Evroliga... Brojke i slova...

Nedavno smo se bavili najboljim pojedincima Evrolige i njihovim učincima, a sada da se pozabavimo timskim učinkom, analizom zvaničnih podataka dostupnim na euroleague.net adresi.

Evropa
Podeli

Najefikasniji tim najjačeg evropskog klupskog takmičenja je Olimpijakos, koji je na dosadašnjih 9 utakmica postigao 816 poena, odnosno 90.7 po utakmici. Već smo pisali o tome da je Pini Geršon selektirao izrazito napadačku ekipu, sa velikim brojem izvanrednih individualaca, sposobnih da na svakoj utakmici postignu dvadesetak poena. Kao najstandardniji pokazali su se Macijauskas (postiže prosečno 20.5 poena), Grir (16.6) i Vuds (13.8). Teodosić ima prosek od 3.6 poena, što je četiri procenta od ukupnog broja poena atinskog tima.

Drugi najefikasniji tim EL je TAU, sa 766 poena u 9 kola, odnosno velikih 5.6 poena manje od Olimpijakosa. Na trećoj poziciji je šampion PAO (84.3), a slede Žalgiris, Roan, CSKA, Unikaha, Lijetuvas – ukupno 8 timova u proseku postiže 80 i više poena.

Naš šampion Partizan je na 15. mestu ove liste, sa 699 poena, ili 77.7 po utakmici (crno-beli imaju 4 dvocifrena igrača: Peković 20p, Palasio 12.8, Kecman 10.4, Veličković 10.2).

Na dnu liste su Bamberg (64,4) i Prokom (68), kome ni ogromna ulaganja nisu pomogla.

Jedan od zajedničkih parametara svih uspešnih timova je visok procenat šuta za dva poena. Najbolji na ovoj listi je Makabi, sa 61%, ali i tri poraza, što daje dobar deo odgovora na pitanje o načinu igre u napadu izraelskog predstavnika. Drugoplasirana je ekipa Panatinaikosa, sa 60%, a zatim slede TAU, Barsa, Olimpijakos, Žalgiris i Cibona (kao sedmoplasirani, imaju 55% šuta).

Partizan je na deobi 14. mesta sa 54% (369-197), dok poeni postignuti unutar 6,25m čine 56% od ukupnih broja poena.

Najubojiti sa velikih udaljenosti su košarkaši CSKA i Unikahe, sa prosečno ubačenih 42% trojki (zanimljivo je da im se i broj ubačenih trojki razlikuje samo za jedan pogodak). Tek nešto slabiji su Roan i Lijetuvas (41%), a grupu timova koji šutiraju 40% i bolje, još čine Real, Panatinaikos i Olimpijakos (svi na 40%). Na začelju ove liste su dva učesnika regionalne lige – Partizan sa 29% i Olimpija sa 30%.

Ekipa Olimpijakosa je u vrhu još jedne šuterske liste – Atinjani najbolje izvode slobodna bacanja – 86% , a zanimljivo je da samo još jedan tim u Evroligi penale šutira sa uspesnošću od preko 80%, Lijetuvas Ritas. Posle ovog dvojca, sledi grupa koja ima procenat od 78% - Partizan, Žalgiris, Cibona (’crno-beli’ su šutirali 192 bacanja – 21.3 po meču, i pogodili 142 – 16.6 po meču. Tepić je stoprocentan, Palasio i Vitkovac na 82%, Veličković i Peković na 79%).

Najgori izvodjači slobodnih bacanja su igrači Makabija, čiji je procenat samo 64%, što je gotovo neverovatno, odnosno tek za 3 procenta uspešnije od njihovog šuta za 2 poena.Sledeći najneprecizniji je Bamberg, sa 65% .

Lista najboljih skakačkih ekipa počinje sa Partizanom, čiji su igrači na devet utakmica uhvatili 318 lopti, odnosno 35,3 u proseku. Na individualnoj listi najboljih skakača Evrolige vrlo visoko je kotiran centarski par Veličković-Peković, pa je njihov udeo samim tim i najveći, ali je vrlo važan i doprinos trija Vitkovac – Kecman - Tepić (31% od ukupnog broja skokova). Najbliži Partizanu su TAU i Žalgiris.

’Crno-beli’ umaju i najveći broj skokova u napadu, sledi ih Roan i Žalgiris (ova tri tima predvode grupu od 8 timova koji imaju 10 i više ofanzivnih skokova po utakmici). Na poslednjem mestu je Panatinaikos, sa 52 uhvaćena odbitka (5.8 po utakmici), malo bolji Bamberg sa prosečnih 6.4 .

Najviše pažnje skoku pod svojim obručem poklanjaju igrači Efesa, sa 222 skoka u odbrani (24.7). U vrhu su i Olimpijakos (220), TAU (219) i Partizan (215), dok su na dnu Cibona sa 154 skoka (17.1) i Roan, sa ukupnom brojkom od 162 (potpuno suprotno učinku u napadu).

Pomalo je čudno, ali je tačno – ekipa Lemana, jedina bez pobede u dosadašnjem delu takmičenja, je u samom vrhu liste timova sa najviše asistencija, odnosno ispred njih je samo ekipa iz Tel Aviva, a iza njih, naravno, svi ostali. Partizan je u sredini, na 14. mestu, dok su na poslednjim pozicijama ekipe koje su tokom sezone već promenile trenera: Cibona (9.2 po utakmici), Virtus i Prokom.

Makabi je visoko kotiran i na listi kradljivaca, sa 107 ukradenih lopti u 9 kola. Prvoplasirana je Sijena (ukupnih 119, prosečnih 13.2), a na trećoj poziciji je Lijetuvas (101). Partizan je osvojio najmanji broj lopti (43), dok je Prokom nešto uspešniji (53).

Ljubljanska Olimpija i beogradski Partizan prave najviše grešaka po meču - 15,6 ili ukupnih 140 izgubljenih lopti. Vrlo blizu su i Roan i Bamberg, sa brojem od 137, dok ubedljivo najmanju brojku ima iskusni sastav CSKA - 81. Sledeći najuspešniji su Armani i Sijena.

I za kraj, timski indeks uspešnosti (istini za volju, mnogo više baziran na ofanzivi nego defanzivi): broj 1 – Olimpijakos, sa ukupnih 914 poena (101.6), jedini tim u Evroligi sa trocifrenim indeksom. Daleko ispod je moskovski CSKA sa 846 poena (94), slede Unikaha sa 840, i aktuelni šampion Panatinaikos, sa „sakupljenih“ 824 poena.

Partizan je u ovoj kategoriji u sredini, sa 647 poena (71.9),a na poslednjim pozicijama su Bamberg (514) i Prokom (532).

Nastaviće se... Samo dva dana posle Nove godine...

Sport

NLB: Srpski klubovi u prvom delu sezone

Proteklo je skoro tri meseca od početka takmičenja u NLB ligi, ULEB kupu i Evroligi i vreme je, pošto je došla praznična pauza, da se napravi presek rezultata i igara srpskih klubova. Partizan dominira na Jadranu, u Evroligi takođe pruže zapažene partije, Zvezda je fenomenalno počela, pa malo posustala, a sada se polako vraća. Hemofarm još ne beleži rezultate na nivou igračkog potencijala, FMP Železnik je sigurno najveće razočaranje, dok Vojvodina, kao i obično, igra sa puno oscilacija. No, krenimo redom, od lidera…

Saša Ozmo petak 28.12. 17:40 Komentara: 2

EL: Stvari jasnije posle 9.kola

Odigrano je poslednje ovogodišnje kolo Evrolige u sezoni 2007-2008 (nastavak u januaru), i posle devet nedelja neke stvari su već jasnije. Već se formirala grupa timova koji će se sigurno plasirati u drugi krug, baš kao što se već zna koje ekipe nemaju nikakve šanse za plasman u TOP 16.

Sportska redakcija B92 subota 22.12. 21:05 Komentara: 2

Pregled NBA lige

Jedan moj prijatelj voli da kaže da je to za "verovali ili ne", da je gotovo nemoguće da u Srbiji ne može da se gleda NBA košarka - u zemlji čiji su građani najbrojniji gastarbajteri (bivši i sadašnji) u NBA- da je jedina opcija OBN kanal (ako ga ima u ponudi vašeg kablovskog provajdera). Zar je moguće da je situacija po tom pitanju ista kao i pre 20 godina, kada smo razmenjivali video snimke utakmica, okupljali se po stanovima i grupno ispred ekrana navijali, iako smo znali ko je pobednik, a ko ne.