Jadranska vaterpolo liga bez Partizana. Ko je kriv?

Po uzoru na regionalnu košarkašku ligu, vaterpolo savezi Hrvatske, Crne Gore i Slovenije formirali su Jadransku ligu za vaterpoliste. Primetan je izostanak klubova iz Srbije, pre svih Partizana, koji već godinama dominira u domaćem prvenstvu i čiji se predstavnici redovno žale na nedostatak kvalitetnih mečeva.

ex YU
Podeli

Početak takmičenja u novoj Jadranskoj ligi najavljen je za septembar. U prvoj sezoni učestvovaće osam klubova iz Hrvatske, na čelu sa Jugom i Mladošću, tri iz Crne Gore, Jadran, Primorac i Budvanska rivijera i jedan tim iz Slovenije. Dogovor o formiranju lige postignut je, kako je saopšteno, na nivou saveza, a upravo će nacionalni savezi pokrivati troškove klubova u regionalnoj ligi.

Novo takmičenje već je naišlo na oštre kritike u Hrvatskoj, gde je ocenjeno da je ono nepotrebno, s obzirom da ta zemlja već ima jednu od najjačih liga u Evropi. Čelnici hrvatskog vaterpola su, poučeni iskustvom košarkaških klubova, odlučili da izbegnu situaciju u kojoj bi u regionalnoj ligi igralo samo nekoliko klubova, dok bi ostali stagnirali, pa su u novu ligu ugurali čak osam klubova. Zanimljivo da je kao jedan od razloga za izostavljanje timova iz Srbije naveden bezbednosni faktor, iako se već nekoliko sezona igra košarkaška regionalna liga, sa redovnim duelima timova iz Srbije i Hrvatske.

Sa druge strane, najbolji klub Srbije Partizan u nedostatku kvalitetnih protivnika na domaćoj sceni jedine prave ispite tokom prethodnih godina imao je u Evropi. "Crno-beli" su prošle sezone bili zvanično treći tim na kontinentu, da bi ove godine ispali u četvrtfinalu, iako su u Evroligi bili među favoritima.

Kao jedan od razloga za ranu eliminaciju naveden je i nedostatak kvalitetnih mečeva, a upravo je regionalna liga bila jedno od potencijalnih rešenja tog problema, i svi na Banjici su je priželjkivali.

Predsednik Skupštine Partizana Igor Milanović za izostanak Partizana iz novoformirane regionalne lige okrivio je rukovodstvo Vaterpolo saveza Srbije.

"Partizan je tu najviše oštećen. Evidentno je da Vatepolo savez Srbije još od raspada Državne zajednice Srbije i Crne Gore nije ništa uradio po pitanju spoljne politike, pa ni na unutrašnjem planu, s obzirom da je liga slaba, ali ovo što se desilo sada je direktna posledica nečinjenja do strane VSS-a. Tražim odgovornost ljudi iz Vaterpolo saveza Srbije. Kolege iz Crne Gore su nam tu održale školski čas. Pokazalo se da saradnja Partizana i VSS nije bila na dobrom nivou. To je katastrofalno da se ove stvari dešavaju i da je Srbija potpuno izuzeta", kaže Milanović.

Sa druge strane, predsednik Vaterpolo saveza Srbije Velibor Sovrović kaže da su kontakti i saradnja sa savezima susednih zemalja bili dobri, a izostanak Partizana iz novoformirane lige objašanjava činjenicom da je ona formirana na osnovu geografskog principa.

"Partizan uopšte nije mogao da učestvuje u tom takmičenju jer je to udruženje klubova koji egzistiraju baš na Jadranu, pored Jadranskog mora. Savez je učinio sve da kontakti sa kolegama iz Crne Gore, Hrvatske i Slovenije budu na dobrom nivou. Međutim, očigledno je da su klubovi iz tih zemalja imali veći interes da igraju samostalno. U krajnjoj liniji, možda su imali problem sa Partizanom u smislu da je Partizan možda za njih najjači i da zato nisu želeli da igraju sa njima, a možda je u pitanju bio i bezbednosni faktor", reako je Sovrović.

Novoformirano takmičenje zanimljivo je navodno i za mađarske, pa i italijanske klubove, a Sovrović je, ipak, ostavio mogućnost da se srpski klubovi u budućnosti uključe u Jadransku ligu.

Ipak, za Partizan, Evroliga će najverovatnije ostati jedina prava provera kvaliteta u narednim godinama. Uprava "crno-belih" i u sledeću sezonu ući će ambiciozno. Jedan od najtalentovanijih timova u Evropi ostaće na okupu, a o ambicijama beogradskog kluba najbolje govori angažovanje nekada zvanično najboljeg vaterpoliste sveta Vladimira Vujasinovića.

Sport

Dug put do Lige šampiona

Kako su gotovo sva evropska fudbalska prvenstva završena poznati su i učesnici kvalifikacija za evropske kupove. Prvak Srbije, Partizan, kreće iz drugog pretkola, zahvaljujući rejtingu u toj fazi takmičenja biće među povlašćenim klubovima, ali ga u trećem kolu čekaju veoma opasni rivali.

Finale Kupa UEFA, Rendžers ili Zenit?

Fudbaleri Glazgov Rendžersa i Zenita iz Sankt Peterburga igraće u sredu u Mančesteru za trofej namenjen pobedniku Kupa UEFA. Škotski klub, koji se i dalje bori za četiri trofeja u sezoni, nikada nije pobedio u ovom takmičenju, Zenit takođe, a jedini pobednik Kupa UEFA iz Rusije ili Škotske je ekipa CSKA koja je bila najbolja 2005. godine.

Rendžers i Zenit nikada se nisu sastajali, aktuelni prvak Rusije čak nikada nije igrao sa nekom ekipom iz Škotske, a tim iz Glazgova je deset puta igrao sa klubovima iz Rusije, sedam puta su pobeđivali, odigrali dva meča bez pobednika a jednom izgubili.

Miloš Šaranović utorak 13.05. 16:12 Komentara: 3

Ostojić: ''Više klubova - veći kvalitet''

Do kraja fudbalske Meridian Superlige Srbije ostala su još samo četiri kola, a na svim frontovima izuzetno je zanimljivo. Dok se igrači i treneri bore za titulu, plasman u Evropu i opstanak, uprave se još uvek dogovaraju oko sistema takmičenja za iduću sezonu. Upravni odbor Zajednice klubova Super lige prihvatio je u utorak predlog fudbalskog kluba Bežanija da liga od avgusta bude proširena na 16 klubova. Odluku će doneti Izvršni odbor Fudbalskog saveza.