Kicbil, tamo svi žele pobedu

Ako se neka trka u okviru Svetskog kupa u alpskom skijanju izdvaja od ostalih to je sigurno ona čiji je domaćin Kicbil. Spust na legendarnom Štrajfu može se uporediti sa Vimbldonom u tenisu, Velikom nagradom Monaka u Formuli 1 ili turnejom „Četiri skakaonice“ u ski skokovima, i na njemu svaki skijaš želi pobedu. Ove godine takmičenje u Kicbilu je na programu od 21. do 23. januara...

Jelena Trajković Austrija
Podeli

Zvanično, takmičenje u Kicbilu počinje narednog petka, ali akcija u tom austrijskom ski centru počinje već u utorak, kada je na programu prvi trening u spustu. Dva dana koja slede su rezervisana za istu aktivnost, dok je za petak zakazan superveleslalom. Najveća poslastica celog vikenda, spust, vozi se u subotu, dok je u nedelju na programu slalom, koji će se zajedno sa subotnjom trkom bodovati i za kombinaciju.

Ali, krenimo od početka. Prve međunarodne trke u Kicbilu održane su daleke 1931. godine, a svoj debi u Svetskom kupu Štrajf je imao 1967. godine, a toko m godina koje su sledile poneo je titulu legendarne staze. Organizator trka je Ski klub Kicbila, koji tu ulogu ima od prvog dana i prvih internacionalnih takmičenja, a zanimljivo je da su sportisti, članovi tog kluba, osvojili više od 50 medalja na Zimskim Olimpijskim igrama do sada, a među njima se sigurno izdvaja Toni Zajler.

Start Štrajfa, staze na kojoj se vozi spust, nalazi se na nadmorskoj visini od 1.665 metara u Hanenkamu i posle spektakularnih 3.312 metara, dolazi cilj na visini od 802 metra, skoro u centru grada. Najstrmiji deo staze nosi naziv Mausefale, koji ima pad od 85 odsto i u njemu skijaši dostižu brzinu od 140 km/h pri letu od 80 metara.

I dok se spust vozi duž Štrajfa, staza za superveleslalom nosi ime Štrajfalm, dok se pista za slalom zove Ganselernhang. Uz spust u Kicbilu, skijaši veliku pažnju posvećuju i slalomu, i zbog te discipline, ali i zbog kombinacije, u kojoj do pobede dolazi takmičar koji ima najbolje kombinovano vreme subotnjeg spusta i nedeljnog slaloma. Ranije je upravo najbolji u kombinaciji dobijao i titulu pobednika celog takmičenja u Kicbilu, ali sada nju dobija onaj ko trijumfuje na prestižnom spustu. Ništa manju važnost nema ni superveleslalom, koji služi kao uvod u veoma uzbudljiv vikend.

Od aktuelnih skijaša, na Štrajfu su trijumfovali samo Švajcarac Didije Kuš i domaći skijaš Mihael Valhofer, dok bi među njih trebalo ubrojati i Didijea Defaga, koji zbog povrede propušta celu tekuću sezonu. Kuš u Kicbilu ima tri pobede u spustu, a pre njega je to pošlo za rukom i Francuzu Luku Alfanu, kasnije pobedniku Dakar relija, još dvojici Švajcaraca, Francu Hajnceru i Pirminu Curbrigenu, i domaćem skijašu Karlu Šrancu, mada su neki od njih trijumfe zabeležili na dodatnim trkama, održanim u petak. Jedini skijaš koji ima više pobeda od svih na Štrajfu je Austrijanac Franc Klamer, kojem je to ošlo za rukom četiri puta.

Ko može do pobede u spustu ove godine? Očigledno je da je trenutno u najboljoj formi Hrvat Ivica Kostelić, koji zahvaljujući pobedama ostvarenim od početka 2011. godine ubedljivo vodi u generalnom plasmanu Svetskog kupa. Iako Kostelić može da bude dobar u svim disciplinama, od njega najviše, ipak, treba očekivati u slalomu i kombinaciji tokom vikenda u Kicbilu.

Velika očekivanja imaju i Austrijanci, koji su posle sušne prošle sezone u spustu, imali mnogo prilika za slavlje ove sezone u toj discipkini. Od četiri trke, koliko ih je do sada održano, oni su slavili na tri, dva puta je najbolji bio Valhofer, dok je jedna pobeda otišla u ruke Klausa Krela. Uz njih dvojicu domaći navijači mnogo očekuju i od Maria Šajbera i Romeda Baumana, čiji se rodni grad nalazi u blizini Kicbila, a u ostalim disciplinama i na Marsela Hiršera, Rajnfrida Herbsta i Benjamina Rajha.

Švajcarce će u spust predvoditi Kuš, među kojima je i branilac velikog Kristalnog globusa Karlo Janka, i Silvan Curbigen, koji je jedini pored Austrijanaca uspeo da dođe do najvišeg stepenika pobedničkog postolja u toj disciplini u ovogodišnjem izdanju Svetskog kupa. Ne treba zaboraviti ni na Aksela Lunda Svindala iz Norveške, Italijana Kristofa Inerhofera i Andreja Sporna iz Slovenije.

Sve to garantuje nezaboravan vikend u Kicbilu, a B92 će biti tamo u narednih nedelju dana pa možete da očekujete eksluzivne izveštaje sa legendarne trke...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.