Vujošević ili Ivanović?

Podeli

Sapunska opera «košarkaški selektor» dobila je očekivani nastavak. Kao što je u prethodnoj epizodi najavio trener Unikahe Boža Maljković, pravila španske ACB lige su  bila tako stroga i rigorozna, da bilo kakvi pregovori koje su najavljivali čelnici košarkaškog saveza tadašnjeg KSJ, a sada SiCG, jednostavno nisu mogli da dovedu do nekog značajnijeg preokreta, i realizacije koju su svi očekivali.

Zbog takvih pregovora, još uvek naš najbolji brend, košarkaška reprezentacija već sedmi mesec nema svog selektora. Kako je najavljeno novi rok je kraj marta, kada će biti objavljeno ime novog selektora na klupi plavih. S tim u vezi još uvek su aktuelna dva imena, dva Dušana, Vujošević i Ivanović, mada nije nemoguće da im se pridruže još neka imena.

Jedan od kandidata, trener Partizan Mobtela Dušan Vujošević u izjavi za B92 kaže da očekuje razgovore sa predstavnicima saveza, ali I da se ne opterećuje novonastalom situacijom:

Ja se s time ne opterećujem previše, jer imam dosta obaveza i opterećenja u Partizanu. Činjenice su da je stručni savet KSJ-a napravio pre 2 meseca rang listu kandidata sa tri imena, gde je Božidar Maljković bio na prvom mestu I on zbog “više sile” nije mogao da prihvati tu obavezu. Ja sam takvu rang listu prihvatio i tokom ova dva meseca se nije ništa desilo što bi izmenjalo tu listu. Očekujem razgovore sa KSSCG, I ako se sve poklopi, ta opcija (preuzimanje reprezentacije) je sasvim moguća”.  

Drugi kandidat za mesto selektora, trener Tau Keramike, Duško Ivanović takodje je i dalje zainteresovan za mesto selektora reprezentacije:

Nije se ništa promenilo što se tiče mog mišljenja o tome. Smatram da je za svakog našeg trenera preuzimanje reprezentacije velika čast. Što se moje situacije tiče, mislim da je neophodno da mi se obezbedi posao i u klubu i u reprezentaciji i da se ta dva posla usklade. Ja u ovom trenutku nisam siguran da li ću nastaviti karijeru u Španiji, tako da mi je teško da dam neko mišljenje o situaciji sa reprezentacijom”.

Na pitanje da li je u medjuvremenu već imao neke razgovore sa predstavnicima saveza, domaći kandidat, Dušan Vujošević kaže:

Zvaničnih razgovora posle jučerašnjeg predsedništva (KSSCG) nije bilo. Videćemo da li će se čekati nova odluka stručnog saveta ili će početi razgovori sa ljudima koje je predložio stručni savet pre dva meseca”.  

Problem koji je bio nerešiv za Svetislava Pešića I Božidara Maljkovića, sada predstavlja prepreku za Duška ivanovića, koji je vezan ugovorom. Medjutim prema njegovim rečima, postoji realna opcija odlaska iz Španije na kraju ove sezone:

Ako je bio nerešiv za njih dvojicu, verovatni je nerešiv i za mene, ako bi ostao u Španiji. Sada je glavno pitanje da ću ja nastaviti da radim u Španiji ili ne, jer ja imam ugovor sa Taukeramikom do sledeće godine, s time da obe strane mogu da izadju iz ugovora na kraju ove sezone. Ja još uvek nisam doneo odluku, ali se nadam da ću vrlo brzo odlučiti da li ću raditi u Španiji ili ne.”

Ipak, Ivanović tvrdi da prevremeni raskid ugovora sa Baskijcima, kao moguće rešenje ne dolazi u obzir:

”Ne postoje nikakve šanse da ja raskinem ugovor pre završetka sezone, ne samo sa Taukeramikom. Bilo koji klub da je u pitanju, ja ispunjavam svoje obaveze do kraja. Ako budem doneo odluku o napuštanju Tau to će biti na kraju sezone”.    

Sa druge strane, Dušan Vujošević smatra da neće imati moralnu dilemu pred sobom ukoliko bude morao da se odluči izmedju Partizana i nacionalne selekcije. Vujošević podseća da su svi dosadašnji kandidati imali mogućnost da istovremeno vode tim i reprezentaciju, pa ni on ne bi bio izuzetak po tom pitanju:

Nijednom treneru koji je vodio reprezentaviju nije onemogućavano da radi sa klubom. Ako naš savez daje mogućnost trenerima koji rade u inostranstvu da u reprezentaciji rade honorarno, a da su profesionalno vezani za klubove za koje rade, onda ne bi valjalo stavljati mene ili bilo koga drugog u inferiornu poziciju i postaviti mu uslov da ne može da radi u klubu ukoliko je trener reprezentacije”.

Svoju trenersku karijeru, i najveće uspehe Duško Ivanović je zabeležio u inostranstvu, a javnost je I dalje prilično podeljena I nepoverljiva prema njegovim kvalitetima. Na pitanje da li smatra da je zbog toga u slabijem položaju od ostalih kandidata koji su svoja imena prvo stvarali ovde, pa u inostranstvu, kaže da iza novog selektora moraju svi da stanu jednoglasno, jer izbor ne može da bude pogrešan:

Nikada nisam radio u našoj zemlji kao trener, radio sam kao igrač, ali ne vidim razlog zašto bi ja ili bilo ko drugi zbog toga trebalo da bude ni podcenjen ni precenjen. Samo rezultati rada bi trebalo da se gledaju. Ono što je najvažnije je da košarkaški savez donese jednoglasnu odluku i da stane iza tog čoveka, bez obzira ko on bio. Msilim da Srbija i Crna Gora imaju toliko dobrih trenera da nije uopšte bitno ko će da bude trener reprezentacije”.

I Trener Partizana Dušan Vujošević na kraju kaže da u izboru novog selektora treba da presude isključivo košarkaški motivi:

”Najbitnije je da se to pitanje reši na najbolji mogući način i da o tome odlučuju košarkaški motivi a ne nešto što je izvan košarke, što se tiče klupskih planova ili da je vezano za politiku ili nešto slično”.    

Novi rok za izbor novog čoveka na klupi plavih, koji je postavila košarkaška organizacija je kraj marta.Ili treba očekivati novu epizodu…

Sport

Frikom YUBA liga: Šuterski vikend pred velika uzbuđenja

Posle dužeg vremena odigrano je kompletno kolo domaće YUBA lige, odnosno svih 12 klubova je nastupalo ovog vikenda. Osim u slučaju utakmice izmedju Vojvodine i Crvene Zvezde, koja je nažalost igrana bez prisustva gledalaca, domaćini su imali prilike da u većoj ili manjoj meri eksploatišu domaće terene. Osim Spartaka, koji je u Subotici poražen od Buducnosti, ostali domaćini utakmica sa publikom su mečeve završili kao pobednici.

ponedeljak 31.03. 19:43 Komentara: 1

Vreme za radikalne poteze

Posle neugodnih Azerbejdžanaca, tradicionalno ništa ugodniji Bugari usudili su se da fudbalskoj sekciji novonastale zajednice Srbije i Crne Gore, pojačaju noćnu moru pred nastavak kvalifikacija za EURO 2004.Predsednik fudbalskog saveza, Dragan Stojković još jednom vidno razočaran, najavljuje za B92 radikalne mere, pre svega kada je u pitanju igrački potencijal, govori o sukobu na relaciji Kežman - Savićević i povratku Italijana u "igru"...

ponedeljak 31.03. 11:43 Komentara: 12

Skijaši na godišnjem odmoru

Takmičenja za Svetski kup u sezoni 2002/2003 počela su u austrijskom Zeldenu, 26.-27. oktobra prošle godine. Na programu su bili veleslalomi u obe konkurencije, a posle pauze od četiri nedelje, krenulo se iz Amerike. Po dva vikenda u Sjedinjenim Državama i Kanadi, zatim povratak u Evropu. Svetski kup boravio je i u Aziji (Južna Koreja i Japan), a i pored svih problema sa vremenom (snega dugo nije bilo, onda ga je bilo previše) održane su skoro sve trke koje su bile na programu. U februaru je Svetski kup prekinut zbog prvenstva sveta održanog u Sent Moricu, a proteklog vikenda završen je u norveškom Lilehameru.

petak 21.03. 01:43 Komentara: 0

Podijum bez crvenih kombinezona

Velika nagrada Australije je bez sumnje jedna od najboljih trka u bliskoj prošlosti, i dok bi prosečan fan pomislio: ''To je sigurno zbog novih pravila!'', pažljivija analiza će pokazati da je glavnu ulogu odigralo nestabilno vreme.

utorak 18.03. 14:21 Komentara: 0

B92 u hramu basketa - Medison skver gardenu

Legenda svetske košarke Majkl Džordan odigrao je u nedelju svoj poslednji meč u Njujorku, u verovatno najpoznatijoj svetskoj hali - Medison skver gardenu.

Specijalni izveštač B92 iz NBA lige Milan Pavlica bio je na licu mesta, gde je o Medisonu, Džordanu, Milošu Vujaniću razgovorao sa stafom Niksa, novinarima i Spajkom Lijem...

utorak 11.03. 18:21 Komentara: 2