Grci na skeneru: Gde napasti, od čega se braniti?

U osmini finala SP Srbiju čeka Grčka – disciplinovan tim sa iskusnim i kvalitetnim igračima, koji ovoga puta u svojim redovima nema zvezdu oko koje se sve vrti.

Izvor: Saša Ozmo

Subota, 06.09.2014.

10:15

Default images

Trener Fotis Kacikaris napravio je borbenu ekipu u kojoj je kolektiv ispred pojedinca, i u odbrani i u napadu. U prvoj fazi takmičenja Heleni su ostvarili svih pet pobeda i nijednom nisu bili u neizvesnoj završnici. Da li ’Orlovi’ mogu da im nanesu prvi poraz?

Vasilis Spanulis rešio je da ovoga leta ne igra za nacionalni tim, što je promenilo fizionomiju igre Grčke. Sada je prvi plej Nik Kalates, momak kojem je asistencija uvek na prvom mestu. Odličan je pik-en-rol igrač, često šeta reketom u potrazi za najboljim rešenjem – dodavanje na centra ili povratna na trojku. Sa distance ume da pogodi, a Argentincima je dao i dve trojke, što mu inače nije jača strana. Ipak, šut iz driblinga nije mu baš oružje i može mu se ostaviti malo prostora, pa ni odbrana ispod bloka nije loše rešenje.

Najbolji igrač Grka u dosadašnjem toku SP jeste Janis Burusis. Centar Real Madrida superioran je pod obručima, a najbolje mečeve odigrao je protiv najjačih rivala – Hrvatske i Argentine. Iako tokom karijere nije poznat kao sjajan dodavač, 215 cm visoki Burusis do sada samo protiv Senegala imao manje od dve asistencije.

Plejmejker Mega Vizure Nenad Miljenović smatra da bi zaustavljanje Burusisa možda bilo i presudno za ishod meča.

“Pruža mnogo bolje partije nego što sam očekivao. Mnogo lopti ide dole na njega, a igra i dobro pik-en-rol i pik-en-pop sa Kalatesom i Zisisom. Limitiranje njegovog učinka može da bude jedan od ključeva“, kaže Miljenović.
Beta/AP
Uz Burusisa, jedini igrač koji sa lakoćom može da odigra ’jedan na jedan’ jeste Jorgos Printezis. Specijalista za važne utakmice, snažni krilni centar dobro igra leđima ka košu, a patentirao je i šut jednom rukom koji se teško brani.

Kostas Papanikolau jedan je od košarkaša za koje važi fraza “svaki trener bi ga poželeo u timu“. Izvanredan je u odbrani, a zbog brzih ruku Adetokumba i njega, moraćemo da budemo dodatno koncentrisani u predaji lopte i driblingu (i Kalates je izvrstan defanzivac). Osim toga, Papanikolau je velika ispomoć u skoku iz drugog plana, izvanredno trči kontre i brzo koristi kada se odbrana rivala fokusira na nekog drugog. Iako to do sada na SP nije pokazao, ne valja potceniti ni njegov šut za tri poena. Takođe, i on je poput Printezisa zasluženo stekao reputaciju igrača kojeg veliki mečevi inspirišu.

Timska odbrana jedan je od najvećih kvaliteta ove reprezentacije Grčke, na šta ukazuje i Nenad Miljenović.

“Igru zasnivaju na odbrani, ne primaju mnogo poena. Hrvatska, koja je sjajna napadačka ekipa, dala im je 23 poena za poluvreme. Igraju izvanrednu timsku odbranu, mnogo pomažu jedni drugima, a na trojci imaju odlične odbrambene igrače – Papanikolaua i Adetokumba, koji iza sebe ima solidnu NBA sezonu. Iz odbrane, posle promašaja rivala ili ukradenih lopti, razvijaju kontranapade jer dobro trče, tako da moramo u tom pogledu da im pariramo. Ne smemo da dozvolimo lake poene, treba da koristimo ’male’ faulove do bonusa“, analizira Miljenović, momak koji je prošao sve mlađe reprezentativne selekcije.

Brazilci su nas razbili brzim tempom u prvom poluvremenu – nesumnjivo da Grci nisu atlete kao Brazilci, ali naši moraju brže da se vraćaju u odbranu kako protivnik ne bi preuzo kontrolu nad mečom.
Beta/AP
Utisak je da Grčka ima dublji tim od Srbije – Nikos Zisis je racionalan i staložen košarkaš koji već deceniju igra ozbiljnu evropsku košarku i od njega igra Grka mnogo zavisi, Adetokumbo unosi potrebnu energiju, a Kostas Kajmakoglu može na razne načine da pripreti košu (šut za tri poena, licem ka košu, ali i leđima). Takođe, Kostas Slukas je do sada perfektno igrao ulogu rezervnog igrača, prostora na šutu za tri poena nikako ne bi trebalo ostavljati Kostasu Vasilijadisu, a ni Jan Vujukas nije rezervna petica koje bi se trebalo stideti.

Ipak, daleko od toga da su Grci savršen i nepobediv tim. Istina, igraju timsku, nesebičnu košarku sa dobrim protokom lopte, ali ta igra je u suštini šablonska, nedostaje im ekstrakreativan košarkaš. U spoljnoj liniji nemaju čoveka kojem je igra ’jedan na jedan’ prirodna, a to može da dođe do izražaja u situacijama kada se meč lomi i kada se traži improvizacija.

Takođe, odbrana na igru ’dva na dva’ nije nešto u čemu su se Grci do sada pokazali, a to bi trebalo eksploatisati.

“Ne brane dobro centralni pik-en-rol, naročito sa peticama – imaju dva teška centra u Burusisu i Vujukasu, obojica ne brane naročito dobro igru ’dva na dva’. Teodosić treba da bude što više u piku, da odatle razigrava i da rešava, što najbolje radi. Ukoliko on bude odigrao na svom nivou, možemo da ih pobedimo. Mnogo problema može da im napravi i pik sa četvorkom koji smo igrali do sada na SP – ako preuzmu, mislim da ni Burusis ni Vujukas ne mogu da brane Bjelicu licem ka košu, a i u tom slučaju naš centar, Raduljica ili Krstić, dole ima prednost u mismeču“, smatra Miljenović.
Beta/AP
Kada se sve sabere i oduzme, Grčka jeste blagi favorit, ali naš tim nije bez šansi. Izgubljene lopte moramo da svedemo na minimum i da računamo da će nosioci naše igre biti na visokom nivou. U tom slučaju četvrtfinale nije daleko.

Sastav:
4 Vagelis Mancaris 196 cm, 24 god, plej
5 Janis Burusis 215 cm, 30, centar
6 Nikos Zisis 195 cm, 31, plej/bek
7 Kostas Vasilijadis 200 cm, 30, bek
8 Nik Kalates 198 cm, 25, plej
9 Andreas Glinijadakis 214 cm, 33, centar
10 Kostas Papanikolau 203 cm, 24, krilo
11 Kostas Slukas 192 cm, 23, plej
12 Kostas Kajmakoglu 205 cm, 31, krilni centar
13 Janis Adetokumbo 211 cm, 19, krilo
14 Jan Vujukas 213 cm, 29, centar
15 Jorgos Printezis 206 cm, 29, krilni centar

Strelci:
1. Burusis 12
2. Printezis 11,6
3. Kalates 10,8

Skakači:
1. Burusis 10
2. Kajmakoglu 6,4
3. Adetokumbo 4,8

Asistenti:
1. Zisis 4,6
2. Burusis 2,6
3. Kalates 2,4

Dosadašnje utakmice:
Grčka – Senegal 87:64
Filipini – Grčka 70:82
Portoriko – Grčka 79:90
Grčka – Hrvatska 76:65
Argentina – Grčka 71:79

Saša Ozmo (ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: