Bora Stanković:"Naša reprezentacija je već podmlađena"

Podeli

Poslednjih nedelja se u našoj javnosti vodi polemika oko novog selektora. Maljković je izabran, ali se pojavio problem sa propisima ACB lige. Kakvo je vaše mišljenje o izboru Maljkovića i da li verujete u pozitivno rešenje spora sa Špancima?

«Mi u ovom trenutku imamo 5-6 trenera koji su na istom nivou, i za reprezentaciju je praktično svejedno ko od njih će biti na čelu. Jedan od tih trenera je i Boža Maljković i bilo bi šteta da on odustane. Koliko ga ja poznajem on je veliki patriota i veoma bi voleo da radi taj posao. Što se tiče odluke ACB lige, mislim da je nakaradna. Mogao bih da razumem da neko ne može da trenira klub u toj ligi i špansku reprezentaciju, jer bi to uticalo na izbor igrača za državni tim. Međutim, za strance to nema nikakve veze i takvih slučajeva bilo je i ranije. Ja mislim da će se to na neki način rešiti i da će biti postignut kompromis.

Sa druge strane, selektorska pozicija je sada veoma vruća, posle osvajanja evropskog i svetskog prvenstva. Treba odbraniti ugled, ambicije su velike, pre svega za Olimpijadu, ali i na EP u Švedsku. To prvenstvo neće imati uticaj na Olimpijadu u rezultatskom smislu, jer smo mesto već izborili. Međutim, u pitanju su ugled i titula koje treba braniti

Olimpijada je svakako prioritet. Da li to znači da je EP prilika za podmlađivanje i ukazivanje šanse igračima koji do sada nisu bili u državnom timu?

«Naša reprezentacija je uglavnom već podmlađena. Od starijih igrača tu je samo Divac, svi ostali imaju manje od 30 godina, a to su najbolje košarkaške godine. Poznajući naše asove, očekujem da će i Bodiroga i Stojaković i svi ostali igrati u Švedskoj. Mada, možda ne bi bilo loše malo eksperimentisati, ali to bi bila katastrofa za našu sportsku javnost.»

Svedoci smo invazije Evropljana na NBA, a sve više američkih stručnjaka dolazi u posetu Beogradu. Na ovoj utakmici pojavio se i legendarni Džeri Vest. Šta mislite o tom približavanju naše košarke i NBA.

«Teško je kvalifikovati to kao približavanje jugoslovenske košarke i NBA. To bih mogao nazvati trgovačkim interesom za dobar proizvod. Oni će nam svakako pokupiti najbolje igrače, ali to ne treba da nas čudi ili ljuti. I u našim uslovima Zvezda i Partizan pokupe sve najbolje igrače iz malih timova. To je zakon tržišta i zakon profesionalizma, a mi smo duboko ušli u profesionalizam

Sport

Svetsko prvenstvo u skijanju, Miler i Kostelićeva najbolji!

Svetsko prvenstvo u alpskom skijanju, održano u Sent Moricu, proteklo je u znaku austrijske selekcije u obe konkurencije, odličnog Bode Milera i Janice Kostelić. U zemljama gde se skijanje smatra nacionalnim sportom i gde se u skijanje ulaže dosta novca, TV prenosi iz Sent Morica izazivali su veliku pažnju, a kao i posle svakog velikog takmičenja, neki su ushićeni, a neki razočarani. Domaćini, Švajcarci, su bili odlični, na uslove u mondenskom Sent Moricu niko nije imao primedbe, staze su bile sjajno pripremljene...

sreda 19.02. 19:24 Komentara: 0

Paunović: Druga liga je prolazna stanica za mene

Fudbaleri Tenerifa posle smene trenera Evalda Linena, u poslednja 4 kola pružaju igre koje ih približavaju jedinom cilju – povratku u primeru. Fudbaler Atletika na privremenom radu u "sekundi" Veljko Paunović, za B92 u svom fudbalskom dnevniku govori o sve boljim rezultatima svog tima, svojim igrama, kvalitetu 2.španske lige, Real Sosijedadu, i značaju postavljenja Radomira Antića na mesto trenera Barselone...

sreda 19.02. 14:51 Komentara: 2

"Olako obećana brzina"

Dvadesetak dana je prošlo kako su u Košarkaškom savezu bivše Jugoslavije najavili razgovore sa čelnicima španske ACB lige, sa ciljem da se treneru Unikahe, Božidaru Maljkoviću omogući da vodi naš nacionalni tim.
Velika tenzija da se do kraja januara objavi ime selektora, sada je dobila opuštenu februarsku epizodu u kojoj se za sada ni ne pominje kada će početi pregovori sa Špancima.
O problemu selektora za B92 govore srpske i crnogorske NBA zvezde, Divac, Stojaković, Radmanović i Drobnjak.

ponedeljak 10.02. 18:38 Komentara: 34

Svetsko prvenstvo u skijanju, Sent Moric, Švajcarska

Od 2. do 16. februara u švajcarskom zimskom centru Sent Moricu održava se 28. svetski šampionat u alpskom skijanju. Sent Moric je domaćin najboljim skijašicama i skijašima sveta treći put. Na ovakvim takmičenjima nezahvalno je bilo šta predviđati, ali se očekuje da se u muškoj konkurenciji domaćini, Švajcarci, potrude da budu uspešniji od Austrijanaca.

nedelja 2.02. 14:22 Komentara: 2