Sport u 2010. godini, osmi deo

Posle auto-moto sporta, odbojke, atletike, biciklizma i streljaštva, košarke, rukometa, fudbala i vaterpola, vreme je za tenis i poslednji osvrt na svet sporta u 2010.

Protekla godina bila je bitna za srpski tenis. U prepunoj beogradskoj Areni u spektakularnom finalu Dejvis kupa, domaći teniseri su savladali Francusku 3:2 i osvojili prestižnu “salataru”. Srbija je tako postala tek 13. zemlja koja je osvojila ovu titulu.

Izvor: Ana Kržavac

Petak, 31.12.2010.

17:16

Default images

Kada je igra pojedinaca u pitanju, Nenad Zimonjić je bio standardno odličan, Novak Đoković je takođe bio dobar, ali opet nije uspeo da prestigne Nadala i Federera, dok su Jelena Janković i Ana Ivanović imale oscilacija u igri. Na zapadu se, inače, nije desilo (skoro) ništa novo – Nadal i Federer i dalje suvereno vladaju sportom, s tim što je Španac, kome je ovo bila najbolja sezona u karijeri, posle ozbiljne povrede povratio broj jedan, koji mu je Švajcarac 2009. oduzeo. Osvojivši sva tri mastersa na šljaci, Rim, Madrid i Monte Karlo, ali i tri uzastopna Gren slem trofeja, Rolan Garos, Vimbldon i US Open, Nadal je potvrdio da je konkurent za jednog od najboljih tenisera svih vremena. Ženski tenis je ipak bio dosta zanimljiviji. Prekinuta je dominacija sestara Vilijams i na prvo mesto se penje simpatična Dankinja Karolina Voznijacki. Jelena Janković, posle odličnog prvog dela sezone, u drugom delu godine posustaje, dok se na velika vrata posle mnogobrojnih pehova vraća Ana Ivanović.

Januar

Već na samom početku godine, čitaoci “Dejli Telegrafa” proglašavaju epski duel Nadala i Federera u finalu Vimbldona 2008. sportskim događajem decenije, i tako potvrđuju da nam nije dosta spektakularnih partija koje su dvojica magova do sada pružala. Ipak, Nadal na pripremnom turniru za Australijen Open u Dohi u finalu gubi od Nikolaja Davidenka. Kim Klajsters, velika povratnica u ženskom tenisu, u belgijskom okršaju u finalu Brizbejna pobeđuje Žastin Enan.

Jelena Janković sezonu započinje porazom u Brizbejnu od Agneš Savaj. Nenad Zimonjić plasmanom u polufinale dublova na turniru u Sidneju beleži svoju 400. pobedu u karijeri. Još dve pobede, i Zimonjić u paru sa Danijelom Nestorom osvaja Sidnej i “najavljuje” još jednu uspešnu sezonu. Na Australijen Openu, Nadal zbog povrede trbušnih mišića Endiju Mariju u četvrtfinalu predaje meč, a Đoković se penje na drugo mesto ATP liste.

Ipak, Đoković novi uspeh nije krunisao i novom Gren slem titulom, pošto u četvrtfinalu ispada od Conge. Titulu osvaja Rodžer Federer, koji je impresivnom igrom protiv Endija Marija u finalu stigao do rekordne 16. Gren slem titule. U ženskoj konkurenciji ponovo trijumfuje Serena Vilijams, koja do petog AO trofeja dolazi pobedom na Žastin Enan.

Februar

Ženska teniska reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u polufinale Fed kupa, pošto je u prvom kolu Svetske grupe poražena od Rusije sa 3:2. Zimonjić i Nestor nastavljaju da nižu uspehe i odbranjuju titulu u Roterdamu . Ana Ivanović, u tom trenutku 26. teniserka sveta, angažuje Hajnca Guntarta za novog trenera.

Mlada nada Bojana Jovanovska beleži prvu WTA pobedu u karijeri u Kuala Lumpuru. Janko Tipsarević ponovo dokazuje da je tabican za najbolje tenisere sveta plasmanom u četvrtfinale turnira u Dubaiju pobedom nad četvrtim na ATP listi, Endijem Marijem. Novak Đoković uspeo je da odbrani titulu na turniru u Dubaiju pobedom u finalu nad Rusom Mihailom Južnim 7:5, 5:7, 6:3.

Mart

Teniska reprezentacija Srbije plasirala se u četvrtfinale Dejvis kupa pobedom nad selekcijom SAD u Beogradskoj areni. Objavljuje se da će protivnici tenisera u četvrtfinalu biti Hrvati.

Na prvom, a možda i najvećem mastersu sezone, Indijan Velsu, Ana Ivanović ispada već u drugom kolu i prvi put posle pet godina ispada iz Top 50 WTA liste. Sa druge strane, Jelena Janković osvaja titulu, u finalu je savladala Karolinu Voznijacki 2:0 u setovima. U muškoj konkurenciji dolazi do manjeg iznenađenja, pošto Ivan Ljubičić u finalu pobeđuje Endija Rodika i osvaja prvu masters titulu u karijeri.

April

Drugi Masters sezone, održan u Majamiju, pripao je “mami Kim”, koja je u finalu “počistila” Venus Vilijams. Endi Rodik je u muškoj konkurenciji uspeo da osvetla obraz Amerikancima na domaćem tlu i posle poraza u Indijan Velsu osvaja pehar.

Kako se sezona preselila na šljaku, tako se “probudio” Rafael Nadal. U jednom od najdominantnijih nastupa na mastersima u karijeri, Španac pronalazi staru formu i u finalu “melje” kolegu Fernanda Verdaska 6:0, 6:1. Srpski obraz ponovo je osvetlao Nenad Zimonjić, koji u Monte Karlu sa Danijelom Nestorom osvaja 19. titulu.

Već na sledećem turniru, u Barseloni, Zimonjić i Nestor dolaze do jubilarne 20. titule. Ženska teniska reprezentacija Srbije nije izborila je opstanak u Svetskoj A grupi Fed kupa, pošto je u Beogradu izgubila od selekcije Slovačke sa 3:2.

Maj

Na Mastersu u Rimu Nadal osvaja 17. Masters titulu i tako izjednačuje rekord Andrea Agasija. U Štutgartu trijumfuje Žastin Enan, kojoj je to bila prva titula od povratka na teren, a 42. u karijeri. U Rimu je malo falilo da gledamo srpsko finale u ženskoj konkurenciji, ali je Ana Ivanović u polufinalu poražena od Marije Hose Martines Sančes. Jelena Janković je do finala došla pobedivši Serenu Vilijams, ali joj je titula izmakla, i otišla u ruke Martines Sančes.

Na Srbija Openu, prvom ATP turniru u Srbiji, Sem Kveri u finalu pobeđuje Džona Iznera.

Jankovićeva nakon turnira napreduje na WTA listi i postaje četvrta, a u drugom kolu Mastersa u Madridu posle velike borbe pobeđuje Anu Ivanović, u srpskom duelu. Ipak, na kraju u ženskoj konkurenciji titulu osvaja Aravan Rezai, koja je u finalu pobedila Venus Vilijams.

U muškoj konkurenciji ponovo dominira Rafael Nadal, koji pobeđuje Rodžera Federera za rekordnu 18. Masters titulu. Na karaokama pred Rolan Garos Đoković i Troicki prave smehotresnu pometnju imitirajući Šakiru i Nadala, koji je gostovao kod poznate pevačice u spotu za pesmu “Gypsy”.

Jun

Nenad Zimonjić nas ponovo raduje i na Rolan Garosu osvaja duplu krunu, u dublu i miksu. U ženskoj konkurenciji dolazi do iznenađenja i titulu osvaja Frančeska Skjavone. Muški singl ponovo je obeležio “kralj šljake” Nadal, koji “vraća” trofej u svoje vlasništvo pobedom nad Robinom Soderlingom, čovekom koji ga je porazio u četvrtfinalu 2009. Ovom pobedom Nadal se vraća na prvo mesto ATP liste, na kojem ostaje do kraja godine. Na taj način Federeru za jednu sedmicu izmiče rekord po dužini boravka na prvom mestu.

Tenis se potom seli na travnatu podlogu, a na turniru u Kvinsu Đoković u dublu sa Jonatanom Erlihom osvaja titulu i na najbolji način se priprema za Vimbldon. Na početku Vimbldona u drugom kolu naš teniser Ilija Bozoljac pruža herojski otpor Federeru, ali gubi u četiri seta. Federera potom eliminiše Berdih u četvrtfinalu.

Jul

Džon Izner i Nikolas Mau postavili su rekord za najduži meč u istoriji tenisa, pošto su u drugom kolu odigrali 183 gema u preko 11 sati, pre nego što je Izner trijumfovao.

Đoković u polufinalu gubi od Tomaša Berdiha, kojeg potom u finalu ponovo pobeđuje Rafael Nadal, koji tako “vraća” i titulu na Vimbldonu i učvršćuje se na prvoj poziciji. U ženskoj konkurenciji Serena Vilijams dominantno stiže do četvrte titule u Londonu posle svega 66 minuta igre sa Verom Zvonarjevom.

Na revijalnom meču između Kim Klajsters i Serene Vilijams u Briselu postavljen je novi rekord u broju gledalaca na teniskom okršaju. Dejvis kup tim Srbije u Splitu pobeđuje hrvatski tim 4:1 i obezbeđuje plasman u polufinale Dejvis kupa, protiv Čeha u beogradskoj Areni.

Tenis se seli na betonsku podlogu i u SAD.

Avgust

Ana Ivanović počinje svoj povratak u vrh plasmanom u poolufinale turnira u Sinsinatiju. Na Mastersu u Torontu Federer u polufinalu pobeđuje Đokovića i smenjuje ga na drugom mestu ATP liste. Ipak, u finalu ga pobeđuje Endi Mari.

Posle povrede još na Vimbldonu, Žastin Enan objavljuje da propušta ostatak sezone. Federer potvrđuje drugo mesto trijumfom u Sinsinatiju, dok u Montrealu odličnu formu potvrđuje Karolina Voznijacki, koja je u finalu bila bolja od Vere Zvonarjeve.

Septembar

Na US Openu Đoković stiže do finala, ali gat u pobeđuje Nadal, koji osvaja svoju devetu Gren slem titulu, a prvu na tom turniru. Kod žena je “mama Kim” odbranila titulu, ubedljivo savladavši Veru Zvonarjevu. U polufinalu Dejvis kupa Srbija posle trilera pobeđuje Češku 3:2 i obezbeđuje finale protiv Francuske, takođe u "Areni".

Oktobar

Viktor Troicki i Nemac Kristofer Kas osvojili su ATP turnir u Bangkoku u konkurenciji dublova. Na turniru u Pekingu, Karolina Voznijacki u četvrtfinalu pobeđuje Anu Ivanović i dolazi do prvog mesta na WTA listi. Nadal u Tokiju stiže do sedme titule u sezoni, dok Đoković ponovo osvaja Peking. U Pekingu pobeđuje i Voznijacki.

Posle dugotrajne uspešne saradnje, Nenad Zimonjić i Danijel Nestor odlučuju da od 2011. više neće igrati zajedno. Ana Ivanović u Lincu osvaja prvu titulu od 2008. Na Mastersu u Šangaju Mari beleži još jednu pobedu nad Federerom, ovoga puta u finalu. Viktor Troicki u Moskvi stiže do prve ATP titule, dok Federer u Stokholmu osvaja 64. ATP trofej. Švajcarac se tako izjednačuje po broju titula sa Pitom Samprasom.

Jelena Janković bez velikog uspeha završava 2010, pošto je na završnom turniru u Dohi zabeležila sva tri poraza. Olimpijska šampionka iz Pekinga 2008. godine Jelena Dementijeva objavila je da se povlači iz profesionalnog tenisa. Na završnom turniru trijumfuje Klajstersova, koja je u finalu bila bolja od Karoline Voznijacki. Zimonjić i Nestor u Beču osvajaju novi trofej.

Novembar

U Bazelu posle srpskog polufinala i pobede nad Troickim, Đoković stiže u finale, ali ga u odbrani titule sprečava “domaćin” Federer. Ana Ivanović sezonu završava novom titulom, ovoga puta na Baliju. Na Mastersu u Parizu Robin Soderling trijumfom stiže do 4. pozicije na ATP listi.

Na samom kraju godine, najbolji teniseri sveta su objavili da će se boriti za kraće sezone. Na završnom Mastersu u Londonu, Rafael Nadal je u polufinalu pobedio Endija Marija, ali u finalu do titule savršenom igrom stiže Federer. I Zimonjić i Nestor su se od saradnje oprostili titulom.

Decembar

Decembar, po pravilu mesec bez teniskih aktivnosti, za Srbiju je bio jedan od najradosnijih u sportskoj istoriji. Naši teniseri su u triler-finalu savladali Francusku 3:2 u Beogradu i osvojili Dejvis kup. Na zvaničnom sajtu ATP tenisera objavljeno je da je susret Nadala i Marija u polufinalu Mastersa u Londonu najbolji meč godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: