljuk, bivši igrač branioca titule Kazanja.

Ambicije Lokomotive su velike, pa se nadaju da će prolazom u narednu rundu takmičenje, dobiti mogućnost da budu domaćini završnog turnira.

Ekipa iz Novosibirska prošlu sezonu je završila kao trećeplasirana u ruskom prvenstvu, iza Zenita i Dinama, a na startu nove četvrti put za redom odbranila je titulu u Kupu Sibira i Dalekog Istoka.

BERLIN - povratnike u elitno evropsko takmičenje prvi meč čeka u četvrtak protiv šampiona Češke Budejovica. Dobru priliku da se zagreje za novu sezonu prvak Nemačke imao je u domaćoj Bundesligi, pošto je prošle nedelje savladao konkurente za titulu Fridrihshafen i Untrerhahing.

Ipak, berlinski tim je oprezan, jer zna da su mu protivnici u LŠ iskusni timovi, a češka ekipa prošle sezone dobro je namučila Unterhahing u prelininarnoj fazi takmičenja.

Budejovice imaju dobar tim, pojačali su se sa nekoliko reprezentativaca. Biće težak protivnik“, kaže trener Berlina Mark Lebedev, San svakog igrača je da nastupi u najjačem evropskom klupskom takmičenju, ne postoji viši rang takmičenja od ovog. Kada igrate sa najboljim timovima u Evropi, možete da steknete realnu sliku o tome koliko ste dobar i kao igrač i kao ekipa“.
www.cev.lu
ČEŠKE BUDEJOVICE - šampion Češke spreman je za novu sezonu, a formu je podizao na turnirima u Zlinu i Liberecu.

Trener Čeha Jan Svoboda kaže da je njegov tim ove sezone mnogo jači, a dobre partije na startu sezone to potvrđuju.

Na izuzetno jakom turniru u Liberecu savladali smo domaćine i Nant, četvrtoplasiranu ekipu u prvenstvu Francuske. To nam mnogo znači Jihostroj je ove sezone mnogo bolji. Želimo da prođemo prvu fazu takmičenja“.

Za češki tim igra i Peter Platenik, smečer koji je sve impresionirao sjajnim igrama na FIVB Svetskom prvenstvu 2010. u Italiji.

Budejovice prvi meč igraju u četvrtak, kada će u goste prvaku Nemačke Berlinu.

BUDVANSKA RIVIJERA - prvi meč u Ligi šampiona igra u sredu protiv Lokomotive iz Novosibirska, trećeplasiranog tima u ruskoj ligi.

Trener Budvana Siniša Reljić kaže da ima kvalitetnu ekipu koja može da izbori prolaz u narednu fazu takmičenja.

"Gledajući grupu koju smo dobili, izgleda kao da smo dobro prošli. Možda i jesmo, jer nismo sa italijanskim i poljskim ekipama, ali ne možemo reći da nam je grupa laka. Pre svega zbog Lokomotive, sjajne ekipe, koja je trenutno među vodećima u ruskom prvenstvu. Tu je i Berlin, koji je prethodne godine i u prošlom kolu tekućeg prvenstva pobedio Fridrihshafen. Češke Budejovice su se izuzetno pojačale, vratile su nekoliko igrača iz njihove reprezentacije, što znači da imaju ozbiljne ambicije u Ligi šampiona. Naše ambicije su da probamo da prođemo u drugi krug. Mislim da imamo kvalitetnu ekipu, koja to može da uradi“, rekao je trener Rivijere, koji je na klupu došao 20. septembra, nakon sporazumnog raskida ugovora sa Ivanom Joksimovićem.

Budvani će na velikom ispitu biti već u 1.kolu protiv Lokomotive.

"Radi se o veoma kvalitetnoj ekipi, sastavljenoj od vrhunskih igrača. Poštujemo protivnika, ali ne potcenjujemo sebe. Mislim da imamo realne šanse, jer igramo na domaćem terenu. Ako damo svoj maksimum, imamo realne šanse da izvučemo povoljan rezultat. Njihovo najjače oružje je izuzetno dobar servis. Ako uspijemo da ga umirimo, mislim da možemo da igramo ravnopravno sa njima", zaključio je Reljić, koji je napomenuo da je Brazilac Kaldeira stigao nespreman, pa je pitanje kakva će biti njegova dalja sudbina.

Posle nešto više od pet godina, u matični klub se drugi put u karijeri vratio Marko Vujović, pa će Budvani, uz Veljka Petkovića, u Ligi šampiona imati iskusan tandem tehničara.

GRUPA C

www.cev.lu
Trentino (Italija)
Tur (Francuska)
Crvena zvezda (Srbija)
Keđeržin Kozle (Poljska)

TRENTINO - Italijanski klub za vikend je osvojio četvrtu uzastopnu titulu na prvenstvu sveta za klubove. Trentino je u finalu turnira koji se igrao u Dohi savladao Sada Kruseiro iz Brazila i tako trijumfalno otvorio novu sezonu.

Trostruki pobednik Lige šampiona, prvi meč u grupi C igra protiv povratnika u elitno takmičenje Crvene zvezde iz Beograda.

Šampion Italije prošle godine je bio treći, pošto je na završnom turniru u poljskom Lođu savladao Arkaš Izmir iz Turske.

U klubu ističu da im je cilj ove sezone da povrate titulu, ali isto tako su svesni da će to biti težak posao.

Želimo da nastavimo sa dobrim rezultatima u Evropi, ali u sportu su iznenađenja uvek moguća. Naši protivnici su svake godine sve jači, ali obećavamo da ćemo učiniti sve da vratimo trofej u naše vitrine“, kaže predsednik kluba Dijego Mosna.

Trentino petu godinu zaredom učestvuje u prestižnom evropskom takmičenju, a trener italijana Radostin Stojčev kaže da je ponosan na svoj tim.

Kada pričaomo o ovom elitnom takičenju svi se vraćaju na to kako smo tri puta osvajali titulu, ali ja smatram da se ni treće mesto koje smo osvojili prošle sezone, ne sme zanemariti. Odbrana titule u Dohi dodatno nam je podigla samopouzdanje, ali takmičenje je svake godine sve jače, tako da se moramo izboriti za prvo mesto u grupi ukoliko želimo da idemo dalje“.

TUR - šampionu Francuske ovo je deseto učešće u CEV Ligi šampiona u poslednjih 12 godina.

Trener Francuza Mauricio Paes kaže da je njegov tim imao težak žreb, ali se nada prolazu u drugo kolo.

„Imamo tešku grupu, Trentino je u odbojci kao Barselona u fudbalu, imaju odlične igrače. Međutim i Barsa ponekad izgubi meč, pa se nadamo da će i nama to poći za rukom da savladamo Svetskog kupskog prvaka. Naš cilj ove sezone je da se plasiramo u naredno kolo i budemo među 12 najboljih, ali taj cilj je iz godine u godinu sve teže ispuniti“.

Na poziciji srednjeg blokera za francuski klub nastupa i jedan srpski odbojkaš Stanislav Simin.
CRVENA ZVEZDA - šampion Srbije posle četvorogodišnje pauze vratio se u elitno evropsko klupsko takmičenje.

Trener odbojkaša Crvene zvezde Duško Nikolić istakao je da je privilegija što će njegova ekipa u prvom kolu Lige šampiona igrati protiv italijanskog Trentina. On je istakao i da za tu utakmicu ne mora posebno da motiviše svoje igrače.

Privilegija je što ćemo igrati protiv Trentina i ovo će možda biti najlakša utakmica jer ne moram da motivišem igrače za nju. Biću zadovoljan maksimalnim zalaganjem svojih igrača, a za koliko će to biti dovoljno, da li set, dva ili meč, ne znam“, rekao je Nikolić.

Trentino je u petak pobedom nad brazilskim Kruzeirom četvrti put uzastopno postao klupski prvak sveta u odbojci.

Trentino je četvrti put zaredom prvak sveta i mi nismo u položaju da njima možemo da pretimo jer smo vrlo mlada ekipa kojoj je prosek igrača 20 i po godina, a igraćemo sa jednim od najboljih klubova sveta, čiji je prosek starosti 28 i po godina i čiji su igrači lideri u svojim reprezentacijama“, rekao je trener ’crveno-belih’.

U Grupi C Lige šampiona se nalaze još i francuski Tur i poljski Keđeržin, a Nikolić je ocenio da se njegova ekipa nalazi u najtežoj grupi i da je autsajder.

Osim muške, u Ligi šampiona igra i ženska ekipa Crvene zvezde, a Nikolić je istakao da je to podatak za divljenje, pošto je njegov klub jedini koji ima predstavnika u obe konkurencije.

Sam podatak da smo mi četvrti-peti put u Ligi šampiona i da smo jedini klub u Evropi koji ima i muški i ženski tim u tom takmičenju je podatak za divljenje“, rekao je Nikolić.

Primač Zvezde Nemanja Jakovljević rekao je da Liga šampiona predstavlja veliko iskustvo za sve njegove saigrače.

Svi momci će pružiti 100 odsto svojih mogućnosti. Svakako da je prioritet domaće takmičenje, a ovo predstavlja jedno veliko iskustvo za nas. Veliki plus za Zvezdu je to što smo sačuvali ekipu od prošle sezone“, rekao je Jakovljević.

KEĐERŽIN KOZLE - deset godina od kako se dva puta za redom plasirao na 'fajnal for' i 2003. godine uzelo bronzu, poljski tim vraća se na evropsku scenu.

Keđeržin Kozole želi da ponovi taj uspeh, a da su u dobroj formi govori i uspešan start sezone u domaćem prvenstvu, pošto su u prva dva kola zabeležili pobede.

Klub je tokom leta doživeo nekoliko kadrovskih promena, ali ne samo u timu već i u menadžmentu, Sabina Novosielska novi je predsednik kluba.

Trener David Kastelani kaže da je njegov tim spreman da ostvari velike rezultate.

Naporno smo trenirali i mislim da neću morati dugo da čekam da vidim rezultate tog rada. Ovaj tim je svoren za velike stvari. Dobro smo se pripremili za prvi meč sa francuskim Turom i spremni smo za taj susret“, kaže Kastelani, koji je ujedno i selektor odbojkaške reprezentacije Finske.

GRUPA D

www.cev.lu
Lube Maćerata (Italija)
Lenik (Belgija)
ACH Volej (Slovenija)
Unterhahing (Nemačka)

LUBE MAĆERATA - sedmu sezonu takmičenja u Ligi šampiona počinje u sredu protiv belgijskog Lenika, a kapiten italijanskog tima Marko Podraščanin kaže da prihvataju ulogu favorita i da im je cilj ove sezove borba za trofej.

Mislim da smo jedan od četiri najbolja tima, i učinićemo sve da se trofej na kraju nađe u našim rukama“, kaže srpski reprezentativac.

Trener Lube Maćerata Alberto Đulijani ističe da će meč sa Unterhahingom biti najteži u grupi D.

Unterhahing ima odličan tim, pa očekujem da će to biti težak meč. Rekao mojim momcima da prvo učine sve da se izbore za prvo mesto u grupi, a kada ostvarimo taj cilj, pokušaćemo da, posle deset godine, trofej LŠ vratimo u Maćeratu“, ističe Đulijani.

Kao glavne konkurente za osvajanje titule Lube vidi Ruse, Poljake, Turke i, naravno, svoje sunarodnike Trentino i Kuneo.

Lube Maćerata je do trofeja Lige šampiona stigla 2002. godina na finalnom turniru u poljskom Opoleu, a 2007. i 2009. takođe je bila učesnik 'fajnal fora'.

Pored Marka Podrašanina za italijanski klub nastupaju još dva srpska reprezentativca Dragan Stanković i Saša Starović.

LENIK - drugu godinu za redom nastupa u najjačem evropskom klupskom takmičenju, a prvi izazov ove sezone biće im italijanske Lube Maćerata.

Vicešampiona Belgije očekuju teški mečevi, protiv timova sa dugom istorijom u elitnom takmičenju i ekipa željnih dokazivanja.

Lenik je u dosta izmenjenom sastavu u odnosu na prošlu godinu, pošto su samo četiri igrača koja su nastupala za belgijski tim prošle sezone ostala u klubu.

Podižemo polako nivo igre, svi naporno treniramo, ali će nam trebati još neko vreme da se uigramo. Liga šampiona će nam pomoći da steknemo potrebno iskustvo i da se tim što bolje razvije“, kaže Marko Klok.

Srbija ima predstavnika i u belgijskom timu, za Lenik na poziciji srednjeg blokera nastupa Dejan Radić.
www.cev.lu
ACH VOLEJ - ljubljanska ekipa prvi meč igra protiv nemačkog Uterhahinga, a za razliku od prethodnih godina sezonu će otvoriti na svom terenu.

Kapiten AHC Vojeja Andrej Flajs smatra da nema nepobedivih timova, i kaže da bi bio razočaran ako se klub ne bi plasirao u narednu rundu takmičenja.

Obično smo prve mečeve igrali u gostima, tako da je ovo malo drugačiji početak sezone za nas. Mislim da je Đenerali odličan tim, ali i mi smo. Atmosfera u timu je odlična i mislim da možeo da postignemo sve što smo zacrtali za ovu sezonu“, kaže Flajs.

Trener slovenačkog kluba Luka Slabe smatra da je favorit u grupi D italijanska Lube Maćerata, ali veruje u svoju ekipu.

Ovo je tek početak sezone, posle utakmice sa Uterhahingom čeka nas još pet mečeva, tako da, ako i trijumfujemo u prvom susretu ne znači da smo se automatski plasirali u narednu fazu. Ko bude bolji ići će dalje, a moja najveća želja je da tribine u hali „Stožice“ budu pune, jer tu je naša snaga“.

Za ljubljanski klub nastupaju tri reprezentativca Srbije Uroš Kovačević, Milan Rašić i Borislav Petrović.

UTERHAHING - od ove sezone nastupa u novoj dvorani i mečeve Lige šampiona igraće u Olimpijskoj hali u Minhenu.

Ovo je treće učešće nemačkog tima u elitnom evropskom takmičenju, a sezonu će otvoriti gostovanjem ljubljanskom ACH Voleju.

Uterhahing je imao polovičan uspeh uspeh u domaćem prvenstvu, pošto je u prvom kolu Bundeslige trijumfovao nad TV Buhlom (3:0), a zatim u derbi meču drugog kola izgubio od šampiona Nemačke Berlina (3:2).

Kapiten tima Kristijan Dunes istakao je kolika je važnost ovog meča.

Nama je meč sa ACH Volejom izuzetno važan, italijanska Lube Maćerata je glavni favorit, pa ćemo svoju šansu morati da tražimo protiv Slovenaca i Belgijanaca. Lenik ima dobar tim, ali ostali su bez nekih ključnih igrača i tu je naša prednost“, ističe Dunes.

Trener Uterhahinga Mihai Paduretu očekuje težak meč u Ljubljani, i dodaje da oba tima mogu da pobede italijansku Maćeratu.

ACH Volej je iskusan tim i ima nekoliko reprezentativaca u svom sastavu, tako da nam neće biti lako. Takođe, verujem da oba tima mogu da pobede Maćeratu, ukoliko odigraju najbolje što mogu. Ja, pre svega, želim da uživamo na terenu i neka pobedi bolji tim“, kaže Paduretu.

GRUPA E

www.cev.lu
SKRA Belhatov (Poljska)
Fenerbahče (Turska)
Tomiš Konstanca (Rumunija)
Dinamo Moskva (Rusija)

BELHATOV - za koji igraju Aleksandar Atanasijević i Konstantin Čupković, osvojio je treće mesto na SP klubova 2012. u Dohi. U utakmici za treće mesto, pobedili su ruski Zenit iz Kazanj. Atanasijević, korektor repreznetacije Srbije i poljskog tima, proglašen je za najboljeg poentera, Belhatov se tako osvetio Rusima za poraz u finalu CEV Lige šampiona prošle sezone.

Dva tima novi okršaj očekuje i ove sezone i to u grupnoj fazi Lige šampiona, ali prva prepreka poljacima biće turski Fenerbahče.

Utakmica protiv Fenerbahčea igra je u Lođu, a to će biti svojevrstan duel srpskih reprezentativaca. Aleksandar Atanasijevć i Konstantin Čupković Braniće boje Belhatova, dok će se sa druge strane mreže naći bivši kapiten srpske reprezentacije Ivan Miljković i Novica Bjelica.

Aleks mora još mnogo da uči, ali je na dobrom putu da postane jedan od najboljiih odbojkaša na svetu, koji igra na ovoj poziciji. Nadam se da će u sredu biti i bolji od Ivana. Jedva čekamo početak nove sezone, pravo je zadovoljstvo igrati u tako jakom takmičenju i protiv tima kakav je Fenerbahče. Očekujem pravu bitku pred 11 000 navijača“, kaže kapiten tima Mariuš Vlazli.

Trener Belhatova Jacek Novrocki istakao je da je grupa E najteža, pa će svaki poen biti odlučujući.

Imamo četri nova igrača u timu, tako da se još uvek uigravamo, ali bili smo dobri u Kataru i želimo da ponovimo uspeh od prošle sezone. Neće nam biti lako, jer igramo sa velikim klubovima, ali verujem u svoje igrače i ogroman trud koji smo uložili“, kaže Novrocki.

FENERBAHČE - istanbulski tim novu sezonu otvorio je osvajanjem Superkupa Turske, a da bi ostvario ciljeve koje je zacrtao ove sezone, doveo je i nekoliko pojačanja. U klub su stigli Daniele Banjoli, Matej Cernić i Novica Bjelica, dok su ugovorom sa Fenerbahčeom produžili Ivan Miljković i Lajonel Maršal.

Fenerbahče je jedan od najprestižnijih klubova na planeti. Svoj potencijal pokazali smo osvajanjem Superkupa i motivisani smo da nastavimo sa uspesima. CEV Liga šampiona je najjače klupsko takmičenje i drago nam je što smo deo tog društva. Mnogo timova želi da osvoji trofej, a mi ćemo učiniti sve da se on nađe u našoj vitrini“, kaže Banjoli.

Istanbulska ekipa prvi meč u LŠ odigraće u sredu protiv vicešampiona Poljske Belhatova, a tehničar Dariuš Stanicki kaže da u Lođ idu po pobedu.

Gledalismo turnir u Dohi, Belhatov je bio impresivan, bili su tako blizu finala, ipak, mi nameravamo da ih pobedimo. Taj meč nam je važan, jer želimo da se nametnemo i njima i Dinamu u borbi za prvo mesto. Svaka pobeda će biti važna. Grupa E je izuzetno teška, u sličnoj situaciji smo bili i prošle godine, tada nismo uspeli da prođemo dalje, nadam se da ćemo ove godine imati više sreće“.
www.cev.lu
TOMIŠ KONSTANCA - trenutno zauzima prvo mesto na tabeli rumunske lige, a dobru formu pred meč prvog kola sa moskovskim Dinamom, pokazali su pobedivši prošlogodišnjeg šampiona i drugog predstavnika Rumunije u LŠ Remat Zalau.

Za ekipu iz Konstance igraju i dva srpska odbojkaša Miloš Terzić i Mladen Bojović.

Malo smo se mučili na meču sa Zalauom, međutim, pobeda je pobeda i to je onošto je važno. Nadamo se dobrom izdanju u Moskvi na startu Lige šampiona, ali moramo još puno da vežbamo i popravimo igru u svim segmentima“, kaže trener rumunskog tima Radovan Gačić.

DINAMO MOSKVA - odbojkaši Dinama iz Moskve bili su pobednici Kupa CEV 2012, i posle jednogodišnje pauze vraćaju se u Ligu šampiona.

Prvi meč odigraće sa novajlijom rumunskim Tomiš Konstancom. Moskovski tim tokom leta doveo je nekoliko pojačanja i u novu sezonu ulazi sa velikim ambicijama. Dinamo u protekle dve nedelje, zbog pauze u domaćem prvenstvu, nije odigrao ni jedan meč, ali to je dobro došlo ogračima koje muče povrede.

Trener Juri Čerednik kaže da će grupna faza LŠ biti teška, ali i veoma interesantna.

Nadam se da su moji igrači svestni da neće biti lakih mečeva. Postavili smo jasan cilj, a to je plasman na 'fajnal for', učinićemo sve da ga ispunimo. ako sezonu započnemo u dobroj formi, doći će i rezultati. Tomiš nije lak protivnik, imaju nekoliko iskusnih srpskih igrača, a tu je sad i Oli-Peka Ojansivu, koji je prošle sezona nastupao u ruskoj Superligi“, kaže Čerednik.

GRUPA F

www.cev.lu
Noliko Mazeik (Belgija)
Arkaš (Turska)
KAI Teruel (Španija)
Marek Dupnica (Bugarska)

NOLIKO MAZEIK - belgijski tim uspešno je započeo sezonu u domaćem prvenstvu, pa se dobrim rezultatima nada i u prvom koli CEV Lige šampona. Prvi protivnik biće im španski KAI Teurel, koji je ,takođe, uspešan u domaćoj ligi.

Presrećni smo što LŠ konačno počinje, ovo takmičenje je veoma važno za naš klub. Cilj nam je da se ove sezone plasiramo među najboljih 12, a da bi to postigli moramo dobiti svaki meč Kai Teruel je prvi korak ka tom cilju, španski klub koji nikako ne smemo da potcenimo. Nadamo se da će navijači doći u što većem broju da nas podrže“, kaže trener Belgijanaca Breht vak Krekhov.

ARKAŠ - turski klub, koji se sve iznenadio plasmanom na 'fajnal for' prošle sezone, na startu Lige šampiona igra sa novajlijom iz Bugarske Marek Dupnicom. Arkaš će bugarski tim ugostiti u renoviranoj dvorani “Ataturk“, koja sada ima kapacitet od 6.000 mesta.

Ekipa iz Izmira želi da ponovi prošlogodišnji uspeh i dokaže da plasman na završni turnir nije bio slučajnost.

Naša filozofija je da svake godine idemo korak dalje i učinićemo sve da ponovimo uspeh od prošle godine. prvi meč igramo kod kuće, u prelepoj dvorani "Ataturk“ i želimo da pružimo što bolju partiju kako bi usrećili naše navijače“, kaže trener Arkaša Glen Hog.

Kapiten turskog tima Bulent Kandemir ističe da ceni svakog protivnika, i da će u svakom meču ići na pobedu.

Poštujemo sve naše protivnike, ali cilj nam je da pobedimo svaki meč koji odigramo u Ligi šampiona. Podrška navijača samo je dodatni motiv i sigurni smo da ćemo dobro otvoriti sezonu“, ističe Kandemir.
KAI TERUEL - četvrti put za redom učestvuje u najjačem evropskom klupskom takmičenju. Po mišljenju čelnika kluba žreb nije bio lak, ali se nadaju prolazu u naredni krug takmičenja.

Prvi meč Teruel će odigrati protiv belgijskog Mazeika.

Noliko Mazeik je favoriti u ovom meču, imaju odličan sastav, igrače koji već dugo igraju zajedno. Mi ćemo pokušati da im se suprotstavimo najbolje što možemo, a možda i napravimo iznenađenje“, kaže trener ekipe iz Aragona Oskar Noviljo.

MAREK DUPNICA - šampion Bugarske prvi put se našao u evropskoj eliti, a jedini cilj koji su sebi postavili ove sezone je da se što bolje pokažu i ne budu poslednji u grupi.

Veliki broj sponzora podržao je klub, a ukoliko pružimo dobre partije mislim da će ih biti još. Nemamo neki poseban cilj, ali se nadamo da nećemo završiti kao poslednji u grupi. Belgijski Noliko Mazeik i turski Arkaš iz Izmira su prvi favoriti, tako da ćemo se mi sušinski boriti za treće mesto u grupi sa španskim KAI Teruelom“, kaže menadžer kluba Ljudmil Najdenov.

Trener Marek Dupnice i selektor nacionalnog tima Bugarske, Najden Najdenov ističe da je Liga šampiona veliki izazov i za njega i za klub.

Ovo je prvi put da treniram klub koji učestvuje u nekom evropskom takmičenju, ali mislim da imamo šansi, posebno kada igramo kod kuće“, kaže Najden Najdenov.

Grupa G

www.cev.lu
Rešovija (Poljska)
Arago Set (Francuska)
Remat Zalau (Rumunija)
Kuneo (Italija)

REŠOVIJA - prvak Poljske prošle godine je bio vicešampion Kupa CEV, u finalu su izgubili od moskovskog Dinama, a na promociji tima istakli su da im je velika čast što igraju u Ligi šampiona.

Rešovija je posle 37 godina ispunila svoj san i osvojila titulu u poljskoj ligi, a sada će takmičenje nastaviti i u CEV Ligi šampiona. Moj lični cilj biće promocija i razvoj odbojke u ovom gradu“, rekao je gradonačelnik Rešova Tadeuš Ferenc.

Aseko Rešovija prvi put je učestvovala u Ligi Šampiona u sezoni 2009/2010 kada je izborila plasman među šest najboljih timova. Predsednik kluba Bartoš Gorski nada se da će ove godine napraviti korak dalje.

Bilo bi divno dako bi smo nadmašili rezultat sa prvog učešća, jer bi to značilo plasman na 'fajnal for'. Svesni smo da je to teško ostvariti, ali imamo visoke ambicije. Kao šampioni Poljske želimo da se borimo za ostale naslove u poljskom prvenstvu, ali i u Evropi“.

Trener poljskog tima Andrej Koval istakao je da je takmičenje u LŠ važno i za tim i za lokalnu zajednicu.

Glavni cilj prošle sezone bio nam je plasman u Ligu šampiona. Ostvarili smo taj cilj i vratili se u najjače klupsko takmičenje. Tokom prelaznok roka ozbiljno smo se pojačali, timu su se pridružili Nikloa Kovačević, Jočen Šops, Zbigniev Bartman i Rafal Bušek. Neki od mojih igrača prilično su iskusni, Šops i Tičacek su 2007. sa Fridrihšafenom osvoji trofej Lige šampiona. Naravno želimo da odemo što dalje u ovom takmičenju, prvi cilj nam je da prođemo u narednu fazu takmičenja, a onda je sve moguće. Verujem da ukoliko budemo odlučni, borbeni i pre svega tim, možemo daleko dogurati“, kaže Koval.

Rešovija prvi meč igra u gostima 24. oktobra protiv francuskog Argo Seta, a Šops kaže da, iako je italijanski Kuneo glavni favorit, ni jedan protivnik ne sme se potceniti .

ARAGO SET - takmičenje u elitnom evropskom takmičenju počinje u četvrtak protiv poljske Rešovije, prvaka države i vicešampiona Kupa CEV.

Ohrabrujuća vest za navijače francuskog tima je to što posle tri kola u domaćoj ligi Arago Set ima tri pobede i deli prvo mesto na tabeli sa Pariz Volejom.

Putevi su nam se već ukrštali sa Rešovijom, prošle sezone odigrali smo dva meča, na žalost oba smo izgubili, ipak, verujemo da možemo da stignemo do prve pobede, posebno na domaćem terenu. Ukoliko želimo da izborimo prolaz u narednu fazu takmičenja moramo ostvariti bar jednu pobedu kod kuće protiv Kunea ili Rešovije. Međutim, nije samo ta jedna pobeda bitna, potrebno je da tim konstantno dobro igra, tokom cele sezone. Da bi ostvarili zacrtane ciljeve moramo da igramo najbolje što možemo, svi igrači moraju da daju sve od sebe. Navijači su naše tajno oružje, oni će biti naš sedmi igrač na terenu“, kaže trener francuskog tima Patrik Dufo.
www.cev.lu
REMAT ZALAU - prvi meč u G grupi Lige šampiona odigraće u utorak protiv italijanske supersile Bre Banka Lanuti Kuneo.

Igrači i stručni štab rumunske ekipe, svesni su da moraju još da podignu formu, ali veruju da mogu da povoljan rezultat.

Remat Zalau presvega računa na iskustvo starijih igrač, kao što su Adrian Feher i Fabian Birau, ali i na entuzijazam mladih igrača Serbana Pascana, Mihaia Mariesa i Vlada Tebiersa.

Trener Zalaue Marius Sordil očekuje zanimljiv meč i dobru zabavu za navijače.

Ugostićemo jedan od najboljih timova u italijanskoj ligi, biće to veliki događaj za ceo grad. Očekujem dobar meč i pravi šou za publiku. Iako su Italijani mnogo bolji od nas, verujemo da imamo šansu i borićemo se za nju. Treba da se fokusiramo na svoju igru i pružimo dobru partiju, da bi dokazali da smo deo evropske elite. Imali smo težak žreb i moramo da osvojimo što više bodova na ovim susretima“, kaže trener Zalaua.

KUNEO - treću sezonu u Ligi šampiona započinje sa četiri vezane pobede u italijanskoj Seriji A.

Prvi meč u elitnom evropskom takmičenju odigraće u gostima protiv rumunskog Remat Zalaua, u narednom kolu ugostiće francuski Arago Set, a zatim sledi duel sa poljskom Rešovijom.

Trener italijanskog tima Roberto Pjaca kaže da je plasman na finalni turnir CEV Lige šampiona glavni i osnovni cilj za ovu sezonu.

Prvi cilj nam je da se plasiramo na završni turnir. Znamo da je to dug i težak put, ali isto tako znamo da imamo sve uslove i predispozicije da ga ostvarimo, jer smo naporno radili“, kaže Pjaca.

Kapiten Kunea Vut Vajsman ističe da njegov tim nikada nije osvojio titulu u LŠ, pa je to još dodatni motiv za njegove saigrače.

Kuneo nikada nije osvojio naslov evropskog šampiona, i to nam je dodatni motiv da damo sve od sebe. Takmičenje je sve jače iz godine u godinu, tako da nam je sve teže da ostvarimo taj cilj, ali Kuneo je jak tim i siguran sam da možemo da ostvarimo uspeh, ukoliko odigramo kao što umemo. Kao i u svakom drugom poslu trebaće nam i malo sreće, ali ako damo sve od sebe i rezultati će doći“, ističe Vajsman.

Bivši kapiten reprezentacije Srbije i odbojkaška legenda Nikola Grbić ističe da je Liga šampiona najvažnije takmičenje u toku godine.

Ove godine, kao i proteklih sezona, moraćemo dati sve od sebe. U rangu smo sa najjačim timovima i moramo to da pokažemo. Liga šampiona je jedno od najinteresantnijih takmičenja na međunarodnoj odbojkaškoj sceni, to je skup najboljih evropskih timova. Mislim da je to najvažnije takmičenje u toku sezone, posebno za klub kao što je Kuneo, koji nikada nije osvojio trofej LŠ. To je ono što nas dodatno motiviše“, kaže Grbić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: