Herojski, Srbija razbila Grčku!

Košarkaši Srbije odigrali su svoj najbolji meč na Svetskom prvenstvu i deklasirali su selekciju Grčke sa 90:72 u osmini finala!

Izvor: SO

Nedelja, 07.09.2014.

17:43

Default images

Za plasman u polufinale Srbija će se boriti sa Brazilom, koji je deklasirao Argentinu 85:65. Taj meč igra se u sredu od 18.00.

Srbija je razbila Grke izvanrednom igrom u odbrani, pre svega u drugom poluvremenu, a sredinom poslednje deonice posle koša Bogdanovića bilo je 80:60 i tada je meč definitivno prelomljen.

Ekipa Aleksandra Đorđevića odigrala je savršen meč, a najefikasniji je bio Bogdan Bogdanović sa 21 poenom (7-11), mahom važnih i u trenucima kada je Srbija pravila prednost, kao što je trojka u poslednjoj sekundi napada za 71:60.

Izvanredan je bio i Nemanja Bjelica sa 8 poena (3-6 iz igre), 10 skokova i po 2 asistencije i ukradene lopte, dok je Miroslav Raduljica imao 16 poena (7-12 iz igre) i 6 skokova.

Miloš Teodosić upisao je 13 poena (4-10 iz igre), 2 skoka i 5 asistencija, Nenad Krstić dao je 10 poena, a Nikola Kalinić postigao je 12 poena (4-6 iz igre), uz 4 skoka i 2 asistencije.

Najbolji kod Grka bio je Nik Kalates sa 14 poena i 5 skokova, Printezis je imao 12 poena, 4 skoka i 5 asistencija, Nikos Zisis dao je 12 poena, a Janis Burusis zaustavljen je na 9.

Tok meča:

Starsport
Kalinić je sjajno počeo utakmicu – pogodio je posle ofanzivnog skoka, a zatim je preko Burusisa zakucao uz faul. Naši su udvajali Burusisa, ali on je pogodio jednu trojku i podelio dva dobra pasa. Trojku je ubacio Teodosić, ali uzvratio je Zisis – 10:10.

Poenima Raduljice i trojkom Kalinića povela je Srbija 15:10, ali onda je Kalates pogodio trojku preko ruke u poslednjoj sekundi, da bi Printezis karakterističnim šutom jednom rukom izjednačio.

Jović i Bogdanović ušli su sa klupe i po jednom su pogodili (ulaz i šut sa distance) za +4, a posle prve četvrtine Srbija je vodila 23:20.

Na početku druge četvrtine Srbija je primila četiri poena sa penala, potom nam je Kajmakoglu zadavao probleme, ali su Krstić sa četiri poena i Bogdanvić neverovatnom trojkom držali prednost Srbije (30:28).
Starsport
Pogodio je Teodosić trojku, Srbija je imala vođstvo, ali koštalo nas je loše građenje sopstvenog koša, pa je na minut do kraja Zisis dao trojku za vođstvo Grčke 42:41.

Posle minuta odmora Raduljica je pogodio levom rukom, a posle dobre odbrane Kalinić je na asistenciju Teodosića zakucao uz faul. Pogodio je i dodatno bacanje, pa je Srbija na poluvremenu vodila 46:42.

Nepažnja u odbrani koštala nas je dve trojke (Adetokumbo i Kalates), ali su Bogdanović sa penala, a zatim Bjelica i Raduljica čuvali prednost Srbije (53:50). Usledio je sjajan potez i koš Bogdanovića za +5.

Imali su naši dva napada za +7, nisu ih realizovali, ali jesu malo kasnije kada je Bjelica pogodio sa poludistance za 59:52 i izazvao je tajm aut Grka.
Beta/AP
Posle tajm auta Srbija je sa linije penala stvorila 11 poena viška (Teodosić je pogodio tri posle faula, Krstič još dva), ali je onda Teodosić požurio sa šutom za tri i promašio je. Pogodio je Kalates na drugoj strani, a u poslednjim sekundama četvrtine Krstić je promašio zicer – 64:55 posle 30 minuta igre.

Iz traljavog napada Srbije Simonović je postigao koš na početku poslednje deonice, ali je na drugoj strani zakasnio na Vasilijadisa koji je pogodio trojku.

Usledio je Teodosićev ulaz, a onda i spektakularna trojka Bogdanovića u poslednjoj sekundi napadao za 71:60. Naši su igrali čvrsto u odbrani, Bogdanović je bio polovičan sa penala, a Raduljica se sjajno snašao u gužvi i pogodio za 74:60.

Bjelica je pogodio oba penala, potom su Bogdanović i Teodosić nesrećno promašili otvorene trojke, ali naši su igrali izvrsnu odbranu i nisu posustajali – sjajan pas Teodosića za Raduljicu i koš, a posle nove trojke Bogdanovića Srbija je povela 83:63.

Meč je tada bio prelomljen, naši su do kraja trošili vreme i rutinski priveli meč kraju. Na dva minuta do kraja Burusis je, isfrustriran porazom, nervozno reagovao posle grubog faula Bjelice, ali incident je izbegnut.

Do kraja je Đorđević pružio šansu i rezervistima, a Srbija je došla do velike pobede.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

650 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: