Usponi i padovi Ajanta amsterdamskog

Izvor: Aleksandar Stanojeviæ

Sreda, 17.09.2008.

03:21

Default images

Kada je davne 1900. godine, 18. marta, grupa amsterdamskih entuzijasta i zaljubljenika u fudbal osnovala ovaj, kako će se kasnije ispostaviti najslavniji holandski klub dajući mu ime AJAX (na grčkom je AIAS, dok je na srpskom jeziku preveden kao AJANT), ispalo je kao da su mu time anticipirali i njegovu neobičnu sudbinu i istoriju. Ajax je zapravo lik iz grčke mitologije, posle Ahila najsnažniji i najhrabriji heroj rata za Troju, božjim moćima obdaren i praktično nepobediv...

Ali, kada posle Ahilovog stradanja Odisej uz pomoć boginje Atine postane sopstvenik Ahilovog oklopa i oružja, naš pravdoljubivi junak suicidnim aktom oduzima sebi život. Samo duboko uverenje da je on jedini zaslužni pretedent na tu, u tom mitu tako važnu stvar, nateralo ga je na taj čin! U svakom slučaju pokušajte da zaboravite na bradatog, dugokosog i ne baš inteligentnog dvo-i-po-metraša koji urla i vitla kopljem uz Brada Pitta (Ahil) u filmu Wolfganga Petersena, "Troja'". Takav pravi Ajax sigurno nije bio!
1911. - Ajax prvi put zaigrao u jednom od najprepoznatljivijih fudbalskih dresova na svetu
Nepobitna je činjenica da je AFC (Amsterdamsche Football Club) AJAX najvećim delom svoje istorije bio prepoznatljiv po atraktivnom i izuzetno ofanzivnom fudbalu (kako mu je to već imenom predodređeno), da mu je takav imidž i opredeljenje donelo mnogobrojne navijače i poštovaoce, sjajne rezultate i u krajnjoj liniji sledeće trofeje:

Šampion Holandije 29 puta, pobednik Kupa Holandije 16 puta, prvak Evrope 4 puta (1971, 1972, 1973. i 1995.), klupski prvak sveta 2 puta (1973. i 1995.), pobednik Uefa Kupa (1992.) i pobednik više nepostojećeg, ali ranije vrlo cenjenog Kupa pobednika Kupova (1987.) I ono što je najvažnije, svetskoj fudbalskoj baštini klub iz Amsterdama podario je inventivan model igre tzv. "totalni fudbal" (u svojim raznim varijacijama) koji je u celosti reformisao i unapredio ovaj sport. Njegovi protagonisti bili su legendarni asovi čije pominjanje i danas izaziva divljenje: Johan Cruijff, Marco van Basten, Johan Neeskens, Frank Rijkaard, Dennis Bergkamp, Edwin van der Sar, Jari Litmanen, Ronald i Frank De Boer...
Dva najveæa igraèa Ajaksa svih vremena
Međunarodna federacija za fudbalsku istoriju i statistiku sa sedištem u Nirnbergu krajem 2000. godine zvanično je proglasila Johana Cruijffa za najboljeg fudbalera Evrope prošlog veka sa 753 glasa (ispred Franza Beckenbauera sa 709) dok je Marco van Basten zauzeo 10. mesto sa 240 glasova. Tim ekskluzivnim pravom dobijenim od FIFE, ova organizacija proglašava i Rinusa Michelsa ("oca totalnog fudbala") za najboljeg trenera prošlog stoleća!

To je fascinantan pokazatelj doprinosa i značaja Ajaxa, ali kao što je poznato, od stare slave, a pogotovu u fudbalu je nemoguće živeti. Današnji tinejdžeri i fudbalski fanovi koji nisu iz Holandije sve ređe biraju dres Ajaxa i biraju za idole neke od igrača tog kluba. To je potpuno razumljivo jer je Ajax već jako dugo nestao sa mape nekih evropskih i svetskih uspeha. Pomama za dresovima C. Ronalda, Kake, Ronaldihna, Beckhama ukazuju na dominaciju i moć, pa i popularnost klubova u kojima ti igrači igraju.
Hulshoff, Stuy, Suurbier, Van Dijk, Mühren, Keizer, Swart, Rijnders, Vasoviæ, Cruyff, Neeskens
U svojoj burnoj istoriji dramatično su se smenjivali dani slave i trofeja i naglih rezultatskih posrtanja Ajaxa. Period od 1931-1939. bilo je zlatno doba dominacije (doduše samo na nacionalnom nivou) u kojem je osvojeno čak 5 šampionskih titula. Početkom 70-ih Ajax se ustoličava kao evropski i svetski fudbalski suveren. Bio je to po mnogim ocenama najbolji skup fudbalera u jednom timu uopšte, prozvani su "12 apostola" u fudbalu! (o njima nešto kasnije).

Na nesreću navijača usledile su "gladne" godine lutanja i traženja, da bi period od sredine 80-ih pa do sredine 90-ih ponovo vratio moć i ugled posrnulom "heroju". Trenerskim dostignućima velikog J. Crujffa i Lea Beenhakera (kroz generaciju Van Bastena, Van't Shipa, Wintera, Bergkampa, Jonka), a pogotovu magično-razoružavajući Ajax Luisa van Gaala (kroz generaciju braće De Boer, Overmarsa, Davidsa, Seedorfa, Litmanena) stekao se utisak da se klub trajno vratio na svoj proklamovani vrhunski nivo i da sa svojom čuvenom produktivnom školom fudbala ubuduće neće dozvoliti veće oscilacije.
Rijkaarda sigurno prepoznajete, Sneijdera (sa loptom u rukama) verovatno ne
Međutim, posle čuvenog bečkog finala 1995. godine (u kome je pobeđen AC Milan 1:0) i posle rimskog finala Lige Šampiona 1996. (poraz od Juventusa na penale) počela je do sada najozbiljnija i možda najkompleksnija kriza kojoj se trenutno ne nazire kraj! Iako je Ronald Koeman kao trener početkom ovog veka ostavio zapažen trag sa osvojene dve titule i nacionalnim kupom, a lansirane su i nove zvezde poput Ibrahimovića, van der Vaarta, Sneijdera, neke sjajnije budućnosti nije bilo. Treneri su se menjali kao na traci, a klub je do pre par meseci vodila uprava više finansijske nego fudbalske provenijencije, što je rezultiralo neshvatljivom i nerezonskom prodajom mnogih fudbalskih "dragulja" koji sad oduševljavaju armije navijača konkurentskih evropskih klubova.

Da zlo bude veće kupovani su prosečni, pa i ispod prosečni igrači, neki čak na zalasku karijere. Kao da se ko zna po koji put ispoljilo prokletstvo mitskog Ajanta! Kako drugačije okarakterisati taj akt nego kao fudbalski suicid, ako se u poslednjem momentu, bez mogućnosti nalaženja adekvatne zamene Wesley Sneijder prodaje madridskom Realu i tako oslabljen klub narednih dana kreće u predkvalifikacije za LŠ! (Ryan Babel je bio prodat desetinu dana ranije Liverpoolu). Epilog takve politike: Ajax već 3 godine nije učesnik LŠ, PSV je potpuno preuzeo primat u domaćem šampionatu, a prošle godine doživljena je jedna od najvećih blamaža na Amsterdam Areni, poraz od zagrebačkog Dinama 3:2 u Kupu Uefa!
Mitološki sukob 'otac-sin'
Konačno, ovog proleća iznuđene protestima navijača i očajnim rezultatima počele su sad već vidljive promene, koje ako ništa drugo mogu pokrenuti mnoge stvari sa mrtve tačke. Kompletna uprava na čelu sa omraženim predsednikom Johnom Jaakkeom odstupila je krajem prošle sezone iako su uspeli da obezbede značajan finansijski ugovor sa firmom "Adidas" težak 70 miliona eura. To može u narednom periodu za klub biti od spasonosnog značaja, jer ugovor predviđa posebne novčane bonuse u slučaju dobrih rezultata, kada je već izostala zarada od predviđenog učešća u LŠ.

Direktno sa stubaca štampe i prilično neočekivano, kao samoproklamovani spasilac Ajaxa pojavio se veliki J. Cruijff koji je uspeo da izdejstvuje da se za trenera-menadžera postavi gotovo isto tako veliki M. van Basten, a odmah potom je odbio da prihvati bilo kakvu zvaničnu funkciju, pošto se sa "svojim" pulenom odmah posvađao oko vizije kako bi trebalo reformisati omladinsku fudbalsku školu! Štampa je ovaj razdor okarakterisala kao klasičan mitološki sukob "oca i sina" (čini se da je u Ajaxu mitologija sveprisutna). Johan je odstupio, ali ne i Marco. Kao svoje asistente odmah je postavio svoje generacijske "saborce" iz igračkih dana čiji doprinos i lojalnost klubu nije sporan: Van't Ship i Rob Witshge, dok je tehnički menadžer postao Danny Blind.
Zajednièki zadatak - povratak na put slave
Maestralnog Dennisa Bergkampa Marco je privoleo da svoju trenersku karijeru započne upravo ovih dana u svom matičnom klubu (viđen je kako na treningu savetuje i vežba slobodne udarce sa trenutno najvećom zvezdom Ajaxa, superefikasnim Klaas-Jan Huntelaarom). Ostaje da se vidi kakav će biti uticaj i moć ovih proverenih asova na igru sadašnjeg tima, jer tek što su počeli sa radom.

Što se menadžerske strane posla tiče, ni tu Marco nije gubio vreme. U upravo završenom prelaznom roku uspeo je da rasproda ili da pozajmi najveći deo igračkih promašenih investicija. Pored planirane prodaje reprezentativca Heitinge, uglavnom je kupovao. Ali, najveći uspeh nove Ajaxove garniture je što su uspeli da zadrže svog najznačajnijeg fudbalera, a iskušenje je došlo poslednjeg dana prelaznog roka kada je za željenog "The Huntera" (kako ga nazivaju Englezi) ponuđena basnoslovna suma od 40 miliona eura! Ajax je odoleo i rekao možda "istorijsko NE"!
Konaèno prekinuta praksa rasprodaje najboljih - Klaas-Jan Huntelaar
Klaas-Jan Huntelaar, igrač koji je u prosečnom timu Ajaxa za prethodne 2 i po sezone postigao 70 prvenstvenih golova, koga Schuster, trener Reala opisuje kao kloniranu kombinaciju Marca van Bastena i Ruuda van Nistelrooya, ostao je na ogromnu sreću armije navijača glavni adut za ovu izuzetno važnu sezonu za "kopljanike"! I ostatak tima je interesantan i može biti obećavajući. Pored reprezentativnog golmana Stekelenburga i dokazanog olimpijca i mladog reprezentativca, Emanuelsona sadašnji tim čine i dva belgijska reprezentativca Vermaelen i Vertonghen, dva Urugvajca, Silva u odbrani i nepredvidivi napadač Suarez.

Da li će supertalentovani, ali i kontroverzni Schilder iz omladinskog pogona konačno uspeti da se nametne, a iz istih "izvora" i Siem De Jong, Sarpong i van der Wiel? Španski ekstrakt ovom Ajaxu daju iskusni i sasvim solidni Gabri, a ovog leta pridružio mu se Oleguer. Koga je još kupio Marco? Najskuplja investicija dolazi iz Beograda, a preko Heerenveena i plaćena je značajnih 16,5 miliona eura. Reč je o velikoj nadi srpskog i evropskog fudbala, Miralemu Sulejmaniju kome je pripala velika čast da u Ajaxu nosi slavni dres sa brojem 10. Doveden je i argentinski strelac hrvatskog porekla, Dario Cvitanich, a "najslađi" pazar bio je nezadovoljni PSV-ovac i mladi reprezentativac, Aissati, kojeg uz Gabrija sigurno nećemo videti na prvoj utakmici zbog povreda. Agresivni "veznjak" Sno otkupljen je od Celtica jer uživa priličan respekt od strane Van Bastena.
1973. - Cruijff podiže pehar na Marakani u dresu pobeðenog Juventusa
Eto, to bi u najkraćem bila skica Ajaxa koji će nam se predstaviti u 2 meča sa Borcem iz Čačka u okviru kvalifikacija za Ligu Uefa, ali pred kojim ipak stoji primaran zadatak: OSVOJITI 30.KRUNU U ŠAMPIONATU HOLANDIJE! Mora se napomenuti da je tim prilično neuigran najvećim delom zbog mnogobrojnih "olimpijaca" i to može biti osnov za dobar rezultat Borca, protiv ovog slavnog oponenta.

Ajax po drugi put dolazi u našu prestonicu i Beograd je posebno važan u istoriji Amsterdamaca. 30. maja 1973. na stadionu "Crvene zvezde" odigrano je veliko finale tadašnjeg Kupa evropskih šampiona u kome je Ajax superiorno nadigrao Juventus 1:0 i po treći uzastopni put postao "kralj Evrope"! Publika u Beogradu imala je jedinstvenu priliku da poslednja uživa u igri (i kasnije zasluženo prepričava legende o njima) Ajaxovih "12 Apostola", kao što sam već pomenuo, po mnogima najbolji fudbalski tim svih vremena (Stuy, Suurbier, Hulshoff, Blankenburg, Krol, Haan, Neeskens, G. Muhren, Cruijff, Keizer, Swart i Rep)!

Aktuelni dvomeč sa Borcem najbolje pokazuje sadašnji status "Ajanta" iz Amsterdama, ali jedno je sigurno, Marco van Basten and co. hrabro su započeli tešku misiju povratka na mesto koje im po svemu pripada, stalno učešće u LŠ i zašto da ne, kasniji sve ambiciozniji nastupi. Jedino se tako može ispoštovati prvobitna namera osnivača kluba i ne zaboravite, Beograd posećuje zvanično 10. najbolji fudbaler Evrope svih vremena!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: