Moto GP: Može li Rosi do jubilarnog slavlja na “Asenu”?

Prvi put u istoriji kraljevske klase Moto GP šampionata čak trojica vozača dele čelnu poziciju u šampionatu pred jednu trku. Ipak, posle nedeljne trke za Veliku nagradu Holandije, na stazi „Asen“ na vrhu će biti samo jedan, Valentino Rosi, Horhe Lorenco ili Kejsi Stoner, bez obzira da li najbolje plasirani od njih pobedi ili ne.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Četvrtak, 25.06.2009.

19:43

Default images

Rosi, Lorenco i Stoner pred sedmu trku sezone, jedinoj koja se tradicionalno vozi subotom, imaju po 106 bodova i po dve pobede, a pred njima je veliki okršaj na „Asenu“, najstarijoj stazi u kalendaru šampionata, koju mnogi nazivaju i „Katedralom motociklizma“.

’Doktor’ ima četiri pobede u kraljevskoj klasi na „Asenu“, ali će ovog vikenda sigurno želeti da se iskupi za prošlogodišnji loš rezultat, pošto je izleteo sa staze u ranoj fazi i prošao kroz cilj kao 11, što mu je ujedno bio najlošiji plasman u 2008. godini. Trijumfom na trci za Veliku nagradu Katalonije aktuelni šampion je došao do broja od 99 pobeda i pridružiće se Đakomu Agostiniju, kao jedini vozač koji je stigao do 100. trijumfa ako pobedi u Holandiji.
Beta
Kao i Rosi i Lorenco ima nekoliko pobeda na Velikoj nagradi Holandije, ali u klasama do 250 i 125 kubika. Španac će ovog vikenda tražiti osvetu zbog poraza pred domaćim navijačima, kada ga je klupski kolega nadmašio za samo 95 hiljaditinki, ali će obojica vozača Fiat Jamahe imati nova podešavanja posle testiranja posle trke u Barseloni.

Prošle godine u Holandiji je trijumfovao Stoner, i treba očekivati da će na „Asenu“ biti mnogo konkurentniji, nego što je slučaj bio na trci u Kataloniji, gde je uspeo da dođe do podijuma, uprkos neidentifikovanoj bolesti zbog koje je malo falilo da se onesvesti tokom trke na svom Dukatiju. U dosadašnjem delu sezone Stoner nijednom trku nije završio van prve petorice, a takođe je znatno napredovao i na testiranjima na stazi „Katalunja“.
Beta
Stonerov klupski kolega Niki Hejden takođe je imao dobre rezultate u Holandiji. Na putu do šampionske titule 2006. godine do jedne od dve pobede došao je upravo na stazi „Asen“, 2007. je bio na podijumu, dok je prošle godine kao četvrti prošao kroz cilj, pošto je ostao bez goriva u poslednjoj krivini. Amerikanac je pre dve nedelje ostvario najbolji rezultat sezone u Kataloniji, ali nije uspeo da parira Stoneru na testiranjima posle trke. Ipak, Hejden je uveren da je njegov tim napravio veliki korak napred u pogledu set-pa i da će to dokazati u Holandiji.

Vozači Repsol Honde Andrea Doviciozo i Dani Pedrosa trenutno zauzimaju četvrto i peto mesto u šampionata, ali je Italijan taj koji je pokazao da više napreduje iz trke u trku. Doviciozo je na prethodne tri trke za sekunduostao bez podijuma, a u Asen dolazi sa modifikovanom šasijom svog motora. Pedrosa je, s druge strane, pao u poretku iza timskog kolege posle udesa na “Muđelu” i tokom kvalifikacija u Kataloniji. Posle dve nedelje odmora Pedrosa bi trebalo da bude u znatno boljem stanju nego u Barseloni, gde je došao do šestog mesta uprkos povredi kuka, a vredno je napomenuti da je na poslednje tri trke u Holandiji dva puta osvojio drugo mesto.
Beta
Veteran Kolin Edvards popeo se na šesto mesto u plasmanu osvajanjem sedmog mesta na Velikoj nagradi Katalonije, a Amerikanac se nalazi u odličnoj formi i vraća se na “Asen”, gde je prošle godine došao do podijuma. Ta pista je, takođe, jedna od omiljenih za vozača Monster Jamahe Teh 3, ali i upravo ona na kojoj bi vrlo lako mogao da zasija i ostvari najbolji plasman sezone.

Među vozačima koji se trenutno nalaze među prvom desetoricom u šampionatu su vozač Hajate Kavasakija Marko Melandri, dvojac Suzukija Loris Kapirosi i Kris Vermulen, i vozač privatne Honde ekipe LCR Randi De Punije.

Vozači Suzukija će u Holandiji koristiti nove motore po drugi put, a Vermulen će sigurno juriti bodove na stazi na kojoj do sada nikada nije bio među prvom šestoricom, dok će Kapirosi pokušati da zaboravi prošlogodišnji udes, zbog kojeg je bio primoran da propusti narednu rundu šampionata.

Mnoga tehnička poboljšanja posle testiranja u Španiji sigurno će pomoći privatnim Dukatijima ekipe Pramak. Mika Kalio i Nikolo Kanepa su na testovima ostvarili četvrto i deseto vreme, što pokazuje veliki napredak. Pažnju bi, svakako, trebalo obratiti i na dvojicu vozača Skot Honde Jukija Takakašija i Gabora Tolmačija, koji je debitovao u kraljevskoj klasi pre dve nedelje, ali i Džejmsa Toslenda, koji je stalno u senci, ali zna da zasija kada to niko od njega ne očekuje.

Simončeli u kraljevskoj klasi od naredne godine

Beta
Ekipa San Karlo Honda Gresini potvrdila je da će od naredne godine za nju voziti aktuelni šampion u klasi do 250 kubika Marko Simončeli, a Italijan će tako sledeće sezone u ekipi zameniti ili Tonija Eliasa ili Aleksa de Anđelisa.

Simončeli je priznao da je odbio prelazak u kraljevsku klasu pred start sezone koja je u toku da bi bio u mogućnosti da brani titulu, ali je odlučio da se, bez obzira na rezultat koji ostvari ove godine, naredne sezone pridruži svom velikom prijatelju Valentinu Rosiju u najjačoj klasi.

“Sledeće godine ću biti član Honde Gresini i presrećan sam zbog toga, posebno jer se radi o italijanskoj ekipi. Smatram da je to veoma dobar tim i srećan sam zbog saradnje sa Hondom. Mnogi znaju da sam dobar prijatelj sa Valentinom Rosijem i ponekad vozimo motokros zajedno, ali se nadam da ću se boriti sa njim naredne sezone jer će to značiti da dobro radim”, naglasio je Simončeli.

250cc: Nastavlja se potera za Bautistom

Vodeći u generalnom plasmanu Alvaro Bautista i vozači koji se nalaze u poteri za njim svoju borbu nastavljaju ovog vikenda u Holandiji, pre kraće pauze, koja će nastupiti kada se vozači kraljevske klase presele u Laguna Seku sledeće nedelje.
Beta
Posle trke u Holandiji borba za titulu će biti značajno jasnija, iako se Bautista već istakao kao najozbiljniji kandidat, sa četiri podijuma i dve pobede u dosadašnjem delu sezone. Španac, pobednik prošlogodišnje trke u Asenu, ostvario je fenomenalnu pobedu pred 90.000 domaćih navijača pre dve nedelje u Barseloni, ispred najbližeg rivala Hirošija Aojame.

Na vrhu generalnog plasmana Bautista ima 12 bodova prednosti u odnosu na Aojama, koji nikada nije došao do podijuma u Holandiji, a prošle godine je bio šesti. Još jedan Španac Hektor Barbera je bio treći u Kataloniji i zauzima takođe treće mesto u šampionatu, ispred Matije Pausinija.
Beta
Branilac šampionske titule Marko Simončeli, s druge strane, je pao na peto mesto pošto je izleteo sa staze u Barseloni, a potom i odustao, i posle šest trka ima čak 47 bodova manje u odnosu na Bautistu, što znači da mora značajno da popravi formu ako želi da dođe do još jedne titule.

Iza Simončelija, među prvom desetoricom, su Tomas Luti, Rafaele de Roza, Hektor Faubel, Roberto Lokateli i Žil Klizel, koji će sigurno juriti podijum na stazi “Asen” ovog vikenda.

125cc: Hoće li se još neko umešati u borbu?

Beta
Posle šest trka u najslabijoj klasi Moto GP šampionata trojica vozača istakla su se u borbi za titulu, Hulijan Simon, Bredli Smit i Andrea Janone.

Na vrhu se, ipak, nalazi samo jedan i to Simon, koji će želeti da što pre zaboravi trku u Barseloni. Iako posle trke za Veliku nagradu Katalonije ima 1,5 bod prednosti u odnosu na timskog kolegu Bredlija Smita, sigurno žali zbog greške koju je napravio kada je sa slavljem počeo krug ranije i tako predao pobedu u ruke Janonea, a potom je ostao bez podijuma, kada ga je još jedan timski kolega Serhio Gadea pretekao na cilju.
Beta
Ipak, zbog forme koju je Simon pokazivao od starta sezone, ne bi bilo iznenađenje da se Španac odmah u Asenu vrati na najviši stepenik pobedničkog postolja. Jedan od onih koji će se potruditi da u se umešaju u planove biće Smit, koji nije ličio na sebe u Barseloni, ali za sada uživa u dobroj sezoni.

Pobedom u Kataloni, posle loših rezultata na prethodne tri trke, Janone se vratio u konkurenciju za titulu pošto je na najbolji način iskoristio loš dan, ili pre vikend, Smita. Italijan ima 12,5 bodova zaostatka u odnosu na Simona i sigurno će biti među vodećima u Holandiji.

Van prve trojice se nalaze Gadea i još jedan Španac Nikolas Terol, a njih dvojica su takođe u dobroj formi, tako da bi mogli da se nađu u borbi za podijum u subotu.

Sedma stanica: Asen

Beta
Staza “Asen” u sadašnjem obliku izgrađena je 1955. godine, ali je prva trka u Moto GP šampionatu, na staroj pisti vožena 1949. godine. Duga 4.555 metara staza se sastoji od 17 krivina, 11 levih i šest desnih, a dužina najdužeg pravca iznosi 560 metara.

Od aktuelnih vozača u kraljevskoj klasi najviše pobeda u Holandiji ima Valentino Rosi, dok su po jednom na “Asenu” trijumfovali Sete Žibernau, Niki Hejden i Kejsi Stoner.

Prošle godine u Holandiji je do pobede došao Stoner, ispred Danija Pedrose i Kolina Edvardsa. Stoner je, takođe, izvozao i rekordan krug staze u vremenu od 1:36.738 minuta, a na putu do trijumfa je startovao sa pol pozicije, koju je osvojio u vremenu od 1:35.520 minuta.

Raspored VN Holandije:
petak, 26. jun
9.00 125 cc slobodan trening
9.55 Moto GP slobodan trening
11.10 250 cc slobodan trening
13.00 125 cc kvalifikacije
13.55 Moto GP kvalifikacije
15.10 250 cc kvalifikacije
subota, 27. jun
8.40 125 cc zagrevanje
9.10 250 cc zagrevanje
9.40 Motoo GP zagrevanje
11.00 125 cc trka
12.15 250 cc trka
14.00 Moto GP trka

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: