"Drvene nogice" - pravi hokejaški zaljubljenici

Narednog vikenda u beogradskoj ledenoj dvorani "Pionir" održaće se vrlo interesantan međunarodni turnir u hokeju na ledu. Tim povodom razgovarali smo sa gospodinom Donaldom MekLenanom, kanadskim ambasadorom u Srbiji i Crnoj Gori koji je jedan od inicijatora, ali i sam učesnik ovog turnira.

Izvor: Ilija Kovaèiæ

Nedelja, 13.03.2005.

18:16

Default images

-Želeo bih da se zahvalim B92 na pozivnici da pričamo o hokeju i međunarodnom turniru koji će se održati u Beogradu, ali i o sportskoj saradnji Kanade i Srbije i Crne Gore. Ja radim kao diplomata skoro 35 godina i jedna od mojih glavnih opsesija u privatnom životu je hokej. Smatram za veliki bonus što mogu da igram hokej sa mojim jako dobrim prijateljima dva puta nedeljno u ekipi koja se zove "Drvene nogice". Koliko ozbiljno prihvatamo ovu stvar, uspeli smo da napravimo i zvaničnu internet prezentaciju www.drvene-nogice.com.

Kako je došlo do ideje da se organizuje ovakva manifestacija?

-Prošle godine smo bili pozvani da učestvujemo na turniru u Subotici i odlučili smo da ove godine mi budemo organizatori. Zato smo pozvali timove iz Jesenica, Slovenije, iz Novog Sada, a doći će i moj stari tim iz Poljske koji se zove Varšava Oldtajmersi. U našoj ekipi "Drvene nogice" imamo igrače od 20 do 59 godina, neki su možda tek prošle godine prvi put stali na klizaljke i sve nas spaja jedna ista stvar - a to je velika ljubav prema hokeju. Turnir će biti veoma zabavan. Igraće se u tri dana i svaki tim će se sastati sa svima. Gradonačelnik Beograda je ponudio da bude domaćin dobrodošlice turnira. Tako da će u ledenoj dvorani biti pravi prijateljski i takmičarski hokej i jedva čekam da turnir počne.

Vi ste kao kanadski ambasador pokazali veliku ljubav prema sportu inicirajući razgovore o sportskoj saradnji Kanade i Srbije i Crne Gore?

Saradnja je počela jako dobro. Moram da kažem da sam u prethodnih nekoliko godina imao redovne sastanke sa Predragom Manojlovićem i Draganom Kićanovićem iz olimpijskog komiteta Srbije i Crne Gore. Dobro je poznato da je SCG svetski prvak u košarci, olimpijski viceprvak u vaterpolu, a u svetskom vrhu ste u rukometu i odbojci i mi želimo da učimo od vas. Ali isto tako mi mislimo da imamo nešto gde možemo mi vama da pomognemo, a to su zimski sportovi pre svega, atletika i anti-doping program. Uspeli smo da spojimo dva olimpijska komiteta i u skoroj budućnosti očekujem da će se potpisati memorandum o sportskoj saradnji. Takođe smo spremni da ponudimo anti-doping ekspertizu. Posle strašnog skandala koji smo imali sa sprinterom Benom Džonsonom, naučili smo mnogo o anti-dopingu i bićemo radosni da podelimo to znanje.

Gospodine MekLenan da li možete da objasnite fenomen velike privrženosti Kanađana prema hokeju?

Vrlo je teško identifikovati gde je i kada je hokej nastao. Sve je počelo sa hokejom na travi koji se igrao pre 500 godina u Francuskoj, Irskoj i Velikoj Britaniji. Ta igra stigla je u Kanadu pre 200 godina zajedno sa Ircima, Britancima i Francuzima. S obzirom da tu igru niste mogli da igrate zimi, a zima u Kanadi traje 5 meseci, hokej se preselio na led. Reč hokej je nastala od francuske reči koja označava štap koji su nosili pastiri. Hokej je vrlo brzo postao deo duše svakog Kanađanina. To je kao religija, gde su dvorane - hramovi, hokejaši - sveštenici. Kada je prvi Kanađanin Mark Garnol otišao u svemir 1984. godine on je sa sobom poneo hokejaški štap i pak.

Ako pitate Kanađanina gde je bio kada je Nil Armstrong sleteo na mesec - on će vam reći, ako ga pitate gde je bio kada je izvršen atentat na Džona Kenedija - on će vam reći, ako ga pitate gde je bio kada je 1972. godine Kanada pobedila Rusiju pogotkom Pola Hendersona u poslednjem minutu - svi Kanađani te generacije će se setiti. To je značaj hokeja za Kanadu, jer mi verujemo da je to naš sport.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: