Svetski kup: Ski skakači poleću iz Kusama

Mesec dana posle skijaša u borbu za osvajanje Kristalnog globusa krenuće u petak i najbolji ski skakači. Novo izdanje Svetskog kupa počinje timskim takmičenjem u finskom Kusamu, dok su dan kasnije na programu individualni skokovi. Kristalni globus brani Austrijanac Gregor Šlirencauer i sigurno je da ga ove sezone očekuje težak posao u odbrani titule.

31. izdanje Svetskog kupa u ski skokovima brojaće 17 individualnih takmičenja, uz pet timskih, u kojima svaki nacionalni tim predstavljaju četvorica skakača. Kao i svake godine sezonu ski skokova će obeležiti prestižna turneja „Četiri skakaonice“, koja se tradicionalno održava od 29. decembra do 6. januara, ali i Zimske Olimpijske igre u Vankuveru.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Četvrtak, 26.11.2009.

17:42

Default images

Ako bi trebalo izdvojiti nekog od skakača koji bi mogli da obeleže novo izdanje Svetskog kupa izbor bi mogao da padne na Finca Janea Ahonena, koji se vraća posle jednogodišnje pauze. Ahonen je povlačenje objavio u martu prošle godine, posle 36 pobeda u Svetskom kupu i osvojena dva Kristalna globusa. Ipak, tačno godinu dana kasnije objavio je povratak uz cilj da ostvari što bolje rezultate na turneji „Četiri skakaonice“, u Vankuveru i na Svetskom prvenstvu u ski letovima, na Planici.

Sa 36 pobeda Ahonen se nalazi na trećem mestu večne liste pobednika u Svetskom kupu. Jedina dvojica koji su više puta trijumfovala od njega su njegov sunarodnik Mati Nikanen sa 46 i Poljak Adam Mališ sa 38. Od aktuelnih takmičara u vrhu su i Nemac Martin Šmit sa 28 i Šlirencauer sa 24.

Svetski kup u ski skokovima prvi put je održan u sezoni 1979/80, a najviše Kristalnih globusa osvojili su Nikanen i Mališ, četiri, dok je Austrijanac Andreas Goldberger jedini osvojio tri. Pored Ahonena i Šlirencauera, od skakača koji će se takmičiti i ove sezone, do titula u Svetskom kupu došli su Šmit, dva puta, i Čeh Jakub Janda i Tomas Morgenštern iz Austrije po jednom.

Sigurno je da Šlirencauer važi za glavnog favorita za osvajanje Svetskog kupa, ali će velike rivale imati u sunarodnicima Morgenšternu i Volfgangu Lojclu, Švajcarcu Simonu Amanu, Hariju Oliju iz Finske, kao i povratniku Amanu. Predstavljanje favorita počinjemo od najmlađeg, ali i ujedno aktuelnog šampiona.

Gregor Šlirencauer (Austrija)

Beta/AP
Aktuelni osvajač Svetskog kupa je na skije prvi put stao kada mu je bilo samo dve godine. Pre devetog rođendana mladi Austrijanac je počeo već da se bavi ski skokovima i sa samo 15 godina je debitovao u Svetskom kupu. Već naredne godine je došao do prvog trijumfa u prestižnom takmičenju, a do kraja sezone (2006/07) još četiri puta je došao do pobede.

Tituli najmlađeg svetskog šampiona, koju je osvojio u februaru 2008. godine u nemačkom Oberstdorfu, Šlirencauer je prošle sezone prirodao i titulu najmlađeg osvajača Svetskog kupa. Na putu do Kristalnog globusa mladi Austrijanac je postavio niz rekorda, među kojima su najupečatljiviji po broju pobeda u jednoj sezoni, 13, kao i ukupno osvojenim bodovima, 2083.

Simon Aman (Švajcarska)

Beta/AP
Švajcarac je karijeru u ski skokovima započeo sa 11 godina, kada se pridružio nacionalnom timu. Četiri godine kasnije, Aman je debitovao u Svetskom kupu na turneji „Četiri skakaonice“. Pošto nije uspeo da impresionira mnogi su mislili da Aman nikada neće uspeti da bude vrhunski takmičar.

Ipak, da nije takav slučaj Aman je pokazao na Zimskim Olimpijskim igrama u Solt Lejk Sitiju, 2002. godine, kada je osvojio dva zlata. Prva pobeda u Svetskom kupu usledila je odmah posle Igara, ali je na sledeći trijumf čekao četiri godine. Prošlu sezonu započeo je u odličnom stilu, sa tri pobede, ali je na kraju ostao praznih šaka, zbog daleko lošijih rezultata od očekivanih.

Tomas Morgenštern (Austrija)

Beta/AP
Sa samo deset godina mladi Austrijanac je prvi put učestvovao na takmičenjima u ski skokovima, a od tada je ostvario veoma uspešnu karijeru. Do prve pobede u Svetskom kupu Morgenštern je došao sa 15 godina, a potom je nastavio sa uspesima na Svetskom prvenstvu 2005. godine i na Zimskim Olimpijskim igrama u Torinu, godinu dana kasnije, gde se okitio dvema zlatnim medaljama.

U sezoni 2007/08 Morgenštern je izjednačio rekord po broju uzastopnih pobeda u sezoni, šest, koji su tada držali Ahonen i Hautameki. U narednoj sezoni isti rekord izjednačio je i njegov sunarodnik Šlirencauer. Morgenštern je na kraju Svetski kup završio sa deset pobeda, a do titule je došao pet takmičenja pre kraja sezone. U prošloj sezoni nije došao ni do jedne pobede, ali je pomogao Austriji da se domogne titule u konkurenciji timova.

Volfgang Lojcl (Austrija)

Beta/AP
Najstariji od svih Austrijanaca koji se nalaze među favoritima za osvajanje Svetskog kupa se takmiči od sezone 1996/97. Još od debija Austrijanac je uspevao da ostvari plasmane među prvom desetoricom, a na prvi podijum čekao je četiri godine. U narednim godinama je nekoliko puta uspevao da se domogne podijuma, ali je bolje rezultate imao u timskim takmičenjima, nego u individualnim.

Ipak, to se promenilo prošle sezone, kada je u prvih 16 dana 2009. godine Lojcl četiri puta uspeo da dođe do najvišeg stepenika pobedničkog postolja na individualnim takmičenjima. Među tim pobedama bile su i tri na turneji „Četiri skakaonice“, na kojoj je ubedljivo trijumfovao, a potom je sezonu uspeo da završi na trećem mestu, iza Šlirencauera i Amana.

Hari Oli (Finska)

Beta/AP
Oli je ski skokovima počeo da se bavi 2002. godine, a nešto kasnije je počeo da se takmiči u Kontinentalnom kupu, gde je ostvario četiri pobede u sezoni 2005/06. Iste sezone počeo je da se takmiči i u Svetskom kupu i svake godine se po jednom našao na podijumu.

Mladi Finac je do prvog trijumfa došao prošle sezone, kada je u Oberstdorfu skokovima od preko dva metra konkurente ostavio daleko iza sebe. Iako je imao nekoliko dobrih izdanja Oli nikada nije bio poznat po konstantnosti, ali je zato mnogima poznat po nesportskom ponašanju, i lošem odnosu sa trenerom nacionalnog tima Janeom Marvailom, zbog čega je dva puta izbačen iz ekipe.

Jane Ahonen (Finska)

Beta/AP
Jedan od najuspešnijih ski skakača današnjice u Svetskom kupu je debitovao 1992. godine, a na prvu pobedu je čekao godinu dana. Od tada, ostvario je ukupno 36 trijumfa, a pored toga se 69 puta našao na pobedničkom postolju.

Ipak, zbog jednogodišnje pauze Ahonenu će biti potrebno neko vreme da bi se vratio u formu, i možda neće moći da se bori za Kristalni globus, ali će rivalima sigurno moći da pomrsi račune. Kako sezona bude odmicala od njega bi trebalo očekivati sve bolje rezultate.

Od Kusama do Osla

Takmičenje u Svetskom kupu u sezoni 2009/10 počinje timskim takmičenjem 27. novembra u finskom Kusamu, a završava se individualnim skokovima 14. marta u glavnom gradu Norveške, Oslu.
Beta/AP
Glavna poslastica sve ljubitelje ski skokova tradicionalno očekuje od 29. decembra do 6. januara, kada je na programu turneja “Četiri skakaonice”, kada će se skakači takmičiti u nemačkom Oberstdorfu i Garmiš-Partenkirhenu, i austrijskom Insbruku i Bišofshofenu.

Do tada takmičari će posetiti Norvešku, Češku i Švajcarsku, dok ih posle turneje očekuju takmičenja u Austirji, Japanu, Poljskoj i ponovo Nemačkoj. Potom sledi pauza zbog Zimskih Olimpijskih igara koje se od 12. do 28. februara održavaju u kanadskom Vankuveru. Posle Igara u Vankuveru sledi završnica Svetskog kupa u Finskoj i Norveškoj.

Ipak, tu neće biti kraj sezone za sve takmičare, jer će od 19. do 21. marta na slovenačkoj Planici biti održano Svetsko prvenstvo u ski letovima.

Kalendar Svetskog kupa:
27. novembar Kusamo (Finska) timsko takmičenje
28. novembar Kusamo (Finska)
5, 6. decembar Lilehamer (Norveška)
12, 13. decembar Harašov (Češka)
19, 20. decembar Engelberg (Švajcarska)
29. decembar Oberstdorf (Nemačka) *
1. januar Garmiš-Partenkirhen (Nemačka) *
3. januar Insbruk (Austrija) *
6. januar Bišofshofen (Austrija) *
9, 10. januar Bad Mitendorf (Austrija)
16, 17. januar Saporo (Japan)
22, 23. januar Zakopane (Poljska)
30. januar Oberstdorf (Nemačka)
31. januar Oberstdorf (Nemačka) timsko takmičenje
3. februar Klingental (Nemačka) timsko takmičenje
6. februar Vilingen (Nemačka)
7. februar Vilingen (Nemačka) timsko takmičenje
6. mart Lahti (Finska) timsko takmičenje
7. mart Lahti (Finska)
9. mart Kuopio (Finska)
12. mart Lilehamer (Norveška)
14. mart Oslo (Norveška)
* Četiri skakaonice

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: