NBA najava, treći deo: Četiri promašaja

U trećem delu našeg vodiča kroz NBA za sezonu 2003/04 možete se upoznati sa po dve ekipe iz divizija Srednji zapad i Pacifik. Ta četiri tima, iz različitih razloga, neće biti u konkurenciji za naslov prvaka NBA. Kao i do sada za vas je pisao Dušan Ljubanić, aka Punisher. Počinjemo od ekipe Houston Rockets-a

Izvor: Dušan Ljubaniæ aka Punisher

Četvrtak, 16.10.2003.

23:36

Default images

-I/O-
Pridošli igrači via draft - Malick Badiane (44. pik).
Pridošli igrači via free agency - Toraye Braggs, Peter Cornell, Ben Davis, Adrian Griffin, Gabe Muoneke, Eric Piatkowski, Alex Scales, Mike Wilks, Jim Jackson.
Pridošli igrači via trade -John Amaechi.
Otišli igrači via free agency - James Posey.
Otišli igrači via trade - Glen Rice.
Istekli ugovori - Jason Collier, Juaquin Hawkins, Tito Maddox, Terence Morris
Igrači sa waived/renounced statusom - / .

Houston Rockets su prošle godine četvrti put za redom uspeli da se ne plasiraju u playoff. Da, uspeli zbog toga što su od velike većine analitičara bili viđeni bar na toj osmoj poziciji na zapadu. Ovog leta, pored svih najava razmena igrača i onih koje su se zaista i dogodile, najvažnija stvar je svakako odluka Jeff Van Gundy-a koji je, verovatno zasićen poslom TV komentatora, odlučio da potpiše za Houston. Sa novim trenerom naravno dolaze i nove nade za playoff, no ove godine čini se da su šanse raketa ipak nešto manje u odnosu na prošlu godinu, ne toliko zbog neimanja kvaliteta već pre svega zbog manjka istog u odnosu na ostale timove u konferenciji.

Ključ uspeha ove ekipe jeste bez ikakve sumnje Steve Francis, tj. malo bolje formulisano, njegova zamišljena uloga na parketu. Francis je igrač koji  je tokom utakmice gotovo uvek usredsređen samo na koš, dok rasporedu ostatka ekipe te pronalaženju slobodnih igrača gotovo i da ne poklanja pažnju u nekoj meri odgovarajucoj za poziciju koju ima na terenu. E sad, ukoliko ste trener to možda i nije toliko loša stvar sama po sebi, no ukoliko takvog igrača imate na poziciji organizatora igre, onda ste u velikom problemu. Usudimo li se tome dodati i činjenicu da Houston pod samim košem na raspolaganju ima fenomenalnog Yao Ming-a, igrača koji ima predispozicije da postane jedan od najdominantnijih centara lige, problem je još veći. Recept je veoma jasan, Van Gundy mora staviti Francise-a pod apsolutnu kontrolu, gde kontrolu prevodimo sa "dodaj loptu Ming-u" i ukoliko uspe u tome, veći deo problema Rockets-a će verovatno automatski biti rešen. No, to je naravno lakše reći nego sprovesti u delo. Iako je odličan i eksplozivan strelac, Francis ima katastrofalan broj izgubljenih lopti po meču, ima prosek karijere od 3.7 po utakmici što ga je samo prošle sezone dovelo na porazno vice-šampionsko mesto u celoj ligi dok je titulu ipak uzeo kao apsolutni šampion po ukupnom broju gde mu je falila jedna izgubljena lopta za magičnu cifru od 300 u sezoni.

Pogledamo li sastav koji je selektiran za nastupajuću sezonu, videcemo da su najveća pojačanja Adrian Griffin, Jim Jackson te Eric Piatkowski, dok će ostatak doseljenika verovatno biti zadužen za pružanje logističke podrške, gde će im mahanje peškirima ipak uzeti najviše vremena. Nakon odlaska Posey-a, i A.Griffin i Piatkowski su dovedeni sa jasnom namerom, no pitanje je koliko će moći ispuniti svoje uloge. Za nesto nižeg Piatkowskog se veruje da ipak teže može odigrati na toj poziciji krila koju je prošle sezone drzao Glen Rice mada će biti interesantno da li će i Slovenac Bostjan Nachbar uspeti da se nametne kao u početku verovatno samo mogucnost bekap rešenja na poziciji 3. Draftovan kao sledeći dolazak na zemlju Peđe Stojakovića, Nachbar nije uspeo ispuniti ni minimum očekivanja prošle sezone no prikazanim igrama na prvenstvu Evrope u Švedskoj, pokazao je da je svakako reč o veoma talentovanom igraču koji može da igra NBA. Na žalost, činjenica da je uprava Rocketsa preko leta dovela dva igrača koja se rotiraju upravo na njegovoj poziciji govori dosta o poverenju koje momak u ovom trenutku uživa. Isto tako, bit će veoma interesantno videti koliko je Van Gundy spreman koristiti Jim Jackson, momka koji je odigrao odličnu sezonu za Kings. Jackson je plaćen $9 milona za tri godine te se čini izglednim da bi mogao igrati veoma bitnu ulogu u novoj sredini.

Od prošlogodišnjeg kandidata za "Rookie of the Year" nagradu kao i All Star igrača Yao Minga, koji je tokom leta dobio nekoliko kilograma mišićne mase, očekuje se da podigne svoje brojke iz prošlogodišnje sezone u svim kategorijama te da se nametne ostatku ekipe kao primarna i pouzdana opcija u napadu. Kako je Ming imao problema sa kondicijom sredinom prošle sezone, ono što možda i najviše brine navijače Rockets-a jeste da li je Ming sposoban da igra sledeću sezonu sa pretpostavljenim prosekom od 35 minuta. Nije teško zamisliti kakva je pometnja nastala u kancelarijama uprave kada su iz Kine počeli pristizati prvi novinski izveštaji o "novootkrivenom" medicinskom slučaju Minga koji su tvrdili da momak ima ozbiljnih problema sa hroničnom hipertenzijom te povisenim srcanim pritiskom. Nakon problematičnog demantija koji je uskoro usledio tvrdeći da je reč o greški nastaloj u prevodu, duhovi se verovatno jesu smirili, no pitanje o Mingovoj kondiciji uprkos nabačenoj masi i dalje stoji.
Trener Van Gundy u ovom trenutku verovatno ima sigurna četiri startera. Pored bekovskog para Francis-Mobley, startni frontcourt Rockets-a će činiti Ming i Eddie Griffin, dok će im prve zamene biti Kelvin Cato i Mo Taylor. Još uvek nije sigurno ko će biti starter na poziciji krila, no Van Gundy ima dovoljno rešenja za kvalitetnu rotaciju svih backcourt pozicija. A. Griffin, Piatkowski i Nachbar su igrači pre svega napadački orijentisani, te je na Jackson-u da igrom u odbrani nadomesti Posey-a i spreči da se njegov odlazak ipak negativno odrazi na odbranu tima koji je prošle sezone bio u prvih 8 u ligi po broju primljenih poena.

Denver Nuggets

-I/O-
Pridošli igrači via draft - Carmelo Anthony (3. pik), Sani Bećirović (46. pik).
Pridošli igrači via free agency - Jon Barry, Earl Boykins, Francisco Elso, Voshon Lenard, Chris Marcus, Andre Miller, Yuta Tabuse, Chris Andersen.
Pridošli igrači via trade - Xue Yuyang.
Otišli igrači via free agency - Donnell Harvey, Juwan Howard, Shammond Williams.
Otišli igrači via trade - / .
Istekli ugovori - Adam Harrington.
Igrači sa waived/renounced statusom - Predrag Savović.

Denver Nuggets su još jedna ekipa za koju se može reći da bukvalno počinju od nule. Uostalom šta reći o timu koji skoro sve svoje nade za bolju buducnost polaže u koledž senzaciju Carmelo Anthonya. I mada ih donekle možemo porediti sa ekipom Utah Jazz jer su oba tima na početku prelaznog perioda bili najvidjenija mesta za slobodne agente, situacija u Denveru i nije toliko loša kao u Salt Lake City-u, iako je sadašnji izgled tima isto tako daleko od onoga što se očekivalo. Pre samog drafta dok su Nuggets još imali legitimne šanse za izbor LeBron Jamesa, osnovu tima koji je bio zamišljen u Denveru je činila četvorka Gilbert-LeBron-Corey-Nene. Naravno, od ovih planiranih pojačanja niko nije potpisao za Nuggets no čini se da to nije pretrerano zasmetalo generalnom menadžeru Kiki Vandewegheu i ostatku uprave Nuggets-a, iako su na dan drafta izasli "tek" sa trećim pikom.

Na samom draftu nije bilo puno posla za Denver, jer je već dan nakon draft lutrije bilo manje-više poznato kako će birati Cleveland i Detroit. Nije mali broj onih koji smatraju da su Nuggets sa te treće pozicije pokupili i najboljeg igrača na ovom draftu jer je Anthony igrač za koga se veruje da je, od prva tri pika, igrač koji u ovom trenutku može najviše da doprinese uspehu svog timu. Melo je bez ikakve sumnje fenomenalan igrač i verovatno buduci All Star te su mnogi mišljenja da je samo potrebno okružiti ga dovoljno kvalitetnom ekipom da bi momak posle višegodišnje apstinencije uveo tim u playoff. U drugom krugu Denver je napravio još jedan sjajan izbor pokupivsi mladog Bosanca Sani Bećirovića, time još više obogativši broj talentovanih prospekata. No u ovom trenutku, od ova dva igrača, ugovor za sledeću NBA sezonu je potpisao samo Carmelo.

Ovog leta istekao je ugovor Juwan Howard-u, glavnom igraču ekipe u prošloj sezoni, dok mu novi, po nekim informacijama, nije ni ponudjen. Howard je bio prvi strelac ekipe no bez adekvatne podrške, bilo je jasno da tim gleda u katastrofalnu sezonu. Bitno je napomenuti da je uprava već uveliko imala projektovan cilj, a to je bilo rekomponovanje tima ovog leta, kada im je, uz pika sa vrha drafta, skinut katastrofalan Howard-ov ugovor. Sa ogromnom rupom u salary cap-u, Nuggets su važili za potencijalnu destinaciju više atraktivnih slobodnih igrača. Već prvog dana "prelaznog roka" Denver je uputio ponudu ekipi LA Clippers za Andre Millera. Kako su Clippers odlučili da ne pariraju ponudi, Miller je bio prvo veće pojačanje koje je došlo u ekipu Nuggets, no uskoro se, na žalost navijača, ispostavilo i poslednje. Iako su Nuggets do sada potpisali čak 8 slobodnih agenata, uz sve dužno postovanje čak ni John Barry i Voshon Lenard, verovtano najzvučnija imena koja su pristigla, ne mogu ispuniti očekivanja za ovo leto. Čak je i potpisivanje Millera diskutabilno i uprkos činjenici da je bio najbolji asistent lige u sezoni 01-02, možda nije realno predstavljati ga kao neko ekstra pojacanje uzimajući u obzir njegove razočaravajuće partije iz prošle sezone. Dokaz tome su priložili i sami Clippers već po završetku sezone rekavši da nisu zainteresovani da odvoje neki ozbiljniji novac za ponovno potpisivanje Millera. No, potpisavši sa njim ugovor za narednih šest godina, čini se da Vandeweghe veruje u sposobnost Millera da se vrati u formu iz pretprošle sezone te da razlog slabih partija leži u dobro poznatoj prošlosezonskoj situaciji u Los Angelesu. Uz odličnog Earl Boykins-a, John Barry je svakako fino pojačanje, jer je reč o izuzetno pametnom i koristnom igraču koji nosi epitet strelca ukoliko se to traži od njega no pre svega se ceni zbog svoje nesebične i timske igre.

Od ostalih pojačanja u vidu slobodnih agenata pažnju bi svakako trebalo obratiti na 2.16 visokog i 136 kilograma teškog rukija Chris Marcusa. Marcus je, čini se, prošao dosta nezapaženo ovog leta, što uglavnom treba da zahvali reputaciji igrača sklonog povredama. Chris će zajedno sa četvorkom koju čine Marcus Camby, Francisco Elson, Nene i Nikoloz Tskitishvili formirati jedan mlad i neiskusan, no u svakom slučaju veoma talentovan frontcourt prepun potencijala.
Denver je izgleda završio sa kupovinom igrača za ovo leto te je jasno da ce i sledece godine biti ozbiljan kandidat za jednog vrhunskog slobodnog agenta. No, mora se priznati da sledećeg leta berba neće biti plodna kao ove godine te da će većina interesantnijih igrača biti ograničeno slobodni agenti. Veliko je pitanje koliko Denver može u nastupajućoj sezoni. Sem u slučaju da Anthony nekim čudom ne pocepa celu ligu, Denver neće imati uspesnu sezonu te će ulazak u playoff ostati i dalje nedosanjan san. Ovu ekipu treba sačekati još koju godinu, no velik je broj primera ekipa koje nisu imale dobar spoj iskustva sa talentom, te u veoma napornoj zapadnoj konferenciji nisu uspele stvoriti pobednički mentalitet koji je neophodan za prolaz u doigravanje.

Golden State Warriors

-I/O-
Pridošli igrači via draft - Mickael Pietrus (11. pik), Derrick Zimmerman (40. pik)
Pridošli igrači via free agency - Calbert Cheaney, Speedy Claxton.
Pridošli igrači via trade - Evan Eschmeyer, Nick Van Exel, Avery Johnson, Popeye Jones, Clifford Robinson, Pepe Sanchez
Otišli igrači via free agency - Gilbert Arenas, Earl Boykins
Otišli igrači via trade - Danny Fortson, Antawn Jamison, Chris Mills, Bob Sura, Jiri Welsch
Istekli ugovori - / .
Igrači sa waived/renounced statusom - Antoine Rigaudeau.

Verujem da neću puno pogrešiti u tvrdnji da su istinske traume, ovog leta doživljene od strane hard-core navijača Warriors-a prilično tesko objašnjive nekim, da kažem lošim potezima uprave, čak i u potpuno neverovatnom slučaju najbolje namere. Warriors su ovog leta obezglavljeni, bez milosti su ih odveli pod giljotinu na očigled hiljada koje su stajale u neverici posmatrajući dok je sečivo spustio Mark Cuban lično. A ja sa druge strane moram priznati da zaista imam samo osećaj divljenja prema njihovom generalnom menadžeru Garry St. Jean-u jer je čoveku pošlo za rukom ono što bi za ogromnu većinu drugih, doduše ne toliko kompetentnih, predstavljalo zaista jedan teško rešiv problem. A zadatak koji bi teže izveo i jedan Derreck Trotter? Kako za 24 sata uništiti jedan solidan tim i dovesti ga na ivicu ponora? Bravo St. Jean, bravo.
Uz nevoljno prihvatanje najnovijih trendova u NBA koji izmedju ostalog pokazuju da je u ovom trenutku najtraženija roba enormno plaćen igrač sa jednom godinom preostalom na ugovoru, prosto ne mogu da poverujem šta se ovde zaista desilo, te se ne bih libio da ovo zavedem pod X Files, mada sam uveren da bi čak i Molder ovde bio uglavnom nemoćan. Uprava tima je, izmedju ostalog, ostala bez dva najbolja igrača iz prošle sezone i zamenila ih gomilom veterana i to u trenutku kad je Golden State napokon imao solidnu ekipu sposobnu za ulazak u playoff. Čak i da se kao razumno, u krajnjoj liniji sportskim motivima vodjeno, prihvati objašnjenje koje ukazuje na nameran odstrel igrača radi ulaska u teritorije slobodnog prostora u salary cap-u tamo negde na leto 2005, neprihvatljiva je tvrdnja da je ovo najbolje što je Golden State, vodeći se tom željom, mogao da isposluje.

Komešanja su počela već na dan drafta kad su Warriors sa 11. pozicije izabrali Francuza Mickael Pietrus-a. Pietrus je igrač o kom se dosta pričalo u periodu pre samog drafta, i iako je reč o fenomenalnoj atleti, igra na poziciji na kojoj su Warriors u tom trenutku bili prebukirani, a nemali je broj onih koji veruju da je Francuz namerno izvikan u medijima, prvenstveno od strane Jerry West-a. Nakon drafta na scenu dolazi već pomenuti deo sa giljotinom a prvi na redu bio je Gilbert Arenas, dobitnik ovogodišnje nagrade "Most Improved Player". Doduše, dâ se za pretpostaviti da uprava nije očekivala onako fenomenalne partije u drugom delu sezone od strane igrača kog su pokupili u drugom krugu drafta i jedino se uz tu pretpostavku mogu pokušati objasniti potezi kluba. Ovako, Warriors praktično nisu imali izbora, ukupan timski payroll je prešao salary cap te po važećem pravilniku lige nisu mogli izdvojiti više od $5 miliona za novi ugovor Arenasa, što je bilo premalo. Čak i tada, Warriors su mogli pokušati isposlovati neku razmenu sa nekim od timova ispod salary cap-a da bi došli do manevarskog prostora da potpišu Arenasa. Istina mogućnosti za tako nešto su bile zaista minimalne, no niko po medijima nije čak ni spomenuo da su razmišljanja u klubu išla u tom smeru. Sve dok nije došla ponuda iz Washington-a, a tad je ionako bilo prekasno za bilo šta, Arenas je ispraznio kasetu i potpisao za Wizards. Da bi rasturanje bilo kompletno, uprava se pobrinula ne ponudivši ni drugom plejmejkeru Earl Boykins-u novi ugovor. Koliko je loš bio odlazak Arenas-a, Boykins će možda u podjednakoj meri nedostajati ekipi jer je reč o jednom od najboljih bekap igrača na toj poziciji. No, ipak su razmene koje su usledile bile te koje su u potpunosti dokusurile ekipu koja je prošle godine došla do 38 pobeda. U razmaku od tri dana uradjena su dva posla sa Detroit-om i Denver-om. Otišli su Jamison, Sura, Fortson i Mills, četiri od pet najplaćenijih igrača ekipe, dok se od onih koji su stigli izdvajaju van Exel i Cliff Robinson, no nikako ne bi bilo fer zaboraviti Eschmeyer-a. Koga? Da, imao sam i ja manji problem, no nije me mrzelo da proverim, čovek ima šestogodisnji ugovor na $20 miliona a u protekle prve dve godine na parketu je proveo celih 69 minuta.

OK, Jamison je bio isuviše preplaćen i sa reputacijom mekušca u odbrani, no zauzvrat su ipak preuzeti samo nešto manji ugovori, tako da priča o ulasku pod salary cap na leto 2005 ne pije previše vodu. Uostalom, Jamison-u bi sledećeg leta ostala poslednja godina ugovora te je logična pretpostavka da bi bilo mnogo lakše naći boljeg partnera za razmenu, a čak je i nadolazeći expansion draft za Charlotte išao na ruku razmišljanjima uprave da se otarase ovog ogromnog ugovora jer su ga jednostavno kao nezaštićenog igrača mogli "ponuditi" ekipi Bobcats. Kad se sve razmene pogledaju sa ove distance, jasno je da su za svoje preplaćene igrače Warriors dobili jednako preplaćene igrače, ali nikako kvaliteta grupe koja je napustila klub. Jedina dva slučaja u kojima bi sve ovo imalo bar zrno smisla su sledeća. Pod a, uprava kluba očekuje od Mike Dunleavy-a da eksplodira u nastupajućoj sezoni sa 23 poena po meču uz 8 skokova, te postane jedan od najboljih mladih igrača na toj poziciji krila, a sve pod pretpostavkom da upravo pored Jamison-a i u nešto manjoj meri Fortson-a, Dunleavy nije mogao da se razvije u ono što se od njega očekuje te da momak predstavlja buduću okosnicu tima. Njegove dobre igre u letnjoj ligi jesu primećene, no čini se zaista neverovatno da je samo zbog ovakve pretpostavke napravljena razmena sa Dallas-om. I pod b, isto tako problematično, uprava kluba očekuje od Van Exel-a ništa sem partija na nivou prošlogodišnjeg playoff-a tokom cele sezone.

Od pojačanja, u grad su stigli Chaney, Jones, Sanchez, Van Exel, Robinson i Claxton. Prva trojica igraju za minimalac koji ističe sledeceg leta, dok Robinson i Claxton igraju za nešto ozbiljniji novac, van Exel pogotovo. Pitanje koje se najčešće postavlja, a vezano za Van Exel-a, je da li momak ima problema za tzv. gubitničkim sredinama. On jeste imao dobar start u Denveru pre dve godine kad je vodio u ligi sa 31 poenom po meču, no navijači u Denveru nisu puno žalili kad je čovek razmenjen u Dallas. On i Claxton će činiti odličan par plejmejkera, ali ako se u vidu ima budućnost ekipe, čini se da su Warriors u odnosu na prošlu sezonu samo na gubitku.
Nakon svega ovoga, navijači su imali nadu da St. Jean nije završio sa poslom te da sve ovo ima neki smislen kraj. Na njihovu žalost, ozbiljnijih promena nije bilo. Ekipa koja je prošle sezone bila u konkurenciji za playoff i tek u poslednjim metrima izgubila trku, sledeće sezone će, pored očigledne neprespektivnosti, imati ogroman problem da privuče navijače na utakmice. Tužan kraj za ekipu koja je igrala možda i najatraktivniju i najdopadljiviju košarku u Pacific diviziji prošle godine.

Portland Trail Blazers

-I/O-
Pridošli igrači via draft - Travis Outlaw (23. pik), Nedzad Sinanovic (54. pik)
Pridošli igrači via free agency - / .
Pridošli igrači via trade - / .
Otišli igrači via free agency - Antonio Daniels, Scottie Pippen.
Otišli igrači via trade - / .
Istekli ugovori - Chris Dudley, Charles Smith.
Igrači sa waived/renounced statusom - Arvydas Sabonis.

Iako sa ubedljivo najjačim platama u ligi, klub je završio prošlu sezonu neadekvatnim rezultatom. Portland jeste odvukao Dallas do sedme utakmice prve serije playoff-a, no dalje od toga jednostavno nisu mogli. Blazers su prošle sezone bili tipičan primer ekipe prepune nabedjenih zvezda i preplaćenih igrača koji su zajedno na terenu ali i u svlačionici imali velikih problema u funkiconisanju kao jedinstvena celina. Konstantno povlačenje po sudovima, sukobi igrača, sve to im je donelo nezahvalan nadimak Jail Blazers sa jasnom aluzijom na gomilu poteškoća na koje su igrači nailazili. U Portlandu je čak u jednom trenutku pokrenuta gradjanska kampanja bojkota utakmica Blazers-a, doduše neuspesna, no ipak, to je bio još jedan u nizu jasnih znakova da su promene neminovne. Navijači jednostavno ne žele da trpe konstantna povećanja cena ulaznica da bi zauzvrat gledali gomilu razmaženih igrača koji prave probleme na sve strane, dakle ne baš uzorni gradjani Portlanda.

No na žalost onih koju su pokrenuli kampanju bojkota utakmica, promene koje su se dogodile tokom leta su bile zaista minorne. Na draftu, Blazers su sa 23. mesta pokupili klasičnog srednjoskolskog atletu Travis Outlaw-a koji, iako je potpisan na standardni ruki ugovor, ipak neće videti ozbiljnije minute ove godine na poziciji krila koja mu prirodno pripada. Sa 54. pikom, Blazers su uz priličan rizik pokupili pravu gromadu od igrača, Bosanca iz Zavidovića, Nedžada Sinanovića. Iako 222 cm visok, Nedžad za svojih 20 godina nije odigrao jedan jedini minut profesionalne košarke, no ta činjenica nije smetala upravi Portlanda koja, bar po izjavama njihovih skauta, ima veoma ozbiljne planove u budućnosti sa mladim Bosancem koji će prvi profesinalni ugovor ipak odigrati u Belgiji.

Kada se priča o Portlandu, uprkos neverovatnoj količini talenta, nevolje i problemi su ono što preovladjuje. Možda zvuči besmisleno, no uzimajući u obzir ogromno tržište, čini se da je za gazdu Blazers-a Paul Alen-a novac koji izdvaja za plate igrača u ovom trenutku čak i najmanji problem. Ekipa je prošle godine suvereno sela na vrh lige sa neverovatnih $105 miliona datih samo na plate igrača. Dodajmo na ovu cifru i porez od dodatnih $50-tak miliona i tek ćemo onda moći donekle naslutiti o kakvoj se organizaciji ovde zapravo radi, koliko je novca zaista uloženo i naspram toga videti do kakvog se rezultatskog neuspeha došlo na kraju sezone. Blazers su imali izuzetno mali broj potencijalnih partnera ovog leta u pokušaju da smanje izdatke za plate, jer jednostavno nije bilo ekipa koje su mogle prihvatiti tolike ugovore. Tokom leta Portland se često spominjao u različitim glasinama vezanim za razmene igrača, pričalo se da je Portland zainteresovan za Gary Payton-a, Brad Miller-a, Michael Finley-a, no do razmena nije došlo. Ovakav ishod leta je prilično nelogičan, pogotovo uzimajuci u obzir status Rasheed Wallace-a, verovatno najboljeg igrača ekipe. Rasheed-u sledećeg leta ističe ugovor i upravo je njegov ogroman ugovor (samo prošle sezone je primio $16.2 miliona) veoma privlačan ekipama sa manjim izdacima za plate koje bi na sledeće leto htele biti pretendenti na slobodne All Star igrače. Opet iz ugla Portland-a, uzimajući u obzir da im preplaćivanje igrača nije strano, ekipa bukvalno ne dobija ništa zauzvrat kada Wallace dobije status slobodnog igrača na leto. Da li Paul Alen nakon $50 miliona plaćenog poreza polako pokušava da snizi izdatke za plate nauštrb kvaliteta ekipe? Ja licno ne verujem, po medijima se dosta spekuliše o sledećem ugovoru za Wallace-a a Blazers imaju otvorenu mogućnost za ovakav potez do decembra i verovatno je da će, ukoliko to zaista i žele, do tada uspeti isposlovati neki posao koji bi na mesto Wallace-a doveo neke druge, isto tako kvalitetne igrače.

Blazers u narednoj sezoni imaju dva najočiglednija problema. Prvi je deficit na poziciji plejmejkera. Odlaskom Scottie Pippen-a koji je dosta vremena na terenu proveo u toj ulozi, knjiga je spala na dva slova, Damon "The Mighty Mouse" Stoudamire i Jeff McInnis. Uzimajući u obzir da, uslovljen različitim problemima, Damon izlazi iz ubedljivo najgore sezone njegove dosadašnje karijere u kojoj je neretko bio prikovan za klupu, te da je McInnis jedan prosečan bekap igrač, problem se čini kao veoma ozbiljan. Damon je u svakom slučaju fenomenalan plej, to uopšte nije sporno, no njegovo ponašanje van terena kao i neverovatna nekonstantnost ispoljena tokom prošle sezone ga čine krajnje nepouzdanim rešenjem kom biste poverili vodjenje jednog ovakvog tima. Drugi očigledan problem koji će Portland morati rešiti je istovremena koegzistencija na terenu, pored Bonzi Wells-a, njihova dva verovatno najbolja igrača a to su R.Wallace i Zach Randolph. Iako je Randolph nešto niži, obojica igraju na istoj poziciji i problem kako podeliti minute ovoj dvojici nije lak. Iako je visok 2.11, Wallace igra dosta na toj poziciji krila, koristeći šut van reketa. No momak ipak pruža najbolje partije kada igra na poziciji 4. Randolph, koji je imao odlične partije u seriji sa Dallas-om, je opet igrač kom možda prirodno leži uloga klasičnog krila, no njegova masa, koja mu omogućuje da isto tako bude veoma efektivan na niskom postu ga jednostavno gura dole na poziciju 4. U medijima se išlo i dotle da je predlagana mogućnost korišćenja oba igrača istovremeno i to čak na pozicijama 4-5, i iako to u teoriji nije nemoguće, trener Maurice Cheeks bi trebao biti zaista lud pa da padne u jedno takvo iskušenje. Portland je prošle godine, čak i bez sličnog eksperimentisanja, bio veoma loš u odbrambenim kategorijama u reketu, broj skokova, broj blokada itd. Što se tiče kostura ekipe, Blazers bi trebalo da otvore sezonu sa petorkom Stoudamire, D.Anderson, B.Wells, Wallace, D.Davis, no po nekim prognozama u petorku bi veoma brzo umesto Andersona mogao da udje Randolph i to na poziciji 4, dok bi se Wells spustio na beka šutera. Od bekap igrača, pored upitne uloge Andersona, tu je McInnis iza Stoudamire-a, Rubben Patterson i Qyntel Woods na backcourt pozicijama, te pod košem, odlaskom Sabonisa, prošle sezone malo korišćeni Boumtje Boumtje bi trebalo da očekuje solidniju minutažu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: