Šta će biti sa Kingsima ?

GM Džef Pitri od 1998.godine do danas uspeo je da sastavi izuzetno jak tim, koji je sa nekoliko izmena (neke su možda bile i problematične, primer odlazak odličnog veterana Džima Džeksona) i pojačan na osetljivim pozicijama beka i centra dovodjenjem Majka Bibija i Breda Milera. Ipak, epilog je ostao isti - pehar će otići na drugu adresu. Odmah po eliminaciji u polufinalu ovogodišnjeg plej ofa mediji u SAD počeli su otvoreno da špekulišu o žrtvama neuspešnog petogodišnjeg plana tima iz glavnog grada Kalifornije.

Izvor: Igor Vujièin, B92

Subota, 22.05.2004.

19:43

Default images

KIngsi su u operaciju osvajanja titule krenuli sa bivšim trenerom Portlanda Rikom Adelmanom. Tim je  kroz sezone igrao sve brže i atraktivnije, uz sve veći pluseve na kraju regularnog dela sezone. 

Medjutim, serije povreda (Vebera, Stojakovića,Džeksona, Kristija...) i neverovatnih pehova na terenu ( da li se sećate trojke Roberta Orija u Stejpls Centru ?) bili su prepreke koje Kingsi nisu mogli da preskoče. Već na početku ove, za Sakramento upravo završene sezone, bilo je najava da će to biti i poslednja šansa ove grupe igrača da pokušaju da osvoje prsten.

Da li je zaista tako, u ovom trenutku znaju verovatno samo tri osobe u Sakramentu – vlasnici braća Maluf i GM Petri.

Pored onih koji daju novac, čini se da je strpljenje izdalo i bučnu publiku u Arko Areni, koja je u finišu regularnog dela zviždala prvoj zvezdi tima Krisu Veberu, što je ovih sezona u gradu sa  samo jednim profesionalnim timom bilo prosto nezamislivo.

Pokušaćemo ukratko da se pozabavimo sudbinom ovog tima Sakramenta i eventualnim potezima Džefa Pitrija...
Prva žrtva trener Rik Adelman ?

Još tokom serije sa Timbervulvsima pored lokalnih medija i veb sajtova, i vrlo ozbiljni izvori poput ESPN-a i FOX-a nagoveštavali su da bi zastajanje u američkoj nedodjiji (čitaj Minesoti) moglo da košta posla trenera Adelmana. Iako mu se rezultatski gledano ništa ne može prebaciti (posebno gledajući regularni deo sezone), tim nije u tri godine uspeo da pobedu u poslednjim mečevima serije ( protiv Lejkersa u Arko Areni, i na gostovanjima u Dalasu i Mineapolisu). Adelman je potpisao ekstenziju ugovora prošlog leta što mu može sačuvati mesto na klupi, medjutim, nekoliko veoma cenjenih trenera u ligi je slobodno.

Šta će biti sa Divcem i Veberom ?

Ovo je možda i ključ rekonstrukcije Kingsa. Vlade sa 36 godina po opštim ocenama još uvek ima goriva u rezervoaru za sezonu u kojoj bi odigrao epizodnu rolu iza Breda Milera (koji je i doveden kao njegova zamena). Pored parketa na kome je i dalje jedna od najpametnijih petica u ligi sa fenomenalnim pregledom igre i povratnim pasovima, Divac je krunisani lider u svlačionici i čovek zadužen za atmosferu. Očekuje se ( u slučaju da Vlade sam ne donese odluku o povlačenju) da će braća Maluf i Pitri želeti našeg centra i naredne sezone u klubu.Divac je upravo završio poslednju sezone iz svog višegodišnjeg ugovora sa Kingsima.
Kris Veber sa druge strane kao najplaćeniji igrač tima  nalazi se tek u trećoj sezoni sedmogodišnjeg ugovora vrednog 127 miliona dolara. Veliki problemi sa povredom limitirali su učinak ovog “mega stara” kome se na prvom mestu zamera da nema srce da završava ključne napade svog tima. CWeb je od povratka u tim posle 60 utakmica imao mnogo problema sa implementacijom u šeme ekipe koja je tokom njegovog odsustva izgradila najbolji skor u ligi. Procene nekoliko GM-a koji su zahtevali anonimnost u razgovoru za “Sacbee” je da bi Kingsi otišli vrlo daleko da se Veber nije vratio u tim pred sam kraj sezone. Slabom formom što je normalno,spustio je i formu celog tima, a uklapanje je išlo toliko sporo da isti operativci  kažu da je tim platio preveliku cenu. Kao primer, navode se igre Pedje Stojakovića u seriji sa Timbervulvsima , koji se ove sezone nametnuo kao nova velika zvezda ne samo Kingsa već i cele lige. Pedja je bio bez izgradjenih pozicija za šut, trčao je i previše bez lopte kako bi došao do pozicije za dobar napad, i na kraju potpuno "nestao".

Problemi sa sudjenjem (oko dobijanja novca još tokom igranja za Univerzitet Mičigen i krivokletstvo), kasnije i slabije igre koje su kulminirale negodovanjem publike, bile su stidljiva najava da bi Veber mogao da zatraži trejd, medjutim, ostaje veliko pitanje ko bi preuzeo "monsturozan" ugovor CWeb-a ?.
Dag Kristi i ostali standardni članovi ekipe...

Koliko su Kingsi želeli uspeh govore i suze Daga Kristija u "Target Centru", 34-godišnjeg veterana koji je u ovoj ligi već 11 godina. Možda i jedini igrač Kingsa koji je meč sezone odigrao kako treba. Najbolji defanzivac Kingsa ima još jednu sezonu ugovora, i očekuje se da će i sledeće sezone nositi dres Kingsa. Slična situacija je i sa Bobijem Džeksonom koji je mnogo nedostajao timu u plej ofu. 31-godišnji bek koji se školovao na Univerzitetu Minesota bio je izvanredan u regularnom delu sezone, ali je povreda trbušnog mišića odvojila ovog igrača od parketa kada je bilo najpotrebnije. Bobi će sledeće sezone takodje biti u izlaznoj godini ugovora.

Za razliku od Kristija i Džeksona, veliko je pitanje da li ćemo sledeće sezone u dresu Kingsa gledati Entonija Pilera. Drugi plej tima, istanjio je svoje živce u nevreme ( na 6.utakmici serije sa Minesotom) i posle lakta na licu Garneta ostavio tim sa samo jednim "pravim" bekom Majkom Bibijem.  Adelman je za 3 dana morao da menja šeme i kombinacije jer je ulogu drugog beka "naprasno" preuzeo  Rodni Bjuford koji svoju ulogu nije mogao da odradi u Minesoti.
Temelji tima...

Pedja Stojaković, Bred Miler i Majk Bibi su igrači koji garantuju da će se Kingsi i narednih godina boriti za visok plasman. Bibi i Stojaković su na sredini dugodišnjih ugovora ( Stojakoviću ugovor vredan 45 miliona dolara ističe 2006.godine), dok je Bred Miler došao 2003. kao zamena za Vladu Divca.

Gde se očekuju promene i pomeranja ?

Već dve sezone najbolji ofanzivni tim lige, Kingsi su i jedan od najgorih defanzivnih ekipa u ligi. Očekuje se da će GM Džef Pitri najpre pokušati da ojača odbranu dovodjenjem igrača koji bi u tom segmentu mogao da donese napredak.

Ostaje i pitanje pomeranja i trejdova u toku sezone. Pošto je ekipa u problemu sa "seleri kepom" dovodjenje nekog igrača tokom leta za "gotov" novac je gotovo nemoguće. Odgovor oko namera Kingsa daće 24.jun i Šarlot Bobketsi, pošto će svaki tim morati da "otkrije" nekoliko igrača koji mogu da predju u novi tim iz Severne Karoline.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: