Nova vest
Košarka

Sreda, 10.09.2014.

22:05

Šok – Francuzi izbacili Špance!

Košarkaši Francuske priredili su senzaciju! ’Trikolori’ su u četvrtfinalu Svetskog kupa šokirali domaćina Španiju u Madridu 65:52.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Francuska će biti rival Srbije u borbi za finale.

Francuzi su odigrali izvanredan meč – Ertel je postigao pet vezanih poena preko Paua Gasola za 60:52 u završnici, čime je meč praktično odlučen.

Jedan od junaka meča je i centar Jute Džez Rudi Gober, koji se junački borio sa braćom Gasol i Ibakom – meč je završio sa 5 poena i 13 skokova i bio je glavni čovek u skakačkoj superiornosti Francuza (50-28).

Španci su stegnuto odigrali ceo meč, što se najbolje videlo po šutu za tri poena – 2 od 22. Odigrali su izvanredno domaći odbranu u trećoj četvrtini, ali su u poslednjoj deonici Francuzi bili hrabri – počeo je Furnije, nastavio Dijao, a konačni udarac Špancima zadao je Ertel.

Najbolji kod pobednika bio je Boris Dijao sa 15 poena (6-12 iz igre), 5 skokova i 3 asistencije, Tomas Ertel je upisao 13 poena (4-7 iz igre), 3 skoka i 4 asistencije, a Nikolas Batum dodao je 9 poena.

Za Špance je Pau Gasol imao 17 poena (7-12 iz igre) i 8 skokova, a Huan Karlos Navaro postigao je 10 poena.

Tok meča:

Francuzi su motivisano počeli meč – dve trojke ubacio je Dijao, jednu Lovernj, dok domaći tim prva tri minuta nije probacio loptu kroz obruč. Poveli su ’Trikolori’ sa 11:2, ali su se zahvaljujući Navaru Španci brzo vratili u meč, a posle polaganja Gasola kompletirali su seriju 10-0 i prešli u vođstvo.

Dio je prekinuo seriju Španaca, a na kraju prve četvrtine bilo je 15:15.

Igralo se tvrdo, bilo je očigledno da su Španci stegnuti zbog uloge favorita, a Francuzi su to koristili i uglavnom su držali prednost. Želabal je vezao pet poena, Batum je sa penala doveo ’Trikolore’ na +7, a Španci su preko Kalderona pogodili prvu trojku iz desetog pokušaja.

Čvrsta igra Francuske smanjila je i buku u dvorani, a ekipa Vensana Kolea nije popuštala – nastavila je sa racionalnom igrom, pogodio su Ertel i Batum, a sekund pre kraja poluvremena Lovernj je bio polovičan sa penala za 35:28 na poluvremenu.

Španci su znatno angažovanije počeli treću četvrtinu, napravili su seriju 7-0 zahvaljujući Pau Gasolu, pa je selektor Kole bio prinuđen da zatraži tajm aut. Otišli su Francuzi ponovo na +5, ali je Navaro vezao pet poena i Španija je izjednačila.

Španci su bili van ritma u napadu, ali u odbrani su igrali izuzetno čvrsto i ograničili su rivala na samo sedam poena u trećoj četvrtini. Uz nekoliko sudijskih odluka koje su išle njima u koristi, domaći su vodili 43:42 na kraju trećeg perioda.

Želabal je prekinuo dugi post Francuza, zatim je odgovornos preuzeo Furnije i vezao je četiri poena, a posle trojke Dijaa ’Trikolori’ su poveli 51:45 na nešto manje od sedam minuta do kraja.

Posle tajm auta su Francuzi imali dva otvorena šuta za još veću prednost, nisu ih pogodili, a na četiri minuta do kraja Gasol je pogodio uz faul – 51:48.

Francuska je vodila sa tri razlike u samoj završnici (55:52), a onda je na scenu stupio Ertel – hrabro je krenuo na ulaz i pogodio preko Paua Gasola, usledila je dobra odbrana, a onda je Ertel pogodio i trojku preko Paua Gasola za 60:52. Tada su se Španci potpuno pogubili, niko nije mogao da pogodi, a Francuska je sa linije penala overila trijumf.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

579 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve