Liga šampiona, 16 najboljih

Čak tri ekipe koje su prošle sezone igrale u polufinalu rukometne Lige šampiona nalaze se u istoj grupi druge faze takmičenja. Aktuelni šampion Siudad Real, Kil i Barselona sa danskim Gudmeom nalaze se u četvrtoj grupi. Protivnici Crvene zvezde u prvoj fazi Lige šampiona, HSV Hamburg i Hondbol, su u prvoj grupi sa ekipama Čehovski Medvedi i Portland San Antoniom. U drugoj grupi nalaze se Šamberi, Rajn-Nekar Leven, Kroacija Osiguranje Zagreb i Celje Pivovarna Laško. Ademar Leon, Flensburg, Vesprem i Monpelje su u trećoj grupi.

Sistem takmičenja nešto je drugačiji u odnosu na prošlu sezonu. Posle kvalifikacionih mečeva igrali su se utakmice u osam grupa. Po dve najbolje ekipe prošle su u narednu fazu gde su podeljene u četiri grupe. Dve prvoplasirane ekipe obezbediće četvrtfinale.

Izvor: Nina Kolundžija

Nedelja, 30.11.2008.

00:16

Default images

Grupa 1

Draško Mrvaljeviæ (levo) i Ratko Nikoliæ (desno) - ehfcl.com
HSV Hamburg zabeležio je svih šest pobeda u grupi D u prethodnoj fazi Lige šampiona. Posle Siudad Reala, nemački tim ima najbolju gol razliku i preneo je maksimalna četiri boda. Danac Hans Lindberg najbolji je strelac ekipe sa 33 gola, a iza njega je hrvatski reprezentativac Blaženko Lacković sa 28 pogodaka. Prošle sezone HSV je igrao u polufinalu i posle dvomeča eliminisan od budućeg šampiona Siudad Reala.

Ekipa Čehovski Medvedi je igrala u grupi sa Portlandom, Steauom i Koperom. Ruski šampion zauzeo je prvo mesto sa četiri pobede i dva poraza. Rukometaši Čehovskog igrali su odlično i prošle sezone u najelitnijem klupskom takmičenju, ali ih je Kil omeo u borbi za plasman u polufinale. Ove sezone najbolji igrač je 25-godišnji Timur Dibirov sa 36 pogodaka.

Portland San Antonio je preneo dva boda u prvu grupu i zauzima treće mesto zbog lošije gol razlike od Čehovski Medvedi. Španska ekipa je ove sezone oslabljena odlaskom Ivana Balića (prešao u Zagreb). Letos je iz Ademar Leona u Pamplonu stigao srpski golman Danijel Šarić, a u timu su i pivot reprezentacije Srbije Ratko Nikolić i levo krilo Ivan Nikčević.

Hondbol Kopenhagen plasirao se u narednu fazu LŠ kao drugoplasirana ekipa grupe D. Danski tim je do sada zabeležio samo dva poraza i oba od HSV Hamburga. Jedan od najboljih igrača ekipe i drugi strelac je desni bek reprezentacije Srbije 25-godišnji Vukašin Rajković sa 36 golova.

Grupa 2

Rajn-Nekar Leven (ehfcl.com)
Šamberi je jedno od najprijatnijih iznenađenja ove sezone. Povratnik u Ligu šampiona jeste igrao u jednoj od lakših grupa, ali je pokazao da ozbiljno treba računati na taj tim koji se uglavnom sastoji od francuskih igrača.

Rajn-Nekar Leven igrao je u grupi H i vodio borbu sa Zagrebom za prvo mesto. Oba meča dva tima završena su nerešenim rezultatima. Zbog nešto bolje gol razlike Nemci su bili prvoplasirani i preneli su dva boda u drugu rundu. Najbolji u ekipi prošlogodišnjeg finaliste Kupa pobednika kupova je Čeh Jan Filip sa 34 pogotka.

Kroacija Osiguranje letos je bila u centru pažnje kada je reč o prelaznom roku. Jedan od najboljih rukometaša sveta Ivano Balić vratio se iz Španije i Portland San Antonija u glavni grad Hrvatske. Međutim, srednji bek se povredio i nije mogao značajnije da pomogne svom klubu. Okosnicu ekipe čine Makedonac Kiril Lazarov (desni bek) sa 48 golova i Hrvat Domagoj Duvnjak sa 27 pogodaka. Veliki značaj imaju Igor Vori i Mirza Džomba.

Celje Pivovarna Laško je bez bodova u drugoj grupi. Oba poraza u prvoj rundi slovenački tim zabeležio je protiv Šamberija. Šampioni iz sezone 2003/04. imaće težak zadatak jer samo dve ekipe iz grupe prolaze u četvrtfinale. Dva srpska reprezentativca su u timu, desno krilo Nikola Kojić i pivot Alem Toskić.

Grupa 3

Žarko Šešum (ehfcl.com)
Ademar Leon je u prethodnoj fazi ostvario četiri pobede i po jedan remi i poraz. Španska ekipa neočekivao je u poslednjem kolu u gostima izgubila od Ciriha. Okosnicu dvostrukog osvajača Lige šampiona čini nekolicina španskih i hrvatskih rukometaša i najbolji strelac Slovak Martin Stranovski.

Flensburg je do sada samo jednom poražen i to od jedinog ozbiljnijeg rivala u prvoj fazi u grupi, Vesprema. Ekipu predvode čak četvorica Danaca Kristijansen, koji je najbolji strelac Lige šampiona (49 golova), Knudsen, Hansen i Mogensen. Prošle sezone nemački tim bio je poslednji u grupi u drugoj rundi.

Vesprem je ove sezone otišao korak dalje u odnosu na prošlu i plasirao se u drugu fazu takmičenja. Šampion Mađarske i osvajač Kupa pobednika kupova ima dva boda u trećoj grupi. Desni bek reprezentacije Srbije Marko Vujin deli prvo mesto na listi najboljih strelaca Lige šampiona sa 49 pogodaka. U Vespremu igraju i Žarko Šešum, Ivan Lapčević, Dejan Perić i Nikola Eklemović.

Monpelje je poslednjeplasirani tim u trećoj grupi sa jednim bodom. I ove sezone značajnu ulogu ima kapiten srpskog nacionalnog tima Mladen Bojinović, koji je treći strelac ekipe sa 20 golova.

Grupa 4

Siudad Real (ehfcl.com)
Siudad Real ponovo je glavni konkurent za trofej, odnosno odbranu titule. Španska ekipa je prošle sezone bila bez konkurencije i trijumfovala u svih pet takmičenja u kojima su učestvovali (španskom prvenstvu, Kupu kralja, Kupu ASOBAL, Superkupu i Ligi šampiona). U finalu su posle dvomeča bili bolji od Kila. Iako su u prvoj utakmici na domaćem terenu izgubili, u revanšu su uspeli da nadoknade zaostatak. Len Torsten je najefikasniji sa 33 gola, prate ga Jonas Kalman sa 30 i Moros de Argila sa 23 gola. Na golu je neprikosnoveni Arpad Šterbik. Letos je u tim stigao francuski reprezentativac i desno krilo Luk Abalo.

Kil je takođe u prvoj fazi bio ubedljiv sa svih šest pobeda. Nemački šampion opet je kandidat za titulu, a glavni konkurenti su upravo u četvrtoj grupi, Siudad Real, koji prošle godine slavio u finalu, i Barselona, koju su eliminisali u polufinalu. Ekipu predvode rukometni velikani Vid Kavtičnik, Filip Jiha, Markus Alm i Dominik Klajn.

Barselona je dva puta poražena u grupi C od Kila pa nije prenela nijedan bod u narednu fazu. Kataloncima će biti veoma teško da se plasiraju u četvrtfinale s obzirom da Siudad Real i Kil imaju maksimalnih četiri boda. Danac Mikel Hansen je najbolji strelac sa 24 pogotka, slede ga Garsija Lorensana i Nodesbo sa 23 gola.

Svenborg Gudme je takođe bez bodova u četvrtoj grupi a ima i lošiju gol razliku u odnosu na Barselonu. Čini se da danska ekipa u konkurenciji najboljih evropskih rukometnih ekipa ima najmanje šansi da izbori mesto među osam najboljih. Najbolji igrač tima je Frederik Petersen sa 41 golom.

Najbolji strelci

1. Lars Kristijansen (Flensburg) 49
1. Andre Šmid (Cirih) 49
1. Marko Vujin (Vesprem) 49
4. Kiril Lazarov (Kroacija Osiguranje Zagreb) 48
5. Mišel Gigu (Monpelje) 45
6. Draško Mrvaljević (Cimos Koper) 43
7. Aidenas Malašinskas (Granitas-Karis) 41
7. Frederik Petersen (Svenborg Gudme) 41
7. Alin Florin Sania (Steaua) 41
10. Saša Živulović (Dukas) 40

Marko Vujin

efhcl.com
Marko Vujin rođen je 7. decembra 1984. godine. Igra na poziciji desnog beka. Karijeru je počeo u Sintelonu iz Bačke Palanke, ali već sa 19 godina odlazi u mađarski Dunafer, gde je ostao tri sezone.

Vujin 2006. godine prelazi u Vesprem. U početku je bio u senci Kirila Lazarova, ali kada je makedonski rukometaš prešao u Zagreb Vujinu se pružila velika šasna koju je iskoristio.

Posle jednogodišnje pauze, selektor reprezentacije Srbije Jovica Cvetković ponovo ga je pozvao u nacionalni tim u martu 2008. i od tada je, uz Vukašina Rajkovića, standardan na mestu desnog beka. Prošle sezone, Vujin je pomogao svom klubu da osvoji titulu šampiona Mađarske i Kup pobednika kupova. Karijeru će sledeće godine nastaviti u nemačkom Gumersbahu.

Ove sezone, jedan je od najboljih igrača u Ligi šampiona i sa Kristijansenom i Šmidom deli prvu poziciju na listi strelaca sa 49 pogodaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: