Red Bull Stratos: Kapsula za put do ivice svemira

Još pre mesec dana najavili smo da je projekat Red Bull Stratos ponovo aktiviran, a sada vam predstavljamo kapsulu koja će Austrijanca Feliksa Baumgartnera odvesti do ivice svemira za njegov slobodan pad kojim će pokušati da obori mnoge rekorde. Kapsula, koja je prikačena za helijumski balon, a koja je razvijana i pravljena punih pet godina, teška je 1.315 kilograma i predstavljaće Baumgartnerov sistem za održavanje u životu tokom njegovog gotovo trosatnog uspona na 36.000 metara visine…

Izvor: JT

Subota, 10.03.2012.

22:25

Default images

Baumgartner će biti vezan za stolicu koja je specijalno dizajnirana za njegovo svemirsko odelo, a pred njim će se naći panel od 89 prekidača i jedna okrugla, providna vrata. Iako ta vrata pružaju Baumgartneru najbolji pogled na stratosferu, ujedno predstavljaju i svega 1,3 centimentra akrilika između njega i ivice svemira. Kada ih otvori, na više od 36 kilometra iznad Zemlje, izaći će i pokušati da postane prva osoba koja je probila zvučni zid pri slobodnom padu.

Okačena 46 metara ispod balona, kapsula će štititi Baumgartnera od stratosferskih temperatura i pružiće mu stabilan kiseonik i okolinu pod pritiskom tokom uspona, kako bi mogao normalno da diše i izbegne bolest koja se javlja usled dekompresije. Letilica će ujedno funkcionisati i kao stabilna baza za njegovo iskakanje za slobodan pad.
© Joerg Mitter/Red Bull Stratos Newsroom
Neprijateljska okolina predstavlja veliki izazov za električare, radio komunikaciju i sistem kamera, koje su vitalne za funkcionisanje kapsule. Pod vođstvom Arta Tomsona, tehničkog direktora misije, letilica je dizajnirana i ručno konstruisana u “Sage Cheshire Aerospace” institutu u Lankasteru, u Kaliforniji. Vodeći umovi inženjerstva za svemirska istraživanja, sarađivali su u prozvodnji letilice koja je u mogućnosti da izvrši svoju misiju, kao i da prikupi vredne naučne podatke, neophodne za napredak svemirskih istraživanja.

Kada kapsula bude postigla traženu visinu, a Baumgartner bezbedno izvršio svoju misiju, letelica će daljinskim sistemom biti otpuštena od balona. Kapsula će biti praćena GPS sistemom, a na Zemlju će biti polako spuštena uz pomoć pomoćnog padobrana, kada će iz nje biti izvađeni i procenjeni prikupljeni podaci.
© Balazs Gardi/Red Bull Stratos Newsroom
Naučni tim misije se odlučio za zatvorenu kapsulu umesto gondole, koja je korišćena kada je trenutni rekorder Džo Kitindžer skočio sa visine od 31.333 metara, 1960. godine. Dodatna visina Red Bull Stratos misije znači da postoji značajno veća opasnost od izlaganja ekstremno niskim temperaturama, nedostatku kiseonika i niskom vazdušnom pritisku. Zatvorena kapsula će zaštititi Baumgartnera, koji će vazduh ubaciti u svoje specijalno odelo tek pred izlazak iz letilice.

Program testiranja kapsule uključio je dodatne procene u postrojenju instituta gde je napravljena, praćeno testiranjem komore na visini 2011. godine, kako bi se utvrdio integritet simulacije leta u pravom vremenu na visini skoka. Posle konačne faze treninga za izlazak, Art Tomson je potvrdio da je kapsula spremna za poletanje.

Činjenice o kapsuli

© Joerg Mitter/Red Bull Stratos Newsroom
Struktura
Dizajn kapsule spaja četiri ključne komponente: sferu pritiska, kavez, oklop i bazu sa jastucima za ublažavanje pada.

Sfera pritiska
Sfera pritiska, s prečnikom od 1,8 metara sadrži panel kontrole leta i instrumente i predstavlja mesto gde će Baumgartner sedeti tokom uzletanja. Napravljena je od fiberglasa i epoksija, dok su vrata i prozori napravljeni od akrilika. Unutrašnjost sfere pritiska će biti pod pritiskom od 0,5 bara, što predstavlja ekvivalent 4.877 metara nadmorske visine, kako bi se smanjio rizik od dobijanja bolesti dekompresije tokom uspona, tako da Feliks ne mora odmah da ubacuje vazduh u svoje odelo.

Kavez
Kavez okružuje sferu pritiska i sveukupno podržava kapsulu. Napravljena je zavarivanjem hrom-molibden avionskih cevi, snažne legure čelika često korišćene u auto-moto i avionskoj industriji. Okvir kaveza predstavlja tačku u kojoj je kapsula prikačena za balon i nosiće teret padobranskog sistema i prizemljenja kapsule.
© Balazs Gardi/Red Bull Stratos Newsroom
Oklop
Spoljašnji oklop je 3,4 metara visok i 2,5 metara dugačak u prečniku, a okružuje sferu pritiska i kavez. To je okvir ispunjen penom i prekriven fiberglasom, pruža zaštitu od temperature koja može da dostigne i do -56 Celzijusa i niže.

Baza i jastuci za ublažavanje pada
Baza u prečniku od 2,5 metara se sastoji od debele aluminijumske mreže koja štiti kapsulu od oštrih predmeta tokom sletanja i pruža osnovu za kutiju kontrolnog sistema balona i baterije. Za bazu su prikačeni jastuci za ublažavanje pada, napravljeni od papirnih saća obloženog fiberglas/epoksi gletovanjem. Dizajnirani su da izdrže i do 8G jačinu udarca. Bilo je neophodno izvesti 150 test bacanja za konačni izgled i sastav jastuka, koji mogu da budu korišćeni samo jednom i moraju da budu zamenjeni posle svakog leta.



Autor: Jelena Trajković (@zvezdica)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: