Priča o srpskom fudbalu u kanadskom Londonu

Velika ekspanzija kanadskog fudbala dešava se i u Londonu. Reč je o gradiću u Ontariju koji nosi ime po engleskoj prestonici.

London siti, fudbalski klub koji je osnovan 1973. godine, takmiči se u Kanadskoj fudbalskoj ligi (srpski beli orlovi 2008. godine bili šampioni su te lige).

Izvor: Ðurað Vujèiæ

Sreda, 13.06.2012.

13:56

Default images

Klub je često beležio slabe rezultate (do sada se nisu još nijednom kvalifikovali za plej-of), pa je 2011. godine pred početak nove sezone stiglo novo rukovodstvo. Za trenera prvog tima postavljen je bivši član OFK Beograda Stanislav Zvezdić, koji je potpisao trogodišnji ugovor. Samim tim, počeli su masovno da potpisuju igrači iz Srbije, ali i iz ostatka bivše Jugoslavije. Okosnicu tima čine Srbi, mnogi od kojih imaju veliko internacionalno iskustvo: golman Zoran Pušica, Rade Novković, Ranko Golijanin, braća Miloš i Milan Janikić, Nenad Nikolić, kapiten kluba Nenad Begović, Dalibor Mitrović, Boban Stojanović i Nikola Stanojević. Tu su i Albanac Gent Miftari i Hrvati iz BiH Zvonko Bakula i golman Vladimir Markotić.

CSL je najviši rang kanadskog fudbala, međutim, kanadski klubovi iz Montreala, Vankuvera i Toronta igraju u MLS ligi, što je najviši rang fudbala u SAD. Druga po rangu je NASL liga u kojoj nastupa kanadski klub Edmonton.

Očekivalo se da će se klub iz Londona prošetati ligom, ali su usledila dva poraza.

„U početku smo imali problem jer smo čekali da nam stignu petorica igrača iz Srbije”, kaže trener kluba Stanislav Zvezdić i nastavlja:

„Nije nam lako. Došli smo iz Srbije i ostavili sve tamo – i porodicu i prijatelje. Gospodin Zvezdan Terzić me je lično zvao da se kao trener vratim u svoj matični klub OFK proletos da radim kao trener ali zbog Kanade sam morao da odbijem. Sada u maju me je zvao fudbalski klub Red Bul Salcburg iz Austrije da dođem na mesec dana u njihov kamp. Ali opet zbog Kanade sam sve zapostavio jer hoću ovde da odradim posao i u prvoj godini da uvedem London u plej-of, a sledeće godine da budem šampion. Ovde ništa još nije sređeno kako treba što se fudbala tiče. Kad budemo kompletni, nadam se da ćemo popraviti rezultate kluba i podići to na malo viši nivo. Što se tiče infrastrukture u kanadskom fudbalu, ja za sada vidim samo veliki potencijal, ali potrebna su i finansijska ulaganja. Velika je greška što FK Toronto igra MLS ligu. Svi kanadski klubovi koji su ozbiljni i koji hoće da prave stadione i ulažu u trenere i igrače treba da igraju CSL ligu. To bi bilo kao i u MLS. Tako bi trebalo i kanadska liga da izgleda”, rekao je Zvezdić.

Kapiten kluba Nenad Begović takođe je dete OFK Beograda i objasnio je kako je oformljen svojevrsni ‘drim tim’ u Londonu.

„Prve godine sam ja došao u Brantford galaksi i tada smo (2010. godine) osvojili titulu. Tada su sa mnom bili i Miodrag Anđelković i Ranko Golijanin, koji je sada sa mnom u Londonu. Vremenom je sve bilo u redu i ljudi su tražili neke igrače za London siti, pa sam preporučio prijatelje s kojima sam igrao. Pomalo smo svi u godinama, a volimo fudbal. Kanada je mirna zemlja u kojoj može karijera za koju godinu da se produži. Uglavnom se sve zasniva na prijateljstvu. To su pre svega dobri momci i dobri igrači”.

London siti ima šansu da ostvari nešto veliko i nezabeleženo i da uđe u plej-of prvi put u istoriji kluba. Kanadski sistem fudbala je takav da je skoro svakom klubu sve moguće u napadu na titulu.

„Plan je bio da dođemo svi tri nedelje ranije da se odrade mini-pripreme, da se lepo spremimo, ali su nastali problemi zatvaranjem kanadske ambasade u Beogradu, pa su nam neki igrači došli tek pre šest dana, tako da smo još u fazi stvaranja ekipe. Svakim danom je sve bolje. Liga postaje kvalitetnija iz godine u godinu. Sve u svemu, mislim da ćemo sa ovim igračima ući u plej-of a posle – kao što ti kažeš – sve je moguće”, izjavio je Begović.

Najnovije zvučno pojačanje kluba je bivši igrač Crvene zvezde Boban Stojanović. Tim se ubrzo kompletira i prošle nedelje su obeležili prvu pobedu – 3:2 protiv ekipe Nort jork Astros.

„Sve je ovo novo za mene ali vremenom ću se navići. Brzo se adaptiram na novu sredinu. Tek sam odigrao prvu utakmicu i mislim da će vremenom sve biti bolje. Ova ekipa s kojom smo igrali u nedelju dosta je slabija od nas bez obzira što smo primili dva gola i mislim da – ako uporedim tu ekipu sa našim superligaškim – dosta zaostaju i taktički i tehnički. Ali imam informacije da iz godine u godinu sve više napreduju, a i liga generalno napreduje. Postoji mogućnost da odigramo prijateljsku utakmicu sa OFK Beogradom. To je samo naša želja ali videćemo u nekom narednom periodu”, rekao je Stojanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: