Nova vest
Košarka

Utorak, 02.09.2014.

10:15

Skener: Dometi još nejasni

Samo nekoliko minuta organizovane, timske igre bilo je dovoljno Srbiji da ostvari drugu pobedu na Svetskom prvenstvu.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Nesrećan poraz od Francuske nije previše uticao na naše košarkaše, koji su već sledećeg dana pokazali da ih jedno spoticanje neće zaustaviti.

Nije bilo lako protiv Irana, posebno protiv sjajnog centra Hameda Hadadija, ali bilo je dovoljno svega 5-6 minuta organizovane igre da se slomi otpor šampiona Azije.

Ako naši košarkaši i nisu bili previše motivisani nakon poraza od "trikolora", protiv Irana je presudila evidentna razlika u kvalitetu. Tim Aleksandra Đorđevića je pokazao da poseduje i dovoljan nivo karaktera i psihološke stabilnosti da prevlada sve problem.

Šut je bio odličan, čak se može reći nadprosečan (58,5% iz igre), s obzirom na koncepciju igre rivala odlično smo bili u u skoku (11 ofanzivnih), za razliku od meča sa Francuskom igrali mnogo organizovanije (20 asistencija), ali postoji i razlog za brigu.

To su greške, izgubljenih lopti bilo je previše, čak 19 protiv realno nejakog rivala Irana, od čega 12 u prvom poluvremenu. Postavlja se pitanje šta bi bilo da Persijanci još više nisu poklanjali loptu našim igračima (23), da li bi tako lako pali u drugom poluvremenu.

Iran je mučio našu selekciju u prvom poluvremenu pre svega zahvaljujući perfektnoj igri Hadadija (10/10 za dva), ali je njegov četvrti faul u potpunosti otvorio prostor našem timu za igru.

Ovaj put ključni igrač bio je Nemanja Bjelica, koji je pre svega borbom za svaku loptu u reketu i smirenošću u završnici pokrenuo naš tim.

Košgetersi ga je najbolje pratio Bogdan Bogdanović, što je bilo veoma važno, s obzirom da je njemu najteže pao poraz od Francuza, nakon što nije iskoristio poslednji napad našeg tima za pobedu.

Bogdanović je pokazao da ga takvi mečevi neće omesti u nastavu jer je promašio samo jedan od sedam šuteva za dva, ali se još uvek čeka da mu proradi "trojka".

Sve je zaokružio požrtvovani Stefan Marković koji je uz pomenuti tandem bio ključna karika u timskom lomljenju otpora rivala.

Miroslav Raduljica je na ovom meču opet izneo najveći teret u reketu, bez ikakve pomoći kapitena Nenada Krstića, i opet je to uradio sjajno.

Iako je više morao da vodi računa o odbrani na Hadadiju, uspeo je da pogodi većinu svojih šuteva i optereti rivala ličnim greškama.

Ono što se čeka je da eksplodira neko "anoniman", neko na koga rivali neće obratiti pažnju, a ko će igrom zaseniti Bogdanovića, Bjelicu, Teodosića, Raduljicu. Potreban nam je daj "džoker" ako želimo vise od pobeda nad afričkim i azijskim "gigantima".

Kao i u slučaju Egipta, ni duel sa Iranom ne može da u potpunosti oslika kvalitet i nivo igre našeg tima, ali pobednički povratak i rutinska pobeda nakon nesrećnog poraza protiv šampiona Evrope svakako daju novi razlog za optimizam.

Utorak je dan odmora na EP što za naš tim dolazi u svaršenom trenutku. Đorđević će moći da odmori svoje ključne igrače i verovatno spremi Krstića za dva ključna meča u grupi, sa Brazilom i Španijom, koji će nam pokazati čemu zaista možemo da se nadamo na Mundobasketu.

.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve