Sport u 2011. godini, auto-moto

Poslednji dani svake godine tradicionalno su rezervisani za rekapitulaciju svega onoga što se desilo od prethodne. Preglede započinjemo auto-moto sportom, u kojem sezona nije bila zanimljiva kao neke prethodne, ali je po mnogo čemu, ipak, bila istorijska...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Sreda, 28.12.2011.

13:22

Default images

2011. godina je tradicionalno započela Dakarom, a završava se iščekivanjem narednog izdanja najprestižnijeg relija na svetu, koji je sa Argentine i Čilea proširen i na Peru. U najvažnijim disciplinama nismo videli nove šampione, ali se jedan od njih posle nekoliko sezona vratio na tron, dok su ostala dvojica potvrdili svoju dominaciju. Sezonu su, nažalost, obeležile i tragedije, kojih, nadamo se, nećemo videti u 2012.

Prvi dani svake godine tradicionalno su rezervisani za Dakar, koji je po treći put vožen u Južnoj Americi, tačnije u Argentini i Čileu.32. izdanje Dakara startovalo je 1. januara u Buenos Airesu, a cilj je bio 15 dana kasnije na istom mestu, gde su trijumf proslavili Naser Al-Atijah iz Katara kod automobilista i španski motociklista Mark Koma. Jedini srpski predstavnik na Dakaru Gabor Sagmajster zauzeo je 62. mesto. Ovogodišnje izdanje Dakara takođe je obeležila pogibija jednog gledaoca, dok je Karlos Sainc postavio novi rekord po broju etapnih pobeda kod automobilista.

Prvi dani Nove 2011. godine doneli su i pomirenje vozača Red Bula Sebastijana Fetela i Marka Vebera, koji su bili u lošim odnosima još od sredine sezone u kojoj je mladi Nemac postao najmlađi šampion Formule 1 u istoriji.
Posle sedam godina provedenih u Jamahi, za koju je osvojio svoje četiri od sedam titula u kraljevskoj klasi, najveća zvezda Moto GP šampionata Valentino Rosi sredinom januara je debitovao u bojama Dukatija, a dan kasnije predstavljen je i njegov prvi prototip Dukatija. Sredinom godine Kejsi Stoner je čak izjavio da je glavni razlog Rosijevog prelaska u Dukati upravo to što je on napustio tu ekipu, a 'Doktor' je sezonu završio bez ijedne pobede i to prvi put u karijeri, a samo sa jednom podijumom.

Iako su mnogi očekivali njegov povratak u Formulu 1, Kimi Raikonen je objavio da će još bar godinu dana ostati u Svetskom reli šampionatu. Mesec dana kasnije izjavio je da ima sve manju želju za povratkom, a i najavio svoj NASCAR debi.

Samo nekoliko dana po završetku Dakara nagovešteno je da će se on za 2012. proširiti sa Argentine i Čilea na Brazil, Paragvaj i Peru, ali je u martu potvrđeno da će samo još Peruanci bar za sada imati priliku da ugoste najteži reli na svetu. Nešto kasnije najavljeno je da će se izdanje relija za 2013. godinu imati cilj u Čileu.

Ekipa Ferarija ovogodišnji bolid nazvala je F-150 u čast 150 godina ujedinjenja Italije. Upravo zbog toga Ford je tužio italijansku ekipu, pošto isto ime nosi i jedan model tog američkog proizvođača automobila.

Dokumentarac o legendarnom Aertonu Seni osvojio je nagradu za najbolji dokumentarac na prestižnom Sandens filmskom festivalu.
Iako je krajem 2010. rekao da će Sebastijan Fetel kad-tad voziti za Ferari, prvi čovek italijanskog tima Luka di Montecemolo je to u januaru negirao. S druge stane, sedmostruki svetski šampion Mihael Šumaher izrazio je želju da ga Fetel jednog dana zameni u Mercedesu, dok je sam mladi Nemac rekao da bi platio da vozi za Ferari.

Poljak Robert Kubica doživeo je višestruke prelome u udesu tokom relija u Italiji, zbog čega je istog dana hitno operisan. Već sledećeg dana lekari su bili umereno optimistični po pitanju njegovog oporavka, a posle samo nekoliko dana on je pomerao sve prste.

Pošto je odmah posle nesreće bilo izvesno da će Kubica propustiti celu sezonu Formule 1, ekipa Lotus Renoa krenula je u potragu za njegovom zamenom, a na kraju se odlučila za Nemca Nika Hajdfelda. Ipak, pošto Hajdfeld svojom vožnjom nije zadovoljio čelnike tima, krajem avgusta na njegovo mesto je došao dotadašnji test vozač tima Bruno Sena.

Sredinom februara neredi u Bahreinu počeli su da prete otvaranju nove sezone Formule 1, a trka je zvanično otkazana nekoliko dana kasnije. Prvi čovek šampionata Berni Eklston nagovestio je da bi trka mogla da bude održana kasnije tokom sezone, a organizatori su dobili rok do maja da odluče da li je moguće organizovati trku u 2011.

Kompanija Dajmler AG i njen partner Abar Investment preuzeli su kontrolu nad timom Mercedes GP, koji je 2009. pod imenom Bron GP osvojio titule u obe konkurencije u Formuli 1.
Devetostruki svetski šampion Valentino Rosi rekao je da bi razmislio o prelasku u Superbajk po završetku karijere u Moto GP šampionatu.

Još pre početka sezone, Sebastijan Fetel produžio je ugovor sa Red Bulom, što znači da će u austrijskoj ekipi ostati bar do 2014. godine.

Dve nedelje kasnije nego što je planirano u Australiji je počeo ovogodišnji šampionat Formule 1, a na trci u Melburnu trijumfovao je Sebastijan Fetel i tako najavio dominaciju tokom 2011. godine.

Posle otvaranja sezone u Australiji, vozač Meklarena Luis Hamilton napravio je zanimljivo poređenje, pošto je rekao da jeu njegovoj priči o Aertonu Seni, Fernando Alonso njegov Alan Prost.

Jedan od najboljih ski skakača u istoriji Adam Mališ najavio je učešće na Dakaru 2012. godine, a krajem septembra to je i potvrdio.

Srpski motociklista, šampion u klasi do 1.000 kubika superštok, Željko Staničić potpisao je ugovor sa jednim od najboljih timova u Svetskom šampionatu izdržljivosti, Boening Penz 13 Racing. Staničić, ipak, zbog povrede na stazi „Manju Kur“ nije debitovao za tim na trci „Bol d’Or“, niti je vozio u daljem toku sezone.

Vozač Sitroena Sebastijan Ožije trijumfom u Jordanu ušao je u istoriju, pošto je do pobede došao sa najmanjom razlikom ikada, od samo dve desetinke u odnosu na Jari-Matija Latvalu u Fordu.
U aprilu su se pojavile informacije da američki milijarder Rupert Murdok želi da kupi Formulu 1, ali je prvi čovek tog šampionata Berni Eklston rekao da Formula 1 nije na prodaju.

Posle dva i po meseca od nesreće u kojoj je zadobio teške povrede, Robert Kubica je krajem aprila napustio bolnicu. Tada je najavljeno da će tokom leta biti poznato da li će i kada on moći da se vrati na stazu.

Krajem aprila prodemokratski aktivisti u Bahreinu tražili su od Bernija Eklstona da ne zakaže novi termin trke u toj državi.

1. maja navršeno je 17 godina od pogibije Aertona Sene na stazi „Enco i Dino Ferari“ tokom trke za Veliku nagradu San Marina, a baš tog dana na istom mestu u okviru trke italijanskog Porše Karera kupa desio se veliki udes.

Engleski scenarista Piter Morgan, nominovan za Oskara za film “Kraljica” o Elizabeti II, objavio je da mu je u planu film o Nikiju Laudi, trostrukom šampionu Formule 1.

Majk Kohlan, koji je bio u središtu najveće špijunske afere u Formuli 1 2007. godine, vratio se u šampionat kao novi glavni inženjer Vilijamsa.

Nemac Niko Rozberg oglašen je kao od glavni kandidat da zameni Felipea Masu u Ferariju kada Brazilcu na kraju 2012. godine istekne ugovor. Ipak, Rozberg je u novembru potpisao novi ugovor sa nemačkim timom po kojem će ostati njegov član i posle 2013. godine.
Zanimljiva situacija desila se na trci za Veliku nagradu Turske, pošto je pobedniku Sebastijanu Fetelu bilo zabranjeno da pije šampanjac na podijumu, pošto u toj zemlji mlađima od 24 godine nije dozvoljeno konzumiranje alkohola.

Aktuelni osvajač Kristalnog globusa u ski skokovima Tomas Morgenštern sredinom maja dobio je priliku da se okuša na stazi „Red Bul Ring“ pre njenog zvaničnog otvaranja. Otvaranje staze, nekadašnjeg „A1 Ringa“ upriličeno je nekoliko dana kasnije uz prisustvo brojnih zvezda Red Bula. U isto vreme, otkriven je i izgled novih boksova i padoka na „Silverstonu“, koji se sada prostire na 16.500 kvadratnih metara.

Timovi Formule 1 objavili su da razmatraju opciju pokretanja nove serije od 2013. godine, kada im trenutni Konkord sporazum istekne.

Dvostruki svetski šampion Fernando Alonso potpisao je novi ugovor sa Ferarijem, po kojem će u italijanskoj ekipi ostati do kraja 2016. godine.

Vozač Meklarena Dženson Baton rekao je da su za njega Moto GP vozači apsolutni ludaci u poređenju sa njegovim rivalima u Formuli 1.

Iako je početkom juna trka u Bahreinu dobila zeleno svetlo za 2011. godinu, mnogi su izrazili nezadovoljstvo zbog toga, pa su organizatori nekoliko dana kasnije odustali od organizacije.
Britanac Dženson Baton trijumfovao je na Velikoj nagradi Kanade, koja je zbog vremenskih uslova trajala više od četiri sata. Vozač Meklarena je posle trke rekao da mu je to sigurno najbolja pobeda u karijeri.

Samo nekoliko dana kasnije pojavile su se informacije da se Luis Hamilton tokom vikenda u Kanadi sastao sa čelnicima Red Bula, ali je Britanac na sve to odgovorio kako ne vidi sebe u austrijskoj ekipi, dok je Ferari izrazio želju da u svojim redovima vidi Džensona Batona.

Posada Audija, u sastavu Marsel Fesler, Andre Loterer i Benoa Trelije trijumfovala je na 79. izdanju trke „24 časa Le Mana“, koje su obeležili i udesi vozača preostale dve posade tog tima Alana Mekniša i Majka Rokenfelera.

Prvi čovek Formule 1 Berni Eklston rekao je da veruje da taj sport ulazi u novu eru u kojoj će Sebastijan Fetel dominirati više nego Mihael Šumaher nekada.

Sredinom leta Robert Kubica objavio je da je uveren u povratak na stazu 2012. godine, iako je nešto ranije rekao da bi mogao da vozi na zatvaranju sezone u Brazilu.

Australijanac Mark Veber krajem jula izjavio je da želi da ostane u Red Bulu i naredne sezone, a novi ugovor sa austrijskom ekipom potpisao je mesec dana kasnije. Nešto kasnije, Red Bul je produžio ugovor sa Renoom kao dobavljačem motora do 2016. godine.
Zbog radijacije, kao posledice zemljotresa i cunamija, u Japanu pojavile su se informacije da je trka Formule 1 u toj zemlji u opasnosti, ali je Berni Eklston rekao da će ona biti održana po planu. S druge strane, vozači Moto GP šampionata izrazili su svoju zabrinutost, a najdalje je otišao Kejsi Stoner, koji je rekao da neće putovati u tu zemlju. Svi vozači su, ipak, otputovali u ’zemlju izlazećeg sunca’, a na trci je trijumfovao Dani Pedrosa.

Srpski automobilista Aleksandar Tošić osvojio je titulu u klasi SP u Evropskom kupu turing automobila (ETCC) na stazi „Salcburgring“ u Austriji.

Srpski motociklista Gabor Sagmajster objavio je da će četvrtu godinu zaredom učestvovati na Dakaru, pošto je podneo prijavu za učešće na izdanju za 2012. godinu.

Bivši šampion Formule 1 Žak Vilnev izjavio je u avgustu da Kimi Raikonen nije zaslužio titulu, a da ju je 2007. godine osvojio samo zahvaljujući sreći.

Italijanski motociklista Loris Kapirosi objavio je da će se povući iz Moto GP šampionata na kraju sezone.

Tehnički direktor Vilijamsa Sem Majkl, koji je još najavio da će napustiti tu funkciju, u septembru je objavio da će od naredne sezone biti sportski direktor Meklarena. Vilijams mu je, ipak, dozvolio da ranije napusti tim i on je na poslednje dve trke sezone bio u štabu Meklarena.
Srpski automobilista Dušan Borković osvojio je titulu vicešampiona u Evropskom šampionatu na brdskim stazama.

Vozač Ferarija Felipe Masa krajem septembra boravio je u Beogradu kao gost kompanije „Filip Moris“, glavnog sponzora italijanske ekipe.

Zbog brojnih grešaka Luis Hamilton je ovogodišnju sezonu proglasio možda i svojom najgorom u karijeri, a njegovi incidenti kulminirali su duelima sa Felipeom Masom, koji ga je optužio da želi da bude Supermen. Njih dvojica su sve nesporazume razrešili po završetku poslednje trke sezone u Brazilu.

Španac Karlos Čeka postao je šampion u Svetskom Superbajk šampionatu sredinom oktobra, dok je u isto vreme titulu u Šampionatu nemačkih turing automobila osvojio vozač Audija Martin Tomčik.

Britanac Dženson Baton potpisao je novi, višegodišnji, ugovor sa Meklarenom početkom oktobra, dok Luis Hamilton to nije učinio do kraja godine, a zašto se to nije desilo objasnio je rečima da ima vremena.

16-godišnji Nikola Miljković osvajanjem dve šampionske titule u klasi mali N ispisao je nove stranice istorije srpskog auto sporta.
Vozač Red Bula Sebastijan Fetel već na Velikoj nagradi Japana uspeo je da obezbedi obranu titule, i tako postane najmlađi dvostruki šampion u istoriji. Do kraja sezone postavio je novi rekord po broju pol pozicija u jednoj godini.

Nedelju dana posle Fetela, titulu u kraljevskoj klasi Moto GP šampionatu osvojio je Kejsi Stoner i to pred svojim navijačima u Australiji. Australijanac je posle osvajanja titule dao i ekskluzivni intervju za B92.

16. oktobra šampion Indy car serije iz 2005. godine Den Veldon izgubio je život na poslednjoj trci sezone, u Las Vegasu. Veldon je ranije tokom godine trijumfovao na 100. izdanju legendarne trke „Indijanapolis 500“, dok je titulu šampiona odbranio Dario Frankiti.

Italijanski motociklista Marko Simončeli poginuo je 23. oktobra na trci za Veliku nagradu Malezije Moto GP šampionata. Istog dana Valentino Rosi je rekao da mu je Simončeli bio kao brat, dok je su svi mečevi Serije A počeli minutom ćutanja u njegovu čast.

Dan posle Simončelijeve smrti pojavile su se informacije da će se Valentino Rosi povući, ali je Doktor’ sve to demantovao. Simončeli je sahranjen četiri dana posle smrti u rodnom Korijanu, a istog dana pokrenuta je inicijativa da staza u Mizanu ponese njegovo ime, što je realizovano nedelju dana kasnije. Više o Simončeliju možete da pročitate u našoj temi „Ćao, Super Sić“.
Otac Marka Simončelija Paolo zatražio je da minutom opšte buke bude odata počast njegovom sinu pred trku za Veliku nagradu Valensije, što je učinjeno, a svi vozači su i izvozali i počasni krug stazom „Rikardo Tormo“. Na finalu sezone odlučeni su šampioni u klasi do 125 kubika i kategoriji Moto2, a titule su otišle u ruke Štefana Bradla i Nikolasa Terola. Nekoliko nedelja kasnije odlučeno je da će na Simončelijevo mesto u San Karlo Hondi Gresini doći Španac Alvaro Bautista.

Povodom tragedija koje su se u auto-moto sportu desile u 2011. godine oglasili su se mnogi vozači, a Luis Hamilton je istakao da svi oni prihvataju rizik.

Dvostruki šampion Formule 1 Mika Hakinen posle četvorogodišnje pauze vratio se na stazu za volanom Mercedesa SLS GT na poslednjoj trci Interkontintalnog Le Man kupa u Kini.

Vozač Sitroena Sebastijan Leb osvojio je osmu uzastopnu titulu svetskog šampiona i tako postao najtrofejniji vozač u istoriji auto-moto sporta. Nekoliko dana kasnije novi Lebov timski kolega postao je Miko Hirvonen, dok je Francuz novi ugovor potpisao još u avgustu. Sebastijan Ožije, koji je u poslednje dve sezone branio boje Sitroena prešao je u Folksvagen, koji je u maju objavio da će 2013. godine ući u Svetski reli šampionat.
Španac Fernando Alonso otkrio je posle trke u Abu Dabiju da sada ima pehare sa svih staza koje su bile u šampionatu Formule 1 poslednjih godina. Na toj trci trijumfovao je Luis Hamilton.

Sredinom novembra objavljeno je da Robert Kubica neće biti spreman za start narednog šampionata Formule 1. Nekoliko nedelja ranije Kubičin doktor je rekao da Poljaka meseci dele od povratka, a u prvoj polovini decembra objavljeno je da će na proleće dobiti priliku da testira Ferari.

Amerikanac Toni Stjuart postao je novi NASCAR šampion zahvaljujući trijumfu na zatvaranju sezone u Majamiju.

Kompanija Suzuki objavila je povlačenje iz Moto GP šampionata, ali je naglasila da će njeno odsustvo biti kratkoročno i da se planira povratak 2014. godine.

Poslednji dani novembra doneli su dugo očekivani povratak Kimija Raikonena, o čemu više možete da čitate u našoj temi „Povratak jednog šampiona“. Njegov timski kolega naredne sezone biće Francuz Roman Grožan.

Jedan od osnivača Vilijamsa Patrik Hed objavio je da od naredne sezone neće imati nikakvu aktivnu ulogu u legendarnom britanskom timu.
Šampion Formule 1 u konkurenciji konstruktora Red Bul i italijanski Ferari saopštili su da se povlače iz Asocijacije timova Formule 1. Na isti korak nekoliko dana kasnije odlučio se i Zauber.

Povratak Kimija Raikonena označio je početak burnih nedelja u Formuli 1, pa je Vilijams potvrdio ostanak Pastora Maldonada, a Fors Indija da će sledeće sezone za taj tim voziti Niko Hilkenberg i Pol di Resta. Takođe, Toro Roso objavio je da će naredne godine boje tog tima braniti Danijel Rikardo i Žan-Erik Vernj.

Mladi Francuz Sebastijan Ožije trijumfovao je na ovogodišnjem izdanju „Trke šampiona“, koja je održana u nemačkom Diseldorfu. Dan ranije Sebastijan Fetel i Mihael Šumaher doneli su Nemačkoj novu titulu u Kupu nacija.

Bivši timski kolega Mihaela Šumahera Jos Verštapen optužio je Nemca da je svoju prvu titulu, 1994. godine, osvojio na ilegalan način.

Svetska automobilska federacija početkom decembra objavila je zvaničan kalendar Formule 1 za narednu godinu, na kojoj su se našle i ’problematične’ trke u Teksasu i Bahreinu. U kalendaru se prvi put od 2005. godine nije našla Turska, a to je najavljeno još u prvom delu sezone. U novembru je najavljeno da će se 2013. godine u kalendaru naći Velika nagrada Nju Džersija, dok se za potencijalnog domaćina Formule 1 u budućnosti prijavio Hong Kong.
U isto vreme potvrđen je novi kalendar Svetskog reli šampionata, a još ranije najavljen je povratak glamuroznog Relija Monte Karlo.

Vladajuće telo Moto GP šampionata, Svetska motociklistička federacija, objavila je početkom decembra kalendar za narednu sezonu u kojem nije bilo promena u odnosu na ovu godinu. Nešto ranije najavljen je povratak Argentine u kalendar od 2013. godine.

Prvi čovek Svetske automobilske federacije Žan Tod boravio je u Beogradu gde je istakao da je dobro upoznat situacijom u srpskom auto-moto sportu.

Dva meseca posle smrti Marka Simončelija u Maleziji sa radom je počela da radi Fondacija koja je osnovana u njegovu čast.

2011. godina završena je pripremama za naredno izdanje Dakara, koje startuje 1. januara, a na kojem će boje Srbije ponovo braniti Gabor Sagmajster.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: