Moto GP: Vreme je za okršaj na “Katalunji”

Pred osmu rundu Moto GP šampionata u kraljevskoj klasi, Veliku nagradu Katalonije na stazi”Katalunja” Australijanac Kejsi Stoner je taj koji se nalazi na čelu u generalnom plasmanu. Stoner je pre dve nedelje došao do 18. pobede u promenljivim vremenskim uslovima na stazi “Muđelo”, na kojoj je do tada, u prethodnih sedam godina nepobediv bio Valentino Rosi.

Izvor: Jelena Trajkoviæ

Subota, 13.06.2009.

01:04

Default images

Ipak, posle pet trka Rosi nije prvi iza Stonera u šampionatu, već ‘Doktorov’ klupski kolega Horhe Lorenco, koji ima četiri boda manje od vozača Dukatija, i koji će ovog vikenda biti na svojoj teritoriji, pred skoro 200.000 gledalaca. Lorenco, međutim, neće biti jedini favorit brojne domaće publike, već će se za naklonost Španaca boriti sa prošlogodišnjim pobednikom Danijem Pedrosom, koji je četvrti u plasmanu, ali će imati težak posao zbog obnovljene povrede, prilikom pada u Italiji.

U petak ujutro, pred početak prvog slobodnog treninga Stoner i klupski kolega Niki Hejden dobili su priznanje, tačnije svoje ploče u “Aveniji šampiona” za osvajanje titula u kraljevskoj klasi 2007, odnosno 2006. godine. Stoner je trijumfovao u Kataloniji na putu do titule pre dve godine, a prošle sezone je bio treći, iza Pedrose i Rostija. Mnogi vozači stazu “Katalunja” smatraju za jednu od omiljenih, ali među njima nije Australijanac, koji je više puta istakao svoj stav da ne bi imao ništa protiv da trka za Veliku nagradu Katalonije ne bude više u kalendaru zbog brojnih neravnina.
Beta
Hejden se mučio oko set-apa svog Dukatija od starta sezone, koju je obeležilo nestabilno vreme, pokazao je znake napretka na “Muđelu”, uprkos problemima sa zadnjom kočnicom u poslednja tri kruga trke.

Iako je rođen na Majorci Lorenco je veći deo rane karijere proveo u Barseloni, i posle godinu dana provedenih u Londonu, odlučio je da se vrati u Kataloniju. Posle razočaravajuće trke na stazi “Herez” u trećoj rundi šampionata, 22-godišnji Španac je odlučan da dođe do podijuma pred svojim navijačima ovog vikenda. Prošle godine vozač Jamahe nije učestvovao na trci zbog povrede koju je zadobio tokom slobodnog treninga, dok je godinu dana ranije pobedio na “Katalunji” u klasi do 250 kubika, a u nedelju bi mogao da dođe do prve domaće pobede u najjačoj klasi.

Lorenco je pre dve nedelje imao veliku ulogu u porazu Rosija pred njegovim navijačima, tako da će aktuelni šampion želeti da mu za to “zahvali” upravo u Barseloni. Rosi je čak osam puta bio najbolji na trci za Veliku nagradu Katalonije, u svim klasama, ali je u poslednje dve godine bio drugi i želeo bi da se vrati na najviši stepenik pobedničkog postolja. ‘Doktor’ je do jedine pobede ove sezone došao na Velikoj nagradi Španije i sigurno je da ne bi imao ništa protiv još jednog trijumfa na Iberijskom poluostrvu.
Beta
Pedrosa je prošle godine Hondi doneo sedmu pobedu na “Katalunji”, ali će ovog vikenda voziti pod injekcijama zbog teške frakture butne kosti, koju je obnovio prilikom udesa posle promene motora na kišno-suvoj trci u Muđelu. Pedrosin klupski kolega Andrea Doviciozo je prošle godine bio najboljeplasirani vozač Honde posle Španca, a ove godine je u poslednje dve runde za malo ostao bez podijuma, pa ga ne bi trebalo isključivati iz borbe za prva tri mesta.

Prošle godine Velika nagrada Katalonije je bila trka za zaborav za vozača Suzukija Lorisa Kapirosija. Italijan je imao težak udes posle sudara sa Aleksom de Anđelisom iz koga je izašao sa teškom povredom ruke. Ipak, Kapirosi je na Muđelu pokazao da je u dobroj formu, za razliku od klupskog kolege Krisa Vermulena, koji posle starta uopšte nije mogao da pripreti vodećima.

Vozač LCR Honde Randi de Punije dva puta je pobedio u Montmelu u klasi do 250 kubika, ali takav uspeh nije ponovio u kraljevskoj klasi, kao i Toni Elias, koji je odrastao u gradu severo-istočno od Barselone i ima dosta iskustva u Kataloniji, ali još do sa da nije uspeo da završi nijednu trku na stazi “Katalunja” u najjačoj konkurenciji, od debija 2005. godine. Ne bi trebalo zaboraviti ni dvojicu vozača Jamahe Teh 3 Kolina Edvardsa i Džejmsa Toslenda, koji će se sigurno boriti za plasman među prvom desetoricom, posle dobre trke u Muđelu, ali i Marka Melandrija na Hajate Kavasakiju, koji je pokazao da su ga mnogi prerano otpisali. Takođe, tu je i Sete Žibernau, koji se vraća na stazu posle dve trke odustva i loma ključne kosti pred trku za Veliku nagradu Francuske u Le Manu, pre skoro mesec dana.

Povratak Tolmačija uz debi u kraljevskoj klasi

Debi u kraljevskoj klasi na trci za Veliku nagradu Katalonije imaće Gabor Tolmači, koji je pred šestu rundu šampiona pojačao ekipu Skot Honde.

Šampion klase do 125 kubika iz 2007. godine na početku sezone je debitovao u klasi do 250 kubika, kao vozač Balatonring tima, koji je bio deo Aspar Aprilije, ali je napustio ekipu posle tri trke zbog nesporazuma oko ugovora.
Beta-AP
Posle nekoliko nedelja bez akcije Mađar je zajedno sa svojim menadžerom Stefanom Favarom vredno radio na pronalaženju rešenja, a zahvaljujući sponzorskom ugovoru sa kompanijom MOL Tolmači je došao do mesta u Skot Hondi, u kojoj će do kraja sezone voziti uz Jukija Takakašija.

Tokom prvog slobodnog treninga u petak Tolmači je sigurno bio najzaposleniji vozač u padoku, pošto do sada nije imao priliku da iskusi kako je to voziti motor u kraljevskoj klasi, pa je morao sa radom da počne iz početka. Mastilo na ugovoru sa ekipom Skot se nije ni osušilo kada je Mađar morao da ode da istestira svoju novu mašinu.

“Motor je neverovatan. Teško je objasniti jer nikad nisam iskusio toliku snagu, osećaj pri kočenja, ili ritam. To je potpuno novi svet za mene. Naravno da mi je potrebno još mnogo krugova za napredak, ali mislim da ja to mogu”, rekao je Tolmači, “Ovo je uzbudljiva prilika za mene. Srećan sam što sam ponovo na stazi, ovo je ostvarenje sna. Dolazim iz istočnog dela Evrope, gde mora vredno da se radi da bi se došlo do mesta na kome sam ja sada”.

Tolmači je i ranije bio član Skot ekipe, 2006. godine u klasi do 125 kubika, samo što se tada tim zvao Hjumandžest.

250 cc: Novo poglavlje u borbi za titulu

Na trci za Veliku nagradu Katalonije otpočeće novo poglavlje u žestokoj borbi za titulu u klasi do 250 kubika pošto će vodeći u generalnom plasmanu Alvaro Bautista sigurno želeti da se osveti Marku Simončeliju zbog borbe u prethodnoj rundi, na stazi “Muđelo” u Italiji.
Beta
Bautista i Simončeli su zajedno izleteli sa staze kada je Španac pokušao da sačuva vođstvo pod naletima Italijana, a bolje mesto za osvetu nije mogao da izabere od staze pred domaćim navijačima. Bautista je odmah posle trke u Muđelu izjavio da ga je taj potez aktuelnog šampiona koštao druge pobede u sezoni pošto je prošao kroz cilj kao treći, iza Simončelija na drugom mestu.

Vozač Mapfre Aspar Aprilije je već osetio slast pobede u Barseloni, na putu do titule u klasi do 125 kubika 2006. godine, a prošle godine je bio drugi, iza Simončelija u klasi od četvrt litra. Simončeli će, s druge strane, pokušati da ponovi uspeh od prošle godine za napredak u plasmanu, pošto posle pet trka ima 22 boda manje od Bautiste.
Beta
Na drugom mestu u plasmanu, sa sedam bodova manje od Bautiste, nalazi se vozač Skot Honde Hiroši Aojama, koji trku za Veliku nagradu Katalonije računa kao domaću, pošto živi u Barseloni. Na pet prethodnih trka na “Katalunji”, svih u klasi do 250 kubika, nijednom se nije popeo na podijum, ali je sve završio među prvom desetoricom.

Među prvom petoricom u plasmanu nalaze se još dvojica vozača koji su uspeli da se popnu na najviši stepenik pobedničkog postolja ove sezone, a ujedno će sigurno konkurisati za pobedu u Kataloniji. Prvi je pobednik trke iz 2004. godine u klasi do 125 kubika Hektor Barbera, a drugi Matija Pasini, koji u Barselonu dolazi pun samopouzdanja posle veličanstvene pobede u Muđelu, od pre dve nedelje.

Ipak, ne bi trebalo zaboraviti ni ostale vozače koji se nalaze među prvom desetoricom, Švajcarca Tomasa Lutija, Italijane Rafaelea de Rozu i Roberta Lokatelija, domaćeg vozača Hektora Faubela, kao i Žila Klizela iz Francuske.

125 cc: Domaćini napadaju Britanca

Mladi Britanac Bredli Smit će braniti prednost u generalnom plasmanu ovog vikenda u Barseloni, a tamo ga neće čekati lak posao, pošto će se naći na domaćoj teritoriji brojnih Španaca u kategoriji do 125 kubika.
Beta
Pošto će trka za Veliku nagradu Katalunje biti domaća za nekolicinu vozača koji važe za favorite za osvajanje titule Smit zna da, ako želi da u Montmelu dođe do pobede kao na “Herezu” i “Muđelu”, mora da se odupre napadima Španaca.

Vozač Banhaja Aspar Aprilije je poprilično dobro upoznat sa stazom, pošto je na njoj proveo mnogo vremena u Moto GP akademiji, a potom i u nacionalnom šampionatu Španije, ali je najbolji plasman ostvario 2007. godine, kada je bio sedmi.

Smit je od tada prikupio mnogo iskustva i zbog trenutne forme sigurno je jedan od najvećih favorite za trijumf u nedelju, a među njima se nalazi i njegov klupski kolega Hulijan Simon, koji ima 3,5 boda manje u generalnom plasmanu. Kao i Smit, Simon nije imao posebno dobre rezultate u Kataloniji, gde mu je najbolji plasman osmo mesto 2005. godine.

Posle odličnog starta sezona je za Andreu Janonea krenula nizbrdo, tako da će na “Katalunji” tražiti način za povratak na podijum, kao i Pol Espargaro i Serđo Gadea, kojima će biti na svojoj teritoriji. Espargaro je prošle godine bio drugi na stazi, koja se nalazi blizu njegovog rodnog Granoljersa.

Pred drugu trku u Španiji ove sezone među prvom desetoricom u plasmanu nalaze se još dvojica Španaca, Mark Markez i Nikolas Terol, koji zauzimaju šesto, odnosno osmo mesto.

Šesta stanica: Katalunja

Staza „Katalunja“ u mestu Montmelo, kraj Barselone, izgrađena je 1991. godine, ali je u prvih nekoliko godina na njoj vožena samo trka u Formuli 1, da bi 1996. godine postala domaćin trke za Veliku nagradu Katalonije u Moto GP šampionatu.

Duga 4.727 metara staza „Katalunja“ se sastoji od 16 krivina, po osam levih i desnih krivina, široka je 12 metara, a najduži pravac dug je 1.047 metara. Od aktuelnih vozača najviše pobeda na trci za Veliku nagradu Katalonije u kraljevskoj klasi ima Valentino Rosi, pet, dok su, po jedan trijumf ostvarili Loris Kapirosi, Kejsi Stoner i Dani Pedrosa.

Mladi Španac je upravo do te jedne pobede na „Katalunji“ došao prošle godine, ispred Rosija i Stonera, a na trci je postavio i rekord staze od 1:42.358 minuta. Sa pol pozicije je startovao Stoner, koji je do nje došao krugom u vremenu od 1:41.186 minuta.

Raspored VN Katalonije:
subota, 13. jun
9.00 125 cc slobodan trening
9.55 Moto GP slobodan trening
11.10 250 cc slobodan trening
13.00 125 cc kvalifikacije
13.55 Mot GP kvalifikacije
15.10 250 cc kvalifikacije
nedelja, 14. jun
8.40 125 cc zagrevanje
9.10 250 cc zagrevanje
9.40 Moto GP zagrevanje
11.00 125 cc trka
12.15 250 cc trka
14.00 Moto GP trka

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: