B92 na Old Trafordu

Kao nosioci ekskluzivnih prava za fudbalsku Ligu šampiona, izveštači B92 posetili su Mančester, gde su prisustvovali utakmici 6. kola izmedju Mančester Junajteda i VfB Štutgarta. Junajted je pobedio sa 2:0 i osvojio prvo mesto u grupi E, a pored dobrog fudbala, jedan dan na Old Trafordu, doneo je još mnogo utisaka...

Izvor: Od specijalnih izvestaèa B92 iz Manèestera - Vladimira Novakoviæa i Miloša Paunoviæa

Četvrtak, 11.12.2003.

13:36

Default images

Atmosfera u gradu na obalama reke Irvel nije ni na koji način nagoveštavala da se ovog utorka igrao važan meč najjačeg evropskog takmičenja. Radni dan u Engleskoj završen je manje od 3 sata pred početak meča, pa na prilazima stadionu nije bilo gotovo nikoga na sat i po kasnije, u vreme kad je, na primer, stadion Partizana već bio prilično ispunjen. Zanimljivo je da su u subotu, pred meč protiv Aston Vile, u isto vreme kolone već išle iz pravca grada prema stadionu. Prvi očigledni znaci da se igra meč mogli su se videti na ulasku u Sir Matt Busby Way, ulicu u kojoj je stadion. Na početku te ulice i okolnim uglovima nalazi se nekoliko pabova, koji su bili puni, ovog puta pretežno nemačkim navijačima, koji su uz pivo i jednostavnu hranu ubijali vreme do meča. Od legendarnog Old Traforda delilo ih je stotinak metara i mostić preko pruge, mesto na kojem se najbolje oseti gužva na dan utakmice.

Stadion Junajteda je posebna priča. Današnji šampion Engleske osnovan je 1878. godine kao Njuton Hit u istoimenom naselju na dalekom severoistoku grada tekstila, da bi početkom veka promenio ime i adresu, prebacivši se na krajnji jugozapad, u Traford. Grad se širio, ali je prostor oko stadiona ostao uglavnom čist, pa sada Old Traford stoji usamljen kao srednjevekovni dvorac, uočljiv sa velike razdaljine.
Reuters
Kao što je vec rečeno, Junajted je dobio meč sa 2:0, a strelci za sampione Engleske bili su Rud Van Nistelroj u 45. i Rajan Gigs u 59. minutu. Osim ova dva fantasticna fudbalera, koji su razmenili asistencije prilikom pogodaka, utakmicu su obelezili sjajni navijači gostujuće ekipe, koji su održavali fenomenalnu atmosferu na Old Trafordu, podstičući domaću publiku na navijanje.

Poučen iskustvom iz meča u Stutgartu, kada je nemački tim demonstrirao igru u najboljem Arsenalovom stilu (od oduzete lopte do lopte u mrezi protivnika za 5 sekundi), Ser Aleks Ferguson danas je potpuno drugačije postavio taktiku.

"Danas smo igrali dosta opreznije nego u prethodnim mečevima. Kada bismo izgubili loptu, povukli bismo se do svog šesnaesterca. Na taj način napadači Štutgarta ostali su bez prostora za napade", rekao je Ferguson posle utakmice.

Rezultat takve postavke je potpuno bezopasna igra inače odličnog kluba iz Virtemberga. Medjutim, u defanzivnoj fazi Štutgart je bio veoma dobar i uspeo je da u toku celog prvog poluvremena potpuno neutrališe napade Junajteda. Feliks Magat bio je veoma zadovoljan igrom svojih igrača u tom periodu.

"Mislim da smo u prvih 45 minuta potpuno neutralisali napade Mančestera. Dozvolili smo im samo jednu priliku, kada je Van Nistelroj šutirao preko gola, ali smo gol primili u najgorem mogućem trenutku – u zaustavnom vremenu prvog dela", rekao je Magat posle utakmice.
Reuters
I zaista, prvih 45 minuta prošlo je u nadmoćnosti domaćina, koji je samo u periodu od 23. do 27. minuta bio zaista opasan. Za tih 5 minuta najpre je Soldo skinuo loptu Van Nistelroju sa glave na petercu, zatim jedinu grešku odbrane nisu iskoristili Skols i Gari Nevil na desnoj strani, da bi najbolju akciju u prvom poluvremenu, u kojoj su učestvovali O’Šej i Flečer, Gigs okončao udarcem preko gola. Posebnu ulogu u sigurnoj odbrani Štutgarta imao je kapiten Zvonimir Soldo, sto je potvrdio i Magat:

"Soldo je vanserijski igrač, stub naše odbrane. Planirao sam da ga izvadim na poluvremenu i odmorim za ključnu ligašku utakmicu protiv Bajerna, ali je toliko dobro igrao u prvom delu, da nisam smeo da ga vadim. On bi mogao da nadje mesto u svakom timu na svetu".

Odlučujući momenat zbio se posle prvog od dva minuta zaustavnog vremena i poluvremena. Junajtedov napad po levoj strani započeo je Džon O’Šej, loptu je poslao Gigsu koji se izvukao iz teške situacije, spasio loptu i predriblao dva protivnika. Usledio je idealan centaršut na peterac, gde je loptu zahvatio Van Nistelroj i uhvatio Hildebranda na pogrešnoj nozi – 1:0. Ovim golom Holandjanin je izjednačio klupski rekord od 28 golova u najjačem klupskom takmičenju, koji je postigao slavni Denis Lo tokom 60-ih. Taj pogodak promenio je tok celog meča.

"Koliko nas je potresao prvi gol videlo se u svlačionici. Svi su dosli potpuno snuždeni i od takvog tima bilo je veoma tesko očekivati da se vrati u meč. I zaista, u drugom poluvremenu smo izgubili igru, primili i drugi gol i lagano skliznuli u poraz", rekao je Magat.
Reuters
Način na koji je Van Nistelroj proslavio gol – zatrčavanjem pravo ispod grupe nemačkih navijača – dodatno je raspalio strasti na Old Trafordu i do kraja meča Nemci će ga vredjati na nacionalnoj osnovi. Ipak, teško je poverovati da će ih UEFA kazniti zbog toga, verovatno ih norveški delegat nije razumeo. Ako ostavimo po strani te detalje vezane za političku korektnost, navijači Štutgarta bili su fantastični. Počeli su da navijaju aktivno pola sata pre meča, navijali su svih 90 minuta, bez obzira na rezultat, a čuli su se i dobrih pola sata posle, dok su novinari u Sali za konferencije čekali trenere dve ekipe. Nasuprot njima, navijači Junajteda su navijali solidno (mnogo bolje nego u subotu protiv Aston Vile, kada su se čuli samo gosti iz Birmingema), ali tek pošto su ih Nemci razdrmali. Priznanje su im odala i oba trenera.

"Navijači Štutgarta su bili fantastični. Fantastisch. Naša publika ume nekad da bude tiha, kao danas, ali ponekad umeju da ‘oduvaju krov sa stadiona’", rekao je Ferguson.

"Mislim da su nasi navijači danas pokazali kakvi su. Navijali su svih 90 minuta, iako je rezultat bio nepovoljan po tim. Srecan sam sto smo se plasirali u drugu fazu i što ćemo moći da im poklonimo još jedan spektakl. Zaslužili su".

Junajted je u nastavku bodren probudjenom publikom potpuno preuzeo igru, a do tada fantastični Aleksandar Hleb, ključni igrač Štutgarta, spustio se na nivo ostatka ekipe. Ipak, i dalje nije bilo mnogo prilika, sve do 59. minuta. Tada je usledio momenat individualne briljantnosti Van Nistelroja, koji je na 40 metara od svog gola, pored leve aut linije, izdržao duel sa Tifertom, zatim se oslobodio još dvojice protivnika i uputio fenomenalan pas ka Gigsu, koji je stajao pravo ispred njega. Gigs je prihvatio loptu i stustio se ka Hildebrandu, a zatim poslao loptu u bliži ugao – 2:0.

"Rud ima sve – dobar je sa loptom i bez nje. Snalazi se u šesnaestercu i izvan njega. Ume da igra nogom, glavom, da šutira, dodaje, prima loptu, odlično se kreće. Fantastičan i kompletan igrač. Mi nemamo igrača takve klase. Imamo tim, ali razliku izmedju Junajteda i nas prave pojedinci kakvi su Van Nistelroj i Gigs", rekao je Magat.

Ferguson je pohvalio činjenicu da holandski centarfor igra sve veću ulogu na različitim delovima terena.

"Rekao sam mu prošle sezone da mora da učestvuje u igri i izvan šesnaesterca. Počeo je to da radi u drugom delu prosle sezone, a ovaj gol to najbolje dokazuje. Ima zelju, uporan je i sada je mnogo korisniji za klub".

Ostatak utakmice nije doneo mnogo uzbudjenja, osim jedne šanse Forlana u 90. minutu, posle odlične Belionove akcije, kao i solidnog Tifertovog šuta sa 25 metara, duboko u zaustavnom vremenu. Domaći navijači zadovoljno su napustili stadion (dodatnu radost priredio im je Panatinaikos, izbacivši Rendžers), gledajući klub koji je osmi put uzastopno prosao u završnu fazu Lige sampiona, duži niz od bilo koga na kontinentu.

Sat vremena posle utakmice samo su brojni otpaci u Sir Matt Busby Way-u govorili da je nešto ranije tuda prošlo preko 65 hiljada ljudi. Dzon O’Šej je strpljivo delio autograme grupi od stotinak najupornijih navijača svog kluba, dok se autobus sa igračima Štutgarta uputio ka jugu, prema nekoliko kilometara udaljenom mančesterskom aerodromu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: