Turneja „Četiri skakaonice“, najlepša zimska čarolija

Postoje trofeji koji ne mogu da se porede ni sa jednim drugim. Iako u zimskim sportovima najviše vrede medalje sa Olimpijskih igara i Kristalni globusi, u ski skokovima trijumf na turneji „Četiri skakaonice“ ne može da se poredi ni sa čim, jer je, ipak, nešto specijalno, kako za takmičare, tako i za gledaoce. Tradicionalno, novogodišnja turneja traje od 29. decembra do 6. januara, počinje u nemačkom Oberstdorfu, nastavlja se u Garmiš-Partenkirhenu, pre selidbe u austrijski Insbruk i veliko finale u Bišofshofenu...

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Nedelja, 26.12.2010.

19:16

Default images

Turneja “Četiri skakaonice” predstavlja jedno od najzahtevnijih takmičenja u svetu sporta, jer crpi ogromnu energiju iz svih takmičara tokom tih deset dana. Upravo zbog toga turneja je poznata po velikim iznenađenjima i uvek je nezahvalno bilo šta prognozirati.

Kao što joj i samo ime kaže novogodišnja turneja se sastoji iz četiri takmičenja, po dva u Nemačkoj i Austriji. Za razliku od Svetskog kupa na turneji „Četiri skakaonice” se boduju rezultati sa sva četiri takmičenja, odnosno bodovi dobijeni na osnovu dužnine skokova i ocean sudija. Uz to se, naravno, takmičenja u Oberstdorfu, Garmiš-Partenkirhenu, Insbruku i Bišofshofenu računaju i za plasman Svetskog kupa.
© GEPA pictures/Red Bull Photofiles
Pored razlike u bodovanju, tokom turneje važi i drugačiji princip kvalifikacija i takmičenja. Kvalifikacije se, kao i na ostalim takmičenjima, održavaju dan pre zvaničnih skokova, na koje plasman obezbeđuje 50 najboljih, koji se dele u 25 parova. Pobednici svih tih 25 duela imaju zagarantovan plasman u finalnu rundu, dok je ostalih pet mesta ostavljeno za ‘laki luzere’. Ako zbog vremenskih uslova održavanje kvalifikacija nije moguće takmičenje se održava po sistemu u Svetskom kupu.

Ahonen ispred svih

Ako se traži suvereni vladar novogodišnje turneje ta titula mora da pripadne Fincu Janeu Ahonenu, koji je na njoj trijumfovao rekordnih pet puta. Ahonen je to učinio u sezonama 1998/99, 2002/03, 2004/05, 2005/06 i 2007/08 i pravo pitanje je kada će i ko uspeti da bar dostigne njegova dostignuća. Čak i kada su ga svi otpisivali Finac je nekako uvek na turneji uspevao da pruži svoj maksimum i zbog toga ga ni sada, kada nije u formi, ne treba otpisivati. Možda neće osvojiti “Četiri skakaonice”, ali bar jedan dobar rezultat tokom tih deset dana od njega može da se očekuje.
Beta
Četiri puta je na turneji najbolji bio Jens Vajsflog, dok po tri trijumfa imaju Helmut Reknagel i Bjorn Vitkola, dok je Norvežanin jedini u istoriji uspeo da dođe do tri pobede zaredom. Ahonen je, takođe, ostvario tri uzastopne pobede, ali njegov rezultat ne može da se računa jer je 2006. godine titulu podelio sa Jakubom Jandom. Uz to, Vajsflog i Virkola imaju po deset pobeda na takmičenjima u okviru turneje, a prati ih Ahonen sa devet. Jedini koji je uspeo da do trijumfa na turneji dođe pobedama na svim skokovima u turneji bio je Nemac Sven Hanavald u sezoni 2001/02.

Ko može do trijumfa?

Beta
Turneja “Četiri skakaonice” jeste nešto posebno i zato svi skakači u nju ulaze sa posebnim ambicijama. Neki se specijalno čuvaju za tih deset dana krajem decemba i početkom januara, a nekima se desi da se baš tada sve poklopi. Primer da nije sve tako lako je aktuelni osvajač Svetskog kupa Simon Aman. Švajcarac je do sada osvajao titule olimpijskih i svetskih šampiona, uz Kristalni globus, ali iako je bio blizu, nikada nije trijumfovao na turneji i sada je željan da to ispravi.

Nikada nisam želeo neku pobedu kao tu, na turneji “Četiri skaaonice”. Do sada sam se pripremao tako da bih dao sve na jednom takmičenju, ali mi je sada izazov da dam sve od sebe na sva četiri takmičenja na turneji”, rekao je Aman.

Od početka ove sezone Aman nije iskusio slast pobede, ali se gotovo svaki put držao pri vrhu. Baš zato pred njim nije lak posao, u ovogodišnji Svetski kup ušao je sa nedovoljno zalečenom povredom, a sve to su iskoristili Austrijanci Tomas Morgenštern i Andreas Kefler. U odsustvu povređenog Gregora Šlirencauera, koji će propustiti bar nemački deo takmičenja u okviru turneje, njih dvojica su glavne uzdanice svoje zemlje.

Ipak, kao i Amana, i Morgenšterna i Keflera ne očekuje lak put do trofeja. Morgenštern se pokazao kao najbolji i ujedno najkonstantniji skakač u ovogodišnjem Svetskom kupu, ali istorija baš nije na njegovoj strani. U poslednjih deset godina vodeći u borbi za Kristalni globus je trijumfovao na turneji samo dva puta, pa bi mnogi veće šanse dali Kefleru.
Fonet
Na prošlogodišnjoj turneji “Četiri skakaonice” na Keflera niko nije računao, što je on savršeno iskoristio i na kraju slavio. Sada je 26-godišnji Austrijanac u potpuno suprotnoj situaciji jer se zna da je uvek teže odbraniti titilu nego je osvojiti prvi put. To odlično zna njegov sunarodnik Volfgang Lojcl, koji je zasijao na turneji 2009. godine i možda baš sada, kada sve oči neće biti uprte u njega, ponovo dođe njegov trenutak.

Nikako ne treba zaboraviti ni Janea Ahonena, koji se prošle sezone vratio u Svetski kup upravo s ciljem da dođe do novog slavlja. Iako to nije uspeo, uprkos bolesti se odlično pokazao, a sada sa sa istim ambicijama ulazi u novo takmičenje. Njegov sunarodnik Vile Larinto sigurno je najveće iznenađenje dosadašnjeg dela sezone, tokom kog je jedino on uz Morgenšterna i Keflera uspeo da dođe do najvišeg stepenika pobedničkog postolja. Larinto se sigurno nalazi među favoritima i upravo to bi moglo da se pokaže kao otežavajuća okolnost za njega.
© Lukas Nazdraczew/Red Bul Photofiles
Jedan od favorita sigurno je Poljak Adam Mališ, uz Ahonena najiskusniji od svih takmičara, dok bi kod Norvežana taj epitet mogao da ponese Anders Jakobsen. Ipak, ove sezone, se od svih norveških skakača najviše pokazao Johan Remen Evensen i iako bi bilo preterano reći da on može do trofeja sigurno je da bi on mogao da pokvari planove favoritima. I ostali skakači imaju svoje šanse, a sve to garantuje uzbudljivo 59. izdanje “Četiri skakaonice”.

Program turneje:
Oberstdorf
utorak, 28. decembar 16.00 kvalifikacije
sreda, 29. decembar 16.00 takmičenje
Garmiš-Partenkirhen
petak, 31. decembar 13.45 kvalifikacije
subota, 1. januar 13.45 takmičenje
Insbruk
nedelja, 2. januar 13.45 kvalifikacije
ponedeljak, 3. januar 13.45 takmičenje
Bišofshofen
sreda, 5. januar 16.00 kvalifikacije
četvrtak, 6. januar 16.00 takmičenje

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: