Nova vest
Košarka

Nedelja, 31.08.2014.

02:00

Srbija na skeneru: Led lako probijen

Košarkaši Srbije lako su probili led na Svetskom prvenstvu u Španiji pobedom nad Egiptom u kojoj Aleksandar Đorđević nije morao da forsira ključne igrače.

Izvor: AK

Autor: AK

Default images

Početak je uvek najteži, a "orlovi" su ga pregurali bez problema. Od početka do kraja kontrolisali su ritam meča, bez potcenjivanja rivala, maksimalnim zalaganjem.

Uspeo je Đorđević čak i da proveri koliko mogu roviti nosioci igre Miloš Teodosić i Nenad Krstić, a nakon meča posebno može biti zadovoljan situacijom sa plejmejkerom.

Iako je tek ove sedmice počeo da trenira maksimalnim intenzitetom, Miloš Teodosić je bio najefikasniji igrač utakmice postigavši 15 poena za samo 18 minuta na parketu uz odličnih 5/7 iz igre. Nema sumnje da će Teo biti samo bolji kako odmiče takmičenja.

Pored Teodosića je najviše svakako oduševio Miroslav Raduljica koji je sa 13 poena i 6 skokova za 14 minuta pokazao da je dostojna zamena za kapitena u pod košem. Od Raduljice se očekuje da iznese veliki teret u duelima sa direktnim rivalim za najviši plasman u grupi, pa mu je Egipat bilo sjajno zagrevanje.

On je na startu sa nekoliko koševa u nizu doneo Srbiji dvocifrenu prednost čime je praktično već tada rešen meč. Dobro je pratio kretanje saigrača, odlično izbegavao blokove rivala, te rezonskim šutevima radio ono što se od njega očekivalo, rešavao napade iz reketa (6/10).

Međutim, najveći plus iz ovog meča su Nikola Kalinić i Stefan Birčević. Krilna pozicija je najveći problem za Đorđevića, a momci iz domaćih klubova (bar do ovog leta) su se sjajno nametnuli odličnim nastupom protiv "faraona".

Kalinić se kao i na prethodnim nastupima za reprezentaciju pre svega istakao borbenošću, a ovaj put je to nadogradio i odličnom završnicom (11p). S druge strane, Birčević je pored već proverenog šuta (4/8 dva), sa devet skokova bio velika podrška centrima u reketu.

Egipat svakako nije pravi reper za ocenu kvaliteta i nivoa igre, međutim u ne tako davnoj prošlosti naša selekcija je upravo u sličnim utakmicama iskazivala sve svoje mane, koje ovaj put nisu bile primetne, što je dobar razlog za početni optimizam.

Đorđević je pre početka SP naglašavao da će cela igra tima da bude bazirana na dobroj odbrani, iz koje će proizlaziti dobar napad. Tako je bilo i na ovom meču, "orlovi" su bili veoma disciplinovani u defanzivi, te u serijama slamali protivnika.

Sledeća je Francuska, veliki test i možda ključni meč, jer je šampion Evrope poražen na startu prvenstva od Brazila, pa bi pobeda verovatno značila mesto ispred "trikolora".

Nemaju Tonija Parkera, ali je tu nekoliko izuzetno kvalitetnih igrača, pre svih NBA zvezde Nikola Batum (13p, 5sk protiv Brazila) i Boris Dijao (15p, 6sk, 5as). Od njih treba krenuti.

Meč se igra od 15:30 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Podeli:

Košarka

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve