Nova vest
Košarka

Sreda, 10.09.2014.

17:55

Srbija torpedovala Brazil za polufinale!

Košarkaši Srbije plasirali su se u polufinale Svetskog kupa, pošto su u četvrtfinalu deklasirali Brazil sa 84:56.

Izvor: SO

Autor: SO

Default images

Za plasman u finale ’Orlovi’ će se boriti sa boljim iz okršaja Španija – Francuska.

Posle duela sa Grčkom, ekipa Aleksandra Đorđevića odigrala je još jedan briljantan meč, revanširala se Brazilu za poraz u grupi i plasirala se među četiri najbolje ekipe na planeti.

Srbiju je predvodio briljantni Miloš Teodosić sa 23 poena (5-9 iz igre, 10-10 penali), 3 skoka i 4 asistencije, a Bogdan Bogdanović upisao je 12 poena (5-9 iz igre) i 6 skokova.

Naši centri Miroslav Raduljica i Nenad Krstić postigli su po 10 poena, StefanMarković dao je 9, a Nemanja Bjelica zadavao je mnogo muka odbrani Brazila u prvom poluvremenu i meč je završio sa 8 poena (3-10 iz igre), 8 skokova i 5 asistencija.

Za Brazil je Anderson Varežao imao 12 poena i 9 skokova, 12 poena upisao je i Vijera, a Aleks Garsija dao je 8.

Srbija je skoro sve vreme imala prednost, jedini period krize bila je serija 9-0 Brazilaca sredinom druge četvrtine, posle koje su poveli 32:29. Bjelica je trojkom trgao tim iz letargije, usledila su tri bacanja Teodosića, a onda i pogodak Krstića za 37:32 na poluvremenu.

Odlučujući momenata meča dogodio se u trećoj deonici pri rezultatu 43:34 – sudije su odvsirale faul na Raduljici, a protesti Brazila kažnjeni su sa dve tehničke greške koje su odlično iskorišćene. Raduljica je pogodio jedno od dva penala, a Teodosić je iskoristio sva četiri. Nedugo zatim posle trojke Teodosića iz teške pozicije Srbija je prvi put došla do +20.

Naši nisu popuštali, zadržali su ozbiljnost i definitivno prelomili meč serijom od tri trojke (Marković, Kalinić, Bogdanović) na početku poslednje četvrtine – 75:46.

Tok meča:

Počelo je dugom dvojkom Varežaa, a na drugoj strani je Raduljica zakucao na asistenciju Bjelice. Usledio je pogodak Vijere, pa tri bacanja Teodosića, a na obe strane odbrane su bile nešto slabije na startu meča. Trojke su razmenili Vijera i Teodosić, a naši su vodili 10:7.

Posle poena Kalinića na niskom postu i lepe finte i koša Teodosića Srbija je došla do +5 (14:9), a posle toga je pomalo opao tempo u napadu oba tima. Brazilci su zaigrali agresivnije u odbrani, naši su ostali bez rešenja u nekoliko napada, ali je zatim Bjelica položio loptu u koš za 16:13.

Usledio je period smušene igre na obe strane, nekoliko izgubljenih lopti, Srbija je čuvala blagu prednost zahvaljujući Bjelici, a posle pogotka Bogdanovića iz reketa bilo je 21:17 na kraju prve četvrtine.

Nedovoljno čvrstu odbranu na početku drugog perioda iskoristio je Aleks Garsija, koji je ubacio dve vezane trojke za vođstvo Brazila. Međutim, Teodosić je uzvratio trojkom, a posle ulaza Bogdanovića bilo je 26:23.

Posle lepog prodora Teodosića Srbija je došla na +6, ali je Brazil zaigrao čvrsto u odbrani – nekoliko ishitrenih šuteva i izgubljenih lopti, a na drugoj strani je rival napravio seriju 7-0 i izazvao je tajm aut Đorđevića (30:29).

Naši puna tri i po minuta nisu dali koš, Brazil je poveo 32:29, a onda je Bjelica posle vezanih promašaja na ulazu pogodio trojku za 32:32. To je pokrenulo novi interval dobre igre, Teodosić je ponovo fauliran pri šutu za tri poena i to je maksimalno iskoristio, a potom je i Krstić poentirao na niskom postu za 37:32.

Srbija je imala i poslednji napada za još veći višak, ali Bogdanović se nije snašao - +5 na poluvremenu.

Akcija sa starta prvog preslikana je i u drugom poluvremenu – Bjelica za Radujicu, koji zakucava. Usledila je dobra odbrana i zakucavanje Bogdanovića u kontri za +9.

Pri rezultatu 43:34 sudije su odvsirale faul na Raduljici, a protesti Brazila kažnjeni su sa dve tehničke greške koje su odlično iskorišćene – Raduljica je pogodio jedno od dva penala, a Teodosić je iskoristio sva četiri.

Usledio je po koš na obe strane, a onda i trojka Bogdanovića za prednost Srbije 53:36. Malo je opao tonus u igri Srbije posle tehničkih grešaka, brzo smo izašli iz bonusa, a Marković, Teodosić i Bjelica promašili su po trojku.

Krstić je nastavio sa sjajnom igrom – ponovo je u duelu jedan na jedan bio bolji od Nenea, a zatim je poentirao sa distance, pa je Srbija na kraju treće deonice imala 22 poena viška – 66:44.

Početak poslednje deonice bio je veoma važan, a Srbija ga je odradila spektakularno – trojka Markovića, trojka Kalinića, a onda i trojka Bogdanovića sa devet metara iz izuzetno teške pozicije za 75:46.

Utakmica je tada definitivno odlučena – do kraja su svi igrači dobili šansu, a Srbija je rutinski privela meč kraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1216 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve