Sakramento Kings: Kako oni pobedjuju?

Zahvaljujući američkim kolegama sa ESPN-a i uslugama svetske elektronske mreže u mogućnosti smo da se upoznamo sa osnovama napadačkih akcija Univerziteta Prinston, odnosno njegovog bivšeg trenera Pita Karila, trenutno asistenta u Sakramento Kingsima. Čuveni «Princeton offense» maštoviti je napad koji je «Jodi koledž košarke», Pitu Karilu, doneo pobede protiv često jačih i atletski nadarenijih timova, ne samo na Prinstonu, već i u Kingsima. Reč je o napadu sa mnogo dodavanja, utrčavanja i blokova, a evo njegovih osnovnih varijanti:

Izvor: B92

Utorak, 20.04.2004.

13:17

Default images

Napad sa niskog posta

A)    Pronadji Centra

Napadačka filozofija sistema Prinston jeste davanje lopte centru, tako da on faktički postaje plej-mejker (  Vlade Divac se tu idealno uklopio ). Dakle, i u polu-kontrama, odnosno igri na celom terenu, i u pozicionom napadu, važno je pronaći centra, odnosno peticu (5).

B)     Pozicioniranje

Napad počinje u formaciji 2-2-1. Centar je na strani gde je lopta. Važno je personalno utvrditi koji od igrača sa spoljnih pozicija ima bolji ulaz sa desne ili leve strane prema sredini. Naravno, najbolje je ukoliko se oni podjednako dobro služe i desnim i levim ulazom.
C)    Prvo utrčavanje

Kec (plejmejker, u ovom slučaju Majk Bibi) dodaje loptu  trojci (nisko krilo-Stojakoviću) na levoj strani terena i protrčava kroz reket da bi se pozicionirao u suprotnom uglu. Pri tom, svako od ovih protrčavanja mora biti odradjeno sa autoritetom i brzinom, da bi se naterali odbrambeni igrači na pažnju. Dvojka (drugi bek – Dag Kristi na primer) tada zauzima poziciju vrhu kapice, gde je bio kec.

D)    Prvi bek-dor kat (utrčavanje iza ledja odbrane)

Ukoliko 5-cu brane ispred, dakle ne iza ledja, i napad ne može da krene preko njega, trojka kreće u snažan dribling prema ivici reketa. Ukoliko čuvar dvojke pokuša da anticipira pas ka dvojci, ili uopšte posveti suviše pažnje trojci, a ne svom igraču, 2-ka koristi nepažnju i kreće brzo ka košu. Trojka tada brzo, jednom rukom dodaje loptu od parket utrčavajućoj dvojci, iza ledja odbrambenog igrača.
E)     Davanje lopte centru

Ukoliko 3 uspe da doturi loptu centru (Pedja do Vlade), ona otrčava u levi ugao i postavlja se čekajući eventualni povratni pas da bi šutirala za tri poena (primetićete da Stojaković mnogo vremena provodi baš u tom uglu). Pas dobija najčešće u slučaju da njegov čuvar odluči da udvoji centra. Ukoliko njegov čuvar to ne učini, petica dobija idealnu situaciju odnosno prostor za igru jedan na jedan. 

  1. Sledeća opcija


A)    Novi bek-dor kat

Pošto petica dobije loptu, dvojka (Kristi) otrčava u suprotni ugao (gde je bio 1), a četvorka (Kris Veber) zauzima poziciju na vrhu reketa (odakle smo videli mnogo Veberovih šuteva). Kec se pomera na krilo, gde je bila četvorka. Ukoliko odbrambeni igrač pokuša da odigra agresivnu odbranu, četvorka ga samo zaobilazi i kreće ka košu da bi dobila pas od petice. Zbog svega ovoga, od krucijelnog značaja je da petica ima smisla za dodavanje (Miler i Divac su postavili rekorde po broju asistencija tokom regularne sezone, a Veber ima i smisla i fizike za dodavanje).
B)     Blok za četvorku

Još jedna od opcija dok petica ima loptu na niskom postu jeste da dvojka napravi blok četvorki. Važno je da četvorka uvek obraća pažnju na ponašanje svog čuvara. Ukoliko njegov čuvar pokuša da probije blok, četvorka katuje prema košu i ponovo dobija pas od parketa od petice za slobodno polaganje.

C)    Pas spolja i prodor

Kada je lopta kod petice na niskom postu a on je distibuira napolje, ka dvojci, ona kreće u snažan dribling ka sledećem igraču na odstojanju, četvorci. Ponovo, ukoliko četvorkin čuvar suviše obrati pažnju na ovaj dribling i okrene glavu od četvorke, 4-ka katuje ka košu i čeka pas od dvojke. Ukoliko se četvorka ne oslobodi čuvara, kec dolazi na njegovo mesto i dobija pas od dvojke. Četvorka se postavlja na post, a petica daje blok dvojci, koja dobija otvoreni šut na pas keca.
D)     Još jedan pas i dribling

Kada Divac (5) dodaje loptu sa niskog posta Stojakoviću (3), a dvojka je već protrčala kroz reket i postavila se u suprotni ugao, a četvorka došla na njeno mesto na vrhu reketa, trojka kreće u snažan dribling i dolazi u poziciju da doda «bek dor» četvorci. Kec dolazi na mesto četvorke i ukoliko pas ka četvorki ne uspe, kec (Bibi) dobija loptu. Petica daje blok trojci za otvoreni šut.

Kao što vidite, ovaj napad je zasnovan na: dobrom pozicioniranju i stvaranju prostora za utrčavanja, na inteligenciji napadača koji moraju da «čitaju» odbranu i preciznoj egzekuciji i tajmingu. Zbog toga Kingsi imaju veliki broj asistencija, polaganja i zakucavanja, tzv. lakih poena, iako nisu fizički nadmoćan tim. Više puta je u praksi dokazano, da je ovakav napad odličan «protivotrov» za borbu sa fizički nadmoćnijim timom. Jer kako je Pit Karil jednom rekao: «U životu veliki i snažniji pobedjuju male, odnosno slabije, ali, pamet  može da pobedi snagu».

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: