Nova vest
Fudbal

Subota, 26.06.2010.

10:41

Zašto igrači menjaju dresove po završetku utakmice?

Posle svakog meča tradicija je postala da igrači dva tima zamene dresove sa svojim protivnicima. Prema Svetskoj fudbalskoj federaciji (FIFA) takav ritual je zabeležen prvi put 1931. godine kada su Francuzi zatražili Englezima njihove dresove da bi imali uspomenu na svoju istorijsku pobedu sa 5:2. Ipak, svi najviše pamte trenutak kada su dresove razmenili Pele i Bobi Mur posle meča na Svetskom prvenstvu 1970. godine između Brazila i Engleske. Pitanje je zašto oni to rade?

Izvor: JT

Autor: JT

Default images

Razlog za to nije želja za, u pravom smislu, prljavim vešom svog protivnika već u stvari ispoljavanje sportskog duha. Posle velike borbe tokom 90 minuta zamena dresova je način da se pokaže poštovanje prema protivnicima. Naravno, neki fudbaleri odbijaju da pristanu na zamenu, dok drugi čak obuku dres koji su dobili i to je znak dubokog poštovanja prema igraču sa kojim su se menjali.

Za svaku utakmicu timovi imaju posebnu opremu tako da za igrače nije problem da daju svoje dresove. Kada je Pele igrao za ekipu Njujork Kozmos dobijao je od tima između 25 i 30 dresova da bi mogao da izađe u susret svim zahtevima. Upravo to je primer kako je dres najboljeg igrača jednog tima najtraženiji, ne samo za njegove navijače, već i za protivnike.

Ipak, kada se po strani ostavi Pele ili zvezda kakva je sada Kristijano Ronaldo, zamena dresova je slučajna, jer je igrači obave uglavnom sa prvim igračem koji im je pri ruci. Neki igrači čak prave kolekcije dresova koje su sakupili tokom karijera, koji kasnije mogu da ih podsete na sve uspehe, a možda i neuspehe, tokom aktivnog igranja.

Zanimljivo je da, iako je taj ritual u fudbalu prisutan već 79 godina, nijedan drugi sport nije poprimio tu tradiciju, ali možda se ona uskoro prenese i na košarkaške, odbojkaške, ili neke druge terene...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Podeli:

Fudbal

Vidi sve

U fokusu

Vidi sve