Gvardiola: Da li ga je moguće nadmašiti?

Pep Gvardiola je odlučio da više ne bude trener Barselone, a iz kluba odlazi kao jedan od najuspešnijih menadžera u istoriji tog kluba. Na njegovo mesto došao je dosadašnji pomoćni trener Tito Vilanova.

Izvor: MN

Petak, 27.04.2012.

15:48

Default images

Od kako je došao u Barsu 2008. godine, osvojio je 13 trofeja. Dva puta je bio šampion Evrope, tri puta prvak Španije, ima jedan Kup Kralja i tri Superkupa te zemlje, dva Superkupa Evrope i dva Svetska klupska prvenstva.

Imao je samo 37 godina kada je osvojio prvu Ligu šampiona, i posato najmlađi menadžer u istoriji koji je to uspeo.

Barselona je pod njegovim vođstvom igrala atraktivan, napadački fudbal. Ove sezone postigli su 170 golova u svim takmičenjima.

Kao igrač osvojio je 17 medalja, uključujući šest titula u Primeri i olimpijsko zlato sa Španijom.
Na domaćem terenu Barsa je pod njim pobedila na 76,4% ligaških mečeva, dok je njegov prethodnik Frank Rajkard imao skor od 58.9%. Barselona je skupila 363 poena na 148 mečeva pod njegovim vođstvom, devet više od Reala i preko 100 od bilo kog drugog rivala.

Od svih mečeva u kojima je predvodio Katalonce nije uspeo da pobedi samo jedan tim, Čelsi, kojeg nije uspeo da savlada iz četiri pokušaja. Upravo ovaj klub je zaustavio Barselonu u ovogodišnjem polufinalu Lige šampiona i pokušaju da budu jedini klub koji je odbranio titulu u najelitnijem evropskom takmičenju.

Predvodio je ekipu na 15 'El Klasika', devet je pobedio.

U januaru je od strane FIFA izabran za najboljeg trenera u 2011, iza Aleksa Fergusona i Žozea Murinja.

Rekli su o Gvardioli...

"Gvardiola je najbolji mogući trener za Barselonu", Žoze Murinjo.

"Pep je Barsa. On živi za taj klub. To je ono što ga odvaja od ostalih trenera”, predsednik Barselone Sandro Roseli.

"Pep je uneo osećaj ponosa u naš posao, ambicije i glad za igrom. Osvojio je naše poverenje od prvog dana. Videli smo kako izgleda kada se stvari rade kako treba i kada su došli rezultati naše samopouzdanje je raslo sa njima", Lionel Mesi.

"On je jedan od nekoliko intelektualaca koje sam sreo u fudbalu. Razmišlja o dosta stvari. Pogotovo o fudbalu, naravno, ali i o knjigama i kulturi uopšte", Fabio Kapelo.

"Ne ostavlja sebi ni minuta. On je prepotentan, za njega je fudbal sve. Pep je skoro bolestan od fudbala", Ćavi.

"Pep je bio veoma inteligentan igrač. Uvek sam se osećao moćno kada sam sa njim na terenu. Veoma dobro se kretao, a znao je i kako se drugi kreću", bivši fudbaler Franko Barezi.

"Barsa je najbolji tim na svetu. Znao sam to kada sam došao u taj klub, a i kada sam ga napuštao. Gvariodla je fantastičan trener", Zlatan Ibrahimović.
"Pokazao je kako mlad čovek može da bude veoma uspešan. Moj cilj je da budem tako uspešan u Ajaksu", trener Ajaksa i bivši igrač Barselone Frank de Bur.

"Pep je tajno oružje ovog tima. Izveo je na put veliki borj igrača, on je poseban, kao i ostatak stručnog štaba. Pep je jedan od najvažnijih članova tima", Viktor Valdes.

"Barselona je najveći tim sa kojim sam se sreo tokom svoje menadžerske karijere", Ser Aleks Ferguson posle finala Lige šampiona 2011.

"Filozofija Barselone je da izađu jači nakon pobede ili poraza. Gvardiola je jedan od predstavnika ove teorije. Voleo bih da se jednog dana vrati i nastavi gde je stao", Arsen Venger.

“On je primer za svakog trenera kako za kratko vreme može da se postigne veliki uspeh. Nisam siguran da li neko može da ga zameni na pravi način. Napravio je fantastičan uspeh, ali sam odlučuje šta je najbolje za njega”, trener Čelsija Roberto di Mateo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: