Nova vest
Košarka

Petak, 22.08.2014.

19:14

Sevilja – dragulj Andalusije

Ako za neki španski grad može da se kaže da je najbogatiji istorijom, to je definitivno Sevilja.

Izvor: Jelena Trajković

Autor:Jelena Trajković

Default images

Prestonica i najveći grad Andalusije, nalazi se na reci Gvadalkivir, drugoj najdužoj u Španiji, i zauzima površinu od 140 kvadratnih kilometara.

Grad su osnovali Rimljani pod imenom Ispalis, i otuda zašto se stanovnici grada zovu Ispalenses na španskom, pored ustaljenog Seviljani. Trenutno, Sevilja ima oko 700.000 stanovnika, a na širem geografskom području milion i po, što je čini četvrtim po naseljenosti gradu u Španiji.

Zanimljivo je da je luka u Sevilji, koja se nalazi oko 80 kilometara od Atlantskog okeana, jedina rečna luka u zemlji. Grad je, inače, udaljen 200 kilometara od Tarife, na čijoj obali tokom sunčanih dana može da se vidi Maroko. Sevilja je najtoplija evropska metropola, pošto je prosek temperatura tokom leta 35 stepeni.

Sevilja je, tokom vekova, pretrpela mnoge promene, posebno zbog rimske i arapske prevlasti. Posle Mavarske invazije, grad je dobio ime Išbilijatun, a i danas ima slogan „NO8DO“, koji znači „Ona (Sevilja) me nije napustila“. Po legendi, osmislio ga je Kralj Alfonso X od Kastilje, a taj slogan se i danas nalazi određenim znamenitnostima u gradu, uključujući i grob Kristofera Kolumba.

Kolumbo je prvobitno sahranjen u Valjadolidu, ali su njegovi posmrtni ostaci na kraju sahranjeni u Sevilji, u Katedrali. Iako bi mnogi očekivali da je to jedno od naposećenijih destinacija za turiste u tom gradu, veliki broj ljudi zaista dolazi na to mesto, ali znatno manje u poređenju sa ostalim znamenitostima.

Zanimljivo je da je upravo Kolumbo zaslužan za preporod Sevilje, kao jednog od ekonomskih centara, pošto je taj grad to upravo postao posle otkrića Amerike. Upravo iz Sevilje 1519. godine Fernando Magelan je krenuo započeo svoju plovidbu oko Zemljine kugle, a iako je on tragično završio taj pohod, osam članova posade se tri godine kasnije uspešno vratilo u Španiju.

Industrijski, grad se razvio tokom 18. veka. U Sevilji je izgrađena Kraljevska fabrika duvana, u to vreme je to bila druga po veličini građevina u Španiji, a danas je u njoj smešteno sedište Univerziteta Sevilje. Poznato je da se 1936. godine desio Pad Sevilje, a grad je počeo da se uzdiže po okončanju Drugog svetskog rata.

Iako je veći deo istorijskih znamenitosti Sevilje odlično očuvan, poslednjih nekoliko decenija radilo se i na modernizaciji grada. Tako je poznati arhitekta Santjago Kalatrava dizajnirao Alamiljo most na reci Gvadalkivir, a Nemac Jirgen Majer-Herman drvenu građevinu Metropol Parasol, koja se nalazi na Trgu Enkaransion.

Katedrala u kojoj je sahranjen Kolumbo smatra se jednom od najlepših u Španiji, a i šire, a od ostalih znamenitnosti, nikako ne treba zaobići Španski trg, koji predstavlja pravi primer renesanse u španskoj arhitekturi. Isti slučaj je i sa Alkazarom, kraljevskom palatom, koja je prvobitno bila mavarska tvrđava.

Tu su i dva tornja - Tore del Oro, koji je izradila dinastija Almohad da bi preuzela Sevilju, i Hiralda, toranj Katedrale. U Sevilji se nalazi i Glavni arhiv u kojem se nalaze izuzetno vredni dokumenti koji ilustruju istoriju Španskog carstva u Americi i na Filipinima. Samu zgradu, u kojoj se nekada nalazila trgovačka berza, dizajnirao je Huan de Erera. Kao i Alkazar i Katedrala, ona je proglašena Svetskom baštinom UNESCO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

1 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve