Tema B92: Goodyear liga posle 3 meseca

Posle raspada države i stvaranja samostalnih liga, kvalitet košarke koja se u njima igra znatno je opao, o čemu dovoljno govori podatak da je jedini trofej u poslednjih 10 godina osvojila Olimpija u Kupu Kupova. Da bi se kvalitet košarke na ovim prostorima poboljšao, prošle godine osnovana je kontroverzna liga, koja se tada zvala Jadranska, a danas Gudjer. Iako je prošle godine u njoj igrala Budućnost, liga nije bila potpuna bez klubova iz Srbije. Od ove jeseni i taj uslov je ispunjen –u Gudjer ligi nastupa i Crvena zvezda, a naredne sezone naša zemlja će imati tri kluba u ovom takmičenju.

Izvor: B92

Utorak, 19.11.2002.

11:35

Default images

Posle tri meseca i 8 odigranih kola predsednik UO crveno – belih Živorad Andjelković iznosi prva iskustva iz Gudjer lige:

Naši igrači učestvovanjem u Gudjer ligi, imaju i alternativno takmičenje u kome učestvuju veoma jaki timovi. Tu su Makabi, Cibona, Olimpija, Krka je prilično jak tim. To su sve jake utakmice za naš klub i to protiv timova koji igraju najjača evropska takmičenja. Nama je jako zanimljivo da Zvezda oseti tu evropsku atmosferu – jer kada budemo igrali u Evroligi – takodje ćemo se sastajati sa tim klubovima i ekipama sličnog formata. Ono što Zvezda trenutno radi, mi pokušavamo sebe da pripremimo za narednu sezonu, kada će u Goodyear ligi igrati tri kluba iz naše države. Mi ćemo tada već imati odredjena iskustva iz ovov takmičenja – sve što se dešava ove sezone je jednostavno dobra priprema za ono što nas čeka naredne godine
Selektor hrvatske reprezentacije i trener Krke, Neven Spahija smatra da su utakmice u Gudjer ligi, pravi put, da klubovi i igrači sa prostora bivše SFRJ posle 10 godina postanu ravnopravni sa evropskim:

Nakon raspada bivše države mislim da ni jedna od republika nije imala alternativu i neko jako takmičenje. Sa Jugoslavijom i nije baš tako – jer je imala puno dobrih trenera i igrača. Svi ostali su izgubili jako puno. Povratkom tih klubova iz bivše države, sigurno da će nova koncentracija kvaliteta uticati da se pojave novi mladi igrači, klubovi će ojačati – biće puno derbija, biće pune dvorane. Normalno sada je vreme marketinga, uključiće se jaki sponzori – to je perspektiva i budućnost.

Medjutim,prvo gostovanje Zvezde u Zagrebu donelo je i prve incidente. «Očigledno da nas u Hrvatskoj očekuju malo teže utakmice, jer postoji zaostavština iz prošlih vremena«, kaže Andjelković:

Mi ne igramo na temu bratstva i jedinstva, niti nas to zanima.U ovom takmičenju nastupaju klubovi koji učestvuju u Evroligi – a svako mora da se ravna prema jačem od sebe. Ovo takmičenje u Jadranskoj ligi je veoma važno. Atmosfera u Bosni, Sloveniji, Republici Srpskoj i kod nas je veoma korektna i sportska. Osim utakmice sa Cibonom u Zagrebu tu nema meča visokog rizika. Ali to je realnost danas.
Sa druge strane, Neven Spahija smatra da odredjena tenzija u utakmicama mora da postoji i da je čak dobrodošla:

Ja sam prošle godine gostovao sa Cibonom u Beogradu. Ne znam, te tenzije nisu ništa manje bile na derbiju izmedju Zvezde i Partizana koji sam odgledao u subotu. Dok je to u nekim normalnim okvirima – to je i poželjno. Sve ostalo ne bih poželeo nikom.

Od sledeće godine tri jugoslovenska kluba učestvovaće u Gudjer ligi. O tome šta dobijaju ulaskom u ovo takmičenje, govori izvršni direktor lige Roman Lisac:

Ja mislim da dobijaju puno. Dobijaju mečeve sa jakim protivnicima, tu sada imate više derbija – Makabi, Olimpija, Cibona... sve su to jake utakmice. Vidite da i jedna Krka može da odigra izuzetno dobro.

U konfuziji koja je nastala razdvajanjem FIBE i ULEB-a, Gudjer liga je pronašla svoje mesto. Lisac i Spahija smatraju da je sadašnjost ove lige dobra,a budućnost još bolja:

Lisac: Nas već prozivaju mladjom sestrom ULEB lige. Mi ćemo vrlo brzo dobiti direktno jedno mesto u Evroligu. Ova konfuzija koja je nastala razdvajanjem liga, donela je situaciju da klubovi igraju u okviru ULEB-a, dok takmičenja reprezentacija , prvenstva ,organizuje FIBA. Mislim da je to najbolje rešenje i da je u tome budućnost.

Neven Spahija:Mislim da Goodyear liga prvenstveno mora biti regionalno takmičenje klubova sa prostora bivše Jugoslavije. Ja recimo, volim i veoma cenim Maccabi iz Tel Aviva – ali više bih voleo da vidim u Goodyear ligi beogradski Partizan. Ipak, taj rivalitet i sve ono što se i pre dešavalo – nosi jednu drugu draž, nego utakmice sa Makabijem. Ako bude u takmičenju Partizan, a uz njega i Makabi – onda će Goodyear liga biti jedno od najjačih liga u Evropi, iz rame jednoj španskoj ACB ligi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: