Meč sa Francuskom: Navijajmo sportski!

Samo par dana je ostalo do utakmice između Srbije i Francuske, koja bi mogla da bude presudna za plasman naše reprezenatcije na Svetsko prvenstvo koje će se sledeće godine održati u Južnoj Africi. Da li će se utakmica uopšte igrati zavisi i od ponašanja naših navijača, jer su ’galski petlovi’ u nekoliko navrata zapretili da će napustiti teren ukoliko gledaoci budu zviždali njihoj himni.

Izvor: Vladimir Ðorðeviæ

Ponedeljak, 07.09.2009.

23:20

Default images

Koliko puta se svakome od nas desilo da pored zvižduka i povika ne možemo da prepoznamo himnu koja se u tom trenutku intonirala? Takva pojava kao što je zviždanje tuđoj himni postale je redovna pojava na utakmicama naše repzentacije. U najvažnijem meču sadašnje generacije reprezenatativaca, kako su mediji nazvali meč između Srbije i Francuske takvo ponašanje bi moglo da ima ozbiljne posedice za našu reprezentaciju.

U Fudbalskom savezu Srbije kažu da propisi Svetske (FIFA) i Evropske fudbalske federacije (UEFA) ne poznaju napuštanje terena zbog zviždanje himni, ali to ne opravdava naše navijače da umesto da budu 12 igrač, zbog nesportskog i nepristojnog ponašanja odmognu našim fudbalerima.
fss.rs
U članu 58. postoji deo u kojem se zabranjuje i sankcioniše nesportsko ponašanje publike koje vređa osećanja i dostojanstvo fudbalera i njihove države“, rekao je Nebojša Ivković, zamenik generalnog sekretara FSS.

Oni kojima će biti najteže, a to su reprezentativci, Srbije kažu da je za njih zviždanje bilo čijoj himni neprihvatljivo i da im samo otežava situaciju na terenu.

Nije lepo zviždati himni. Neka se samo naši navijači zapitaju kako je nama kada nam u gostima zvižde našoj himni. Treba da fer i sportski navijaju“, rekao je Zoran Tošić, dok je njegov bivši saigrač iz Partizana Ivan Obradović dodao:

Pozivam navijače da dođu u što većem broju da nas isključivo sportskim navijanjem bodre i da od tog naprave pravi spektakl“.
BB
Jasan je bio i kapiten Srbije Dejan Stanković:

Ako su Francuzi rekli da će to da urade onda će to i uraditi i zato ne treba provocirati. Našom igrom i ponašanjem nismo zaslužili da nam navijači nam naprave glupost. Ako im smeta ta himna ne moraju ni da slušaju, neka zapuše uši“.

Bez obzira da li će Francuzi napustiti teren ili neće zbog zviždanja njihovoj himni, takvo ponašanje je nedopustivo i neprihvatljivo u civlizovanom svetu. Uoastalom ako zaista želimo da se plasiramo među najbolje reprezenatcije sveta, onda pored kvaliteta na terenu moramo da pokažemo svoj kvalitet i van njega.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: