Nova vest
Košarka

Subota, 13.09.2014.

17:38

Krstić: Nacionalni ponos je u nama

Kapiten Srbije Nenad Krstić objasnio je Amerikancima kako je jedan autsajder stigao do finala Svetskog prvenstva u košarci.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Posle 12 godina agonije, uz tek povremene kratkotrajne bleskove, Srbija je opet košarkaška velesila.

Upravo te 2002. smo poslednji put igrali finale Mundobasketa i trijumfovali u SAD, a Krstić je tada imao samo 19 godina.

"Igrao sam za Partizan. Gledali smo utakmicu na benzinskoj pumpi jer smo se vraćali sa turnira. Bili smo u autobusu kada je utakmica počela, tada nije bilo interneta, a TV je bio mali", seća se kapiten šta je radio kada je naša reprezentacija poslednji put stigla do krova sveta.

A u Indijanapolisu se igrao košarkaški klasik. Tadašnja Jugoslavija je nakon produžetka savladala Argentinu i peti put postala šampion sveta. Povratak Srbije u finale SP oživeo je ta sećajna, ponos koji je krasio naše košarkaše u navijače, pa se opet o Srbiji priča kao o zemlji košarke.

"Imamo taj nacionalni ponos u nama. Lako je to reći sada kad smo u finalu, ali je uvek bio u nama. Čak i prošle godine kada smo izgubili u četvrtfinalu Evrobasketa (Španija – Srbija 90:60, prim, aut). Vratili smo se i igrali sa verom u sebe", rekao je Krstić.

A "orlovi" su igrali sjajno. Aleksandrar Đorđević je fantastično tempirao formu, te od tima koji je delovao prosečno u grupnoj fazi, napravio kaznenu ekspediciju koja je pragazila Grčku, Brazil, a onda dobila i šampiona Evrope Francusku.

"Nešto se prelomilo u nama. Mnogo smo razgovarali u svlačionici. Trener nam je ulio samopouzdanje. Uvek nam priča, i nešto je jednostavno puklo u nama. Ne mogu to da objasnim. Podržavamo jedan drugog u timu. Svako svakoga hrabri i bodri", objasnio je Krstić.

Srbija opet obožava košarkaše, opet deca žele da igraju pod obručima, opet je Srbija zemlja košarke.

"Mnogo nam sve ovo znači jer smo mi košarkaška zemlja. Mnogo ljudi gleda ove utakmice. Mnogo nam znači sad, a mnogo će nam značiti i u budućnosti jer nam je bila potrebna ova medalja da nastavimo uspehe", rekao je kapiten Srbije.

A Srbiju u finalu čeka najteži, ali i najslađi mogući protivnik – SAD, put NBA zvezda. Sada se svi sećaju kako smo 2002. navijali za to finale u Indijanapolisu, nije se dogodilo, ali je kosmička pravda zadovoljena.

Za titulu najboljeg na svetu u košarci boriće se dve košarkaške velesile.

"Nećemo se uplašiti SAD. Naše samopouzdanje je visiko. Imamo šansu. Neki igrači više nikad neće dobiti priliku da igraju protiv sjajnog tima SAD u finalu Svetskog prvenstva. Ovo je šansa da uradimo nešto veliko u našim životima. Čak iako izgubimo, moći ćemo da kažemo da smo uradili nešto veliko za našu zemlju. Ali ne želimo da izgubimo", zaključio je Krstić.

Nedelja, 21.00 časova u Madridu, Srbija protiv Sjedinjenih Američkih Država. Za šampiona sveta u košarci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

151 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve