Liga šampiona: Bajern za petu, Čelsi za prvu krunu

U subotu se u Minhenu igra finale jubilarnog, 20. izdanja Lige šampiona, a rivali su lokalni Bajern i londonski Čelsi. Oba tima igraju za spas sezone, Bajern cilja petu, a Čelsi tek prvu titulu šampiona Evrope.

Niko nije očekivao ove dve ekipe u finalu pre nekoliko meseci, ali su uspeli da eliminišu najveće favorite Real Madrid i Barselonu. Bajern je na penale eliminisao Real, Čelsi je odoleo na “Kamp Nou”, pa je predstojeće finale jedno od najnepredvidljivijih u poslednjih nekoliko golova.

Izvor: A. Kovaèeviæ

Petak, 18.05.2012.

12:53

Default images

Minhenski klub pokušaće da bude prvi tim koji je na svom terenu osvojio Ligu šampiona, dok sa druge strane Čelsi pokušava da ostvari devet godina dugu želju Romana Abramoviča. Mada, Rud Gulit veruje da se titula ne uklapa u planove bogatog Rusa?

Abramovič je pre nekoliko meseci morao da menja trenera (Roberto Di Mateo umesto Andrea Viljas-Boaša), što mu je donelo drugo finale LŠ u poslednje četiri godine, ali i najlošiji plasman u Premijer ligi u poslednjih deset godina (šesti).

To znači, ako Čelsi ne osvojio Ligu šampiona, “plavci” sledeće sezone neće igrati u elitnom takmičenju.

“Ono što imamo na ulogo je šansu da osvojimo prvu titulu šampiona Evrope u istoriju, a to je najvažnija stvar. U meč ulazimo sa kvalitetom i iskustvom dovoljnim za pobedu. Motivisan sam da uradim nešto neobično za ovaj klub. Ovo je jedina šansa, a uz sve probleme, povrede i suspenzije to mi izaziva glavobolju”, izjavio je Italijan Di Mateo koji je preporodio tim sa “Stamford Bridža”.
Zanimljivo, Čelsi je i 2008. godine do finala Lige šampiona stigao nakon smene trenera tokom sezone. Tada je Avram Grant zamenio Žozea Murinja, i kao Di Mateo imenovan kao privremeni trener.

Čelsi će u Minhenu igrati bez dva glavna štopera kapitena Džona Terija i Branislava Ivanovića, te veznih igrača Ramireša i Raula Meireleša. Takođe, Geri Kejhil, David Luiz i Floran Maluda imaju 50-50% šanse da nastupe. Luiz će imati težak zadatak da zameni kapitena.

"Ovo je utakmica od ogromnog značaja, svi znaju koliko je velika, ali ne smemo sebi da dozvolimo da razmišljamo o bilo čemu osim o fudbalu", rekao je Kejhil.

Bajern ima prednost domaćeg terena, što donosi veliki pritisak na igrače, posebno posle debakla od Borusije u finalu Kupa prošlog vikenda (5:2).

Jup Hejnkes takođe ima problema sa suspenzijama, neće igrati defanzivac Holger Badštuber, te vezisti David Alaba i Luis Gustavo.
Septembra prošle godine Bajern je strepeo da li će uopšte stići do finala, pošto je bio u “grupi smrti” sa Mančester Sitijem, Viljarealom i Napolijem. Bajern je prošao ovu jaku grupu, pa je nokaut faza bila lakša nego što se moglo i zamisliti.

"Mnogi klubovi velike tradicije moraju dugo da čekaju da bi ponovo osvojili ovaj trofej, a nama se sada ukazala šansa. S obzirom da igramo na našem stadionu, to je fantastična prilika", rekao je Hejnkes.

Povrede Bastijana Švajnštajgera i Arjena Robena onemogućile su Bajernu da ugroze šampiona Borusiju u Bundesligi, ali je sve nadoknađeno sa briljantom pobedom u osmini finala LŠ nad Bazelom ukupnim rezultatom 7:1.

Usledio je rutinski posao protiv Olimpik Marseja sa po 2:0, a onda i pomenuta herojska eliminacija Reala.

“Eliminisali smo španskog i engleskog šampiona. Dominirali smo u ovom takmičenju, a ovo finale zasenjuje sve ostalo”, izjavio je sportski direktor Bajerna Kristijan Nerlinger.
Na papiru Bajern je jači tim od Čelsija, a ako pogledate napadački trio Riberi-Roben, Gomes (40 golova u sezoni) jasno je da će Čelsi više voditi računa o odbrani u ovom duelu. Holanđanin Roben smatra da je vreme da osvoji trofej.

Zanimljiva će biti borba u sredini terena između Bastijana Švajnštajgera i Frenka Lamparda, dok je Huan Mata verovatno imati više prostora napred da traži rupu u odbrani Bavaraca. Sa druge strane, igru Bajerna trebalo bi da povezuje Toni Kros, 22-godišnji momak koji je briljirao u revanšu u Madridu.

Sjajna kontrola lopte i osećaj za pas po mnogima ga svrstava među legendarne veziste kao što su Andres Inijesta (Barselona) i Pol Skols (Mančester junajted).

Od Čelsija se može očekivati igra dugim loptama na Didijea Drogbu koji će svojom snagom moći da kazni svaku slabost u obrani Bajerna, koja će najranjivija biti na levom beku gde je neiskusni Dijego Kontento. Napad iz Obale Slonovače će verovatno igrati utakmicu karijere, pošto će mu ovo biti jedna od poslednjih vrhunskih sezona.
Sa druge strane, Hejnkes ima mnogo opcija protiv odbrane Čelsija koja će biti bez Terija i Ivanovića. Oba tima mogu da se pouzdaju u svoju desnu stranu, gde su Filip Lam, odnosno Ešli Kol.

"Svi se radujemo utakmici sa Čelsijem. Sanjali smo da uđemo u finale i eto nas sada tu. Još, međutim, nismo završili sav posao. Biće teško, ali želimo trofej", rekao je Lam.

Rani gol Bajerna izvukao bi Čelsi napred u napad što bi svakako donelo zanimljivo interesantno i uzbudljivo finale, ali ako Čelsi prvi pogodi gol, mogli bi ponovo da gledamo “parkiran autobus” ispred Petra Čeha.

Ono što je karakteristično za ovaj meč je što će obe ekipe u timu imati igrače koji prvi put u životu igraju meč ovakve važnosti, i nekoliko bitnih igrača koji imaju probelema da budu 100% spremni.

Meč na Alianc areni počinje u 20.45h.

Verovatni sastavi:

Bajern Minhen (4-5-1): 1 Manuel Nojer – 26 Dijego Kontento, 17 Džerom Boateng, 44 Anatolij Timoščuk, 21 Filip Lam – 31 Bastian Švajnštajger, 39 Toni Kros, 25 Tomas Miler, 10 Arjen Roben, 7 Frank Riberi – 33 Mario Gomes

Čelsi (4-5-1): 1 Petr Čeh – 17 Žose Bosingva, 4 David Luiz, 24 Geri Kejhill, 3 Ešli Kol –12 Džon Obi Mikel, 5 Majkl Esijen – 8 Frenk Lampard, 15 Floran Maluda, 10 Huan Mata – 11 Didije Drogba

Ko će da pobedi, da li je domaći teren prednost ili teškoća za Bajern, može li Čelsi konačno do titule, šta će prevagnuti, podelite vaše mišljenje sa nama u komentarima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: