Ostojić: ''Više klubova - veći kvalitet''

Do kraja fudbalske Meridian Superlige Srbije ostala su još samo četiri kola, a na svim frontovima izuzetno je zanimljivo. Dok se igrači i treneri bore za titulu, plasman u Evropu i opstanak, uprave se još uvek dogovaraju oko sistema takmičenja za iduću sezonu. Upravni odbor Zajednice klubova Super lige prihvatio je u utorak predlog fudbalskog kluba Bežanija da liga od avgusta bude proširena na 16 klubova. Odluku će doneti Izvršni odbor Fudbalskog saveza.

Nina Kolundžija Srbija
Podeli

Pravilnik o fudbalskim takmičenja, koji propisuje organizaciju i sistem takmičenja u Superligi i svim nižim rangovima je jasan: u članu 6 piše Odluka o promenama u sistemu takmičenja donosi se najkasnije godinu dana pre početka takmičenja. To nije sprečilo klubove da na sednici u utorak izglasaju predlog o proširenju lige sa 12 na 16 klubova, uprkos tome što su do kraja ovog šampionata ostala četiri kola, a sledeći počinje već za tri meseca. Sportski direktor fudbalskog kluba Bežanija Nedeljko Ostojić, koji je predložio proširenje, objašnjava da je trenutni trokružni sistem sa 12 klubova loš.

''Za nepunih godinu dana pokazalo se da ovaj sistem takmičenja koji sačinjava 12 klubova trokružno nije dobar. Taj sistem takmičenja samo će udaljiti publiku sa stadiona. Sastaju se ekipe koje su manje atraktivne protivnike kao što su Bežanija, Hajduk Kula, Napredak, da više ni derbi između Zvezde i partizana nema draž. Faktički sastaju se po pet puta jedne te iste ekipe.''

Ostojić smatra da bi sistem sa 16 klubova, kakav je poslednji put postojao u poslednjoj sezoni zajedničke lige Srbije i Crne Gore, bio mnogo bolje rešenje.

''Što se tiče ozdravljenja fudbala, smatramo da sistem od 16 klubova jeste prava stvar, ne zato što bi dobili više klubova već zato što bi dobili u kvalitetu. Kad kažem kvalitetu, ne treba veštačkim putem mi da stvaramo neke klubove i dovodimo u prvu ligu. Nego smatram da oni koji zasluže i koji su se već pokazali kao organizovani klubovi trebaju da budu tu. Mi, Bežanija, pokazali smo da možemo da se nosimo sa najboljim klubovima počev od Zvezde, Partizana i Vojvodine.''

Jedan od ključnih problema srpskog fudbala su zastareli i potpuno neadekvatni stadioni. Zanemarimo poređenje sa Engleskom i Nemačkom i osvrnimo se na blisko susedstvo. U prvoj hrvatskoj ligi ne mogu da igraju klubovi koji nemaju reflektore, a još pre dve godine Belišću nije dozvoljeno da se plasira u najviši rang, iako se na terenu za to izborilo. Ostojić, čiji klub je ove dve sezone igrao na stadionima Železnika i Obilića, kaže da situacija u srpskom fudbalu uopšte nije dobra.

''Pola klubova nema uslove. Mi smo hendikepirani što svaku utakmicu igramo na gostovanju, ali ovi drugi klubovi ništa nemaju bolje uslove što ima Bežanija. Ovi drugi klubovi koji bi ušli u prvu ligu, tek oni nemaju uslove. Sem Zvezde, Partizana i Vojvodine, ja ne vidim nijedan klub da bi zadovoljio neki sistem takmičenja što se tiče i Evrope, a ne samo što se tiče domaćeg prvenstva.''

Kritičari ideje o proširenju ukazuju na to da bi najviše koristi od njega imao upravo predlagač, jer će Bežanija po svemu sudeći ligu završiti ubedljivo na poslednjem mestu. Čelnici tog kluba, međutim, tvrde da im je u prvom planu interes srpskog fudbala, a ne sopstvenog kluba. Konačnu odluku doneće Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije, koji je ranije već odbio sličnu inicijativu.

Sport

Dug put do Lige šampiona

Kako su gotovo sva evropska fudbalska prvenstva završena poznati su i učesnici kvalifikacija za evropske kupove. Prvak Srbije, Partizan, kreće iz drugog pretkola, zahvaljujući rejtingu u toj fazi takmičenja biće među povlašćenim klubovima, ali ga u trećem kolu čekaju veoma opasni rivali.

Finale Kupa UEFA, Rendžers ili Zenit?

Fudbaleri Glazgov Rendžersa i Zenita iz Sankt Peterburga igraće u sredu u Mančesteru za trofej namenjen pobedniku Kupa UEFA. Škotski klub, koji se i dalje bori za četiri trofeja u sezoni, nikada nije pobedio u ovom takmičenju, Zenit takođe, a jedini pobednik Kupa UEFA iz Rusije ili Škotske je ekipa CSKA koja je bila najbolja 2005. godine.

Rendžers i Zenit nikada se nisu sastajali, aktuelni prvak Rusije čak nikada nije igrao sa nekom ekipom iz Škotske, a tim iz Glazgova je deset puta igrao sa klubovima iz Rusije, sedam puta su pobeđivali, odigrali dva meča bez pobednika a jednom izgubili.

Miloš Šaranović utorak 13.05. 16:12 Komentara: 3