Formula 1: Hoćemo li u Kanadi videti nastavak niza?

Na prvih šest trka ovogodišnjeg šampionata Formule 1 videli smo šestoricu različitih vozača na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, što ovu sezonu već čini istorijskom, pošto se tako nešto nije desilo nikada ranije. Niz pobednika mogao bi da se nastavi i na sedmoj trci, Velikoj nagradi Kanade, a da li će tako i biti saznaćemo ovog vikenda...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Četvrtak, 07.06.2012.

23:26

Default images

Dženson Baton, Fernando Alonso, Niko Rozberg, Sebastijan Fetel, Pastor Maldonado i Mark Veber su vozači koji su ispisali nove stranice istorije trijumfima od Australije, preko Malezije, Kine, Bahreina, Španije, do Monaka. Naravno, svi oni spadaju u favorite za trijumf na stazi „Žil Vilnev“, ali je zbog svega viđenog u protekla tri meseca u Formuli 1, veoma nezahvalno bilo šta predvideti.

Zbog toga se mnogi ljubitelji Formule 1 nadaju da će se neizvesnost nastaviti i tokom vikenda u Montrealu, posebno jer do sada trojicu šampiona nismo videli kao pobednike. To su Luis Hamilton, Kimi Raikonen i Mihael Šumaher, a dvojica od trojice imaju i zbog čega da žale, pošto su zbog svoje, odnosno greške tima, ostali bez pol pozicije, a samim tim i prilike da prokrstare do pobede.
Beta
Pobeda u Španiji već je na papiru bila Hamiltonova posle ubedljivih kvalifikacija, ali je Britanca Meklaren koštao pol pozicije, pošto nije imao dovoljno goriva da se vrati u boks. Pol poziciju je tada nasledio Maldonado i na „Katalunji“ došao do prve pobede u karijeri. Da Hamilton nije kažnjen, gotovo je sigurno da bi već posle nekoliko krugova pobegao i ne bi se osvrtao.

Ipak, ne treba na to gledati u stilu ’šta bi bilo kad bi bilo’, jer se slična situacija desila samo dve nedelje kasnije, u Monte Karlu. Šumaher je kao u svojim najboljim danima osvojio pol poziciju u Kneževini, ali je zbog kazne za kontakt sa Brunom Senom u Španiji pomeren na šestu poziciju na startu, da bi na kraju odustao zbog problema sa bolidom. Tako je Veber došao do najbolje starne pozicije i epilog je poznat, postao je šesti pobednik ove sezone, a sve je ukazivalo na povratak Šumija na pobedničko postolje, prvi put od 2006. godine.
Beta
Upravo zbog svega toga Hamilton i Šumaher se ističu kao favoriti za trijumf u Kanadi, uz uslov da se klone nevolja, a odmah iza njih je Raikonen, koji je u uzlaznoj formi. Mnogi kao kandidata pominju i Raikonenovog timskog kolegu iz Lotusa Romana Grožana, posebno zbog rezultata na treninzima i kvalifikacijama. Međutim, utisak je da Francuzu nešto nedostaje da bi se našao na najvišem stepeniku pobedničkog postolja, pošto je tri od šest trka završio u prva tri kruga.

Njima trojici, ali i dosadašnjim pobednicima u toku ove sezone, u borbu za trijumf u Montrealu, posebno ako bude kiše, koja je najavljena, mogli bi da se pridruže vozači Zaubera Serhio Peres i Kamui Kobajaši. Mladi Meksikanac se već odlično pokazao u Maleziji, kada je bio na korak od senzacije, dok je Kobajaši imao lošije rezultate ove sezone, ali je švajcarska ekipa pokazala veliki potencijal na prethodnih šest trka. Biće zanimljivo videti i dokle u Kanadi može da stigne drugi vozač Ferarija Felipe Masa, koji je u Monte Karlu bio šesti, ali je to staza koja se razlikuje od ostalih, a ako uspe to da ponovi, to će biti već veliki napredak za Brazilca.
© 2006-2012 by Red Bull GmbH and GEPA pictures GmbH
Sve to garantuje veliku neizvesnost na stazi „Žil Vilnev“, koja već sama po sebi u ljubiteljima Formule 1 budi osećanje uzbuđenja. Velika nagrada Kanade prvi put je uvrštena u kalendar šampionata Formule 1 1967. godine, ali se u Montrealu vozi od 1978. godine, samo što se tada staza zvala „Il Notr Dam“, da bi posle Vilnevove pogibije u Zolderu 1982. godine ponela njegovo ime.

Pista je duga 4.361 metar, ima 13 krivina, a njen najpoznatiji deo sigurno je poslednja krivina, odnosno „Zid šampiona“. Sam naziv odaje da su brojni šampioni bili žrtve tog zida, a među njima su, između ostalih, tokom godina bili i Dejmon Hil, Žak Vilnev, Šumaher, Baton i Fetel. Rekord na stazi drži Rubens Barikelo, u vremenu od 1:13.622 minuta, a postavio ga je 2004. godine kao vozač Ferarija.
© 2006-2012 by Red Bull GmbH and GEPA pictures GmbH
Najviše pobeda na stazi „Žil Vilnev“ ima Šumaher, čak sedam, a pored njega među pobednike u Montrealu su se od aktuelnih vozača upisali Hamilton, i to dva puta, Raikonen, Alonso i Baton, po jednom. Trke za Veliku nagradu Kanade inače su svake godine jedne od najzanimljivijih u kalendaru, u bilo kojim uslovima da se voze, a kada padne kiše dodatno uvek začini stvari.

Prošlogodišnja trka pravi je primer za to, pošto je bila jedna od najuzbudljivijih u poslednjih nekoliko godina, ne samo što se tiče Kanade, već i svih ostalih rundi u šampionatu. Na njoj je trijumfovao Baton i to tako što je u poslednjem krugu pretekao Fetela, koji je na polovini staze napravio grešku, ali tek pošto je zajedno sa svim ostalim vozačima izdržao dvočasovni prekid zbog potopa u Montrealu. Ta trka je trajala više od četiri sata, što je čini najdužom u istoriji Formule 1.

Godinu dana ranije do svoje druge pobede u karijeri u Kanadi došao je Hamilton i to na jednoj od retkih trka na stazi „Žil Vilnev“ na kojoj nije bilo izlaska bezbednosnog vozila. Tu trku obeležila je sjajna voznja Britanca, ali i odlična taktika Meklarena, pošto je Baton kao drugi prošao kroz cilj, i mnogo kontakata u borbi za pozicije, što je takođe karakteristično za Montreal.

2009. nije bilo Velike nagrade Kanade u kalendaru Formule 1, a svi ljubitelji Formule 1 sigurno pamte trku iz 2008. godine, kada je do svoje prve i za sada jedine pobede došao Robert Kubicu. Ta pobeda je za Poljaka došla godinu dana pošto je na stazi „Žil Vilnev“ imao stravičan udes iz kojeg je, srećom, izašao bez ikakvih povreda. Ta nesreća pokazala je koliko je bezbednost u Formuli 1 napredovala, pošto bi samo desetak godina ranije ishod, nažalost, bio potpuno drugačiji.

Simbolično, Kubica je baš u Kanadi zabeležio svoju jedinu pobedu, koja je ujedno jedina i za Zauber, tima koji je tada bio u posedu kompanije BMW. Poljak je do tog trijumfa došao zahvaljujući spletu okolnosti, kao što je udes Raikonena i Hamiltona u boksu, kada je vozač Meklarena naleteo na Finca dok je bio zabranjen povratak na stazu, ali i odličnoj vožnji. Tako je napravio prvoklasno iznenađenje, a ko zna, možda i ovog vikenda budemo svedoci slične situacije...



Zbog različitih vremenskih zona, u naredna tri dana ćemo Formulu 1 gledati u kasnim popodnevnim i večernjim terminima. U petak se voze prvi treninzi, od 16 i 20 časova, dok je poslednji na programu u subotu od 16. Kvalifikacije su zakazane istog dana u 19, dok sedma trka sezone startuje u nedelju u 20 časova po srednjeevropskom vremenu.

Kakvo je vaše mišljenje, da li istorijski niz može da se nastavi i u Kanadi? Ko je vaš favorit za trijumf na stazi „Žil Vilnev“?

Autor: Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: