Zlatiborski košarkaški kampovi

Naša košarkaška reprezentacija priprema se za nastup na Olimpijskim igrama u Atini. Za to vreme, na Zlatiboru, mladi košarkaši u kampovima stiču taktičko-tehnička znanja i kondicionu spremu koja će im pomoći da jednog dana možda krenu stopama starijih kolega u "plavom timu".

Izvor: Milan Pavlica, novinar B92

Utorak, 20.07.2004.

14:15

Default images

Ono što se nekada zvalo jugoslovenska, a sada srpsko-crnogorska škola košarke tokom leta ima svoj organizacioni oblik u planinskim kampovima za decu.

Možda najslavniji je zlatiborski, nazvan po prof. Aleksandru Nikoliću kroz koji su prošli mnogi veliki igrači, da imenujemo samo neke: Saša Đorđević, Predrag Danilović, Dejan Bodiroga...

Tradicionalni način učenja dobio je u novije doba konkurenciju, u komšijskom kampu "Maksima" na Zlatiboru, nekadašnjeg Partizanovog centra, Miroslava Pecarskog.

"Moj kamp je zasnovan na iskustvima iz Amerike. Mogu da kažem da se ne razlikuje mnogo od američkih letnjih kampova. Trudim se da deci ponudim najkvalitetnije uslove za rad", kaže Pecarski.
B92
"Kamp "Profesor Aleksandar Nikolić" ima najveću tradiciju u našoj zemlji, sledeće godine proslavićemo mu 30. godišnjicu. Rad je baziran na jugoslovenskoj školi košarke. Smatram da bi naši treneri i stručnjaci morali da definišu zajedničku politiku za obuku dece", ističe direktor kampa, "Aca Nikolić", Mihajlo Pavićević. 

Kampovi traju 10-tak dana, plaćaju se, a o deci, koja ne dolaze samo iz naše zemlje već i iz inostranstva brinu se profesionalni treneri.
B92
Kampove ponekad obidju i naši vrhunski igrači, kao što je to bio slučaj sa članovima reprezentacije i selektorom Željkom Obradovićem, dok su bili na pripremama na Zlatiboru.

Obradović je pored slikanja sa decom, bio zamoljen i da održi kratko predavanje u kampu "Aleksandar Nikolić".

"Vi morate da znate da ja svojim igračima uvek govorim da treba poštovati protivnika. Zato mi se ne svidjaju priče o finalu protiv Amerikanaca na Olimpijskim igrama u Atini. Svakoj utakmici i svakom protivniku treba prići sa uvažavanjem...", istakao je izmedju ostalog u obraćanju prisutnoj deci, selektor "Plavih", Željko Obradović.

Poenta kampova nije samo učenje košarke već i druženje, ali dok se trenira disciplina mora da se poštuje. Jer ko zna, možda će jedan ili više ovih klinaca jednog dana pevati neku buduću himnu na nekom od pobedničkih postolja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: