Sport u 2010. godini, prvi deo

Tradicionalno, poslednji dani svake godine rezervisani su za rekapitulaciju onoga što se desilo u prethodnih 365, a godišnje preglede počinjemo auto-moto sportom, u kom je sezona bila jedna od najzanimljivijih ikada...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Ponedeljak, 27.12.2010.

11:04

Default images

Sezona je počela 31. izdanjem Dakara, drugim koji je vožen u Argentini i Čileu, a tokom nje smo dobili neke nove šampione, jedan stari šampion je potvrdio svoju dominaciju, a drugi je uvideo da ga se novi klinci uopšte ne plaše. Upravo zato, pred svim vozačima je težak zadatak da narednu sezonu učine bar jednako zanimljivu kao što je bila ova u 2010. godini.

Auto-moto sezona tradicionalno je počela već prvih dana 2010. godine Dakar relijem, na kom je Srbiju predstavljao Gabor Sagmajster. Srpski motociklista je svoje drugo učešće na najprestižnijem reliju na svetu, drugom koji je vožen u Argentini i Čileu, završio na 59. mestu kod motociklista, među kojima je do trijumfa došao Siril Despre, dok je Karlos Sainc bio najbolji kod automobilista. Pored dominacije Desprea i Sainca, 31. izdanje Dakara obeležila je i tragedija, pošto je 3. januara nastradala devojka koja se nalazila u publici, dok je teške povrede tokom šeste etape zadobio Luka Manka i iako je bio u komi on se uspešno oporavio. Zanimljivo je da je odmah po završetku 31. Dakara, šampion Formule 1 za 2009. godinu Dženson Baton izjavio da bi želeo da se okuša na najprestižnijem svetskom reliju.

Početkom januara, takođe, čuveni vozač i kaskader Trevis Pastrana postavio je novi svetski rekord u dužini skoka reli automobilom sa kopna na baržu u vodi, pošto je u okviru dešavanja „Red Bull: New Year. No limits“ u Pajn Biču preskočio 82 metra.

Odlukom francuskog suda Flaviju Brijatoreu je ukinuta doživotna suspenzija u Formuli 1, koju mu je u septembru 2009. godine izrekla Svetska automobilska federacija. Istog dana, na funkciju koju je upravo Brijatore ranije obavljao u Renou postavljen je Erik Bulije. Nekoliko meseci kasnije Italijan se nagodio sa FIA i on će moći da se vrati u Formulu 1 posle 2012. godine.

Već početkom januara Mihael Šumaher je počeo sa pripremama za povratak u Formulu 1 kao vozač ekipe Mercedes GP, a Nemac je tada pred sebe postavio cilj osvajanja titule, ali ništa nije ispalo baš kako je on zamišljao...

Prvi čovek Meklaren Mercedesa Martin Vitmarš izabran je za predsednika Asocijacije timova Formule 1 (FOTA), a samo nekoliko dana kasnije doneta je odluka o uvođenju novog bodovanja u šampionatu, a potom i o brojnim novim pravilima. Nešto kasnije isti sistem bodovanja preuzeo je i Svetski reli šampionat (WRC).
Beta
Prvog dana februara vozač Ferarija Felipe Masa se zvanično vratio na stazu prvi put posle teškog udesa tokom kvalifikacija za Veliku nagradu Mađarske u avgustu 2009. godine, dok se nešto kasnije desetine hiljada navijača Fernanda Alonsa okupilo na stazi „Rikardo Tormo“ u Valensiji gde su prisustvovali debiju dvostrukog šampiona u bolidu Ferarija.

Sven Hanavald, jedan od najboljih ski skakača svih vremena, odlučio je da se u 36. godini posveti auto trkama.

Sredinom februara u prvu auto-moto Kuću slavnih ušli su bivši prvi čovek Meklarena Ron Denis, legenda Formule 1 i Indy car serije Mario Andreti, Toni Bruks, koji je Britancima doneo prvu pobedu u britanskom bolidu u Formuli 1, i višestruki pobednik trke „24 časa Le Mana“ Džeki Iks.

Od svih važnijih svetskih šampionata prvi je u 2010. godini startovao reli i to u Švedskoj, gde je trijumf odneo Miko Hirvonen u Fordu.

Vozač Meklarena i šampion Formule 1 iz 2008. godine Luis Hamilton prekinuo je saradnju sa svojim ocem Entonijem, koji mu je bio menadžer od početka karijere, pa je vođenje njegove karijere preuzeo tim.

Početkom marta objavljena je konačna lista učesnika šampionata Formule 1 za 2010. godinu i iako je bilo pomena da će se na njoj naći i Stefan GP, objavljeno je da taj tim nije bio ni u zvaničnoj konkurenciji za jedno od mesta.

Želju za održavanje trka u šampionatu Formule 1 objavili su Katar i Ukrajina, dok je zvanično potvrđeno da će budući domaćini trka biti Rim od 2013. godine, Indija od 2011, SAD od 2012. i Rusija od 2014, dok je Monako produžio ugovor na još deset godina.

Trkom za Veliku nagradu Bahreina startovao je šampionat Formule 1 za 2010. godinu, a na stazi „Sakir“ trijumfovao je Fernando Alonso i to na svojoj prvoj trci u Ferariju. Na toj trci u šampionat se posle trogodišnjeg odsustva vratio Mihael Šumaher, što je donelo rekordnu gledanost trke u Nemačkoj, ali se Nemac nekoliko nedelja kasnije našao na udaru medija.

Zbog kašnjenja radova na stazi „Balatonring“ Mađarska je ponovo ostala bez trke u Moto GP šampionatu.
Još u martu zvanično je potvrđeno da če se Dakar 2011. godine ponovo voziti u Južnoj Americi, a prezentacija tog izdanja relija održana je i u Beogradu. Samo nekoliko dana kasnije Gabor Sagmajster je u okviru priprema za novo učešće na najprestižnijem reliju na svetu debitovao u Svetskom kupu i u Abu Dabiju je zauzeo 20. mesto.

Šampion Formule 1 Luis Hamilton našao se pod istragom policije zbog divljanja ulicama Melburna pred trku za Veliku nagradu Australije. Britanac je nekoliko meseci kasnije zbog toga kažnjen sa 350 evra.

Posle velikog uspeha trke za Veliku nagradu Singapura u Formuli 1 taj grad i država izrazili su želju da budu budu domaćini i najboljim Moto GP vozačima. Isto je pola godine kasnije objavila i Indija.

Pobedom Valentina Rosija na noćnoj trci za Veliku nagradu Katara počela je nova sezona u Moto GP šampionatu. Prvi trijumf u istoriji u Moto2 klasi odneo je Japanac Šoja Tomizava ,koji je na stazi „Mizano“ 5. septembra izgubio život.

Drugi put Srbiju je na legendarnoj trci „24 časa Le Mana“ predstavljao „Dijamant Serbian Racing Team“, koji je zauzeo 36. mesto, dok je do trijumfa došao Kavasaki.

U drugoj polovini aprila potpisan je protokol o izgradnji staze u Staroj Pazovi.

Dvostruki šampion Formule 1 Fernando Alonso je u okviru akcije jednog od glavnih sponzora Ferarija osigurao svoje palčeve na deset miliona evra. Druga zanimljivost je da je njegov sunarodnik Horhe Lorenco otkrio da bi želeo da se okuša u Formuli 1.

1. maja navršeno je 16. godina od pogibije Aertona Sene na stazi „Enco i Dino Ferari“ tokom trke za Veliuku nagradu San Marina.

Formula 1 je u 13. maja je proslavila 60. godišnjicu prve trke u istoriji šampionata koja je održana na britanskom „Silverstonu“ 1950. godine.

Krajem maja najavljeno je da će učešče na Srbija reliju uzeti vicešampion sveta u 2009. godini Miki Hirvonen, koji je bio najbrži, a pobeda je otišla u ruke Petra Goševa iz Bugarske.

Španac Haime Algersuari i ekipa Red Bula ušli su i istoriju kao prvi koji su uspeli da voze bolid Formule 1 na pesku.
© David Pou/Red Bull Photofiles
Šampion Formule 1 Dženson Baton u Londonu je početkom juna primio orden Britanskog kraljevstva, a nekoliko dana kasnije Kraljica Elizabeta je odlikovala i Dejvida Kultarda.

Devetostruki svetski šampion Valentino Rosi doživeo je dvostruki prelom potkolenice na stazi „Muđelo“ tokom treninga pred Veliku nagradu Italije. 'Doktor' je istog dana uspešno operisan, a iako na prvih nekoliko trka Jamaha nije želela da mu odredi zamenu, konačno je na to mesto došao Japanac Vataru Jošikava.

Posle odličnih rezultata od starta nove sezone u Formuli 1 Australijanac Mark Veber je nagrađen novim ugovorom koji ga za Red Bul veže do kraja sezone 2011. godine. Ubrzo zatim i Felipe Masa je produžio ugovor sa Ferarijem do kraja 2012. godine. Pored toga, kasnije je objavljeno i da će Robert Kubica u Renou ostati bar još dve godine, kao i da Toro Roso neće menjati vozačku posadu za 2011. godinu.

Posada Audija za koju su vozili Nemci Majk Rokenfeler i Timo Bernard i Roman Duma iz Francuske trijumfovala je na 78. izdanju legendarne trke „24 časa Le Mana“.

Ruski FMX vozač Aleksej Kolesnikov i pobednik Dakara u konkurenciji kamiona Vladimir Čagin su prvi na svetu uspeli da ostvare skok motorom preko kamiona u letu.

Kompanija Pireli od 2011. godine biće jedini snabdevač pneumatika svih timova u šampionatu Formule 1, i na tom mestu će zameniti Bridžston.

Iako je Valentino Rosi isticao da želi da se vrati na stazu sredinom avgusta na trci u Češkoj, ‘Doktor’ se prvo na stazu vratio posle samo mesec dana od udesa pošto je testirao Jamahin motor za Svetski Superbajk šampionat, da bi se zvanično vratio na stazu na trci za Veliku nagradu Nemačke, na kojoj je zauzeo četvrto mesto.

Sredinom jula objavljeno je da će Sebastijan Leb i naredne sezone će voziti sa Sitroen, ali će mu timski kolega od 2011. godine biti sunarodnik Sebastijan Ožije.

Velika nagrada Nemačke na kojoj je trijumfovao Fernando Alonso ostala je u znaku timskih naredbi Ferarija zbog kojih je tim kažnjen novčano sa 100.000 dolara. Uz to, italijanska ekipa se našla pod istragom, ali je zbog nedostatka dokaza kasnije oslobođena optužbi.

Pošto će od 2011. godine u Svetskom reli šampionatu na snagu stupiti nova pravila, kompanija Mini objavila je svoj povratak.
© Fiat Yamaha
Posle trke za Veliku nagradu Češke posle višemesečnih spekulacija zvanično je potvrđeno da će Valentino Rosi od 2011. godine braniti boje Dukatija, dok će Horhe Lorenco ostati u Jamahi, a timski kolega će mu biti Ben Spiz. Spiza će u Jamahi Teh 3 zameniti Kal Kračlou, koji će voziti u tandemu sa Kolinom Edvardsom. ‘Doktor’ je tako vrlo brzo od ikone Jamahe postao nova nada Dukatija, u kom će drugi vozač biti Niki Hejden. Još ranije, Kejsi Stoner je potpisao ugovor sa Repsol Hondom, koja će imati trojicu vozača u 2011. godini, pošto će članovi tima ostati i Dani Pedrosa i Andrea Doviciozo.

Tokom letnje pauze u Formuli 1 objavljeno da je Fernando Alonso najplaćeniji vozač u šampionatu, ispred Luisa Hamiltona i Kimija Raikonena, koji se u 2010. godini takmičio u reliji.

Motociklista Piter Lenc poginuo je na stazi „Indijanapolis Motor Spidvej“ tokom trke jedne od nižerazrednih kategorija na Velikoj nagradi Indijanapolisa.

Prvi čovek Formule 1 Berni Eklston još u aprilu je najavio da će se u kalendaru šampionata za 2011. godinu naći 20 trka, a to je zvanično potvrđeno u septembru, kada je doneta i odluka da se broj timova neće povećavati sa 12 na 13.

Japanac Kamui Kobajaši je produžio ugovor sa Zauberom u septembru, dok je mesec dana kasnije objavljeno da će mu timski kolega biti Serhio Peres iz Meksika. Test vozač ekipe biće još jedan Meksikanac Esteban Gutijeres.

Ekipa Suzukija trijumfovala je trci „Bol d’Or“ u okviru Svetskog šampionata izdrživosti, dok je srpski tim zauzeo 30. mesto.

Sredinom septembra završen je šampionat Srbije u motociklizmu, u kom je do titule u najjačoj klasi došao Željko Staničić. Samo nekoliko nedelja kasnije odlučeni su i šampioni Srbije u kartingu, na krugu, u reliju i na brdu.

Bivši inženjer Ferarija Najdžel Stepni, koji je optužen za odavanje poverljivih podataka Meklarenu 2007. godine, osuđen je na 20 meseci zatvora u Italiji.

Poslednjeg dana septembra objavljen je kalendar Moto GP šampionata za 2011. godinu, koji će brojati 18 trka, od kojih će četiri biti vožene u Španiji.

60. trijumfom u karijeri Sebastijan Leb je obezbedio sedmu titulu svetskog šampiona u reliju i to pred svojim navijačima u Francuskoj.

Škot Dario Frankiti osvojio je treću titulu šampiona u Indy car seriji, a odličnu sezonu najavio je još u maju pobedom na legendarnoj trci „Indijanapolis 500“.

Amerikanac Nejt Adams osvojio je svetsku turneju Red Bull X-Fighters.
© Fiat Yamaha
Španac Horhe Lorenco obezbedio je svoju prvu titulu u kraljevskoj klasi, a treću ukupno, četvrtim mestom na Velikoj nagradi Malezije, na kojoj je Valentino Rosi trijumfovao prvi put posle loma potkolenice početkom juna. Istog dana, Toni Elias je osvojio titulu u kategoriji Moto2, dok je treći Španac Mark Markez u kategoriji do 125 kubika do titule došao na zatvaranju sezone u Valensiji.

Španac Fernando Alonso upisao se u istoriju kao prvi pobednik Velike nagrade Koreje, čije održavanje je bilo pod znakom pitanja sve do deset dana pre trke.

Sredinom oktobra objavljeno je da će se BMW 2012. godine vratiti u nemački Šampionat turing automobila (DTM).

Srpski automobilista Vojislav Lekić osvojio je titulu u Evropskom kupu turing automobila u klasi SP.

Prvi čovek Formule 1 Berni Eklston pred svoj 80. rođendan objavio je da mu penzija nije u planu.

Samo dva dana posle oproštaja od Jamahe, Valentino Rosi je prvi put testirao Dukati, a već iste nedelje je morao na operaciju ramena zbog povrede koju je 'vukao' od aprila i pada tokom motokros treninga.

Ruska kompanija Marusija Motors postal je većinski vlasnik ekipe Virdžin u šampionatu Formule 1.

Trijumfom na Velikoj nagradi Abu Dabija Sebastijan Fetel je postao najmlađi šampion u istoriji Formule 1, dok je Red Bul osvojio titulu u konkurenciji konstruktora. Na putu do titule Fetej je trijumfovao na trkama u Maleziji, Valensiji, Japanu i Brazilu.

Odmah po završetku sezone, Vilijams je objavio da će Rubens Barikelo ostati u timu, a da saradnja sa Nikom Hilkenbergom neće biti nastavljena. Nekoliko dana kasnije obelodanjeno je da će Hilkenberga zameniti Pastor Maldonado.

Francuz Ivan Miler osvojio je svoju drugu titulu u Svetskom šampionatu turing automobila (WTCC).

Tokom 2010. godine želju da dovedu Sebastijana Fetela u svoje redove izrazili su Meklaren i Ferari, dok je mladi Nemac izjavio da sanja da vozi za Mercedes i italijansku ekipu. S druge strane, Red Bul je izrazio želju da Fetel produži ugovor sa timom do 2015. godine.

Zahvaljujući drugom mestu na poslednjoj trci sezone, voženoj u Majamiju, Džimi Džonson je osvojio petu uzastopnu titulu šampiona NASCAR Sprint kupa.

Samo nekoliko nedelja pošto je opljačkan u centru Londona Berni Eklston je sve to iskoristio kao priliku da zaradi još novca.

Portugalac Filipe Albukerki trijumfovao je na „Trci šampiona“ u Diseldorfu, dok je „Kup nacija“ ponovo otišao u ruke Nemaca Sebastijana Fetela i Mihaela Šumahera.

Škot Pol di Resta osvojio je prvu titulu šampiona nemačkog Šampionata turing automobila (DTM) zahvaljujuči drugom mestu na zatvaranju sezone u Šangaju.
© Citroen racing
Sedmostruki svetski reli šampion Sebastijan Leb otkrio je da je odustao od želje da se okuša u Formuli 1.

Španac Fernando Alonso izabran je za najboljeg vozača u šampionatu Formule 1 za 2010. godinu u izboru šefova svih timova, koji je obavio Autosport.

Vozač Red Bula Mark Veber u svojoj autobiografiji je obelodanio da je vozio poslednje četiri trke sezone sa frakturom ramena.

Brazilac Nelson Pike junior i njegov otac Nelson dobili su tužbu protiv Renoa zbog skandala oko nameštanja Velike nagrade Singapura 2008. godine.

Tim Renoa u šampionatu Formule 1 od naredne sezone će se zvati Lotus Reno GP, a do promene imena došlo je zbog partnerstva sa Grupom Lotus, proizvođačem sportskih automobila sa sedištem u Maleziji. Zanimljivo je da će tako sledeće godine biti dve ekipe u šampionatu sa gotovo identičnim imenima.

Početkom decembra doneta su nova pravila koja će u šampionatu Formule 1 stupiti na snagu 2011. i 2013. godine, kao i nove kazne za prljavu vožnju, a uz to je ukinuta zabrana timskih naredbi.



Rusko-britanska ekipa Marusija Virdžin saopštila je da je za sledeću sezonu u šampionatu Formule 1 angažovala Belgijanca Žeroma D'Ambrosija, kojem će timski kolega biti Timo Glok. Dan kasnije objavljeno je da će Rus Vitalij Petrov činiti tandem Renoa sa Robertom Kubicom do 2012. godine. Kao jedan od potencijalnih vozača Renoa pominjao se i Kimi Raikonen, ali je on izjavio da je razočaran jer je tim koristio njegovo ime za svoju promociju.

Poslednjeg vikenda 2010. godine Gabor Sagmajster je otputovao u Argentinu, gde će od 1. januara braniti boje Srbije na 32. Dakaru, koji će biti vožen i u Čileu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: