Sport u 2008. godini, treći deo

U prvom delu pregleda sportskih događaja u 2008. godini pisali smo o auto-moto sportu.

Drugo poglavlje bilo je posvećeno rukometnim zbivanjima u prethodnoj godini.

U trećem tekstu izdvojili smo bitne detalje iz prvog dela teniske sezone, od početka pa zaključno sa Rolan Garosom. Bio je to prilično uspešan period za srpski tenis. Novak Đoković je osvojio Australjian open, baš kao i Nenad Zimonjić u miks-dublu. Ana Ivanović je trijumfovala na Rolan Garosu, a odlična je bila i Jelena Janković. Rafael Nadal je potvrdio dominaciju na Garosu, a Rodžer Federer je imao najlošiji period karijere otkad je u vrhu. Marija Šarapova je bila najbolja u Melburnu, a dobre rezultate beležila je i Serena Vilijams.

Izvor: Saša Ozmo

Četvrtak, 25.12.2008.

18:29

Default images

Australijan open, prvi Gren slem turnir u sezoni, osvojili su Marija Šarapova i Novak Đoković.

Đoković je pobedio Federera sa 7:5, 6:3, 7:6 u polufinalu u Melburnu i najavio fantastičnu polusezonu.

Novak je potom u meču za trofej dobio Francuza Žo-Vilfrida Congu sa 3:1 u setovima i tako je došao do prve Gren slem titule u karijeri.

Janko Tipsarević je ispao u trećem kolu od Federera posle pet setova, a mnogi gledaoci u Srbiji probdeli su celu noć čekajući da meč počne. I vredelo je, još samo da je epilog bio srećniji ...



Viktor Troicki je u Australiji ispao već u prvoj rundi od Rafaela Nadala sa 3:0, iako je u prvom setu imao set loptu. Fenomenalan meč odigrali su Markos Bagdatis i Lejton Hjuit u trećem kolu, a slavio je Australijanac. Kuriozitet je da su igrači izašli na teren u 23.47h, a duel su okončali tek u 4.34h.



Detaljan opis celog turnira u muškoj konkurenciji pročitajte ovde. Nenad Zimonjić je u miks-dublu osvojio titulu zajedno sa Kineskinjom Tjantjan Sun. U finalu su savladali Maheša Bupatija i Saniju Mirzu.

U ženskoj konkurenciji Marija Šarapova je u finalu nadigrala srpsku teniserku Anu Ivanović sa 7:5, 6:3. Bilo je to drugo Gren slem finale za Srpkinju, a prethodni put je bila poražena od Enanove (Rolan Garos 2007.).



Šarapova je bila kobna i za Jelenu Janković, drugu srpsku predstavnicu, pošto je u polufinalu slavila sa 6:3, 6:1.

Detaljan opis ženskog turnira pročitajte ovde. Đoković je nastavio sa briljantnim partijama u prvom delu sezone. Osvojio je dva turnira Masters serije – Indijan Vels i Rim.

Tipsarević je igrao četvrtfinale u Majamiju i dobrim rezultatima izborio je status nosioca pred Rolan Garos.

Troicki je izgubio od Endija Rodika u tesnom meču u Majamiju, a igrao je i finale ’čelindžera’ na Bermudama.

Pročitajte detaljan tekst o učinku svih srpskih tenisera do polovine sezone.

Uopšteno o delu godine u muškoj konkurenciji do Rolan Garosa pročitajte ovde.

Ana Ivanović je takođe trijumfovala u Indijan Velsu. U finalu je bila bolja od Svetlane Kuznjecove.

Jelena Janković je igrala finale Majamija, u kojem je poražena od Serene Vilijams, ali je zato osvojila trofej u Rimu.

Pogledajte poslednja dva gema četvrtfinalnog meča u Rimu između Jankovićeve i Venus Vilijams:

Opširnije o igrama srpskih teniserki do drugog Gren slem turnira sezone pročitajte ovde.

Samo četiri dana pre Jelenine titule u Rimu (14. maja), najbolja teniserka sveta Žistin Enan zvanično je objavila da napušta tenis. Ona je zatražila da joj se ime momentalno skine sa WTA liste.

Evo kako je protekao prvi deo sezone u ženskoj konkurenciji.

Rafael Nadal je neposredno pre Rolan Garosa započeo fantastičnu seriju osvojenih turnira. Bio je najbolji u Hamburgu, a potom na Rolan Garosu, Kvinsu, Vimbldonu i Torontu. Konačno je izgubio krajem jula u polufinalu Sinsinatija, od Novaka Đokovića.



Federer je imao veoma loš početak sezone i uzeo je samo jedan trofej – u Eštorilu. Neposredno pre tog turnira angažovao je novog trenera Hosea Iguerasa. U ženskoj konkurenciji, Serena Vilijams je do Rolan Garosa osvojila tri turnira – u Bangaloru, Majamiju i Čarlstonu.

Na red je došao Rolan Garos i četvrta uzastopna titula Rafaela Nadala. Majorčanin je u finalu za manje od dva časa igre deklasirao Federera – 6:1, 6:3, 6:0.



Novak Đoković je na istom turniru stigao do polufinala, ali je Nadal bio nepobediv. Viktor Troicki je ispao u prvom kolu od Marka Žikela, a sličan sudbina zadesila je i Janka Tipsarevića, koji je na startu izgubio od Nikolasa Lapentija.

Nenad Zimonjić igrao je u finalu u miks-dublu i muškom dublu, ali nije uspeo da dođe do trijumfa ni u jednoj konkurenciji.

Dušan Vemić beležio je dobre rezultate u dublu u prvom delu sezone, a kulminacija je došla na Rolan Garosu kada je sa Brunom Soarešom dogurao do polufinala. Tu su u taj brejku trećeg setu ispali od Pabla Kuevasa i Luisa Orne.

Ana Ivanović je u dva dana ispunila dva velika cilja – osvojila je Gren slem titulu i došla do prvog mesta na WTA listi. U finalu Rolan Garosa dobila je Dinaru Safinu sa 6:4, 6:3. Ona je tako postala 50. osvajačica Rolan Garosa.

Jelena Janković je stigla do polufinala, ali je Ivanovićeva bila bolja u međusobnom okršaju.



Uskoro vas očekuje tekst o drugom delu teniske sezone, počevši od Vimbldona pa do Mastersa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: