NLB liga: Počinje rasplet

U senci fantastičnih rezultata koje srpski klubovi, Partizan i Hemofarm, postižu u Evroligi, odnosno Evrokupu, regionalna liga se približila završetku svog regularnog dela. Poslednja dva kola daće odgovore na nekoliko pitanja, a pre svega na ono u vezi učesnika finalnog turnira četvorice, što će, po već ustaljenom običaju vodećih ljudi ove lige, odrediti i organizatora te poslednje faze.

Izvor: B92

Subota, 14.03.2009.

14:25

Default images

Nažalost, odgovor na pitanje ko sledeće godine neće igrati u NLB već imamo – novosadska Vojvodina, i pored promena tri trenera u prvih 5 meseci sezone,i pored velikih promena u sastavu vrlo pristojnog kvaliteta, nije uspela da izbegne poslednju poziciju.

Helios je u direktnom obračunu uspeo da ostvari pravo na NLB nastupe i sledeće godine, ubedljivo je savladao Novosađane, kojima je uspeo da ubaci 100 poena (ovosezonski rekord) u najvažnijoj utakmici sezone. Uz to, sve one prošlonedeljne priče o utakmici između Olimpije i Heliosa (ubedljiva pobeda Domžalčana), sumnje u regularnost, etiku i snagu fer-pleja,sada nemaju nikakav kredibilitet.

Ostali predstavnici srpskog basketa potpuno dominiraju gornjim delom tabele. Među prvih 7, naša zemlja ima 4 predstavnika, odnosno čak 3 na prva četiri mesta. Najlošije plasirani FMP (trenutno na sedmoj poziciji) je imao vrlo težak raspored u poslednjih sedam kola, pa se od neiskusne i mlade ekipe i nije moglo očekivati više od dve pobede i pet poraza, tako da i eventualne dve pobede u poslednjim kolima ne mogu "pantere" dovesti do šeste pozicije.
Partizan je zakucan na liderskoj poziciji, i već nekoliko kola nema imperative pobede u odbrani te pozicije, no pobedničke navike je teško izgubiti, bas kao što ih je teško i steći. Očigledno je da "crno-beli" svaku utakmicu igraju bez kalkulacija i krajnje pošteno, sa obavezom prema njima samima i njihovom uloženom radu, uz po[tovanje napora svakog drugog tima za što boljim plasmanom.

Poslednja žrtva zvaničnog NLB šampiona je ekipa Splita, u momentu kada su svakom navijaču košarke još uvek u mislima bili čudesni prizori beogradske Arene i pobeda nad Panatinaikosom. Potrebno je bilo vreme da se “parni valjak” zagreje, što je rezultiralo uspostavljanjem očekivanog odnosa na parketu i još jednom pobedom domaćina.

Hemofarm je na svom parketu pobedio Olimpiju (4 poraza u poslednjih 5 kola) i na taj način napravio još jedan veliki korak ka finalnom turniru. Sama utakmica nije donela posebno kvalitetnu košarku, ali ono što se mora istaći je rutina kojom su Vrščani odigrali ovu utakmicu. Iako imaju veliki broj mladih i igrača u razvoju, na terenu su izgledali vrlo smireno, odmereno, kontrolisano i iskusno. Očigledno je da rezultati koje ostvaruju u Evrokupu, kao i u NLB, pozitivno utiču na dizanje samopouzdanja, pomažu razvoj i sazrevanje, pretvarenje potencijala u kvalitet.

Treći srpski predstavnik na F4 trebalo bi da bude Crvena Zvezda, koja u poslednjih nekoliko nedelja ima velikih problema sa neprijatnim rasporedom i brojnim povredama (Kikanović i Ovens su jedina dvojica sa nastupima u svih 24 kola NLB lige). U ovom kolu, Pešićev tim je doživeo poraz u Jazinama, od ekipe Zadra koja nije briljirala, ali je ipak došla do značajnih bodova u trci za prva 4 mesta i organizacijom završnog turnira. Stekao se utisak da "crveno-beli" nisu na najbolji način iskoristili slab period domaćina u drugoj četvrtini,te je čvrsta igra u odbrani ostala nekrunisana efikasnošču u napadu. I ova utakmica je potvrdila da Crvena Zvezda treba Marinovića, i da je vrlo teško zadržati kvalitet igre u napadu u kontinuitetu bez startnog organizatora igre.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: