Nova vest
Košarka

Nedelja, 14.09.2014.

20:00

Srbija srebrna, 'vanzemaljci' Ameri šampioni

Košarkaši Srbije osvojili su srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu, u finalu u Madridu nisu mogli da pariraju "vanzemaljskom" SAD timu koji je slavio 129:92.

Izvor: A. Kovačević

Autor:A. Kovačević

Default images

Naši košakaši jesu ubedljivo poraženi, ali nisu poniženi, jer su plaslanom u finale nadmašili očekivanja i najvećih optimista.

Na kraju su se hrabro suprotstavili NBA kaznenoj ekspediciji koja je odigrala čak i iznad svog nivoa, dostigavši već na poluvremenu 67 poena. U završnici su više od šampiona zabavljali publiku alej-up zakucavanjima.

Srbija je predvođena Teodosićem povela 15:7 i tu stala. Harden i Irving su serijom trojki napravili seriju 15:0 za preokret SAD na 22:15. Usledila je nova kanonada trojki (11/15) te su Amerikanci do kraja četvrtine prelomili meč. Do kraja poluvremena su stigli do +30, da bi na odmuri imali 67:41.

I u trećem periodu Amerikanci su nam dali više od 30 poena, te pre poslednje četvrtine prešli granicu od 100 poena. Tek su u poslednjoj četvrtini donekle usporili u napadu, ne toliko u odbrani, te su imali i +40, i na kraju očekivano i zasluženo odbranili titulu prvaka sveta.

SAD je na Mundobasketu rivale dobijao u proseku da 33 poena razlike. Toliki je prosek pobeda SAD bio na OI u Londonu 2012, dok je nedostižni Drim tim iz 1992. dobijao sa 43 razlike u proseku. Ostvarili su 63. uzastopnu pobedu u FIBA takmičenjima.

Najefikasniji u srpskom timu u finalu bili su Nemanja Bjelica i Nikola Kalinić sa po 18 poena. 15 je ubacio Bogdan Bogdanović, a 10 uz 7 asistencija imao Miloš Teodosić.

SAD su imale osmoricu igrača da dvocifrenim učinkom, najefikasniji sa 26 poena bio je Kajri Irving (6/6 za tri), tri manje ubacio je Džejms Harden, po 12 su dodali Klej Tompson i Kenet Farid, dok je DeMakrus Kazins imao 11 uz 9 skokova. Samo Derik Rouz nije dao koš.

Doček vicešampiona sveta je u ponedeljak ispred Starog dvora od 20 časova.

SAD – Srbija 129:92 (35:21, 32:20, 37:24, 24:25)

Startne petorke: Srbija – Teodosić, Marković, Kalinić, Bjelica, Raduljica; SAD – Kari, Irving, Harden, Farid, Dejvis.

Obećavajući početak Srbije, nakon laganih poena Hardena, Teodosić je asistencijom, plaganjem i dobrim blokom za Raduljicu omogućio prednost Srbiji 6:5. Usledio je šou Bjelice, spektakularno zakucavanje te šetnja kroz reket za +5. Ni tajm-aut nije pomogao Amerikancima, Teodosić i Raduljica košem uz dodatno bacanje odvode Srbiju na 15:7.

Ipak, dva napada su bila dovoljan da se SAD vrati u egal, Harden veže šest poena, koš uz dodatno bacanje i trojku. Usledila je kriza Srbije u napadu, Krsić promašuje dva polaganja, to pokreće Amerikance, koji sa sedam poena Irvinga u nizu preokreću na 22:15 za SAD.

Nakon tajm-auta Đorđevića Srbije prekida seriju bez koša, ali ne i fantastičan šut rivala koji ekspresno stiže do 30 poena. "Orlovi" ne uspevaju da se odupru američkoj mašini, ulaze u brz ritam pa Amerikanci kanonadom (5/5 za tri) dobijaju prvi period 35:21.

Tompson pogađa šestu trojku za SAD u nizu, Teodosić uzvraća, da bi potom na koš Bogdanovića uzvratio Kazins pored Raduljice, te Amerikanci lagano održavaju 15+. Razigrani Ameri su dopuštali povremeno koš našim igračima, koji nisu mogli da im pariraju u odbrani, pa je prednost nastavila da raste (47:29).

Amerkanci su nastavili u istom ritmu, na nivou koji je verovatno i iznad njihovog, pa su deklasirali naš tim već na poluvremenu. Pogađali su sa svih pozicija, zakucavali, igrali se, te lagano stigli na +30 (65:35). U samom finišu Harden bespotrebno glumi faul na šutu za tri, što Bjelica kažnjava trojkom uz zvuk sirene zapodnošljivijih 67:41 na poluvremenu za SAD:

Amerikanci su ubacili čak 11 trojki iz 16 pokušaja u prvom poluvremenu i to im je omogućilo ogromnu razliku. Najefikasniji su Kajri Irving sa 17 i Džejms Harden sa 17 poena. Niko u Srbiji nije "dvocifren", Nemanja Bjelica ima 9, Miloš Teodosić i Nikola Kalinić po osam.

Naši igrači su bez obzira na veliki zaostatak jednako borbeno krenuli i u drugom poluvremenu. Bjelica i Kalinić smanjuju razliku, ali Raduljica dobija nesportski faul u duelu sa Kazinsom što je uplalilo iskre na parketu. Poenima sa penala uz koš Hardena SAD održava veliku razliku, koja nakon nove serije opet raste na +30 (80:50).

Samo što naši igrači vežu nekoliko dobrih napada, koševima Krstića i trojkom Bogdanovića ublaže zaostatak, Irving uzvraća sa dve trojke u nizu. U finišu trećeg perioda razigrali su se Gej, DeRozan i Dejvis, pa je SAD uoči poslednjeg peiroda imao 105:67.

Tek u poslednjem periodu Amerikanci su malo popustili u napadu, ali ne i u odbrani, pa su održavali ogromnu prednost. Međutim, naši momci su sportski se borili do kraja, pa su četiri minute pre kraja, na skoro 40 poena zaostatka, izveli sjajan alej-up koji je Kalinić zakucao (120:85).

Nastavili su naši momci u istom ritmu, novi alej-ut zakucao je Vladimir Štimac, nakon spektalukarnog dodavanja Bogdana Bogdanovića. Radost naših igrača na klupi je pokazala da možda jesu poraženi, ali nisu poniženi. SAD je na kraju slavio 129:92.

Konačan plasman:
1. SAD
2. Srbija
3. Francuska

4. Litvanija
5. Španija
6. Brazil
7. Slovenija
8. Turska
9. Grčka
10. Hrvatska
11. Argentina
12. Australija
13. Dominikanska Republika
14. Meksiko
15. Novi Zeland
16. Senegal
17. Angola
18. Ukrajina
19. Portoriko
20. Iran
21. Filipini
22. Finska
23. Južna Koreja
24. Egipat

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1466 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve