Vujošević ili Ivanović?

Izvor: B92

Utorak, 04.03.2003.

19:04

Default images

Sapunska opera «košarkaški selektor» dobila je očekivani nastavak. Kao što je u prethodnoj epizodi najavio trener Unikahe Boža Maljković, pravila španske ACB lige su  bila tako stroga i rigorozna, da bilo kakvi pregovori koje su najavljivali čelnici košarkaškog saveza tadašnjeg KSJ, a sada SiCG, jednostavno nisu mogli da dovedu do nekog značajnijeg preokreta, i realizacije koju su svi očekivali.

Zbog takvih pregovora, još uvek naš najbolji brend, košarkaška reprezentacija već sedmi mesec nema svog selektora. Kako je najavljeno novi rok je kraj marta, kada će biti objavljeno ime novog selektora na klupi plavih. S tim u vezi još uvek su aktuelna dva imena, dva Dušana, Vujošević i Ivanović, mada nije nemoguće da im se pridruže još neka imena.

Jedan od kandidata, trener Partizan Mobtela Dušan Vujošević u izjavi za B92 kaže da očekuje razgovore sa predstavnicima saveza, ali I da se ne opterećuje novonastalom situacijom:

Ja se s time ne opterećujem previše, jer imam dosta obaveza i opterećenja u Partizanu. Činjenice su da je stručni savet KSJ-a napravio pre 2 meseca rang listu kandidata sa tri imena, gde je Božidar Maljković bio na prvom mestu I on zbog “više sile” nije mogao da prihvati tu obavezu. Ja sam takvu rang listu prihvatio i tokom ova dva meseca se nije ništa desilo što bi izmenjalo tu listu. Očekujem razgovore sa KSSCG, I ako se sve poklopi, ta opcija (preuzimanje reprezentacije) je sasvim moguća”.  

Drugi kandidat za mesto selektora, trener Tau Keramike, Duško Ivanović takodje je i dalje zainteresovan za mesto selektora reprezentacije:

Nije se ništa promenilo što se tiče mog mišljenja o tome. Smatram da je za svakog našeg trenera preuzimanje reprezentacije velika čast. Što se moje situacije tiče, mislim da je neophodno da mi se obezbedi posao i u klubu i u reprezentaciji i da se ta dva posla usklade. Ja u ovom trenutku nisam siguran da li ću nastaviti karijeru u Španiji, tako da mi je teško da dam neko mišljenje o situaciji sa reprezentacijom”.
Na pitanje da li je u medjuvremenu već imao neke razgovore sa predstavnicima saveza, domaći kandidat, Dušan Vujošević kaže:

Zvaničnih razgovora posle jučerašnjeg predsedništva (KSSCG) nije bilo. Videćemo da li će se čekati nova odluka stručnog saveta ili će početi razgovori sa ljudima koje je predložio stručni savet pre dva meseca”.  

Problem koji je bio nerešiv za Svetislava Pešića I Božidara Maljkovića, sada predstavlja prepreku za Duška ivanovića, koji je vezan ugovorom. Medjutim prema njegovim rečima, postoji realna opcija odlaska iz Španije na kraju ove sezone:

Ako je bio nerešiv za njih dvojicu, verovatni je nerešiv i za mene, ako bi ostao u Španiji. Sada je glavno pitanje da ću ja nastaviti da radim u Španiji ili ne, jer ja imam ugovor sa Taukeramikom do sledeće godine, s time da obe strane mogu da izadju iz ugovora na kraju ove sezone. Ja još uvek nisam doneo odluku, ali se nadam da ću vrlo brzo odlučiti da li ću raditi u Španiji ili ne.”
Ipak, Ivanović tvrdi da prevremeni raskid ugovora sa Baskijcima, kao moguće rešenje ne dolazi u obzir:

”Ne postoje nikakve šanse da ja raskinem ugovor pre završetka sezone, ne samo sa Taukeramikom. Bilo koji klub da je u pitanju, ja ispunjavam svoje obaveze do kraja. Ako budem doneo odluku o napuštanju Tau to će biti na kraju sezone”.    

Sa druge strane, Dušan Vujošević smatra da neće imati moralnu dilemu pred sobom ukoliko bude morao da se odluči izmedju Partizana i nacionalne selekcije. Vujošević podseća da su svi dosadašnji kandidati imali mogućnost da istovremeno vode tim i reprezentaciju, pa ni on ne bi bio izuzetak po tom pitanju:

Nijednom treneru koji je vodio reprezentaviju nije onemogućavano da radi sa klubom. Ako naš savez daje mogućnost trenerima koji rade u inostranstvu da u reprezentaciji rade honorarno, a da su profesionalno vezani za klubove za koje rade, onda ne bi valjalo stavljati mene ili bilo koga drugog u inferiornu poziciju i postaviti mu uslov da ne može da radi u klubu ukoliko je trener reprezentacije”.
Svoju trenersku karijeru, i najveće uspehe Duško Ivanović je zabeležio u inostranstvu, a javnost je I dalje prilično podeljena I nepoverljiva prema njegovim kvalitetima. Na pitanje da li smatra da je zbog toga u slabijem položaju od ostalih kandidata koji su svoja imena prvo stvarali ovde, pa u inostranstvu, kaže da iza novog selektora moraju svi da stanu jednoglasno, jer izbor ne može da bude pogrešan:

Nikada nisam radio u našoj zemlji kao trener, radio sam kao igrač, ali ne vidim razlog zašto bi ja ili bilo ko drugi zbog toga trebalo da bude ni podcenjen ni precenjen. Samo rezultati rada bi trebalo da se gledaju. Ono što je najvažnije je da košarkaški savez donese jednoglasnu odluku i da stane iza tog čoveka, bez obzira ko on bio. Msilim da Srbija i Crna Gora imaju toliko dobrih trenera da nije uopšte bitno ko će da bude trener reprezentacije”.

I Trener Partizana Dušan Vujošević na kraju kaže da u izboru novog selektora treba da presude isključivo košarkaški motivi:

”Najbitnije je da se to pitanje reši na najbolji mogući način i da o tome odlučuju košarkaški motivi a ne nešto što je izvan košarke, što se tiče klupskih planova ili da je vezano za politiku ili nešto slično”.    

Novi rok za izbor novog čoveka na klupi plavih, koji je postavila košarkaška organizacija je kraj marta.Ili treba očekivati novu epizodu…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: