Beogradjanin u eliti svetskih trka Haskija

Izvor: Daniel Bukumiroviæ B92

Utorak, 23.03.2004.

23:55

Default images

Beogradjanin Aleksandar Nikolić postigao je veliki uspeh u jednom ,široj publici nepoznatom sportu – trkama zapregama pasa Haskija.

Nikolić je prošle nedelje pobedio u jakoj konkurenciji najboljih svetskih uzgajivača i vozača i osvojio prvo mesto na La Ronge Winter Festival u Kanadi, koja se vozi 2 dana po 42km.

Aleksandar Nikolić, ove sezone 2003/04 trenira i takmiči se u Kanadi na trkama zaprega pasa kao član Grandora Huskies Racing Team-a. U ovom sportu sezona počinje 1. Septembra. Prvo sa kratkim i fizički jako napornim treninzima za pse koji tokom oktobra i novembra, sa povećanjem kilometraže, postaju sve brži.
Logično, obzirom da tada nema snega, psi se treniraju ATV-jem (all terrain vehicle) sa kojim se lako kontrolišu i timovi od 16 pasa. U decembru sa prvim snegom, prelazi sa na saonice i brzina se udvostručava. Do isteka 2003. psi su potpuno spremni za trke; cilj je da se pik njihove psiho-fizičke sposobnosti poklopi sa istreniranim reakcijama na vozača.

Nakon novogodišnje noći pocinje sezona trka. Aleksandar je učestvovao na 7 trka:

02-03 Jan Lakeland Invitational Dog Derby 2 dana po 64km III mesto
09-10 Jan Snow Dog Romp 2 dana po 58km    III mesto
28-29 Jan Neck Bone 120 2 dana po 96km      III mesto
11-16 Feb Canadian Challenge 600km za 75h  IV mesto
28-29 Feb Caledonia Classic 2 dana po 120km IV mesto
06-07 Mar Candle Lake 2 dana po 53km         II mesto
13-14 Mar La Ronge Winter Festival 2 dana po 42km I na trci
U ovom sportu, svaki tim pasa je sastavljen od lidera, point pasa (odmah iza lidera), tim i wheel (ispred samih sanki) pasa. Ove sezone Sašini lideri bili su: Nylon, Yukon, Garth i Jinx; point : Gizmo i Ice, tim : Indy, Largo, Levi, Natalie, Whiskey, Tennessee, Emmy Lou; i wheel psi : Siggy, Hunter, Black Jack i Prince.

O ovom uspehu, Aleksandar Nikolić je za B92 rekao:

"Realnost ovog kompleksnog sporta je da ako odlično poznaješ svoj tim pasa možes adekvatno da reaguješ na svaku promenu-umor, neposlušnost, razdragano ludilo pred start, povredu ili dosadu...Ako si odličan DOG-MAN od pasa ćeš uspeti da uzmeš svih 100% njihovog kapaciteta, ali ako umeš da ih inspirišeš i ako uspeš da te zavole iskreno, onda možes da dobiješ i 120% njihovih mogućnosti, oni će za tebe trčati preko svojih limita."

Tridesetdvogodišnjeg Beogradjanina pohvalio je i najveći živi šampion Džo Ranjano:

“Nije potpuno tačno da bolji tim pasa pobedjuje - već bolji maser. Aleksandar je vozio sporiji B tim ove sezone za Grandora Huskies Racing Team, i na svakoj trci na kojoj je učestvovao i brži A tim, Aleksandar je bio bolji ! Ovo je deseta godina da Aleksandar vozi timove Haskija i do sada je trenirao preko 300 pasa u timovima od 4-22 psa i prešao preko 8000km na sankama i preko 4500km na vozilima za trening po suvom : ATV, kolica na 4 točka, bicikl...svaka mu čast", rekao je Ranjano.

Saša ima i svoju web stranicu – www.nikolicaleksandar.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: